Ποια είναι η προέλευση του κορωνοϊού: Όλες οι θεωρίες

Δεν υπάρχει βεβαιότητα για την προέλευση αυτού του κορωνοϊού, ούτε για το πώς θα εξαλειφθεί. Σήμερα θα σας δώσουμε μερικές χρήσιμες πληροφορίες.
Ποια είναι η προέλευση του κορωνοϊού: Όλες οι θεωρίες

Τελευταία ενημέρωση: 24 Απρίλιος, 2020

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει γίνει πρωτοσέλιδα στα μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο, ειδικά τους τελευταίους δύο μήνες. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούν την προέλευση του κορωνοϊού και δεν καταλαβαίνουν γιατί δεν έχει εξαλειφθεί.

Όσον αφορά στο θέμα της προέλευσης του κορωνοϊού, υπάρχουν πολλές θεωρίες που τροφοδοτούνται συχνά από ψεύτικες ειδήσεις που κυκλοφορούν μέσω των κοινωνικών δικτύων. Γίνεται λόγος για μια εξαιρετικά μυστική πλοκή, ή μια βιοχημική επίθεση, ή την εκπλήρωση προφητειών. Φυσικά, με όλες αυτές τις φήμες να κυκλοφορούν, πολλοί άνθρωποι υποκύπτουν στην παραπληροφόρηση.

Με τον ίδιο τρόπο, υπάρχει επίσης ένας άπειρος αριθμός απόψεων για το γιατί δεν καταφέραμε να τον εξαλείψουμε. Κάποιοι κατηγορούν τις κυβερνήσεις για τις αποφάσεις τους, ενώ άλλοι απλώς λένε ότι πρέπει να περιμένουμε την επιστήμη να βρει τις απαραίτητες λύσεις.

Ποια είναι η προέλευση του κορωνοϊού;

Η προέλευση του κορωνοϊού είναι μία από τις πολλές περιοχές όπου δεν έχουν ανακαλυφθεί. Υπάρχουν θεωρίες, μερικές βασισμένες σε στοιχεία, αλλά καμία δεν είναι πειστική.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να διευκρινιστεί είναι ότι οι κορωνοϊοί είναι μια μεγάλη οικογένεια και δεν είναι η πρώτη φορά που μεταδίδονται στον άνθρωπο.

Η πιο αποδεκτή θεωρία είναι ότι ο τωρινός ιός SARS-CoV-2 προήλθε από νυχτερίδες και ότι μολύνει τον άνθρωπο έμμεσα. Σύμφωνα με ορισμένους, ο ιός μεταδόθηκε στους παγκολίνους, και αυτοί με τη σειρά τους τον μετέδωσαν στους ανθρώπους. Οι παγκολίνοι είναι εξωτικά ζώα που διατίθενται για ανθρώπινη κατανάλωση και για ιατρικούς σκοπούς.

Υπάρχει επίσης μια άλλη θεωρία που ολοένα και επικρατεί. Σύμφωνα με αυτή, οι νυχτερίδες δεν εμπλέκονταν, αλλά ο ιός μεταδόθηκε απευθείας από τους παγκολίνους στον άνθρωπο. Στην πραγματικότητα, μια ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε δύο πολύ παρόμοιους κορωνοϊούς με το SARS-CoV-2 σε αυτά τα ζώα.

Πολλοί από τους ιούς που έπληξαν την ανθρωπότητα προέρχονται από ζώα. Επομένως, η προέλευση του κορωνοϊού SARS-CoV-2 είναι πιθανότατα ζωική.

Θα μπορούσε να κατασκευαστεί σε εργαστήριο;

Φυσικά, θα μπορούσε, αλλά δεν υπάρχει απόδειξη, μόνο πολλές εικασίες και αρκετές θεωρίες συνωμοσίας.

Ποια είναι η προέλευση του κορωνοϊού: Όλες οι θεωρίες
Μία από τις πιο αποδεκτές θεωρίες είναι ότι το SARS-CoV-2 προήλθε από νυχτερίδες.

Εξάλειψη και προέλευση του κορωνοϊού

Η αλήθεια είναι ότι οι άνθρωποι δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα αποτελεσματικοί στην εξάλειψη των ιών. Από την αρχαιότητα, ο άνθρωπος έχει δώσει μεγάλες μάχες ενάντια σε ιούς και βακτήρια. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, η ευλογιά και η πανώλη είναι οι μόνες δύο ασθένειες που έχουν εξαλειφθεί πλήρως.

Ο κορωνοϊός δεν είναι ούτε ο πρώτος, ούτε ο πιο θανατηφόρος από τους ιούς που έχει επιτεθεί σε ανθρώπους. Ο κίνδυνος του COVID-19 δεν είναι η θνησιμότητά του, αλλά ο υψηλός ρυθμός μετάδοσής του. Το πρόβλημα με αυτόν τον ιό, ή οποιονδήποτε άλλο, είναι ότι μολύνει έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων ταυτόχρονα. Όπως έχουμε δει, αυτό σημαίνει ότι τα συστήματα υγείας υφίστανται τεράστια πίεση και μπορεί να καταρρεύσουν.

