Συμβουλές και σπιτικές θεραπείες για το ροχαλητό

Το 45% των ενηλίκων ροχαλίζουν, περιστασιακά τουλάχιστον. Το ροχαλητό εμφανίζεται όταν η γλώσσα, ο ουρανίσκος και η σταφυλή δονούνται ενάντια στις αμυγδαλές και τους λεμφαδένες. Γενικά μιλώντας, το ροχαλητό μπορεί να υποδεικνύει ότι είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Συνδέεται επίσης με το κοινό κρυολόγημα, τις αλλεργίες, την υπερκατανάλωση αλκοόλ λίγες ώρες πριν κοιμηθείτε και με το κάπνισμα.

Ανεξάρτητα από την αιτία, το ροχαλητό μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικό για τους ανθρώπους γύρω σας που αναγκάζονται να το ανεχτούν. Επιπλέον, τα περισσότερα άτομα που ροχαλίζουν δεν έχουν καλή ποιότητα ύπνου καθώς ξυπνούν από μόνοι τους αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Αν και είναι δύσκολο να σταματήσετε το ροχαλητό από τη ρίζα του ανά πάσα στιγμή, υπάρχουν μερικοί φυσικοί τρόποι που θα σας βοηθήσουν να ανακουφιστείτε από αυτό το πρόβλημα. Αν ανακαλύψετε ότι ροχαλίζετε σε τακτική βάση, μια καλή ιδέα είναι να μιλήσετε με το γιατρό σας και εκείνος θα προσδιορίσει τυχόν προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζετε με το αναπνευστικό σας σύστημα.

Συμβουλές για να σταματήσετε το ροχαλητό

rochalito

 • Να κοιμάστε στα πλάγια: όταν κοιμάστε ανάσκελα, η γλώσσα και ο ουρανίσκος σας πέφτουν προς το πίσω μέρος του λαιμού, φράζουν τους αεραγωγούς σας και προκαλούν ροχαλητό. Αν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε στα πλάγια, μερικά κόλπα μπορεί να σας φανούν χρήσιμα· ένα από αυτά είναι να δοκιμάσετε να κοιμηθείτε στα πλάγια βάζοντας ένα μπαλάκι του τένις ακριβώς πίσω από την πλάτη σας. Όταν θα προσπαθήσετε να ξαπλώσετε ανάσκελα, το μπαλάκι θα σας προκαλέσει δυσφορία και αναγκαστικά θα επιστρέψετε στην αρχική σας πλάγια θέση.
 • Να χρησιμοποιείτε επιπλέον μαξιλάρια: προσπαθήστε να κοιμηθείτε με περισσότερα από ένα μαξιλάρια έτσι ώστε το κεφάλι σας να είναι πιο ψηλά από το υπόλοιπο σώμα σας. Με αυτό τον τρόπο οι αεραγωγοί σας θα παραμείνουν ανοιχτοί και θα αποφύγετε το ροχαλητό.
 • Χάστε βάρος: αν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, είναι σημαντικό να σκεφτείτε διάφορες λύσεις για να χάσετε βάρος αν θέλετε να σταματήσετε να ροχαλίζετε. Τα περιττά κιλά προκαλούν πολλά προβλήματα στην υγεία και είναι η βασική αιτία του ροχαλητού.
 • Κόψτε το κάπνισμα: το κάπνισμα ερεθίζει και προκαλεί φλεγμονές στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα που σας αναγκάζει να ροχαλίζετε ακόμη πιο δυνατά. Μια πολύ καλή λύση για να σταματήσετε το ροχαλητό και να βελτιώσετε τη συνολική ποιότητα της ζωής σας είναι να αποφύγετε το κάπνισμα.
 • Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ πριν κοιμηθείτε: η κατανάλωση αλκοόλ μέχρι και τρεις ώρες πριν κοιμηθείτε κάνει τη γλώσσα, τις αμυγδαλές και τον ουρανίσκο σας να χαλαρώνουν, προκαλώντας μια ηχηρή δόνηση κάθε φορά που αναπνέετε όταν κοιμάστε.

Αποτελεσματικές θεραπείες για το ροχαλητό

therapeutiko rophima

 • Γαργάρες με μέντα: όταν το ροχαλητό οφείλεται σε κάποιο κρυολόγημα ή αλλεργία, μια αποτελεσματική θεραπεία είναι να κάνετε γαργάρες με μέντα πριν κοιμηθείτε. Για να το κάνετε αυτό, προσθέτετε μια σταγόνα έλαιο μέντας σε ένα ποτήρι με κρύο νερό και κάνετε γαργάρα με αυτό το διάλυμα -μην το καταπίνετε. Άλλη μια επιλογή είναι να φτιάξετε τσάι με μέντα και να κάνετε γαργάρα με αυτό το διάλυμα.
 • Τσάι με τσουκνίδα: αν το ροχαλητό σας οφείλεται σε αλλεργίες ή σε άλλα αναπνευστικά προβλήματα, είναι σημαντικό να αερίζετε το υπνοδωμάτιό σας και να αφαιρείτε τυχόν σκόνες ή βρωμιές. Επίσης, μπορείτε να πίνετε μια κούπα τσάι με τσουκνίδα που μπορείτε να το φτιάξετε προσθέτοντας μια κουταλιά του γλυκού αποξηραμένα φύλλα τσουκνίδας σε βραστό νερό. Το καλύπτετε και το αφήνετε να σταθεί για πέντε λεπτά. Η τσουκνίδα θεωρείται φυσικό αντιισταμινικό.
 • Κρεμμύδι: ένας κλασικός τρόπος για να καταπολεμήσετε το ροχαλητό είναι να κόψετε ένα κρεμμύδι στη μέση, αλατίστε το ελαφρώς και τοποθετήστε το σε ένα πιάτο δίπλα από το κομοδίνο σας.
 • Αλάτι και μαγειρική σόδα: αυτή η θεραπεία βοηθά στο ξεβούλωμα της μύτης και των αεραγωγών όταν αντιμετωπίζετε προβλήματα με το ροχαλητό. Απλά αναμειγνύετε μισή κουταλιά του γλυκού αλάτι και μια πρέζα μαγειρική σόδα σε μια κούπα με νερό σε θερμοκρασία δωματίου. Με τη βοήθεια μιας λαστιχωτής στρογγυλής σύριγγας ξεπλένετε τα ρουθούνια σας με αυτό το διάλυμα πριν κοιμηθείτε.
 • Ελαιόλαδο και ρου: για να φτιάξετε αυτή τη φυσική θεραπεία, προσθέτετε 50 gr ρου σε ένα βάζο και το καλύπτετε από πάνω με ελαιόλαδο. Κλείνετε το βάζο και το διατηρείτε σε δροσερό, σκοτεινό μέρος για δυο εβδομάδες και στη συνέχεια το εφαρμόζετε στη γέφυρα της μύτης σας, στο λαιμό σας και στο φάρυγγα πριν κοιμηθείτε.
 • Άσκηση: εκτός από το ότι σας βοηθά να χάσετε βάρος (άλλος ένας τρόπος για να καταπολεμήσετε το ροχαλητό), η άσκηση είναι αποτελεσματική για τον περιορισμό αυτής της ενόχλησης. Αρχικά, ξεκινάτε με 30 λεπτά άσκησης την ημέρα και σύντομα θα αρχίσετε να παρατηρείτε τη διαφορά.

Ίσως σας αρέσουν