Σπιτικές θεραπείες για το κριθαράκι του οφθαλμού

28 Οκτωβρίου 2015

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι το κριθαράκι του οφθαλμού είναι μια φλεγμονή ενός από τους αδένες που βρίσκονται στη βάση των βλεφαρίδων σας – δεν είναι σοβαρή πάθηση αλλά είναι αρκετά επίπονη και ενοχλητική. Το κριθαράκι οφείλεται συνήθως σε κάποια βακτηριακή λοίμωξη. Σε αυτό το άρθρο θα ανακαλύψετε σπιτικές θεραπείες για το κριθαράκι του οφθαλμού.

Το εξωτερικό κριθαράκι είναι κόκκινο και εμφανίζει φλεγμονή. Επιπλέον, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο κατά την αφή και συνήθως βρίσκεται στην άκρη του βλεφάρου. Μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή. Επίσης, σε οποιοδήποτε σημείο του βλεφάρου υπάρχει βλάβη μπορεί να εμφανιστεί κάποιο επώδυνο οζίδιο. Ένα εσωτερικό κριθαράκι εμφανίζεται συνήθως πιο μακριά από την άκρη του βλεφάρου και χρειάζεται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να θεραπευτεί σε σχέση με το εξωτερικό.

Σπιτικές θεραπείες για το κριθαράκι

  • Δεν συνιστάται να πιέζετε, να τρίβετε ή να προσπαθείτε να σπάσετε το κριθαράκι ή οποιοδήποτε άλλο είδος φλεγμονής στο βλέφαρο. Το καλύτερο, είναι να το αφήσετε να καθαρίσει από μόνο του.
  • Οι θεραπείες για το κριθαράκι περιλαμβάνουν τη λήψη προληπτικών μέτρων υγιεινής ώστε να διατηρήσετε καθαρή την πληγείσα περιοχή και να αποφύγετε τυχόν μολύνσεις.
  • Οι ζεστές κομπρέσες μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση της απόφραξης των αδένων.
  • Συνιστάται η χρήση αντιβιοτικών σταγόνων για τα μάτια σε περίπτωση που το κριθαράκι του οφθαλμού έχει προκληθεί από επιπεφυκίτιδα ή από άμεση μόλυνση.
  • Η χρήση καλλυντικών στην περιοχή των ματιών δεν συνιστάται καθώς αυτό μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση.
  • Το τσάι χαμομηλιού περιέχει καταπραϋντικούς παράγοντες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πρηξίματος και του πόνου ενώ παράλληλα αφαιρεί το υγρό από το κριθαράκι. Απλώς βάζετε ένα φακελάκι από τσάι χαμομηλιού σε καυτό νερό για μερικά δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια βγάζετε το φακελάκι και περιμένετε για μερικά λεπτά πριν πιέσετε το υγρό και το εφαρμόσετε απευθείας πάνω στην πληγείσα περιοχή. Βγάλτε το όταν το φακελάκι κρυώσει και επαναλάβετε τη διαδικασία όσες περισσότερες φορές μπορείτε.

Οι παραδοσιακές συνταγές της γιαγιάς…

diosmos

  • Φρέσκο κρεμμυδάκι: Κόψτε το κρεμμυδάκι κατά μήκος ξεκινώντας από την πλευρά των φύλλων και εφαρμόστε το χυμό του απευθείας πάνω στην πληγείσα περιοχή.
  • Το αβγό μιας κότας το οποίο μόλις έχει γεννηθεί (ζεστό), μπορείτε να το τοποθετήσετε απευθείας πάνω στο κριθαράκι για πέντε λεπτά.
  • Ετοιμάστε ένα τσάι με κατιφέ με μια κουταλιά της σούπας αποξηραμένα πέταλα για ένα λίτρο νερού. Στραγγίστε το υγρό, μουσκέψτε μια γάζα με αυτό κι εφαρμόστε τη στο μάτι σας μέχρι να κρυώσει.

Πώς να αποφύγετε το κριθαράκι του οφθαλμού

Το τρίψιμο των ματιών σας όταν σας φαγουρίζουν είναι μια κοινή συνήθεια, ειδικά όταν είναι κόκκινα ή παρουσιάζουν φλεγμονή. Τα παιδιά επίσης συνηθίζουν να τρίβουν τα μάτια τους όταν αισθάνονται κουρασμένα και στις περισσότερες περιπτώσεις αυτή είναι η αιτία της εμφάνισής του.

mati

Προσπαθήστε να καταπιέσετε την επιθυμία σας να αγγίζετε τα μάτια σας με τα χέρια σας ώστε να αποφύγετε τυχόν μολύνσεις ή λοιμώξεις. Προληπτικά, είναι σημαντικό να διατηρούμε τα χέρια μας καθαρά. Ένα καλό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό όταν επιστρέφουμε στο σπίτι ή μετά από οποιαδήποτε δραστηριότητα είναι απαραίτητο για να απομακρύνουμε τα βακτήρια που συγκεντρώνονται στα χέρια μας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Άλλος ένας τρόπος για να αποφύγουμε την εμφάνισή του είναι να καταναλώνουμε αρκετή ποσότητα βιταμίνης Α η οποία αυξάνει την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος. Αλλά επειδή η βιταμίνη Α συνήθως χάνεται κατά το μαγείρεμα, να είστε προσεκτικοί όταν μαγειρεύετε φαγητά που περιλαμβάνουν αυτή τη βιταμίνη, όπως αβγά, κόκκινο κρέας, καρότα, ντομάτες, κολοκύθα, σπανάκι, μαρούλι και άλλα τα οποία μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφύγετε το κριθαράκι.

Ελπίζουμε να απολαύσατε αυτό το άρθρο για τις σπιτικές θεραπείες για το κριθαράκι του οφθαλμού!

Ίσως σας αρέσουν