Προληπτικά μέτρα για να μην κολλήσετε κορωνοϊό

Τι μπορείτε να κάνετε για να αμυνθείτε απέναντι στον κορωνοϊό; Σας δίνουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές.
Προληπτικά μέτρα για να μην κολλήσετε κορωνοϊό

Τελευταία ενημέρωση: 22 Μάιος, 2020

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα προληπτικά μέτρα κατά του κορωνοϊού.

Αυτή τη στιγμή γινόμαστε μάρτυρες μιας επιδημίας. Αυτός ο ιός, ο οποίος επίσης ονομάζεται και COVID-19, επηρεάζει όλες τις χώρες παγκοσμίως. Από τον Δεκέμβριο του 2019, όταν εντοπίστηκαν οι πρώτες περιπτώσεις στην Κίνα, ο ιός εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλο τον πλανήτη. Πολλοί άνθρωποι φοβούνται. Πολλοί έχουν ακόμη μπει σε καραντίνα ή έχουν επιλέξει να απομονωθούν για να αποτρέψουν τη μετάδοση. Ομοίως, πολλοί βγαίνουν από τα σπίτια τους φορώντας πάντα μάσκες προσώπου. Γενικότερα, ο COVID-19 έχει προκαλέσει φόβο. Επίσης, πρωτόκολλα καραντίνας έχουν ήδη καθιερωθεί σε πολλές πόλεις.

Ωστόσο, πολλές πληροφορίες σχετικά με αυτόν τον ιό δεν είναι αληθείς. Είναι όλο και πιο δύσκολο να διακρίνει κανείς το γεγονός από τη φαντασία. Τα στοιχεία για τα προληπτικά μέτρα, τον χρόνο επώασης και τον τρόπος μετάδοσης συχνά παραποιούνται.

Ο COVID-19 είναι ένας ιός που μεταδίδεται από τη στενή επαφή μεταξύ ανθρώπων και από τα σταγονίδια που παράγονται με το βήχα ή το φτάρνισμα. Σε αυτό το άρθρο, θα σας εξηγήσουμε διεξοδικά τα προληπτικά μέτρα για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Το πρώτο από τα προληπτικά μέτρα κατά του COVID-19: Αποφύγετε τις μολυσμένες περιοχές

Αν και ο ιός εξαπλώνεται όλο και περισσότερο σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν περιοχές με περισσότερα κρούσματα από άλλες. Αυτές ονομάζονται περιοχές κινδύνου, όπου είναι πιο πιθανό οι κάτοικοι να μολυνθούν. Για παράδειγμα, η Ιταλία είναι μια από αυτές.

Το κλειδί είναι να μείνετε μακριά από τους μολυσμένους ανθρώπους. Παρόλο που φαίνεται απλό, δεν είναι. Ο COVID-19 έχει περίοδο επώασης περίπου έξι ημερών. Επίσης, οι υπηρεσίες υγείας ασφυκτιούν λόγω των ατόμων που κάνουν διαγνωστικές εξετάσεις. Αυτό καθιστά σχεδόν αναπόφευκτη την επαφή με ανθρώπους που δεν γνωρίζουν αν έχουν μολυνθεί. Ωστόσο, συνιστάται να αποφεύγετε να είστε γύρω από άτομα που έχουν συμπτώματα, ακόμη και αν δεν γνωρίζουν αν είναι μολυσμένα ή όχι.

Επίσης, είναι καλύτερα να μην βρίσκεστε σε μέρη με πολύ κόσμο. Ωστόσο, εναπόκειται στην κυβέρνηση της κάθε χώρας να προγραμματίσει τα μέτρα αυτά, συμπεριλαμβανομένης της ακύρωσης εκδηλώσεων και της απαγόρευσης της εργασίας.

Γυναίκα που φτερνίζεται
Το σημαντικότερο είναι να μείνετε μακρυά από μολυσμένα άτομα.

Ασφαλής απόσταση

Οι επιστήμονες δηλώνουν ότι ο ιός μπορεί να ταξιδέψει περίπου στο ένα μέτρο. Επομένως, σας συνιστούμε να μένετε τουλάχιστον 3 μέτρα μακριά από άλλα άτομα, εάν έχετε συμπτώματα. Ακόμη και στην Ιταλία, αυτό το μέτρο είναι στάνταρ.

Σωστό πλύσιμο χεριών
Το σωστό πλύσιμο των χεριών είναι από τα σημαντικότερα μέτρα που μπορεί να υιοθετήσετε.

Πρέπει να πλένετε συχνά τα χέρια σας

Το πλύσιμο των χεριών είναι ένα από τα πιο βασικά και χρήσιμα προληπτικά μέτρα για οποιαδήποτε μόλυνση. Θα πρέπει να πλένετε τα χέρια σας  κάθε φορά που χρησιμοποιείτε το μπάνιο, όταν φτερνίζεστε και όταν βήχετε (και, βεβαίως, εάν έχετε έρθει σε επαφή με ένα άρρωστο άτομο). Αν και το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό είναι αρκετό, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε απολυμαντικό χεριών.

Όταν φτερνίζεστε ή βήχετε, είναι σημαντικό να καλύπτετε τη μύτη και το στόμα σας. Κατά προτίμηση, θα πρέπει να το κάνετε με ένα χαρτομάντιλο. Επίσης, πρέπει να πλένετε τα χέρια σας μετά.

Επικοινωνήστε με υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης

Εάν έχετε έρθει σε επαφή με ένα μολυσμένο άτομο και έχετε αρχίσει να αναπτύσσετε συμπτώματα, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Τα προειδοποιητικά συμπτώματα είναι βήχας, φτάρνισμα, δύσπνοια και πυρετός. Το τηλέφωνο είναι 1135 και υπάρχει 24ωρη κάλυψη.

Ωστόσο, πρέπει να θυμάστε ότι οι γραμμές είναι συνήθως κατειλημμένες. Οι υπηρεσίες υγείας έχουν υπερφορτωθεί. Επομένως, είναι σημαντικό να στραφείτε σε αυτές μόνο εάν νομίζετε ότι έχετε μολυνθεί.

Δεν υπάρχουν ειδικές συστάσεις όσον αφορά τη διατροφή ή τα κατοικίδια . Ωστόσο, είναι σημαντικό να ενημερώνεστε σχετικά με τα νέα του COVID-19, καθώς κάθε μέρα ανακοινώνονται νέα μέτρα.

Τα καλύτερα προληπτικά μέτρα κατά του COVID-19

Όπως εξηγήσαμε σε αυτό το άρθρο, τα καλύτερα προληπτικά μέτρα είναι η συχνή πλύση των χεριών και η απομάκρυνση από περιοχές μόλυνσης. Εάν παρατηρήσετε ότι ένα άτομο έχει συμπτώματα όπως ο βήχας, για παράδειγμα, το ιδανικό είναι να διατηρήσετε μια ασφαλή απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων.

Θυμηθείτε να συμβουλευτείτε έναν γιατρό εάν έχετε τα συμπτώματα. Ομοίως, αν υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχετε μολυνθεί, θα πρέπει να απομονωθείτε για να αποτρέψετε την εξάπλωση του ιού.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει ...
Είναι ο κορωνοϊός επικίνδυνος για τα παιδιά;
Με ΥγείαΔιαβάστε το σε Με Υγεία
Είναι ο κορωνοϊός επικίνδυνος για τα παιδιά;

Ο κορωνοϊός εξαπλώνεται πολύ γρήγορα από το ένα άτομο στο άλλο. Αλλά τι γίνεται με τα μικρά παιδιά; Είναι ο κορωνοϊός επικίνδυνος για τα παιδιά;