Ποια είναι τα συμπτώματα του κορωνοϊού (COVID-19);

22 Μάιος, 2020
Η εξάπλωση του κορωνοϊού έχει φέρει πολλά ερωτήματα. Εσείς ξέρετε ποια είναι τα συμπτώματα του ιού;

Όπως μάλλον έχετε ακούσει στις ειδήσεις τις τελευταίες εβδομάδες, οι περιπτώσεις ανθρώπων με συμπτώματα του κορωνοϊού αυξάνονται συνεχώς. Τα μέτρα πρόληψης γίνονται καθημερινά όλο και πιο περιοριστικά. Επίσης, τα πρωτόκολλα εφαρμόζονται άμεσα για όσους υπάρχει υποψία μόλυνσης.

Η πιο ακραία περίπτωση είναι αυτή της Ιταλίας. Η κυβέρνηση της χώρας διέταξε γενικευμένη καραντίνα με περιορισμένη κίνηση των πολιτών της και απαγόρευση εισόδου και εξόδου στα σύνορα. Φυσικά, η οικονομία υπέστη σοβαρή ύφεση λόγω αυτών των συνθηκών. Στην πραγματικότητα, η παγκόσμια κρίση πλήττει πλέον σχεδόν όλες τις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.

Τα εθνικά και τοπικά υπουργεία υγείας κάθε χώρας κάνουν ό,τι μπορούν για την ενημέρωση του πληθυσμού. Το πρωτόκολλο είναι υποχρεωτικό και μπορεί να ορίζει και αστυνομική παρέμβαση σε ορισμένες περιπτώσεις. Άλλες χώρες αναφέρουν απλώς ότι οι πολίτες τους βάζουν οι ίδιοι τον εαυτό τους σε καραντίνα, αν θεωρούν ότι διατρέχουν κίνδυνο.

Αυτό που είναι σαφές είναι ότι, σε περιόδους παγκοσμιοποίησης, καμία περιοχή του πλανήτη δεν είναι απομονωμένη. Η επιδημία εξαπλώθηκε λόγω της ευκολίας των ταξιδιών και της ανταλλαγής πληθυσμών που αποτελεί σήμερα τον κανόνα.

Ομοίως, υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση σχετικά με τον κορωνοϊό εξαιτίας κυρίως των κοινωνικών δικτύων. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δημοσίευσε ένα έγγραφο με συμβουλές σχετικά με τους μύθους και τις αλήθειες αυτού του νέου ιού.

Τι είναι ο νέος κορωνοϊός- Ποια τα συμπτώματα του κορωνοϊού

Πριν αναφερθούμε στα συμπτώματα του κορωνοϊού, πρέπει να καταλάβετε τι εννοούμε όταν μιλάμε για έναν μικροοργανισμό. Η γνώση αυτή αποτελεί τη βάση για την πρόληψη και την ανίχνευσή του.

Οι κορωνοϊοί είναι μια οικογένεια ιών που υπάρχουν γύρω μας εδώ και πολύ καιρό. Από τις 7 Ιανουαρίου 2020 γνωρίζουμε ότι η νέα ποικιλία του κορωνοϊού που εξαπλώνεται είναι η 2019-nCoV, η οποία μετονομάστηκε σε COVID-19. Αυτό είναι το στέλεχος που άρχισε να γίνεται μεταδοτικό στους ανθρώπους στα τέλη του 2019 στην πόλη Wuhan της Κίνας.

Διαβάστε ακόμα: Τρία εγχύματα για τα συμπτώματα της γρίπης

Υπήρξαν και άλλα παραδείγματα εξάπλωσης του ιού με άλλη του μορφή παλιότερα.  Το πιο πρόσφατο που θα θυμάστε είναι το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS).
Οι κορωνοϊοί μεταδίδονται επίσης και στα ζώα. Αυτό που συνέβη τώρα είναι ότι ένα στέλεχος μεταλλάχθηκε και εξαπλώθηκε στους ανθρώπους. Δηλαδή, επεκτάθηκε πέρα ​​από μια συγκεκριμένη περίπτωση και έγινε επιδημία.

