Πανδημική άρνηση: Όσοι αρνούνται την πραγματικότητα

22 Μάιος, 2020
Πολλοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν την σημαντικότητα της καραντίνας. Ακόμα και πολιτικοί. Ποια είναι η εξήγηση πίσω από την πανδημική άρνηση;

Κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας κρίσης του κορωνοϊού, συμβαίνει ένα περίεργο φαινόμενο. Μιλάμε για την πανδημική άρνηση δηλαδή για όσους αρνούνται ότι υπάρχει πανδημία. Πρόκειται για αξιωματούχους αλλά και απλούς ανθρώπους, που ακόμη και σήμερα δεν βλέπουν και δεν δέχονται το πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση. Είναι αλήθεια ότι αυτό το είδος συμπεριφοράς συνέβαινε πάντα, αλλά, σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης όπως σήμερα, συνεχίζει να μας εκπλήσσει.

Πριν από μερικές εβδομάδες, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, ζήτησε την εφαρμογή της στρατηγικής για την «ανοσία της αγέλης». Με άλλα λόγια, να επιτρέπεται στον πληθυσμό να μετακινείται ελεύθερα, έτσι ώστε ένα μεγάλο μέρος του να μολυνθεί από την ασθένεια, ευνοώντας έτσι τη φυσική ασυλία. Αργότερα πληροφορήθηκε ότι, αν ακολουθήσει τη στρατηγική αυτή, θα πεθάνουν μισό εκατομμύριο Βρετανοί. Η καραντίνα επιβλήθηκε τελικά στη χώρα.

Θα μπορούσαμε να δώσουμε άλλα αξιοσημείωτα και εξίσου εντυπωσιακά παραδείγματα. Ο Andrés Manuel López Obrador, πρόεδρος του Μεξικού, ενθάρρυνε τους πολίτες να “βγαίνουν έξω για φαγητό, να ζουν τη ζωή τους κατά τρόπο συνηθισμένο και να συνεχίσουν τις δημόσιες εκδηλώσεις για να μπορέσει να επιβιώσει η οικονομία”. Η ανευθυνότητα αυτών των πολιτικών μπορεί να είναι καταστροφική βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Προφανώς, γνωρίζουμε ότι, σε λίγες μέρες, πολλοί από αυτούς τους ηγέτες θα καταλήξουν να εφαρμόσουν τα περιοριστικά μέτρα. Ο Πούτιν είναι μια άλλη περίπτωση. Πριν από μερικές ημέρες, αρνήθηκε ότι υπήρχε επιδημία στη χώρα του. Ωστόσο, έχει τώρα θέσει τη χώρα του σε καραντίνα. Ωστόσο, σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις, η ζημία μπορεί να έχει ήδη γίνει και οι επιπτώσεις στην υγεία θα είναι τεράστιες.

Ψυχολογία για την πανδημική άρνηση

Η πανδημική άρνηση δεν συμβαίνει αποκλειστικά στη σφαίρα των πολιτικών. Αυτό που ίσως είναι πιο σοβαρό είναι πώς, σε ατομικό επίπεδο, πολλοί άνθρωποι αψηφούν τα μέτρα που τους επιβάλλονται και βγαίνουν από την καραντίνα.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι απλά ανεύθυνοι. Ωστόσο, από ψυχολογικής πλευράς, αυτό το γεγονός προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον.

Δείτε ακόμα: Κορωνοϊός: Είναι οι άνδρες πιο επιρρεπείς από τις γυναίκες;

Ενώ ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού βιώνει φόβο και αγωνία με την παρουσία ενός άγνωστου ιού, άλλοι δεν το παίρνουν σοβαρά.

Επιπλέον, παρά τις εικόνες των νοσοκομείων που αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τα κρούσματα, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των μολυσμένων ανθρώπων και των θανάτων αυξάνονται κάθε μέρα, ορισμένοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν την κατάσταση με αδιαφορία.

Ποια είναι η εξήγηση πίσω από το φαινόμενο για την πανδημική άρνηση;

Η θεωρία του μυαλού

Η θεωρία του μυαλού λέει ότι τα ανθρώπινα όντα είναι ικανά να καθρεφτίζουν σκέψεις και προθέσεις σε άλλους ανθρώπους. Προσπαθούμε να κατανοήσουμε και να προβλέψουμε τι σκέφτονται οι άλλοι άνθρωποι και πώς θα αντιδρούσαν σε ορισμένες καταστάσεις και συνθήκες. Λοιπόν, στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει μια ιδιαιτερότητα: το σφάλμα της απόδοσης.

