Είναι οι νυχτερίδες η αιτία του κορωνοϊού;

Πρόσφατα, ειδικοί ανέφεραν ότι μπορεί οι νυχτερίδες να είναι η αιτία πίσω από την τρέχουσα πανδημία κορωνοϊού. Στο σημερινό άρθρο, θα δούμε κατά πόσο αληθεύει.
Είναι οι νυχτερίδες η αιτία του κορωνοϊού;

Τελευταία ενημέρωση: 16 Μάιος, 2021

Το ισπανικό Υπουργείο Υγείας επιβεβαίωσε τις υποψίες που είχαν οι ειδικοί για την αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού. Οι νυχτερίδες είναι η αιτία του κορωνοϊού. Με άλλα λόγια, οι επιστήμονες είναι σχεδόν 100% σίγουροι ότι οι νυχτερίδες είναι η αρχική αιτία αυτής της ασθένειας.

Οι ειδικοί είχαν αναφέρει ότι οι νυχτερίδες είναι η αιτία του κορωνοϊού από την αρχή. Οι νυχτερίδες διαθέτουν ένα εξαιρετικά ανθεκτικό ανοσοποιητικό σύστημα που είναι ικανό να ανέχεται υψηλά ιικά φορτία. Επιπλέον, είναι σε θέση να μεταφέρουν μια ποικιλία ασθενειών που είναι θανατηφόρες για τον άνθρωπο. Μεταξύ αυτών είναι το Ebola, η λύσσα και ο ιός SARS που εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2002.

Μελέτες όπως αυτή που δημοσιεύτηκε από το περιοδικό Nature Microbiology, επισημαίνουν ότι η αντίσταση στις νυχτερίδες μπορεί να σχετίζεται με την ικανότητά τους να μειώνουν τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις.

Οι μονοκλωνικοί ιοί RNA – όπως το COVID-19 – τείνουν να προκαλούν υπερβολικές αντιδράσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε επιπλοκές. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι περιορίζοντας την φλεγμονώδη απόκρισή τους, οι νυχτερίδες μπορούν να μεταφέρουν μια σειρά από ασθένειες, χωρίς να εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα.

Επομένως, είναι η τάξη των θηλαστικών που μεταφέρει τον μεγαλύτερο αριθμό ζωονοσογόνων ιών (αυτών που εξαπλώνονται μεταξύ ειδών) στον κόσμο. Λοιπόν, τι σημαίνει αυτή η ανακάλυψη και τι πρέπει να γνωρίζουμε για να την κατανοήσουμε; Θα σας πούμε στο παρακάτω άρθρο.

Ξενιστές και η αιτία του κορωνοϊού

Ο ξενιστής είναι ένα είδος που φιλοξενεί ένα άλλο στο εσωτερικό του. Σε γενικές γραμμές, μπορούμε να διακρίνουμε μεταξύ διαφορετικών τύπων ξενιστών:

  • Πρωτοβάθμιος: Ο ξενιστής στον οποίο ένα παράσιτο εκτελεί το μεγαλύτερο μέρος της ύπαρξής του, της ανάπτυξης και της αναπαραγωγής του. Οι προσαρμογές του παθογόνου έχουν αναπτυχθεί ειδικά για να επηρεάσουν αυτόν τον ξενιστή και να μεγιστοποιήσουν τις προσαρμογές και την επέκτασή του χωρίς να τερματιστεί γρήγορα η ζωή του ξενιστή.
  • Δευτεροβάθμιος: Φιλοξενεί το παράσιτο μόνο στις αρχικές φάσεις της ανάπτυξής του και συνδέεται με την επέκταση και μετάδοση του παθογόνου από τον αρχικό ξενιστή του. Λειτουργούν ως γέφυρα.

Αυτοί οι τύποι ξενιστών παρουσιάζονται εύκολα στους κύκλους ζωής των σύνθετων παρασίτων. Οι προνύμφες ζουν σε ένα ζώο, αλλά το ζώο αργότερα τις αποβάλλει στο νερό. Στη συνέχεια, οι προνύμφες μολύνουν ένα άλλο είδος, όπου αναπτύσσονται έως την ενηλικίωση.

Ωστόσο, τα πράγματα είναι λίγο θολά όταν πρόκειται για ιούς. Αυτό συμβαίνει επειδή οι κύκλοι ζωής τους είναι πολύ πιο απλοί και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ανοσοποιητικό σύστημα των εν λόγω ειδών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι πιο σωστό να μιλάμε για «δεξαμενές».

