Φυσικές θεραπείες για τις λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης

Έχετε διαγνωστεί με λοίμωξη της ουροδόχου κύστης και θέλετε να μάθετε τι μπορείτε να πάρετε στο σπίτι εκτός από τη θεραπεία που σας έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός σας; Ακολουθούν οι καλύτερες φυσικές θεραπείες που θα σας βοηθήσουν να ανακουφιστείτε από τις λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης.
Φυσικές θεραπείες για τις λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης

Τελευταία ενημέρωση: 08 Μάιος, 2022

Έχετε διαγνωστεί με λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης και θέλετε να μάθετε τι μπορείτε να κάνετε στο σπίτι – εκτός από τη θεραπεία που σας έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός σας – για να γίνετε καλύτερα; Αν ναι, συνεχίστε να διαβάζετε. Στο σημερινό άρθρο, θα σας πούμε πώς να ανακουφιστείτε από τις λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης με φυσικό τρόπο.

Υπάρχουν ορισμένες θεραπείες για να ανακουφιστείτε από τον πόνο και την ταλαιπωρία που μπορεί να προκαλέσει αυτός ο τύπος λοίμωξης, καθώς και για να βοηθήσετε στην αποβολή των βακτηρίων από το ουροποιητικό σύστημα το συντομότερο δυνατό. Επιπλέον, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τους κύριους παράγοντες κινδύνου και τι μπορείτε να κάνετε για να τους αποφύγετε.

Λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης: Τα πιο συνηθισμένα αίτια και συμπτώματα

Φυσικές θεραπείες για τις λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε περιοχή του συστήματος αυτού, είτε πρόκειται για τα νεφρά, τους ουρητήρες, την ουροδόχο κύστη ή την ουρήθρα. Όταν εμφανίζονται στην ουροδόχο κύστη (μία από τις πιο συνηθισμένες περιοχές), μιλάμε για κυστίτιδα.

Αυτός ο τύπος λοίμωξης έχει συνήθως βακτηριακή προέλευση. Εμφανίζεται όταν βακτήρια εισέρχονται στο ουροποιητικό σύστημα (μέσω της ουρήθρας) και ο οργανισμός δεν είναι σε θέση να τα αποβάλει. Στη συνέχεια, αναπαράγονται στην ουροδόχο κύστη. Οι πέτρες στα νεφρά και ο διογκωμένος προστάτης μπορούν επίσης να προκαλέσουν μη φυσιολογική αποβολή των ούρων και να αυξήσουν τον κίνδυνο κυστίτιδας.

Οι λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης μπορούν επίσης να προκληθούν από κακές συνήθειες υγιεινής, από τη χρήση υγρών ή στενών ρούχων για μεγάλα χρονικά διαστήματα και από το σεξ χωρίς προφυλάξεις.

Σύμφωνα με τον Dr. Talha H. Imam: “Η κυστίτιδα είναι συχνή στις γυναίκες, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της γόνιμης περιόδου τους… Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς, με κυριότερους το μικρό μήκος της ουρήθρας και την εγγύτητά της στον κόλπο και τον πρωκτό, όπου συνήθως βρίσκονται βακτήρια.”

Επιπλέον, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως η έναρξη της εμμηνόπαυσης, η χρήση αντισυλληπτικών, η ύπαρξη καταβεβλημένου ανοσοποιητικού συστήματος, οι δυσπλασίες του ουροποιητικού συστήματος, οι πρόσφατες επεμβάσεις στο ουροποιητικό σύστημα ή η χρήση καθετήρων.

Τα συμπτώματα δεν εμφανίζονται πάντα, αλλά τα πιο συνηθισμένα είναι τα εξής:

 • Συνεχής ανάγκη για ούρηση και ούρηση σε μικρές ποσότητες
 • Πόνος ή κάψιμο όταν πηγαίνετε στην τουαλέτα
 • Αίσθημα ανάγκης για ούρηση παρόλο που η ουροδόχος κύστη είναι άδεια
 • Θολά ούρα και παρουσία αίματος
 • Πόνος στην κάτω κοιλιακή χώρα ή πίεση και κράμπες στη βουβωνική χώρα

Η θεραπεία της κυστίτιδας

Η θεραπεία αυτής της λοίμωξης συνήθως αποτελείται από αντιβιοτικά και αναλγητικά φάρμακα (ανάλογα με τις ανάγκες) για σύντομο χρονικό διάστημα. Η χειρουργική επέμβαση χρησιμοποιείται μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις.

Εκτός από τη φαρμακευτική θεραπεία, τα άτομα με λοίμωξη της ουροδόχου κύστης συνιστάται να διατηρούν καλή καθημερινή ενυδάτωση, η οποία βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και στην προώθηση της ανάρρωσης.

Αν και η κυστίτιδα δεν αποτελεί συνήθως σοβαρό πρόβλημα υγείας, είναι σημαντικό να δίνετε προσοχή και να ακολουθείτε τις οδηγίες του γιατρού σας για να αποφύγετε επιπλοκές και σημαντικές μακροπρόθεσμες συνέπειες.

