Τι αποκαλύπτει η ακμή για την υγεία σας

· 8 Ιουνίου 2016
Όταν εμφανίζονται μαύρα στίγματα ή σπυράκια στα μάγουλά σας, αυτό συχνά οφείλεται σε βακτήρια ή ακαθαρσίες, επομένως πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με τον καθαρισμό του προσώπου σας.

Τι αποκαλύπτει η ακμή για την υγεία σας; Αν και η ακμή έχει διάφορες αιτίες και συνδέεται με ορμονικές αλλαγές, το συγκεκριμένο πρόβλημα θεωρείται επίσης σύμπτωμα διαφόρων προβλημάτων υγείας του οργανισμού. Πολλές φορές η ακμή εμφανίζεται λόγω ανεπαρκούς φροντίδας ή υπερβολικής λιπαρότητας του δέρματος. Ωστόσο, οι ατέλειες αυτές μπορούν επίσης να αποκαλύψουν ότι συμβαίνει κάτι άλλο στο σώμα. Ανακαλύψτε παρακάτω τι μπορεί να αποκαλύψει η ακμή για την υγεία σας!

Για να μάθετε τι μπορεί να αποκαλύψει η ακμή για την υγεία σας, είναι πολύ σημαντικό να επισημάνετε σε ποιο σημείο του προσώπου σας εμφανίζεται και κάτω από ποιες συνθήκες. Μιλώντας για συνθήκες, αναφερόμαστε, για παράδειγμα, στις ορμονικές αλλαγές λόγω εμμηνορρυσίας, άγχους ή υπερβολικής έντασης. Θα θέλατε να μάθετε τι άλλο μπορεί να δείχνει η ακμή για την υγεία σας;

Τι δείχνει η ακμή για την υγεία;

Ακμή στο πηγούνι, στην άκρη του σαγονιού ή στο λαιμό

ακμή για την υγεία

Η ακμή στο πηγούνι, στο σαγόνι ή στο λαιμό μπορεί να δείχνει ότι έχετε ή θα έχετε σύντομα την περίοδό σας. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι, κατά τη διάρκεια του ορμονικού κύκλου της εμμηνορρυσίας, οι αδένες παράγουν περισσότερο σμήγμα που μπορεί να φράξει τους πόρους.

Η λύση; Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης είναι να χρησιμοποιήσετε κάποιο προϊόν κατά της ακμής στις πάσχουσες περιοχές, κατά προτίμηση πριν την έναρξη της περιόδου. Αν το πρόβλημα γίνει χρόνιο, συνιστάται να συμβουλευτείτε δερματολόγο, που θα μπορέσει να σας υποδείξει την κατάλληλη αγωγή.

Μάθετε ακόμα: Ακμή και μαύρα στίγματα: το πράσινο τσάι μπορεί να βοηθήσει

Μαύρα στίγματα ή σπυράκια στο μέτωπο κοντά στα μαλλιά

Αν προσέξετε ότι αυτό είναι το είδος ακμής που παρουσιάζετε, μάλλον χρησιμοποιείτε προϊόντα για τα μαλλιά πολύ κοντά στο πρόσωπό σας ή αγγίζετε συχνά την περιοχή με βρώμικα χέρια. Αυτό συμβαίνει επειδή τα προϊόντα για μαλλιά περιέχουν συστατικά που μπορεί να φράξουν τους πόρους και έτσι οδηγήσουν σε σπυράκια και εξογκώματα.

Η λύση; Μειώστε τη χρήση των συγκεκριμένων προϊόντων και προσέχετε περισσότερο όταν τα χρησιμοποιείτε αποφεύγοντας την άμεση επαφή με το δέρμα.

Μαύρα στίγματα ή σπυράκια στα μάγουλα

ακμή για την υγεία

Στις περισσότερες περιπτώσεις οφείλονται σε κάποια μορφή βακτηρίων ή σε ακαθαρσίες. Αυτά τα βακτήρια ή οι μολυσματικοί παράγοντες μπορούν να προέλθουν από τα χέρια σας ή ακόμα και από το τηλέφωνό σας. Η λύση; Πλένετε συχνά τα χέρια σας ή χρησιμοποιείτε κάποιου είδους αντιβακτηριακό τζελ για να τα διατηρείτε καθαρά.