Ο ξενιστής-δεξαμενή είναι ένας κύριος ξενιστής που φιλοξενεί έναν μολυσματικό παράγοντα ή ένα παράσιτο που μπορεί περιστασιακά να εισβάλει στο ανθρώπινο σώμα ή σε άλλο είδος. Επομένως, αυτό που ξέρουμε σίγουρα είναι ότι οι νυχτερίδες είναι η αιτία του κορωνοϊού. Με άλλα λόγια, ήταν η κύρια δεξαμενή του νέου κορωνοϊού.

Είναι οι νυχτερίδες η αιτία του κορωνοϊού;
Ο κορωνοϊός είναι ένας ιός RNA που έχει μεταλλαχθεί προκειμένου να εξαπλωθεί μεταξύ διαφορετικών ειδών

Οι επιστήμονες συνεχίζουν να έχουν το βλέμμα τους στον παγκολίνο

Γνωρίζουμε από πού ξεκίνησε ο κύκλος του κορωνοϊού – από τις νυχτερίδες – και ξέρουμε πού κατέληξε – στα ανθρώπινα όντα. Αλλά τι συνέβη στο ενδιάμεσο;

Για να φτάσει αυτή η ασθένεια σε εμάς, πρέπει να είχε μια ενδιάμεση δεξαμενή. Αυτή η γέφυρα μεταξύ νυχτερίδων και ανθρώπων έπρεπε να υπήρχε αφού οι νυχτερίδες και οι άνθρωποι σπάνια έρχονται σε επαφή. Ο παγκολίνος εξακολουθεί να είναι ο κύριος ύποπτος.

Το ισπανικό Υπουργείο Υγείας, υπό τη διεύθυνση του Salvador Illa, συνεχίζει να θεωρεί αυτό το θηλαστικό ως το πιο πιθανό επίκεντρο της δευτερογενούς λοίμωξης. Πρόσφατα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν την ακολουθία άλλων κορωνοϊών σε 30 δείγματα κρέατος παγκολίνου. Οι κορωνοϊοί που εντόπισαν σε αυτόν τον ιστό έχουν γενετική ομοιότητα μεταξύ 85 και 92 τοις εκατό με το SARS-CoV-2. Αυτά τα δεδομένα αποκαλύπτουν την πολύ πιθανή σχέση μεταξύ COVID-19 και παγκολινών.

Στην Κίνα, πουλήθηκε παράνομα κρέας παγκολίνου για ανθρώπινη κατανάλωση. Αυτό ήταν το πρώτο βήμα – οι νυχτερίδες μοιράζονται το ίδιο οικοσύστημα με τον παγκολίνο – για να έρθουν σε έμμεση επαφή με τα ανθρώπινα όντα. Οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη εξηγήσει την άμεση σχέση μεταξύ του παγκολίνου και του COVID-19, αλλά όλα τα στοιχεία δείχνουν αυτό το θηλαστικό ως τη δεύτερη δεξαμενή.

Παγκολίνος

Τι σημαίνει αυτή η ανακάλυψη;

Γνωρίζοντας με σχεδόν βεβαιότητα ότι οι νυχτερίδες είναι η αιτία του κορωνοϊού σημαίνει ότι οι νυχτερίδες είναι πιο σημαντικές από ό,τι νομίζαμε. Αυτές οι πληροφορίες καθιστούν δυνατή τη διεξοδική διερεύνηση των θηλαστικών που βρίσκονται σε στενή επαφή με τις νυχτερίδες. Επιπλέον, θα βοηθήσει στη ρύθμιση των πολιτικών απαγόρευσης σχετικά με την κατανάλωση εξωτικών κρεάτων.

Η καλύτερη στρατηγική για την αντιμετώπιση μιας πιθανής πανδημίας είναι να αποφευχθεί η έκθεση στον ιό. Με την ψήφιση αυστηρότερων νόμων σχετικά με την παράνομη εμπορία αυτών των ζώων, αποφεύγουμε να εκθέσουμε τον εαυτό μας σε πιθανές δεξαμενές ασθένειας που δεν έχουμε ακόμη ανακαλύψει.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει ...
Πρέπει να απολυμαίνουμε τα τρόφιμα λόγω κορωνοϊού;
Με ΥγείαΔιαβάστε το σε Με Υγεία
Πρέπει να απολυμαίνουμε τα τρόφιμα λόγω κορωνοϊού;

Το ερώτημα αν πρέπει να απολυμαίνουμε τα τρόφιμα για να αποτρέψουμε τη μόλυνση έχει έρθει στο προσκήνιο πολλές φορές. Τι πρέπει να ξέρετε;