5 θεραπείες για την ανακούφιση από τις λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης

Η ενυδάτωση είναι πολύ σημαντική όταν πάσχετε από κυστίτιδα, καθώς διεγείρει την ούρηση και ευνοεί την αποβολή των βακτηρίων. Επιπλέον, είναι επίσης δυνατό να εφαρμόσετε τεχνικές και να καταναλώσετε αφεψήματα για να καταπραΰνετε τον πόνο.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές από τις καλύτερες φυσικές επιλογές.

1. Ένα ρόφημα από κράνμπερι, καρπούζι και κεράσι

Φυσικές θεραπείες για τις λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης

Ο χυμός κράνμπερι χρησιμοποιείται παραδοσιακά ως βοηθητικό για τις λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης. Μελέτες δείχνουν ότι είναι αποτελεσματικός ως προληπτική μέθοδος, ειδικά σε γυναίκες με επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης.

Έτσι, αναμεμειγμένος με άλλα φρούτα που περιέχουν αντιοξειδωτικά και άλλα βιοδραστικά συστατικά, θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει ένα μεγάλο βοήθημα στη θεραπεία. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι δεν συνιστάται για άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα.

Συστατικά

 • ½ φλιτζάνι φρέσκα βατόμουρα (75 γραμμάρια)
 • ½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο καρπούζι (75 γραμμάρια)
 • Φρέσκος δυόσμος (προαιρετικά)
 • ½ φλιτζάνι κεράσια (75 γραμμάρια)
 • 1 φλιτζάνι νερό (250 ml)

Πώς να το φτιάξετε

 • Πλύνετε τα φρούτα και στραγγίστε καλά τα βατόμουρα και τα κεράσια.
 • Ξεχωριστά, βγάλτε τον πολτό από το καρπούζι και πετάξτε τη φλούδα και τους σπόρους.
 • Βάλτε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και χτυπήστε τα καλά για 2 ή 3 λεπτά. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα λείο ρόφημα.
 • Σερβίρετε και πιείτε με μέτρο.
 • Για μια έξτρα πινελιά γεύσης, μπορείτε να προσθέσετε μερικά φρέσκα φύλλα δυόσμου.

2. Ανακουφίστε τις λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης με ένα έγχυμα χαμομηλιού

Chamomile for bladder infections

Η λαϊκή κουλτούρα λαμβάνει πάντα υπόψη της το κλασικό έγχυμα χαμομηλιού, καθώς το βότανο έχει ηρεμιστικές, αναλγητικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που είναι χρήσιμες για την ανακούφιση διαφόρων προβλημάτων υγείας.

Αν και δεν υπάρχουν συγκεκριμένες μελέτες σχετικά με την επίδραση αυτού του φυτού στις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, θα μπορούσε να είναι χρήσιμο για την καταπράυνση του πόνου. Επιπλέον, πρόκειται για ένα φυσικό ρόφημα που είναι πολύ εύκολο να φτιαχτεί στο σπίτι, το οποίο μπορεί να συμβάλει στην καθημερινή ενυδάτωση και αποβολή των κατακρατούμενων υγρών.

Συστατικά

 • 1 φακελάκι τσάι χαμομηλιού
 • 1 φλιτζάνι νερό (περίπου 250 ml)

Πώς να το φτιάξετε

 • Ρίξτε το νερό στο φλιτζάνι και ζεστάνετέ το στο φούρνο μικροκυμάτων για μερικά λεπτά.
 • Στη συνέχεια, όταν το νερό αρχίσει να κοχλάζει, τοποθετήστε το φακελάκι με το τσάι χαμομηλιού.
 • Σκεπάστε το φλιτζάνι και αφήστε το να μείνει για 5 έως 6 λεπτά.
 • Πιείτε το σε γουλιές.

3. Ένα έγχυμα από αρκουδοκούμαρο

Το φυτό που είναι γνωστό ως αρκουδοκούμαρο ή αρκουδοστάφυλος (Uva ursi) είναι πολύ χρήσιμο για τις λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης. Τα φύλλα του ασκούν αντιμικροβιακή δράση ειδικά κατά της E. coli. Είναι επίσης διουρητικό, το οποίο βοηθά στην αύξηση του όγκου των ούρων.

Συστατικά

 • Μία κουταλιά της σούπας φύλλα αρκουδοκούμαρου
 • 1 φλιτζάνι νερό

Πώς να το φτιάξετε

 • Ζεστάνετε το νερό. Όταν αρχίσει να βράζει, προσθέστε τα φύλλα αρκουδοκούμαρου.
 • Σκεπάστε το και αφήστε το να εμποτιστεί για 4 ή 5 λεπτά. Σουρώστε το και είναι έτοιμο να το πιείτε (1 ή 2 φλιτζάνια την ημέρα το πολύ).

Σημείωση: Το αρκουδοκούμαρο περιέχει ένα συστατικό (υδροκινόνη) που μπορεί να είναι τοξικό. Για το λόγο αυτό, δεν συνιστάται η λήψη μεγαλύτερων δόσεων από τις συνιστώμενες ή για περισσότερες από 5 ημέρες. Πριν το επιλέξετε, καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν γιατρό. Δεν πρέπει να χορηγείται σε παιδιά.

