Πώς να αποφύγετε και να θεραπεύσετε τις σκασμένες φτέρνες

· 8 Φεβρουαρίου 2019
Για να ξεφορτωθείτε το ξηρό δέρμα από τις φτέρνες σας, μπορείτε να εφαρμόσετε βουτυροκακάο ή λάδι καρύδας, που θα ενυδατώσουν και θα απολεπίσουν το ξηρό δέρμα.

Οι παράγοντες που προκαλούν τις σκασμένες φτέρνες είναι αρκετοί. Εκτός από το ότι δεν είναι αισθητικά όμορφες, σας κάνουν να αισθάνεστε δυσφορία ή ακόμη και πόνο στα πόδια σας. Επιπλέον, ένας από τους πιο κοινούς λόγους εμφάνισης των σκασμένων φτερνών, είναι η συνεχής χρήση ανοιχτών παπουτσιών, όπως είναι τα σανδάλια…

Οι γυναίκες τείνουν να υποφέρουν περισσότερο από αυτό το πρόβλημα από ότι οι άντρες, καθώς οι γυναίκες  χρησιμοποιούν πολύ συχνότερα ανοιχτά παπούτσια. Χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι οι άντρες δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις φτέρνες τους. Συνεπώς, η συνεχής χρήση ανοιχτών παπουτσιών δεν είναι η μοναδική αιτία των σκασμένων φτερνών.

Όπως ήδη γνωρίζετε, οι ξηρές και σκασμένες φτέρνες έχουν μια άχαρη εμφάνιση που μπορεί να βλάψει την ευημερία σας. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε ότι μπορεί να προκληθούν από το υπερβολικό βάρος ή το θερμό κλίμα. Αν τυχαίνει να ασχολείστε σοβαρά με τον αθλητισμό, σας συμβουλεύουμε να ενυδατώνετε συνεχώς τα πόδια σας με μια ενυδατική λοσιόν ώστε να αποφύγετε την εμφάνισή τους.

Πώς να αποφύγετε και να θεραπεύσετε τις σκασμένες φτέρνες

Σε αυτό το άρθρο θα μοιραστούμε μαζί σας μερικές συμβουλές για την θεραπεία και την πρόληψη των σκασμένων φτερνών. Το καλύτερο από όλα είναι να αποφύγετε την εμφάνισή τους, αλλά αν έχετε ήδη σκασμένες φτέρνες, τότε ξεκινήστε αυτές τις σπιτικές θεραπείες όσο το δυνατόν συντομότερα.

Διαβάστε παρακάτω, για να ανακαλύψετε αυτές τις φυσικές θεραπείες για την αντιμετώπιση των σκασμένων φτερνών και ξεκινήστε να τις εφαρμόζετε από σήμερα κιόλας!

Βουτυροκακάο

θεραπεύσετε τις σκασμένες φτέρνες - βούτυρο κακάο

Το βουτυροκακάο είναι ένα εξαιρετικό προϊόν με το οποίο μπορείτε να ξεκινήσετε, καθώς αποτελεί ένα από τα καλύτερα απολεπιστικά. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να απαλύνετε το δέρμα και να ενυδατώσετε τις φτέρνες σας. Χωρίς αμφιβολία, το συγκεκριμένο προϊόν θα σας βοηθήσει.

Διαβάστε σχετικά: Αντιμετωπίστε φυσικά την ξηρότητα σε αγκώνες και φτέρνες

Μέλι

θεραπεύσετε τις σκασμένες φτέρνες - μέλι

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να κάνετε ένα ζεστό ποδόλουτρο με μέλι. Προσθέστε μια κούπα μέλι σε μια λεκάνη γεμάτη με ζεστό νερό, ανακατέψτε καλά το νερό και βάλτε τα πόδια σας μέσα για 20 λεπτά. Στην συνέχεια, βγάλτε τα από το νερό και στεγνώστε τα με μια πετσέτα. Τέλος, τρίψτε με μια ελαφρόπετρα τα σκληρά σημεία των φτερνών σας. Μπορείτε να το κάνετε αυτό τρεις φορές την εβδομάδα για να διατηρείτε απαλό το δέρμα των ποδιών σας.

Καστορέλαιο

θεραπεύσετε τις σκασμένες φτέρνες - καστορέλαιο

Ακόμη ένας από τους καλύτερους τρόπους να απαλύνετε το σκληρό δέρμα των φτερνών είναι το καστορέλαιο. Είναι ένα από τα καλύτερα απολεπιστικά και μαλακτικά προϊόντα. Μουλιάστε ένα μικρό κομμάτι από στεγνό πανί στο καστορέλαιο κι έπειτα κάντε ελαφρύ μασάζ για 10 λεπτά και ξεπλύνετε τα πόδια σας με ζεστό νερό. Μπορείτε να το εφαρμόζετε καθημερινά πριν πάτε για ύπνο. Έτσι πολύ σύντομα θα δείτε την διαφορά.

Λάδι καρύδας

θεραπεύσετε τις σκασμένες φτέρνες - λάδι καρύδας

Το λάδι καρύδας είναι επίσης μια από τις καλύτερες σπιτικές θεραπείες για την αντιμετώπιση των σκασμένων φτερνών. Απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα, ενώ παράλληλα διατηρεί την υγρασία του δέρματος με αποτέλεσμα οι σκασμένες φτέρνες να είναι δύσκολο να εμφανιστούν. Κάντε μασάζ κάθε βράδυ στις φτέρνες σας με λίγο λάδι καρύδας κι έπειτα ξεπλύνετε με ζεστό νερό. Τέλος, φορέστε ένα ζευγάρι κάλτσες και είστε έτοιμες.

Δείτε το άρθρο: Λάδι καρύδας: ένα πολύτιμο φυσικό καλλυντικό!

Ελαφρόπετρα για τις σκασμένες φτέρνες

θεραπεύσετε τις σκασμένες φτέρνες - ελαφρόπετρα

Τελευταία, αλλά όχι λιγότερο σημαντική, η ελαφρόπετρα. Σας προτείνουμε να την χρησιμοποιήσετε μαζί με ζεστό νερό για να τρίψετε τις φτέρνες σας. Το ζεστό νερό και η ελαφρόπετρα, αποτελούν έναν ιδανικό συνδυασμό για την ανακούφιση από τις σκασμένες φτέρνες. Αυτή η διαδικασία είναι εύκολη και χαλαρωτική – ο τέλειος συνδυασμός για να εξαφανίσετε παντελώς κάθε σκληρό και ξηρό δέρμα από τα πόδια σας. Γεμίστε μια λεκάνη με ζεστό νερό και βάλτε τα πόδια σας μέσα για 15 λεπτά. Βγάλτε τα πόδια σας από την λεκάνη, στεγνώστε τα λίγο με μια πετσέτα και τρίψτε τα καλά με την ελαφρόπετρα. Τέλος, ξεπλύνετε τα πόδια σας για ακόμη μια φορά. Αυτό θα απομακρύνει το σκληρό δέρμα από τις φτέρνες σας.

  • Ledesma, M. L. (2015). Natural Elements: cosmética natural y saludable. Revista Vinculando.
  • Sánchez Hernández, S. (2009). Tratamiento de la hiperqueratosis y las grietas del talón mediante enzimas proteolíticas. Revista Española de Podología20(1), 26-28.