Τέσσερις απλές ασκήσεις για τον πόνο στον αυχένα

· 7 Αυγούστου 2018
Η κακή στάση του σώματος, το άγχος, ή οι λανθασμένες κινήσεις μπορούν να προκαλέσουν πόνο στον αυχένα. Ωστόσο οι παρακάτω ασκήσεις μπορούν πραγματικά να σας εξασφαλίσουν άμεση ανακούφιση.

Τέσσερις απλές ασκήσεις για τον πόνο στον αυχένα. Μήπως έχετε πόνο στον αυχένα; Ο πόνος στον αυχένα είναι πολύ συνηθισμένος και πολύ ενοχλητικός. Μπορεί να ποικίλλει σε ένταση, ενώ μερικές φορές είναι τόσο δυνατός που γίνεται πραγματικά ανυπόφορος. Συχνά ο πόνος στον αυχένα μοιάζει με σουβλιά και επιδεινώνεται με τον καιρό, με αποτέλεσμα να μη μας επιτρέπει να εξασφαλίσουμε τον ύπνο που έχουμε ανάγκη.

Αν θέλετε να ανακουφιστείτε από τον πόνο στον αυχένα, ακολουθούν μερικές υποδείξεις. Οι παρακάτω ασκήσεις είναι τόσο απλές που μπορείτε να τις κάνετε μόνοι σας στο σπίτι.

Είστε έτοιμοι;

Οι αιτίες για τον πόνο στον αυχένα

Γυναίκα με πονοκέφαλο ασκήσεις για τον πόνο στον αυχένα.

Αν έχετε πόνο στον αυχένα και αναρωτιέστε γιατί, ρίξτε μια ματιά στις παρακάτω αιτίες για να διαπιστώσετε ποια μπορεί να είναι η περίπτωσή σας. Έτσι θα έχετε περισσότερες πιθανότητες να διορθώσετε την κατάσταση όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

 • Κακή στάση του σώματος. Μπορεί να έχετε κακή στάση του σώματος για πολλούς λόγους, όπως σε περίπτωση που η οθόνη του υπολογιστή σας βρίσκεται σε λανθασμένο ύψος και σε λανθασμένη απόσταση.
 • Άγχος. Το άγχος, είτε λόγω δουλειάς είτε λόγω προσωπικών προβλημάτων ή άλλων αιτιών, μερικές φορές οδηγεί σε πόνο στον αυχένα.
 • Λανθασμένες κινήσεις. Αν κάνετε μια ξαφνική κίνηση ή εκτελέσετε λανθασμένα κάποια άσκηση, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στον αυχένα. Στη συνέχεια, ο πόνος μπορεί να επιδεινωθεί και να συντηρηθεί από την κακή στάση μπροστά στον υπολογιστή, για παράδειγμα.

Διαβάστε ακόμα: Πείτε αντίο στον πόνο στον αυχένα με 6 φυσικές λύσεις

Ασκήσεις για τον πόνο στον αυχένα.

1. Περιστροφές αυχένα

Πλάτη γυναίκας με πόνο στον αυχένα

Αξιοποιήστε κάθε ελεύθερη στιγμή που έχετε κατά τη διάρκεια της ημέρας για να εκτελέσετε αυτή την άσκηση. Είναι καλύτερα να καθίσετε σε μια καρέκλα, με την πλάτη σας ίσια και υποστηριζόμενη. Οι βραχίονές σας πρέπει να είναι χαλαροί και ακουμπισμένοι στα πόδια σας.

 • Φέρτε το πηγούνι σας προς τον έναν ώμο σας και στρέψτε το κεφάλι σας πρώτα από τη μια πλευρά και έπειτα από την άλλη.
 • Επαναλάβετε την κίνηση αρκετές φορές, τουλάχιστον πέντε από κάθε πλευρά.

2. Πλάγιες κάμψεις

Οι πλάγιες κάμψεις βοηθούν στην ενδυνάμωση του αυχένα σας.

 • Για να τις κάνετε, καθίστε σε μια καρέκλα και έπειτα προσπαθήστε να φέρετε το αφτί σας στον ώμο σας.
 • Βάλτε το χέρι σας πάνω στο κεφάλι σας για να βοηθήσετε την κίνηση, αλλά μην ασκείτε μεγάλη πίεση -κάντε απαλές κινήσεις.
 • Επαναλάβετε από την άλλη πλευρά.

Μάθετε ακόμα: Μάθετε πώς ν’ αντιμετωπίσετε τον μυοσπασμό στον αυχένα

3. Πρόσθιες και οπίσθιες διατάσεις

Γυναίκα που κάνει ασκήσεις για τον πόνο στον αυχένα.

Οι κινήσεις του κεφαλιού σας μπρος και πίσω επίσης θα σας βοηθήσουν να απελευθερώσετε την ένταση στον αυχένα σας.

 • Για να κάνετε σωστά την άσκηση, γείρετε το κεφάλι σας προς τα πίσω και κοιτάξτε προς το ταβάνι.
 • Έπειτα επιστρέψτε απαλά στην αρχική θέση και στη συνέχεια γείρετε το κεφάλι σας προς την αντίθετη κατεύθυνση κοιτάζοντας προς το πάτωμα.
 • Για να έχει αποτέλεσμα η συγκεκριμένη άσκηση, πρέπει να χαλαρώσετε τη γνάθο σας εκπνέοντας αργά χωρίς να κυρτώνετε την πλάτη σας.

4. Χαλαρώστε τους ώμους σας

Κάντε κυκλικές κινήσεις με τους ώμους σας, περιστρέφοντάς τους και προς τις δύο κατευθύνσεις. Καθώς κάνετε τις περιστροφές, μην κυρτώνετε την πλάτη σας, κρατήστε τη ίσια. Κάντε δέκα επαναλήψεις.

Η άσκηση αυτή απελευθερώνει την ένταση στους ώμους και έτσι μειώνει τον πόνο στον αυχένα. Διαβάστε περισσότερα εδώ σχετικά με τον πόνο στο λαιμό και τον ώμο.

Άλλες σημαντικές συμβουλές

Γυναίκα που δέχεται μασάζ- ασκήσεις για τον πόνο στον αυχένα.

Πέρα από αυτές τις ασκήσεις, που θα σας βοηθήσουν να τεντώσετε τους αυχενικούς και τους γύρω μύες, υπάρχουν και άλλοι τρόποι να απελευθερώσετε τη μυϊκή ένταση και να χαλαρώσετε. Για παράδειγμα, μια καλή επιλογή είναι η γιόγκα.

Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε μασάζ. Το επαγγελματικό μασάζ δεν είναι προσιτό σε όλους μας, όμως αν κάνετε μασάζ στον εαυτό σας, μπορεί να έχετε ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα. Αν έχετε την ευκαιρία να πάτε σε φυσιοθεραπευτή, θαυμάσια, όμως αν δεν ισχύει κάτι τέτοιο, δοκιμάστε μόνοι σας. Βρείτε το σημείο που παρουσιάζει ένταση και έπειτα κάντε του απαλό μασάζ.

Εφαρμόστε ζεστά επιθέματα στο σημείο που πονάει ή δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε το σεσουάρ για τα μαλλιά.

Αποφεύγετε να μεταφέρετε πολλά πράγματα, όπως ένα βαρύ σακίδιο ή μια βαριά τσάντα, αν μπορείτε. Αν πρέπει να μεταφέρετε κάτι βαρύ, μην ξεχνάτε να το σηκώνετε ρίχνοντας το βάρος στα πόδια σας όχι στη μέση σας.