Ονυχομυκητίαση χεριών και ποδιών: Λειτουργούν οι φυσικές θεραπείες;

Οι θεραπείες για την ονυχομυκητίαση χεριών και ποδιών είναι πολύ δημοφιλείς. Είναι αποτελεσματικές όμως; Σε αυτό το άρθρο θα δώσουμε απάντηση σε αυτή την ερώτηση. Θα σας πούμε τι λένε οι ειδικοί και πώς ν' αντιμετωπίσετε αυτή τη μυκητίαση.
Ονυχομυκητίαση χεριών και ποδιών: Λειτουργούν οι φυσικές θεραπείες;

Τελευταία ενημέρωση: 09 Φεβρουάριος, 2021

Πολλοί άνθρωποι ψάχνουν για θεραπείες για την ονυχομυκητίαση χεριών και ποδιών. Αυτό το πρόβλημα, το οποίο προκαλεί λευκό ή κίτρινο αποχρωματισμό πέραν του κνησμού και της δυσφορίας στα νύχια, αποτελεί το 1/3 όλων των μυκητιάσεων του δέρματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στο Journal of Fungi, η λοίμωξη προκαλείται από δερματόφυτους μύκητες οι οποίοι ριζώνουν κάτω από τα νύχια. Εξαιτίας αυτού, πολύ συχνά η εξουδετέρωση της πάθησης είναι δύσκολη και τα συμπτώματά της επανεμφανίζονται με τον καιρό. Θα ρίξουμε μια ματιά σε όλες τις πληροφορίες στη συνέχεια.

Ονυχομυκητίαση χεριών και ποδιών – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Η ονυχομυκητίαση είναι μια λοίμωξη από μύκητα στα νύχια των χεριών και των ποδιών. Όμως, τα τελευταία επηρεάζονται περισσότερο. Παρότι δεν αποτελεί σοβαρή πάθηση, είναι ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας εξαιτίας της υψηλής συχνότητας εμφάνισής του, της μικρής ανταπόκρισης στις θεραπείες, και των επιπτώσεων στην υγεία.

Όπως εξηγεί η Αμερικάνικη Ακαδημία Δερματολογίας, η ζέστη και η υγρασία, όπως στις πισίνες ή τα δημόσια αποδυτήρια, προάγουν αυτή τη λοίμωξη. Επιπλέον, σχετίζεται με την έλλειψη υγιεινής, τον ιδρώτα, και τα κλειστά παπούτσια, ή οποιαδήποτε άλλη κατάσταση εκθέτει τα νύχια σας σε υγρασία για μεγάλο διάστημα.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Λευκά σημάδια ή αλλαγή στο χρώμα των νυχιών
 • Τα νύχια γίνονται πιο παχιά
 • Εύθραυστα νύχια που καταστρέφονται εύκολα ή βγαίνουν από το δάκτυλο
 • Ακανόνιστα νύχια
 • Κνησμό ή δυσοσμία (σε ελάχιστες περιπτώσεις)
Ονυχομυκητίαση στο πόδι
Μπορεί να δείτε την ονυχομυκητίαση στα νύχια των ποδιών και των χεριών.

Οι περισσότερες περιπτώσεις είναι απλές και δεν επηρεάζεται τίποτα περισσότερο από την εμφάνιση. Ωστόσο, όταν υπάρχουν επιπλοκές, μπορεί να είναι επώδυνο το πρόβλημα και να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στα νύχια. Ομοίως, αν έχετε διαβήτη ή κάποια ασθένεια που θέτει σε κίνδυνο το ανοσοποιητικό σας, τότε θα πρέπει να προσέχετε.

Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι σημαντικό ν" αναζητήσετε ιατρική βοήθεια καθώς οποιοσδήποτε τραυματισμός στο πόδι, συμπεριλαμβανομένης αυτής της λοίμωξης, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές λόγω της αντίδρασης του ανοσοποιητικού σας και των προβλημάτων με την κυκλοφορία του αίματος.

Ονυχομυκητίαση χεριών και ποδιών – Λειτουργούν οι θεραπείες;

Υπάρχουν αρκετές θεραπείες για την ονυχομυκητίαση. Παρόλα αυτά, οι ειδικοί συνεχίζουν να έχουν αμφιβολίες γι" αυτές τις μεθόδους. Σε μια μελέτη στο Journal of Fungi, φάνηκε ότι επιλογές όπως το έλαιο τεϊόδεντρου και το φυτό ageratina pichinchensis έδειξαν αντιμυκητιασική δραστηριότητα.

Άλλες ουσίες όπως η πρόπολη και το Vicks, έχουν επίσης θετική επίδραση ενάντια στην ονυχομυκητίαση βάσει πιλοτικών μελετών. Παρόλα αυτά, τα αποτελέσματα δεν είναι οριστικά, και απαιτείται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί η αποτελεσματικότητα αυτών των θεραπειών.

Όμως, είναι αποδεκτή η χρήση τους ως συμπληρωματικές θεραπείες καθώς δεν έχουν δείξει παρενέργειες σε ανθρώπους, κάτι που δείχνει ότι είναι ασφαλείς. Φυσικά, όπου είναι εφικτό, θα πρέπει να τις χρησιμοποιείτε μαζί με φαρμακευτική αγωγή.

