Πώς η χρήση του κινητού τηλεφώνου σας επηρεάζει την υγεία σας

Παρόλο που είναι αλήθεια ότι το κινητό σας τηλέφωνο μπορεί να σας προκαλέσει προβλήματα υγείας, όπως ισχύει και για οποιαδήποτε άλλη συσκευή, μπορείτε να αποφύγετε τον κίνδυνο χρησιμοποιώντας το με μέτρο.

Είναι δύσκολο να φανταστούμε τη ζωή μας χωρίς τα κινητά τηλέφωνα. Όταν βρίσκεστε στο αμάξι, πιθανόν να αναρωτιέστε πώς κυκλοφορούσαν οι άνθρωποι πριν το GPS ή πώς ζούσαν χωρίς τη δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας.

Δεν χρειάζεστε πλέον ράφι για εγκυκλοπαίδειες, αφού έχετε πρόσβαση σε περισσότερες πληροφορίες από ποτέ μέσω του κινητού σας τηλεφώνου.

 Ωστόσο, η ολοένα αυξανόμενη καθιέρωσή του ως μέσο επικοινωνίας, προκαλεί ερωτηματικά σχετικά με τις επιπτώσεις της χρήσης του στην υγεία μας.

Το μυαλό των περισσότερων ανθρώπων πάει απευθείας στα ηλεκτρομαγνητικά κύματα. Εξάλλου μοιάζει ύποπτο το γεγονός ότι μια συσκευή με τέτοιο αντίκτυπο θα μπορούσε να είναι αβλαβής.

Είναι αλήθεια ότι τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα είναι επικίνδυνα για το σώμα σας. Εισέρχονται μέσα σε αυτό μέσω των αυτιών και του δέρματος.

Όταν συμβαίνει αυτό, τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα μεταβάλλουν και αποδυναμώνουν την λειτουργία των κυττάρων. Γι’ αυτό το λόγο συνιστάται η χρήση ακουστικών.

Παρ’όλα αυτά η χρήση των κινητών τηλεφώνων σχετίζεται και με άλλες, πιο άμεσες επιπτώσεις.

Μάθετε ποιες είναι και προφυλαχτείτε.

κινητά,συσκευές, τηλέφωνα

Προβλήματα υγείας που προκαλούνται από τη χρήση του κινητού τηλεφώνου

Άγχος

Οι ειδοποιήσεις του κινητού τηλεφώνου σας κρατάνε συνεχώς σε εγρήγορση. Υπάρχει πάντοτε μια ειδοποίηση να αναβοσβήνει, ένα ηλεκτρονικό μήνυμα που περιμένει να διαβαστεί ή μια κλήση που θα πρέπει να απαντήσετε.

Ο καταιγισμός των πληροφοριών στο διαδίκτυο είναι τέτοιος, που πάντα θα υπάρχει κάτι να σας αποσπά την προσοχή.

Αυτό προκαλεί σε σημαντικό βαθμό άγχος, αφού σας αναγκάζει να έχετε το νου σας στο κινητό σε τέτοιο βαθμό, που μέχρι πρότινος θα ήταν κάτι το ασύλληπτο.

Εξάλλου, πολλοί από εμάς ελέγχουμε το κινητό μας κάθε λίγα λεπτά.

στρες, νευρικότητα, αγχωτικό

 

Το γεγονός αυτό καθιστά εξαιρετική την ιδέα να απενεργοποιούμε τις ειδοποιήσεις λίγες ώρες την ημέρα. Με αυτό τον τρόπο, εκτός του ότι απαλλάσσεστε από αυτό το συνεχές αίσθημα νευρικότητας, θα συνηθίσετε να κάνετε πράγματα χωρίς να πιάνετε πάντοτε το κινητό σας.

Αυτό ισχύει και στην περίπτωση που χρησιμοποιείτε το κινητό ως επαγγελματικό εργαλείο. Δεν είναι καλό να βρίσκεστε στο χώρο εργασίας σας 24 ώρες το εικοσιτετράωρο.