4. Ανακουφιστείτε από τις λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης με έγχυμα σημύδας

Φυσικές θεραπείες για τις λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης

Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, το έγχυμα σημύδας είναι άλλο ένα φυσικό ρόφημα που μπορείτε να καταναλώσετε για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων της ουροδόχου κύστης. Επιπλέον, όλα τα διουρητικά φυτά είναι χρήσιμα σε αυτή την κατάσταση.

Συστατικά

 • 1 κουταλάκι του γλυκού σημύδας (5 γραμμάρια)
 • 1 φλιτζάνι νερό (250 ml)

Πώς να το φτιάξετε

 • Προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού σημύδα σε ένα φλιτζάνι νερό και αφήστε το να πάρει βράση.
 • Στη συνέχεια, όταν πάρει βράση, μειώστε τη φωτιά στο ελάχιστο και αφήστε το για 2 ή 3 λεπτά ακόμα.
 • Αφήστε το να μείνει για 10 λεπτά και στη συνέχεια σουρώστε το.

Σημείωση: Αποφύγετε την κατανάλωση αυτού του ροφήματος εάν πάσχετε από υπέρταση ή καρδιακές παθήσεις. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

5. Εφαρμόστε τοπική θερμότητα

Heating pad

Τέλος, η εφαρμογή θερμότητας στην περιοχή της κοιλιάς ή στο κάτω μέρος της πλάτης μπορεί να βοηθήσει στην καταπράυνση του πόνου. Είναι πολύ χρήσιμη όταν εφαρμόζεται σε συνδυασμό με τη λήψη κατάλληλων φαρμάκων, καθώς δεν αποτελεί θεραπεία από μόνη της.

Αυτό γίνεται καλύτερα με ένα θερμαντικό μαξιλάρι, μια θερμοφόρα ή με την εφαρμογή κομπρεσών. Σε όλες τις περιπτώσεις, θα πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή για την αποφυγή εγκαυμάτων (ειδικά αν επιλέξετε ένα θερμαντικό μαξιλάρι).

Τι άλλο μπορείτε να κάνετε για να ανακουφιστείτε από τις λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης;

Να θυμάστε ότι όταν εμφανίζονται λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης, είναι επιτακτική ανάγκη να επισκεφθείτε έναν γιατρό για την κατάλληλη θεραπεία. Αυτό είναι απαραίτητο για την έγκαιρη αντιμετώπισή τους και την αποφυγή πιθανών επιπλοκών.

Εκτός από την κατανάλωση αυτών των ροφημάτων, είναι σημαντικό να πίνετε αρκετό νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και να διατηρείτε καλές συνήθειες υγιεινής.

Για να αποφύγετε υποτροπές και επακόλουθες λοιμώξεις, συνιστάται επίσης να πηγαίνετε στην τουαλέτα όποτε νιώθετε την ανάγκη, να κάνετε ντους αντί για μπάνιο, να φοράτε βαμβακερά εσώρουχα και να πηγαίνετε στην τουαλέτα αμέσως μετά τη σεξουαλική επαφή.

This might interest you...
Φυσική αποτοξίνωση της ουροδόχου κύστης
Με Υγεία
Διαβάστε το Με Υγεία
Φυσική αποτοξίνωση της ουροδόχου κύστης

Αποτοξίνωση της ουροδόχου κύστης! Η ουροδόχος κύστη αποθηκεύει και απομακρύνει τα ούρα και έτσι είναι πολύ σημαντική για την φυσική λειτουργία του ... • Bond, P., & Goldblatt, P. (1984). Plants of the Cape Flora. A Descriptive Catalogue. Journal of South African Botany / Supplementary Volume.
 • Centros para el Control y la Prevención de Enfermedades. Infección urinaria. Septiembre 2021.
 • Das, S. Natural therapeutics for urinary tract-infections – a review. Future J Pharm Sci. Septiembre 2020. 6 (1): 64.
 • Guay, D. R. P. (2009). Cranberry and urinary tract infections. Drugs. https://doi.org/10.1109/ICCA.2011.6138086.
 • Imam T. H. Infección de la vejiga. Cistitis. Manual MSD. Julio 2021.
 • Lozano J. A. Infecciones urinarias. Clínica, diagnóstico y tratamiento. Offarm. Marzo 2001. 20 (3): 99-109.
 • Mayo Clinic. Infección de las vías urinarias. Octubre 2020.
 • Mount Sinai. Uva ursi.
 • Ritchie, T., & Eltahawy, E. (2014). Diagnosis and Management of Fungal Urinary Tract Infections. Current Bladder Dysfunction Reports. https://doi.org/10.1007/s11884-014-0238-7
 • Wang Ch-H, Fang Ch-Ch, et al. Cranberry-containing products for prevention of urinary tract infections in susceptible populations: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Archives Internal Medicine. 2012. 172 (13): 988-996.