Ιός του κορωνοϊού

Πώς μεταδίδεται ο κορωνοϊός

Ο τρόπος μετάδοσης του COVID-19 είναι συνήθως μέσω της επαφής με σωματικά υγρά όπως αυτά από τη μύτη ή το στόμα των μολυσμένων ατόμων. Ο ιός ταξιδεύει με τον αέρα, ιδιαιτέρως όταν κάποιος βήχει ή φτερνίζεται. Στη συνέχεια, τα υγρά διεισδύουν σε έναν υποδοχέα καθώς ο άνθρωπος αναπνέει για παράδειγμα.

Τα υγρά μπορούν να παραμείνουν σε ορισμένες επιφάνειες και ο ιός να παραμένει ενεργός για κάποιο διάστημα. Αν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ένα μη μολυσμένο άτομο έρθει σε επαφή με αυτά και έπειτα αγγίξει με το χέρι του οποιεσδήποτε από τις βλεννογόνους – τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα- τότε πιθανότατα θα μολυνθεί.

Οι επιστήμονες ανίχνευσαν κορωνοϊό στα κόπρανα των μολυσμένων ανθρώπων. Ωστόσο, σύμφωνα με τις έρευνές τους, ανακοίνωσαν ότι η πιθανότητα διάδοσης μέσω αυτής της διαδρομής είναι πολύ χαμηλή.

Τα συμπτώματα του κορωνοϊού

Πώς θα ξέρετε αν έχετε COVID-19; Ποια είναι τα συμπτώματα που μπορείτε να εντοπίσετε αμέσως; Γνωρίζοντας ότι πρόκειται για ιό που μεταδίδεται από τα υγρά που προέρχονται από τη μύτη και το στόμα, είναι λογικό να τον μπερδέψουμε με μια γρίπη.

Τα συμπτώματα είναι τα εξής:

  • Πυρετός
  • Ξηρός βήχας
  • Εξάντληση ή κόπωση

Υπάρχουν και άλλα λιγότερο συχνά και ηπιότερα συμπτώματα όπως ρινόρροια, ρινική καταρροή, πονόλαιμος και διάρροια. Ωστόσο, αυτά δεν εκδηλώνονται σε όλες τις περιπτώσεις. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν μολυνθεί με COVID-19 και δεν φέρουν κανένα σύμπτωμα.

Το 15 και 20% των προσβεβλημένων εκδηλώνει σοβαρά συμπτώματα. Γενικά, οι περισσότεροι από αυτούς είναι μεγάλοι σε ηλικία ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όπως αυτοί που πάσχουν από διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση, αποφρακτική πνευμονοπάθεια και λοιπά.

Δείτε ακόμα: Πώς επηρεάζει η γρίπη το σώμα: Συμπτώματα

συμπτώματα του κορωνοϊού

Τι να κάνετε αν εμφανίσετε συμπτώματα του κορωνοϊού

Αρχικά, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τις υπηρεσίες υγείας εάν εμφανίσετε οποιαδήποτε από τα τρία συμπτώματα που αναφέραμε παραπάνω. Επίσης, εάν έχετε έρθει σε επαφή με έναν ασθενή που έχει ήδη διαγνωσθεί ή αν ταξιδέψατε σε μέρη που έχει εξαπλωθεί ο ιός. Μην καθυστερείτε, καθώς ο γιατρός σας πρέπει να πάρει δείγματα και να τα αναλύσει. Πρέπει να παραμείνετε απομονωμένοι και να λάβετε οποιαδήποτε μέτρα θεωρείτε απαραίτητα.

Επιπλέον, ο πυρετός μπορεί να είναι επικίνδυνο σημάδι αν πάσχετε από χρόνιες ασθένειες ή έχετε ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Επομένως, πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας προτού είναι πολύ αργά. Επίσης, να έχετε κατά νου ότι αν έχετε βεβαρυμένο ιστορικό, τότε θα πρέπει οπωσδήποτε να λάβετε την απαραίτητη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Το πιο σημαντικό είναι να μην πανικοβληθείτε. Παραμείνετε καλά ενημερωμένοι.

  • Chinazzi, Matteo, et al. “The effect of travel restrictions on the spread of the 2019 novel coronavirus (COVID-19) outbreak.” Science (2020).
  • Ramos, Celso. “Covid-19: la nueva enfermedad causada por un coronavirus.” salud pública de méxico 62.2, Mar-Abr (2020): 225-227.
  • Jiang, Fang, et al. “Review of the Clinical Characteristics of Coronavirus Disease 2019 (COVID-19).” Journal of General Internal Medicine (2020): 1-5.