Πώς να γλιτώσετε από την τριχόπτωση

Η τριχόπτωση είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που πλήττουν άντρες και γυναίκες. Υπάρχουν διάφορες αιτίες για την τριχόπτωση, όπως η εκτεταμένη έκθεση στον ήλιο, η κληρονομικότητα, η λήψη ορισμένων φαρμάκων, η διατροφή, η έλλειψη μεταλλικών στοιχείων, το στρες, η χρήση ισιωτικών και σεσουάρ κλπ. Σύμφωνα με διάφορες επιστημονικές μελέτες, το 70% των αντρών υποφέρουν από τριχόπτωση, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις γυναίκες είναι ένα διόλου ευκαταφρόνητο 25%. Τα καλά νέα είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις η τριχόπτωση μπορεί να αποφευχθεί. Διαβάστε το παρακάτω άρθρο για να μάθετε πώς να γλιτώσετε από την τριχόπτωση.

Εάν έχετε εντοπίσει ότι τα μαλλιά σας πέφτουν ή εάν απλά θέλετε να αποφύγετε κάθε περίπτωση να συμβεί κάτι τέτοιο, έχουμε ετοιμάσει για εσάς μια αναλυτική λίστα που θα σας δείξει πώς να το αποφύγετε. Πρώτα από όλα, να θυμάστε ότι εάν το πρόβλημα είναι κληρονομικό, τότε είναι μάλλον δυσκολότερο να καταφέρετε να το θέσετε υπό έλεγχο. Παρόλα αυτά, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα, θα καταφέρετε να έχετε κάποια αποτελέσματα. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν γιατρό για να εντοπίσετε την αιτία της τριχόπτωσης στον δικό σας οργανισμό. Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε για να γλιτώσετε από την τριχόπτωση;

Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή

Όταν έχετε τριχόπτωση, η υγιεινή διατροφή είναι ο βασικότερος σύμμαχός σας. Θα σας βοηθήσει να επαναφέρετε τα μαλλιά σας σε υγιή, πλούσια και λαμπερή κατάσταση. Ενδείκνυται μια δίαιτα πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, απαλλαγμένη από junk food και κορεσμένα λιπαρά. Ειδικά για όσους χάνουν τα μαλλιά τους, η επιστήμη συστήνει να αυξήσουν την πρόσληψη βιταμίνης Ατης ουσίας που ευθύνεται για την ανάπτυξη των τριχών, της βιταμίνης Β5η οποία αναπλάθει το δέρμα και τα μαλλιά, ενδυναμώνοντας τα όταν είναι αδύναμα, βιταμίνης Β3η οποία ενεργοποιεί την κυκλοφορία του αίματος στο τριχωτό της κεφαλής, βιταμίνης Cη οποία ενισχύει τα μαλλιά κάνοντάς τα δυνατότερα και τέλος της βιταμίνης Εη οποία επανορθώνει τα προβλήματα των μαλλιών, τα θρέφει και αποτρέπει την πτώση τους.

Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο

hliotherapeia

Οι ακτίνες UV του ηλίου δεν επιδρούν μόνο στο δέρμα μας αλλά και στα μαλλιά μας. Η εκτεταμένη έκθεση των μαλλιών στον ήλιο τα κάνει αδύναμα, ξερά, θαμπά αλλά και προκαλεί τριχόπτωση. Υπάρχουν όμως και άλλοι καλοκαρινοί παράγοντες που μπορούν, σε συνδυασμό με τον ήλιο, να αποδυναμώσουν τα μαλλιά σας και να εμποδίσουν την ανάπτυξή τους, όπως το θαλασσινό νερό, το νερό της πισίνας αλλά και το γλυκό νερό.

Αποφύγετε τη χρήση χημικών προϊόντων

Σήμερα, στην αγορά υπάρχει τεράστια ποικιλία χημικών προϊόντων που προορίζονται για χρήση στα μαλλιά. Παρόλο που ορισμένα είναι καλής ποιότητας και μπορούν να τα φροντίσουν σωστά, πολλά άλλα τα αποδυναμώνουν και προκαλούν τριχόπτωση. Η χρήση ζελέ, βαφών, λακ, ακόμα και ορισμένων σαμπουάν μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση. Τέτοια προϊόντα, όπως γυαλιστικά μαλλιών, ζελέ, πηλών κλπ είναι πολύ βλαβερά.

Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε μόνο φυσικά προϊόντα, που θα σας δώσουν πολλές από τις παραπάνω βιταμίνες και δεν θα βλάπτουν μέσω των τοξικών τους συστατικών, όπως συχνά κάνουν τα αντίστοιχα χημικά.

Αγοράστε τη σωστή χτένα

maska-malliwn

Όταν βουρτσίζετε τα μαλλιά σας καθημερινά, πρέπει να είστε πολύ προσεκτικές, διότι οι βούρτσες και οι χτένες ταλαιπωρούν τα μαλλιά και μπορούν να προκαλέσουν αυξημένη τριχόπτωση, εάν δεν γνωρίζετε πώς να τις χρησιμοποιείτε σωστά. Είναι σημαντικό να διαλέξετε μια χτένα με αραιά δόντια και να αποφεύγετε τις βούρτσες. Προσπαθήστε επίσης να κρατάτε το δέρμα του κεφαλιού καθαρό, ώστε οι θύλακες των τριχών να μην μπλοκάρουν, επειδή αυτό προκαλεί τριχόπτωση. 

Σταματήστε να φοράτε καπέλο

Η πολύ συχνή χρήση καπέλου, μαντήλας για τα μαλλιά και αντίστοιχων αξεσουάρ για το κεφάλι μπορεί να προκαλέσει απώλεια μαλλιών διότι εμποδίζει την σωστή οξυγόνωση των μαλλιών. Οι επιστήμονες επίσης συστήνουν να μην χρησιμοποιείτε κοκκαλάκια, τσιμπιδάκια και στέκες, διότι πιέζουν και ταλαιπωρούν τα μαλλιά σας, κάνοντάς τα πιο αδύναμα.

Αποφύγετε τα ισιωτικά και τα σεσουάρ

sidero-malliwn

Είναι αλήθεια ότι πολλά από τα μηχανήματα αυτά, σεσουάρ, ισιωτικά αλλά και μηχανήματα για μπούκλες μπορούν να κάνουν τα μαλλιά σας να δείχνουν ομορφότερα. Όμως, η εκτεταμένη χρήση τέτοιων συσκευών μπορεί να βλάψει ιδιαίτερα τα μαλλιά σας, μιας που τα ξεραίνει, τα κάνει πιο θαμπά αλλά και προκαλεί τριχόπτωση. Οι υψηλές θερμοκρασίες στις οποίες εκθέτετε τα μαλλιά σας με τέτοιες συσκευές τα κάνουν πιο αδύναμα, και έτσι πέφτουν  πιο εύκολα.

Προσπαθήστε να αποφύγετε το στρες

Το άγχος και το στρες είναι μια από τις πιο συνηθισμένες αιτίες της τριχόπτωσης επειδή συστέλλουν τα αιμοσφαίρια που τροφοδοτούν τα μαλλιά σας με αίμα, κρατώντας τα υγιή. Σαν αποτέλεσμα, το κεφάλι σας καταλήγει υποσιτισμένο και τα μαλλιά σας αδύναμα.

 

Κατηγορίες: Ομορφιά Ετικέτες:
Ίσως σας αρέσουν