Υπό ιδανικές συνθήκες (δηλαδή, σε μια κατάσταση όπου όλοι οι άνθρωποι που νόσησαν, έλαβαν την απαραίτητη φροντίδα), η θνησιμότητα θα ήταν πιθανώς μικρότερη από 1%. Ωστόσο, υπό τις τρέχουσες συνθήκες, το ποσοστό θνησιμότητας μπορεί να αυξηθεί πολύ πάνω από αυτό το ποσοστό. Αυτό το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας δεν οφείλεται στον ίδιο τον ιό, αλλά στην αδυναμία αντιμετώπισης όλων των σοβαρών περιπτώσεων.

Κρεβάτια εντατικής
Το πρόβλημα του κορωνοϊού είναι το υψηλό ποσοστό μόλυνσης που μπορεί να κατακλύσει τα συστήματα υγείας.

Τι γίνεται με το μέλλον του κορωνοϊού;

Δεδομένου ότι η λοίμωξη με κορωνοϊό έχει γίνει παγκόσμια, πιθανότατα δεν θα εξαφανιστεί. Συνήθως, όλοι αυτοί οι ιοί γίνονται πιο αβλαβείς με την πάροδο του χρόνου, καθώς στόχος τους δεν είναι να σκοτώσουν τον οργανισμό στον οποίο διεισδύουν. Σε τελική ανάλυση, χρειάζονται αυτόν τον οργανισμό για να συνεχίσουν να πολλαπλασιάζονται.

Δεδομένου ότι ο κορωνοϊός είναι ένας νέος ιός, δεν υπάρχει βεβαιότητα για το πώς θα συμπεριφερθεί. Εάν ακολουθεί τη σειρά άλλων παρόμοιων ιών, τότε πιθανότατα θα χάσει σταδιακά τη δύναμή του και θα προσαρμοστεί στον άνθρωπο. Αναμένεται επίσης ότι ο αριθμός των περιπτώσεων θα μειωθεί το καλοκαίρι και ότι θα υπάρξει ένα δεύτερο κύμα λοιμώξεων το χειμώνα.

Εν τω μεταξύ, πολλοί ερευνητές σε όλο τον κόσμο εργάζονται πυρετωδώς για αντιιικά φάρμακα για τον SARS-CoV-2. Αυτό που θα κάνουν αυτά τα φάρμακα είναι να περιορίσουν την πιθανότητα πολλαπλασιασμού του ιού στο σώμα. Επίσης, ένα εμβόλιο για αυτήν την ασθένεια θα μπορούσε να είναι έτοιμο εντός των επόμενων 10 έως 18 μηνών.

Μαθαίνοντας να ζούμε μαζί

Μετά από όλες τις επιδημίες του ιού, η ανθρωπότητα έπρεπε να μάθει να ζει μαζί τους. Έρχεται μια στιγμή που τα ιικά σωματίδια γίνονται μέρος του περιβάλλοντος και ο αριθμός των μολύνσεων σταθεροποιείται. Εκτός από την προέλευση του κορωνοϊού, η οποία μπορεί ή όχι να αποκρυπτογραφηθεί, είναι ζωτικής σημασίας για όλους μας να σχεδιάσουμε μια μελλοντική πορεία για την παρουσία του SARS-CoV-2 στη ζωή μας.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει ...
Πώς ο κορωνοϊός επηρεάζει το δέρμα: τι να ξέρετε
Με ΥγείαRead it in Με Υγεία
Πώς ο κορωνοϊός επηρεάζει το δέρμα: τι να ξέρετε

Υπάρχουν επίσης στοιχεία που υποδηλώνουν ότι ο κορωνοϊός επηρεάζει επίσης το δέρμα και άλλα όργανα του σώματός μας. Μάθετε περισσότερα εδώ.  • TOCOLOS, D., & VIGILA, E. CORONAVIRUS SARS-COV-2.
  • Briggs, H., & BBC. (2020, 27 marzo). Coronavirus: cómo se estrecha el cerco sobre el pangolín como probable transmisor del patógeno que causa el covid-19. Recuperado 5 abril, 2020, de https://www.bbc.com/mundo/noticias-52066430
  • Bonilla-Aldana, D. K., Villamil-Gómez, W. E., Rabaan, A. A., & Rodriguez-Morales, A. J. (2018). Una nueva zoonosis viral de preocupación global: COVID-19, enfermedad por coronavirus 2019. Iatreia.
  • Cortés, Manuel E. “Coronavirus como amenaza a la salud pública.” Revista médica de Chile 148.1 (2020): 124-126.
  • Millán-Oñate, José, et al. “A new emerging zoonotic virus of concern: the 2019 novel Coronavirus (COVID-19).” Infectio 24.3 (2020).