Μάθετε ακόμα: 4 σπιτικές μάσκες προσώπου κατά της ακμής

Είναι επίσης σημαντικό να καθαρίζετε συχνά το τηλέφωνό σας επειδή, είτε το πιστεύετε είτε όχι, μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να έχει περισσότερους μικροοργανισμούς από ό,τι μια δημόσια τουαλέτα.

Μαύρα στίγματα ή σπυράκια γύρω από το στόμα

Ίσως καταναλώνετε πολλές λιπαρές ή όξινες τροφές. Αυτό το είδος ακμής εμφανίζεται επειδή τα κατάλοιπα των όξινων τροφών προκαλούν ερεθισμό, για παράδειγμα τα ντρέσινγκ με βάση το λεμόνι ή το ξύδι. Οφείλεται επίσης στις πολύ λιπαρές τροφές, όπως τα πατατάκια, οι τηγανητές πατάτες, τα κέικ ή τα μπέργκερ. Αυτά τα είδη τροφών φράσσουν τους πόρους και έτσι οδηγούν στο πρόβλημα της ακμής.

Η λύση; Αν είναι δυνατόν θα πρέπει να απομακρύνετε όλα τα κατάλοιπα τροφής γύρω από το στόμα σας μετά το φαγητό χρησιμοποιώντας ένα υγρό πανί.

Ακμή στη «Ζώνη Τ»

ακμή για την υγεία

Τα σπυράκια και τα μαύρα στίγματα που εμφανίζονται στη «Ζώνη Τ» (που περιλαμβάνει το μέτωπο και τη μύτη) μπορεί να είναι αποτέλεσμα της μάχης του σώματος κατά του άγχους. Όταν είμαστε αγχωμένοι ή αισθανόμαστε μεγάλη πίεση, το σώμα μας απελευθερώνει αδρεναλίνη με αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγής σμήγματος, γεγονός που με τη σειρά του οδηγεί στην εμφάνιση εξογκωμάτων, σπυριών και μαύρων στιγμάτων.

Η λύση; Αποφεύγετε τις αγχογόνες καταστάσεις και προσπαθείτε να χαλαρώνετε.

Ακμή στην πλάτη ή στο στήθος

Σε αυτή την περίπτωση η ακμή δεν αντικατοπτρίζει κάτι που αφορά στην υγεία του οργανισμού σας, αλλά μπορεί να φανερώνει τη χρήση ακατάλληλου πουκάμισου ή σουτιέν. Σύμφωνα με μερικούς ειδικούς, η ακμή στην πλάτη ή στο στήθος μπορεί να προκληθεί από τη χρήση βαμβακερών υφασμάτων που απορροφούν τον ιδρώτα και δημιουργούν ένα τέλειο περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων.

Η λύση; Αποφεύγετε να φοράτε πολύ στενά πουκάμισα και πολύ στενές μπλούζες, ειδικά αν είναι από βαμβάκι. Επίσης αποφεύγετε τα πολύ σφιχτά σουτιέν. Συνιστάται η χρήση υφασμάτων που απομακρύνουν την υγρασία, όπως από Spandex (Lycra) ή μικροΐνες.

  • Cohen-Cole, E., & Fletcher, J. M. (2009). Detecting implausible social network effects in acne, height, and headaches: Longitudinal analysis. BMJ (Online). https://doi.org/10.1136/bmj.a2533
  • Bojar, R. A., & Holland, K. T. (2004). Acne and propionibacterium acnes. Clinics in Dermatology. https://doi.org/10.1016/j.clindermatol.2004.03.005
  • Knutsen-Larson, S., Dawson, A. L., Dunnick, C. A., & Dellavalle, R. P. (2012). Acne Vulgaris: Pathogenesis, Treatment, and Needs Assessment. Dermatologic Clinics. https://doi.org/10.1016/j.det.2011.09.001