Διάφορα αιθέρια έλαια σε μπουκαλάκια
Το έλαιο τεϊόδεντρου έδειξε αντιμυκητιασική δράση σε ορισμένες μελέτες, γι" αυτό θα μπορούσε να είναι μια καλή θεραπευτική επιλογή.

Φαρμακευτικές θεραπείες

Μέχρι στιγμής, οι περισσότερες αποδεκτές θεραπείες είναι φαρμακευτικές, παρότι και αυτές είναι υπό διερεύνηση. Αυτές οι θεραπευτικές επιλογές είναι διαθέσιμες με τη μορφή αλοιφών και χαπιών, και μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες στο Indian Journal of Pharmaceutical Sciences.

Τα φάρμακα τοπικής χρήσης περιλαμβάνουν στοιχεία όπως αμορολφίνη 5% και κυκλοπιροξολαμίνη 8%. Οι κρέμες, οι πούδρες, και άλλα προϊόντα τοπικής εφαρμογής δεν είναι αποτελεσματικά συνήθως επειδή δε διαπερνούν εύκολα το δέρμα.

Από την άλλη, τα χάπια μπορεί να περιλαμβάνουν γκριζεοφουλβίνη, τερβιναφίνη, ιτρακοναζόλη και κετοκοναζόλη. Εδώ, απαιτείται χρήση για μεγαλύτερο διάστημα και υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος εμφάνισης παρενεργειών, όπως πονοκέφαλοι, γαστρεντερικές διαταραχές, και εξανθήματα.

Εξαιτίας αυτών, θα πρέπει ν" ακολουθείτε τις οδηγίες δοσολογίας και το χρόνο χρήσης βάσει των συστάσεων κάποιου επαγγελματία. Θα πρέπει να θυμάστε ότι θα πρέπει ν" ακολουθείτε με συνέπεια το πρόγραμμα όποιας θεραπείας και να επιλέξετε προκειμένου να δείτε αποτελέσματα. Αν δε το κάνετε, η λοίμωξη μπορεί να εξακολουθήσει και να χειροτερέψει.

Τι άλλο μπορείτε να κάνετε για ν" αντιμετωπίσετε την ονυχομυκητίαση;

Όταν αντιμετωπίζετε ένα πρόβλημα όπως είναι η ονυχομυκητίαση, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας για να λάβετε μια σωστή διάγνωση και θεραπεία βάσει της περίπτωσής σας.

Επιπλέον, μπορείτε να πάρετε ορισμένα απλά μέτρα φροντίδας. Να φοράτε ανοιχτά υποδήματα, να στεγνώνετε καλά τα πόδια σας, και να φοράτε παπούτσια σε περιοχές με υγρασία όπως πισίνες, ντους, και αποδυτήρια.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει ...
Τα πιθανά προβλήματα που προκαλούνται στα πόδια από τις σαγιονάρες
Με ΥγείαRead it in Με Υγεία
Τα πιθανά προβλήματα που προκαλούνται στα πόδια από τις σαγιονάρες

Τα πιθανά προβλήματα που προκαλούνται στα πόδια από τις σαγιονάρες είναι τα ίδια σε όλον τον κόσμο.Από την αρχαιότητα, τα υποδήματα αυτού του είδους • Christenson JK, Peterson GM, Naunton M, et al. Challenges and Opportunities in the Management of Onychomycosis. J Fungi (Basel). 2018;4(3):87. Published 2018 Jul 24. doi:10.3390/jof4030087
 • Hammer, K. A. (2002). In vitro activity of Melaleuca alternifolia (tea tree) oil against dermatophytes and other filamentous fungi. Journal of Antimicrobial Chemotherapy50(2), 195–199. https://doi.org/10.1093/jac/dkf112
 • Romero-Cerecero, O., Román-Ramos, R., Zamilpa, A., Jiménez-Ferrer, J. E., Rojas-Bribiesca, G., & Tortoriello, J. (2009). Clinical trial to compare the effectiveness of two concentrations of the Ageratina pichinchensis extract in the topical treatment of onychomycosis. Journal of Ethnopharmacology126(1), 74–78. https://doi.org/10.1016/j.jep.2009.08.007
 • Veiga, F. F., Gadelha, M. C., da Silva, M. R. T., Costa, M. I., Kischkel, B., de Castro-Hoshino, L. V., … Svidzinski, T. I. E. (2018). Propolis extract for onychomycosis topical treatment: From bench to clinic. Frontiers in Microbiology9(APR). https://doi.org/10.3389/fmicb.2018.00779
 • Derby, R., Rohal, P., Jackson, C., Beutler, A., & Olsen, C. (2011). Novel treatment of onychomycosis using over-the-counter mentholated ointment: A clinical case series. Journal of the American Board of Family Medicine24(1), 69–74. https://doi.org/10.3122/jabfm.2011.01.100124
 • Shirwaikar AA, Thomas T, Shirwaikar A, Lobo R, Prabhu KS. Treatment of onychomycosis: an update. Indian J Pharm Sci. 2008;70(6):710–714. doi:10.4103/0250-474X.49088