Πρώιμα σημάδια του καρκίνου που το 90% των ανθρώπων αγνοούν

· 24 Μαρτίου 2019
Αν και μερικές φορές αυτά τα σημάδια θα μπορούσαν να οφείλονται σε άλλες αιτίες, είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοηθεί κανένα από αυτά και να συμβουλευτείτε έναν γιατρό για να εξασφαλίσετε μια διάγνωση και την κατάλληλη θεραπεία.

Ξέρετε ποια είναι τα σημάδια του καρκίνου; Ο καρκίνος προειδοποιεί. Μόλις εμφανιστεί, υπάρχουν κάποιες πρώτες ενδείξεις του καρκίνου που μπορεί να είναι απαραίτητες για την επίτευξη μιας έγκαιρης ανίχνευσης. Μπορεί να είναι το κλειδί για να εξασφαλιστεί ότι η ασθένεια διαγιγνώσκεται εγκαίρως και δεν θα προχωρήσει περαιτέρω.

Το 90% των ανθρώπων τείνουν να αγνοούν τα συμπτώματα αυτά, οπότε αξίζει να τα λάβετε υπόψη.

Εάν ένα πράγμα είναι σημαντικό με μια ασθένεια, όπως είναι ο καρκίνος, αυτό είναι η έγκαιρη διάγνωση. Έτσι, εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, μην ανησυχήσετε, αλλά απευθυνθείτε στον γιατρό σας και εξηγήστε του τι συμβαίνει.

Μπορεί να μην είναι τίποτα, αλλά αν έχετε καρκίνο οποιουδήποτε είδους, είναι πολύ καλύτερα να αρχίσετε να τον αντιμετωπίζετε το συντομότερο δυνατό. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία.

Πρώιμα σημάδια του καρκίνου που πρέπει να προσέξετε

Δείτε παρακάτω 7 κοινά σημάδια του καρκίνου που μπορούν να σας προειδοποιήσουν εγκαίρως για την ύπαρξη της ασθένειας αυτής.

1. Δερματικές αλλοιώσεις

δερματοπάθεια, σημάδια του καρκίνου

Η εμφάνιση ανωμαλιών στο δέρμα μπορεί να είναι ένα από τα πρώτα σημάδια καρκίνου του δέρματος καθώς και καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, δεν είναι το μόνο σημάδι. Επίσης, σχετίζεται με την εμφάνιση σβόλων, τόσο στο στήθος όσο και στην περιοχή της μασχάλης.

 • Σε αυτή την περίπτωση, είναι επίσης πιθανό να εμφανίσετε ερεθισμό ή να δείτε σημάδια άγνωστης προέλευσης που δεν σχετίζονται με αλλεργικές αντιδράσεις στα τρόφιμα ή τα καλλυντικά.
 • Εάν παρατηρήσετε πληγές που εμφανίζονται στο κέντρο του σημαδιού ή αν οι κρεατοελιές σας μεγαλώνουν και αλλάζει το μέγεθος τους, επισκεφθείτε το γιατρό σας το συντομότερο δυνατό.

 

Δείτε και αυτό: 9 τρόποι για την γρήγορη αφαίρεση των ρόζων του δέρματος

 

2. Ο παρατεταμένος βήχας είναι ένα από τα σημάδια του καρκίνου που εμφανίζονται νωρίς

Αν ξαφνικά αρχίσετε να έχετε παρατεταμένα ξεσπάσματα βήχα χωρίς κάποια προφανή αιτία, ίσως αυτό να είναι ένα καμπανάκι κινδύνου.

 • Ένας παρατεταμένος βήχας είναι ένα από τα συμπτώματα αυτής της ασθένειας που συνοδεύεται από μείωση της όρεξης και γρήγορη απώλεια βάρους.
 • Και στα πιο προχωρημένα στάδια του καρκίνου του πνεύμονα, ο βήχας με αίμα και η σύντομη αναπνοή είναι συνηθισμένα.

3. Κνησμός

Εάν αισθάνεστε φαγούρα, πρέπει να έχετε κατά νου ότι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αυτό δεν έχει καμία σχέση με τον καρκίνο.