Μυϊκοί και αρθριτικοί πόνοι

Αυτή δεν είναι η αναμενόμενη απάντηση στην ερώτηση σχετικά με τα προβλήματα υγείας που προκαλεί η χρήση του κινητού τηλεφώνου, ωστόσο είναι από τις πιο συνηθισμένες.

Όταν πληκτρολογείτε ή διαβάζετε κάτι στο κινητό σας τηλέφωνο, σφίγγετε την πλάτη, τον λαιμό και τα χέρια σας. Επιπλέον, επαναλαμβάνετε συνεχώς τις ίδιες κινήσεις με τον καρπό και τους αντίχειρές σας.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να προκαλείται πόνος σε αυτές τις περιοχές, που εξελίσσεται σε τραυματισμό, μερικές φορές ακόμη και χρόνιο.

Για να το αποφύγετε, συνιστάται η ορθολογική χρήση του κινητού σας τηλεφώνου και ταυτόχρονα η επένδυση χρόνου σε κάποια σωματική δραστηριότητα.

κολύμβηση, άσκηση, δραστηριότητα

Μία από τις καλύτερες αθλητικές δραστηριότητες για το σώμα σας είναι η κολύμβηση. Γυμνάζει ολόκληρο το σώμα, δουλεύοντας όλες τις μεγάλες μυϊκές ομάδες.

Είναι επίσης μια καλή επιλογή λόγω των κινήσεων που κάνουν οι μύες σας όταν κολυμπάτε. Τεντώνονται και γυμνάζονται, θεραπεύοντας και ταυτόχρονα προλαμβάνοντας τους τραυματισμούς.

Αϋπνία

Συχνά κάνουμε το λάθος να απασχολούμαστε με το κινητό μας τηλέφωνο πριν πέσουμε για ύπνο ή ενώ είμαστε ήδη στο κρεβάτι. Έχουμε την ψευδαίσθηση ότι μας βοηθάει να χαλαρώσουμε, ακριβώς όπως συμβαίνει με το διάβασμα πριν τον ύπνο.

Εντούτοις, η συνεχής ανανέωση των σελίδων και οι νέες ειδοποιήσεις αιχμαλωτίζουν την προσοχή σας. Η ώρα περνά χωρίς να το παρατηρείτε και ξαφνικά είναι ήδη μεσάνυχτα.

Γι’ αυτό το λόγο σας προτείνουμε να αφήνετε τη συσκευή σας στην άκρη τουλάχιστον μια ώρα πριν κοιμηθείτε και να αφιερώσετε το χρόνο σας σε χαλαρωτικές δραστηριότητες ή στην οικογένειά σας.

κινητό τηλέφωνο, ύπνος, αποξένωση

Το σύνδρομο «Η δόνηση-φάντασμα»

Η σχέση που έχουμε με το κινητό μας τηλέφωνο είναι ιδιαίτερη. Μάλιστα, ένα νέο σύνδρομο έχει προκύψει εξαιτίας της στενής σχέσης μας με αυτό.

Το σύνδρομο «Η δόνηση-φάντασμα» εμφανίζεται όταν σκέφτεστε συνεχώς ότι το κινητό σας τηλέφωνο δονείται, κάτι που σας κάνει να τσεκάρετε το κινητό σας αδιάλειπτα. Αυτό παρεμβαίνει στην οικογενειακή και επαγγελματική σας ζωή.

Βάλτε όρια

Η χρήση του κινητού τηλεφώνου μπορεί πράγματι να προκαλέσει προβλήματα υγείας, αυτά όμως είναι δυνατόν να προληφθούν εάν χρησιμοποιείται τη συσκευή σας με σύνεση.

Κάντε μια προσπάθεια να είστε αυστηροί με τα όρια που βάζετε στον εαυτό σας και ξοδέψτε τον χρόνο σας σε δραστηριότητες που απολαμβάνετε, είτε αυτό είναι μια βόλτα στο σινεμά ή η μαγειρική, το διάβασμα, ο χορός κλπ.

Εξερευνήστε. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να ξοδεύετε τον χρόνο σας κάνοντας κάτι που σας παθιάζει χωρίς να ανησυχείτε για τις ειδοποιήσεις.

 

 

Ίσως σας αρέσουν