Συμβουλές για να αποφύγετε τα αέρια και τη δυσπεψία

duspepsia

Όλοι κάποια στιγμή έχουμε αντιμετωπίσει προβλήματα δυσπεψίας, πόνους στο στομάχι και δυσάρεστα αέρια. Είναι πιθανό να τα έχετε αντιμετωπίσει σε κάποιο στάδιο της ζωής σας ή να κάνουν την εμφάνισή τους αρκετά συχνά. Γενικά, αυτό συμβαίνει όταν το σώμα σας δεν μπορεί να χωνέψει καλά τις τροφές που καταναλώνετε και κατά συνέπεια το σώμα σας λειτουργεί με πιο αργό ρυθμό. Χρειάζεται, λοιπόν, περισσότερο χρόνο για να τις επεξεργαστεί ενώ μπορεί να παρατηρήσετε και άλλα συμπτώματα.

Έχετε «κακή πέψη» όταν αυτό σας συμβαίνει συχνά ή ακόμη και καθημερινά επί μήνες. Σε αντίθεση με αυτό, η δυσπεψία παρουσιάζεται ανά διαστήματα και συνήθως διαρκεί μικρότερο χρονικό διάστημα και είναι πιο εύκολο να αντιμετωπιστεί. Από την άλλη πλευρά, τα προβλήματα του μετεωρισμού εμφανίζονται πολύ συχνότερα καθώς συμβαδίζουν με την κακή πέψη και τη δυσπεψία. Ο μετεωρισμός είναι μια αρκετά δυσάρεστη κατάσταση για όσους την αντιμετωπίζουν και ακόμη χειρότερη όταν είναι χρόνια. Αυτά τα προβλήματα μπορεί να οφείλονται στις καθημερινές συνήθειες και γι’ αυτό το λόγο μερικές αλλαγές θα σας βοηθήσουν να τα αποφύγετε.

Να αποφεύγετε το συναισθηματικό στρες και τις ταραχές

Αν δεν το γνωρίζετε ήδη, το στομάχι σας είναι ένα όργανο πολύ ευαίσθητο σε συναισθηματικά προβλήματα. Όταν κάποιος αντιμετωπίζει στρεσογόνες καταστάσεις ή κατάθλιψη τότε το στομάχι του αρχίζει να υποφέρει και το άτομο μπορεί να αισθάνεται πόνο, δυσπεψία ή ακόμη και αέρια. Μια συναισθηματικά ισορροπημένη ζωή βοηθά την πέψη.

Να τρώτε σωστά

salata

Το να μάθετε να τρώτε σωστά είναι ένα από τους πιο βασικούς παράγοντες για να αποφύγετε τη δυσπεψία και τα αέρια. Όταν δεν μασάτε καλά την τροφή σας, η πέψη σας προχωρά με πιο αργό ρυθμό επειδή το σώμα λειτουργεί πιο σκληρά για να τη χωνέψει. Είναι πολύ σημαντικό να τρώτε αργά. Να μασάτε την τροφή σας καλά έτσι ώστε το σάλιο σας να μπορεί να διευκολύνει την πέψη και να αισθάνεστε περισσότερο χορτάτοι. Είναι εξίσου σημαντικό να μην πίνετε πολύ νερό κατά τη διάρκεια των γευμάτων καθώς αδρανοποιεί τα οξέα, γεγονός που μπορεί να επιβαρύνει τη διαδικασία της πέψης.

Να ξεκουράζεστε λίγο μετά το φαγητό σας

Μια καλή ιδέα είναι να χαλαρώνετε και να αφήνετε το στομάχι σας να αποκτά την ενέργεια που χρειάζεται για τη διαδικασία της πέψης. Αποφύγετε την άσκηση μετά το φαγητό και προσπαθήστε να ξεκουραστείτε λίγο. Μια καλή ιδέα είναι να ξαπλώνετε λίγο στον καναπέ ή σε μια πολυθρόνα. Δεν είναι καθόλου υγιεινό να κοιμάστε στο κρεβάτι για αρκετή ώρα μετά το φαγητό.

Να λαμβάνετε φάρμακα με γεμάτο στομάχι

farmaka

Πολλά φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν δυσπεψία και γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να τα αποφεύγετε όσο το δυνατόν περισσότερο. Αν πρέπει να ακολουθείτε καθημερινά κάποια φαρμακευτική αγωγή τότε καλό είναι να λαμβάνετε τα φάρμακα με γεμάτο στομάχι για να αποφύγετε τη δυσφορία.

Να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή

Η διατροφή σας είναι ζωτικής σημασίας για να έχετε καλή πέψη και να αποφεύγετε τα αέρια. Υπάρχουν μερικές τροφές που να είναι πολύ σκληρές για το στομάχι σας. Καλό είναι να τις αποφεύγετε. Αν υποφέρετε συχνά από αέρια και δυσπεψία τότε το καλύτερο είναι να εξαλείψετε από τη διατροφή σας τροφές που είναι πικάντικες, όξινες, λιπαρές, με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες ή οποιοδήποτε άλλο είδος τροφών που μπορεί να σας δημιουργήσει πρόβλημα. Θα πρέπει να αποφεύγετε επίσης το αλκοόλ, το κάπνισμα, τα ανθρακούχα ποτά και το γρήγορο φαγητό.

Μην τρώτε λίγο πριν κοιμηθείτε

ligoures

Πολλοί άνθρωποι έχουν την κακή συνήθεια να τρώνε το βράδυ λίγο πριν ξαπλώσουν και αυτό μπορεί να επιβαρύνει αρκετά το πεπτικό τους σύστημα. Σας προτείνουμε να τρώτε τουλάχιστον 3 ώρες πριν το βραδινό σας ύπνο.

Να θυμάστε…

  • Ακολουθώντας όλες αυτές τις συμβουλές στην καθημερινότητά σας θα μπορέσετε να ελέγξετε καλύτερα το πεπτικό σας σύστημα και να αποχαιρετίσετε τα αέρια και τη δυσπεψία. Να θυμάστε ότι μια πολύ καλή ιδέα είναι να ακολουθείτε μερικές φυσικές θεραπείες για να καταπολεμήσετε και τα δυο προβλήματα. Η πιπερόριζα και το λεμόνι θα σας βοηθήσουν στην καταπολέμηση των αερίων και στην ανακούφιση της δυσπεψίας.
  • Επιπλέον, να θυμάστε ότι τα προβλήματα στομάχου και πεπτικού συστήματος θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη και ιδίως αν παρουσιάζονται αρκετά συχνά. Αν αντιμετωπίζετε πόνους στο στομάχι, δυσπεψία και αέρια πάνω από δυο φορές την εβδομάδα τότε θα πρέπει να επισκεφτείτε κάποιο γιατρό καθώς μπορεί να υποδεικνύουν ένα μεγαλύτερο πρόβλημα, όπως σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, λοιμώξεις του ήπατος, τροφικές αλλεργίες. Στη χειρότερη περίπτωση, μπορεί να υποδεικνύουν ακόμη και κάποια μορφή καρκίνου.