Ωστόσο, είναι αλήθεια ότι μερικές φορές μπορεί να σχετίζεται. Από κλινική άποψη, υπάρχουν μελέτες που αποδεικνύουν το γεγονός αυτό.

 • Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι οι όγκοι στη μήτρα προκαλούν φαγούρα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.
 • Από την άλλη πλευρά, ο καρκίνος του εγκεφάλου μπορεί να συνοδεύεται από φαγούρα και στην περιοχή των ρουθουνιών. Δώστε προσοχή για να δείτε αν αυτό σας συμβαίνει.

4. Δώστε προσοχή στη λειτουργία του εντέρου σας

ακτινογραφία του σώματος, μάθετε ποια είναι τα πρώιμα σημάδια του καρκίνου

Ένα από τα πρώτα σημάδια του καρκίνου του παχέος εντέρου σχετίζεται με τη λειτουργία του εντέρου.

 • Πρέπει να δείτε αν παρατηρείτε αίμα, βλέννα ή πύον στα κόπρανα σας ή εάν υποφέρετε από σοβαρά προβλήματα με το πεπτικό σύστημα.

5. Το χρώμα των ούρων σας είναι επίσης ένα από τα πρώιμα σημάδια του καρκίνου

Μια άλλη πτυχή που πρέπει να προσέξετε και να έχετε κατά νου είναι το χρώμα των ούρων σας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σύμπτωμα του καρκίνου των νεφρών.

Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως:

 • Αίμα στα ούρα σας.
 • Υψηλή πίεση του αίματος.
 • Ο πόνος των νεφρών.
 • Αύξηση της χρόνιας κόπωσης.

6. Απώλεια βάρους

Όπως αναφέρθηκε, η γρήγορη απώλεια βάρους είναι ένα από τα συμπτώματα που πρέπει να έχετε κατά νου. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τον καρκίνο του στομάχου.

Ωστόσο, στο πρώτο στάδιο αυτό το σύμπτωμα θα είναι ελάχιστα αισθητό, αλλά αργότερα συνοδεύεται από:

 • Ανεξήγητη αποστροφή για το κρέας.
 • Νιώθετε πλήρης σε σύντομο χρονικό διάστημα
 • Αναιμία
 • Αποστροφή για την κατανάλωση τροφίμων γενικότερα.

 

Διαβάστε επίσης: Ιδιότητες του κόλιαντρου και μυστικές χρήσεις του που δεν γνωρίζετε

 

7. Παρατεταμένος πονόλαιμος

πονόλαιμος σε γυναίκα

Ένας παρατεταμένος πονόλαιμος μπορεί να είναι άλλο ένα σύμπτωμα του καρκίνου του λαιμού και συνοδεύεται συνήθως από τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Πρώτον, υπάρχει δυσκολία στην αναπνοή και πόνος κατά την κατάποση.
 • Ανάπτυξη νεοπλάσματος, έτσι ώστε το άτομο αισθάνεται την παρουσία ενός ξένου σώματος στο λαιμό.
 • Η φωνή γίνεται βραχνή και σιγά-σιγά χάνεται εντελώς.
 • Φλέγμα με αίμα και πύον και κακοσμία εμφανίζεται στο στόμα.

Αν και είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι αυτές οι παρατηρήσεις δεν είναι καθοριστικές όταν πρόκειται για μια διάγνωση, αποτελούν μια σταθερή βάση για τη διάγνωση της νόσου.

Έτσι, αν έχετε παρατηρήσει κάποια από αυτά τα συμπτώματα που είναι πρώιμα σημεία του καρκίνου, μη διστάσετε να επισκεφτείτε το γιατρό σας το συντομότερο δυνατό.

 

 • Gil Yosipovitch, MDKyle C. Mills, MDLeigh A. Nattkemper, MS; et al (2014). Association of Pain and Itch With Depth of Invasion and Inflammatory Cell Constitution in Skin Cancer. JAMA Dermatol. 2014;150(11):1160-1166. doi:10.1001/jamadermatol.2014.895