Εμφανίζεται όταν πιστεύουμε ότι άλλοι άνθρωποι ενεργούν λανθασμένα ή όταν το παρακάνουν. Οι ειδικοί λένε ότι, μερικές φορές, ο εγκέφαλός μας αποτυγχάνει να εφαρμόσει το πιο σημαντικό ένστικτο στους ανθρώπους: το ένστικτο της επιβίωσης. Για να το καταλάβουμε καλύτερα, θα δώσουμε ένα παράδειγμα.

Φανταστείτε ότι βλέπετε εκατό ζέβρες να τρέχουν σαν τρελές σίγουρα σκέφτεστε πόσο ανόητο είναι να αυτό που κάνουν. Αν συνεχίσουν με αυτόν τον τρόπο, θα προκαλέσουν πανικό! Ωστόσο, δεν λαμβάνετε υπόψη ότι ίσως αυτά τα ζώα τρέχουν επειδή υπάρχει ένας επικίνδυνος θηρευτής που τα κυνηγάει.

Ατομική προστασία έναντι της ομαδικής προστασίας / διατήρηση της οικονομίας

Ένα άλλο αποτέλεσμα που εξηγεί την άρνηση της πανδημίας είναι το ένστικτο της επιβίωσης. Ωστόσο, εδώ μπορούμε να διαφοροποιήσουμε δύο τυπολογίες, αυτή του ατόμου και αυτή του κράτους.

Από τη μία πλευρά, ορισμένοι άνθρωποι δίνουν προτεραιότητα στην ευημερία τους πάνω απ ‘όλα. Δεν είναι διατεθειμένοι να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους.

Υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν ότι ο κορωνοϊός είναι όπως μια απλή γρίπη ή ότι δεν θα τους επηρεάσει καθόλου. Μειώνουν τον κίνδυνο και δεν ενδιαφέρονται για το γεγονός ότι μπορεί να μολύνουν τους άλλους. Ή νομίζουν ότι ποτέ δεν μολυνθούν από την ασθένεια και ότι δεν ευθύνονται για τη μόλυνση των άλλων, ακόμη και αν μπορεί να προκαλέσουν ανθρώπινες απώλειες.

Υπάρχει επίσης η περίπτωση σημαντικών πολιτικών που δεν είναι πρόθυμοι να σταματήσουν την οικονομία. Θεωρούν ότι ο αντίκτυπος της καραντίνας θα ήταν χειρότερος σε οικονομικό επίπεδο παρά σε ανθρώπινο επίπεδο.

Διαβάστε ακόμα: Κορωνοϊός: Πώς θα αλλάξει η ζωή μας μετά;

Γυναίκα σε καραντίνα

Η επίδραση της άγνοιας για την πραγματικότητα ως εξήγηση για την πανδημική άρνηση

Η άρνηση της πανδημίας εξηγείται από ακόμα μια περίεργη αλλά συναρπαστική διάσταση. Μιλάμε εδώ για την επίδραση της άγνοιας της πραγματικότητας, που συχνά ονομάζεται αποπραγματοποίηση.

Αυτοί οι άνθρωποι σηκώνονται το πρωί. Ο ήλιος λάμπει, έχουν σύνδεση στο internet, φαγητό στο ψυγείο και ανθρώπους γύρω τους. Αναρωτιούνται: Γιατί να πιστεύω ότι υπάρχει ένας μεταδοτικός ιός που σκοτώνει τόσους πολλούς ανθρώπους;

Η λέξη πανδημία είναι, για πολλούς, μια ιδέα από τα παλιά. Επιπλέον, οι άνθρωποι σχεδόν θεωρούν δεδομένο ότι, σε έναν κόσμο τόσο προηγμένο όσο ο δικός μας, θα βρεθεί γρήγορα λύση σε αυτό το πρόβλημα. Θεωρούν αφελώς ότι οι εμπειρογνώμονες θα λύσουν τα πάντα μέσα σε λίγες μέρες.

Σε αυτό το παράδοξο συλλογισμό θα πρέπει να σκεφτείτε ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού βλέπει τον κόσμο μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα. Σε αυτά, ο κόσμος φαντάζει μακρινός. Δεν μπορούν να τον αγγίξουν, δεν μπορούν να τον μυρίσουν, δεν μπορούν να τον αισθανθούν και έτσι δεν μπορούν να πάθουν τίποτα. Είναι σαν να βλέπουν μια ταινία στο Netflix.

Η απώλεια και η ασθένεια φαίνεται να απέχουν πολύ από την καθημερινότητά τους. Η αποπραγματοποίηση πλήττει πολλούς ανθρώπους. Άτομα που δεν είναι σε θέση να αποδεχθούν πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα και, το χειρότερο από όλα, την ανάγκη τους να ενεργούν υπεύθυνα. Ας γίνει σαφές ότι κάτι πρέπει να κάνετε πριν είναι ήδη πολύ αργά.

Η άρνηση του κόστους πανδημίας είναι υπαρκτή και αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να την σταματήσετε. Μείνετε σπίτι!