Σιωπηλή πνευμονία και η σχέση της με τον κορωνοϊό

Η σιωπηλή πνευμονία ανιχνεύεται συνήθως μετρώντας τον κορεσμό οξυγόνου του αίματος ή με ακτινογραφίες στο στήθος. Είναι μια πιθανή επιπλοκή της λοίμωξης COVID-19.
Σιωπηλή πνευμονία και η σχέση της με τον κορωνοϊό

Τελευταία ενημέρωση: 22 Μάιος, 2020

Ο κορωνοϊός είναι ο ιός που ευθύνεται για την πανδημία που έχει συγκλονίσει ολόκληρο τον κόσμο. Το ευρύ φάσμα των συμπτωμάτων του δείχνει ότι είναι συχνά δύσκολο να προσδιοριστεί εάν κάποιος έχει τη μόλυνση ή όχι. Μία τέτοια δυσκολία προκύπτει και με ένα σύμπτωμα γνωστό ως σιωπηλή πνευμονία.

Σιωπηλή πνευμονία σημαίνει ότι τα άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό δεν αισθάνονται δύσπνοια, παρόλο που το σώμα τους παίρνει όλο και λιγότερο οξυγόνο. Αυτός είναι μεγάλος κίνδυνος επειδή καθιστά πιο δύσκολη την ανίχνευση της λοίμωξης.

Ο νέος κορωνοϊός αποτελεί πρόκληση για όλους τους επιστήμονες και τους γιατρούς. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και να ενημερωνόμαστε για τα στοιχεία που ανακαλύπτουν οι επιστήμονες και οι γιατροί. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε με περισσότερες λεπτομέρειες τη σιωπηλή πνευμονία.

Τι είναι η λοίμωξη από κορωνοϊό;

Οι κορωνοϊοί είναι στην πραγματικότητα μια οικογένεια ιών. Ο νέος κορωνοϊός εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο του 2019 στην πόλη Wuhan. Είναι ένας ιός που έχει σχηματιστεί από μια μετάλλαξη. Έτσι, παρά την όλη προσπάθεια που διεξάγεται αυτήν τη στιγμή, οι επιστήμονες πρέπει ακόμη να πραγματοποιήσουν πολύ περισσότερη έρευνα σχετικά με αυτόν τον ιό.

Εξαπλώνεται μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων που αποβάλλουμε όταν βήχουμε, φτερνιζόμαστε ή ακόμα και όταν μιλάμε. Αυτά τα σταγονίδια μπορούν να φτάσουν σε άλλο άτομο ή ακόμη και να παραμείνουν στις επιφάνειες για κάποιο χρονικό διάστημα.

Το πρόβλημα με αυτόν τον ιό είναι ότι είναι πολύ μεταδοτικός. Η αλήθεια είναι ότι πολλοί άνθρωποι δεν έχουν συμπτώματα, αλλά η θνησιμότητα σε ηλικιωμένους ή στα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα είναι πολύ υψηλή.

Σιωπηλή πνευμονία και η σχέση της με τον κορωνοϊό

Τι είναι η σιωπηλή πνευμονία;

Η σιωπηλή πνευμονία είναι ένα από τα μεγάλα προβλήματα που προκαλεί ο κορωνοϊός. Συμβαίνει όταν οι άνθρωποι δεν αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα παρά το γεγονός ότι έχουν κορωνοϊό και πολύ χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα τους.

Κανονικά, όταν κάποιος έχει χαμηλά επίπεδα οξυγόνου ή πρέπει να συνδεθεί με μηχανήματα για να βοηθήσει την αναπνοή του, βρίσκεται σε κατάσταση σοκ. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι φυσιολογικό οι ασθενείς να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αναπνοή ή το σώμα να ενεργοποιεί μηχανισμούς για την προστασία του.

Ωστόσο, στη σιωπηλή πνευμονία, ισχύει το αντίθετο. Σε πολλά νοσοκομεία στη Νέα Υόρκη και τη Βραζιλία, έχουν παρατηρήσει ότι υπήρχαν πολλοί ασθενείς με σιωπηλή πνευμονία που φάνηκαν να είναι καλά. Ωστόσο, βρέθηκε ότι τελικά πάσχουν από κορωνοϊό μετρώντας τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα τους ή με ακτινογραφία θώρακα.

Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η κατάσταση υποξίας εξελίσσεται χωρίς να το γνωρίζει ο ασθενής. Ως αποτέλεσμα, πολλοί άνθρωποι πέθαναν ξαφνικά από τη μόλυνση από κορωνοϊό.

Ακτινογραφία θώρακος

Ποια είναι η εξήγηση;

Δυστυχώς, η αλήθεια είναι ότι οι γιατροί και οι επιστήμονες δεν έχουν βρει ακόμα μια εξήγηση για τη σιωπηλή πνευμονία. Μερικοί γιατροί πιστεύουν ότι ο κορωνοϊός, επιτίθεται στα κύτταρα των πνευμόνων, προκαλεί ορισμένες αλλαγές που κάνουν τον πνεύμονα ακόμα ικανό να αποβάλει το διοξείδιο του άνθρακα αλλά δεν λαμβάνει οξυγόνο.

Είναι οι υψηλές συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα που κάνουν τον εγκέφαλο να αισθανθεί αυτήν την «έλλειψη αέρα». Όταν το άτομο την αποβάλλει σχετικά κανονικά, τότε ο εγκέφαλος δεν λαμβάνει καμία ειδοποίηση ότι υπάρχει έλλειψη οξυγόνου.

Μια άλλη υπόθεση είναι ότι ο καθένας έχει διαφορετική ανοχή για τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι, σε μερικούς ανθρώπους, ενδέχεται να μην είναι δυνατό να εντοπιστεί ότι ο κορεσμός του οξυγόνου τους είναι χαμηλός έως ότου είναι πολύ κάτω από το φυσιολογικό επίπεδο και έχει φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα. Οι ειδικοί πιστεύουν ακόμη ότι αυτό μπορεί να σχετίζεται με την ικανότητα του ιού να δημιουργεί θρόμβωση.

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, το σημαντικό πράγμα εδώ είναι να θυμάστε ότι υπάρχει σιωπηλή πνευμονία.

Έτσι, εάν υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχετε κορωνοϊό, τότε συνιστούμε στους γιατρούς να μετρήσουν τα επίπεδα κορεσμού του οξυγόνου σας και να κάνουν ακτινογραφία θώρακα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν έχετε έρθει σε επαφή με κάποιον που έχει μολυνθεί ή σε περιπτώσεις ατόμων που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει ...
Πώς ο κορωνοϊός επηρεάζει τον εγκέφαλο;
Με ΥγείαRead it in Με Υγεία
Πώς ο κορωνοϊός επηρεάζει τον εγκέφαλο;

Πώς ο κορωνοϊός επηρεάζει τον εγκέφαλο;Επί του παρόντος, αυτή η ερώτηση αποτελεί έναν από τους νέους προβληματισμούς γιατρών και επιστημόνων.