Πώς να αντιληφθείτε τη νόσο Αλτσχάιμερ μέσω των ματιών

Πρόσφατες μελέτες που διεξήχθησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα έχουν δείξει ότι είναι δυνατή η ανίχνευση της νόσου Αλτσχάιμερ από τα μάτια. Αυτό συμβαίνει, επειδή τα μάτια σας είναι συνδεδεμένα με το μυαλό σας και με μερικές από τις πιο σημαντικές δραστηριότητές του. Στο άρθρο που ακολουθεί, θα σας δώσουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό το θέμα που σίγουρα θα σας εκπλήξουν.

Τι είναι η νόσος Αλτσχάιμερ;

Η νόσος Αλτσχάιμερ επηρεάζει το μυαλό σας και κάποιες από τις λειτουργίες του, κυρίως τις γνωστικές, αλλά και τη συμπεριφορά. Για αυτό το λόγο θεωρείται μια νευροεκφυλιστική νόσος, από την οποία υποφέρουν κυρίως άτομα άνω των 65 ετών.

Ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της νόσου είναι η ανικανότητα απόκτησης νέων γνώσεων και χρήσης της μνήμης. Ως εκ τούτου, η νόσος αυτή προκαλεί την σταδιακή απώλεια τόσο της άμεσης μνήμης, όσο και άλλων νοητικών ικανοτήτων. Επί του παρόντος, αυτή η ασθένεια αποτελεί και την πιο κοινή μορφή άνοιας, δεν είναι θεραπεύσιμη και οδηγεί στο θάνατο. Μετά τη διάγνωσή της, η νόσος τείνει να διαρκεί δέκα χρόνια.

Τα μάτια και ο ρόλος τους στη διάγνωση του Αλτσχάιμερ

alzheimers

Ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Τζώρτζταουν στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ στην Κίνα ανακάλυψαν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της απώλειας ενός στρώματος του αμφιβληστροειδή του ματιού και της έναρξης της νόσου του Αλτσχάιμερ, μέσω ενός πειράματος σε αρουραίους.

Σε γενικές γραμμές, αυτή η έρευνα αποσκοπούσε στην ανάλυση του αμφιβληστροειδή χιτώνα των εν λόγω ζώων, τα οποία είχαν τροποποιηθεί γενετικά ώστε να αναπτύξουν τη νόσο. Σε αντίθεση με άλλες μελέτες που είχαν γίνει στο παρελθόν, σε αυτή την περίπτωση οι επιστήμονες μέτρησαν το πάχος του αμφιβληστροειδούς, συμπεριλαμβανομένου του μέρους του εσωτερικού στρώματος και εκείνου των γαγγλιακών κυττάρων.

Με τον τρόπο αυτό, ανακάλυψαν ότι οι αρουραίοι που είχαν νόσο Αλτσχάιμερ παρουσίασαν σημαντική μείωση του πάχους των στρωμάτων που αναλύθηκαν. Από την άλλη πλευρά, οι υγιείς αρουραίοι δεν παρουσίασαν σημαντικές μεταβολές σε σχέση με τους αμφιβληστροειδείς τους.

Φυσικά δεν μπορούμε να πούμε ότι η συγκεκριμένη έρευνα είναι και οριστική λόγω του ότι υπάρχουν αρκετές περιοχές που δεν έχουν ακόμα ερευνηθεί επαρκώς.  Παρόλα αυτά, δημιουργείται η δυνατότητα της ανίχνευσης της σοβαρής αυτής ασθένειας μέσω των ματιών σας.

Σε κάθε περίπτωση, η καλύτερη επιλογή είναι να ακολουθήσετε μερικές απλές συμβουλές που κατά πάσα πιθανότητα θα αποτρέψουν ή θα καθυστερήσουν την εμφάνιση της νόσου. Για παράδειγμα, θα πρέπει να έχετε έναν υγιή τρόπο ζωής, να γυμνάζεστε και να κρατάτε το μυαλό σας ενεργό. Έχει αποδειχθεί ότι η άσκηση του εγκεφάλου συμβάλλει εναντίον των γνωστικών ασθενειών σαν αυτή.

alzheimer2

Έτσι, λοιπόν, στις περιπτώσεις αυτές, είναι πολύ αποτελεσματική η εκμάθηση νέων πραγμάτων, όπως για παράδειγμα ξένες γλώσσες, κάποιο καινούργιο χόμπυ, η διαρκής ανάλυση πραγμάτων που σας ενδιαφέρουν, κάποια καλλιτεχνική ή αθλητική δραστηριότητα ή η ενασχόληση με τη συγγραφή. Με το να κάνετε αυτές τις απλές, καθημερινές δραστηριότητες, έχετε λιγότερες πιθανότητες να αποκτήσετε προβλήματα στο μέλλον.

Εάν βρίσκεστε και σε κάποια πιο προχωρημένη ηλικία, είναι πολύ σημαντικό να πραγματοποιείτε εξετάσεις που μπορούν να διαγνώσουν αν πάσχετε από τη συγκεκριμένη νόσο. Σε περίπτωση θετικής απάντησης,  υπάρχουν ορισμένες επιλογές, οι οποίες, παρόλο που δεν θεραπεύουν την ασθένεια, σας επιτρέπουν να έχετε μια όσο το δυνατόν καλύτερη ζωή. Για την ακρίβεια, υπάρχουν ακόμη και ορισμένα δημόσια προγράμματα τα οποία ενημερώνουν τόσο τους ασθενείς, όσο και τα μέλη της οικογένειάς τους.

Κατηγορίες: Παράξενα Ετικέτες:
Ίσως σας αρέσουν