Συνταγή για βιολογικό σπιτικό απορρυπαντικό

25 Αυγούστου 2015

Όλοι το γνωρίζουν: τα χημικά που περιέχονται στα μαλακτικά για τα υφάσματα και στα απορρυπαντικά για τα ρούχα μας είναι μερικά από εκείνα που προκαλούν τη χειρότερη μόλυνση στο περιβάλλον. Οι τηλεοπτικές διαφημίσεις μάς προωθούν τα υπέροχα αρώματά τους και την αποτελεσματικότητά τους στην απομάκρυνση των λεκέδων, όμως υπάρχει εναλλακτική λύση που είναι εξίσου αποτελεσματική και μολύνει λιγότερο! Σε αυτό το άρθρο, θα σας εξηγήσουμε πώς να φτιάξετε βιολογικό σπιτικό απορρυπαντικό.

Οι ωφέλειες του να φτιάξετε το δικό σας βιολογικό απορρυπαντικό

organiko

Δεν είναι μόνο για να βρείτε μια εναλλακτική που είναι κάπως φθηνότερη. Δεν είναι καθόλου για να αρχίσετε να ζείτε σαν χίπις. Πρόκειται απλώς για την προσπάθεια να περιβάλλεστε από υγιεινότερα στοιχεία και να  προσέξετε την υγεία σας.

Πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι υπάρχουν πολλές τοξικές ουσίες που εισχωρούν στα ρούχα σας μαζί με τα σαπούνια και τα απορρυπαντικά. Αυτά δεν βλάπτουν μόνο το δέρμα σας και το δέρμα των παιδιών σας, αλλά λίγο-λίγο όλες αυτές οι χημικές ουσίες μπορούν να προκαλέσουν και άλλες ασθένειες χωρίς να το γνωρίζετε. Με αυτό το είδος φυσικού απορρυπαντικού δεν φροντίζετε μόνο τον πλανήτη αλλά και την υγεία σας.

Θα πρέπει επίσης να αναφέρουμε ότι το απορρυπαντικό αυτό είναι 100% βιοδιασπώμενο. Αφήνει τα ρούχα σας απαλά και καθαρά, όμως η διαφορά είναι ότι θα διαπιστώσετε πως, όταν βγάζετε τα ρούχα σας από το πλυντήριο, δεν έχουν το χαρακτηριστικό άρωμα. Όμως αυτό είναι κάτι πιο φυσικό και πιο υγιεινό, μην ανησυχείτε!

Πώς να φτιάξετε βιολογικό σπιτικό απορρυπαντικό

rouha

Τι χρειάζεστε:

 • Έναν τρίφτη κουζίνας
 • Μια ζυγαριά για να μετρήσετε τις ποσότητες
 • 75 γραμμάρια φυσικό σαπούνι
 • 1 ποτήρι μαγειρική σόδα
 • 1,5 λίτρο νερό
 • Ένα μεγάλο γυάλινο δοχείο ή ένα μπουκάλι δύο λίτρων για να βάλετε το σπιτικό απορρυπαντικό
 • 20 σταγόνες αιθέριο έλαιο, όποιο είδος σας αρέσει να βάλετε στο απορρυπαντικό ώστε να του δώσει άρωμα. Λεβάντα, άγριο τριαντάφυλλο…

Πώς να φτιάξετε βιολογικό σπιτικό απορρυπαντικό

 • Εύκολο, δεν θα χρειαστείτε πάνω από δεκαπέντε λεπτά. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να τρίψετε την πλάκα του φυσικού σαπουνιού. Αν το κάνετε με το χέρι θα είναι δυσκολότερο, γι αυτό συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε το τρίφτη κουζίνας ή κάποιο μίξερ.
 • Ποιο είναι το επόμενο βήμα; Εύκολο, μόλις τρίψετε το σαπούνι βάλτε το στο δοχείο που χρησιμοποιείτε. Έπειτα, προσθέστε τη μαγειρική σόδα στο γυάλινο δοχείο.
 • Τώρα, ζεστάνετε το ενάμισι λίτρο του νερού. Πρέπει να βράσει, γι αυτό θα πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα να μην καείτε όταν το αδειάσετε στο δοχείο ή στο μπουκάλι που έχετε επιλέξει.
 • Κάντε το αργά και ανακατεύετε πότε-πότε έτσι ώστε όλα τα συστατικά να αναμειχθούν καλά. Μόλις αναμειχθούν, προσθέστε τις είκοσι σταγόνες του αιθέριου ελαίου. Θα παρατηρήσετε ότι μυρίζει υπέροχα και επιπλέον είναι ένα εντελώς βιολογικό και φυσικό απορρυπαντικό. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, τώρα είναι έτοιμο.
 • Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι μετά από μία εβδομάδα θα δείτε ότι η υφή του απορρυπαντικού έχει αλλάξει, αλλά μην ανησυχείτε, παραμένει το ίδιο και μπορείτε να συνεχίσετε να το χρησιμοποιείτε μέχρι να τελειώσει. Η ποσότητα του απορρυπαντικού που θα πρέπει να βάζετε στο πλυντήριο είναι η ίδια με εκείνη που χρησιμοποιείτε κανονικά για το βιομηχανικό απορρυπαντικό. Θα δείτε πόσο αποτελεσματικό είναι!
Ίσως σας αρέσουν