Τι δεν πρέπει να επιτρέπετε στη σχέση σας

Τα πράγματα είναι εντάξει όταν δίνετε τα πάντα εφόσον και το άλλο άτομο ανταποκρίνεται με τον ίδιο τρόπο. Ποτέ μην βάζετε στην άκρη την οικογένεια ή τους φίλους σας για το σύντροφό σας. Ρωτήστε τον εαυτό σας αν το άτομο που είστε μαζί σάς δίνει γαλήνη κι αρμονία: αν αυτός ή αυτή είναι κάποιος με τον οποίο επιθυμείτε να γεράσετε μαζί.

Τίποτα δεν είναι περισσότερο έντονο και ικανοποιητικό από το να είμαστε ερωτευμένοι, έχοντας κάποιον ως σύντροφο που μας αγαπάει και στον οποίο μπορούμε να δίνουμε την αγάπη μας. Όμως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να μην πέσουμε στην παγίδα του να δώσουμε απολύτως τα πάντα σε έναν άνθρωπο… Έτσι, θα εξηγήσουμε ποια στοιχεία πρέπει να προστατεύσετε πάνω από όλα και να μην επιτρέπετε στη σχέση σας.

Πτυχές που δεν πρέπει να επιτρέπετε στη σχέση σας

Erotas-500x500

1 . Μη δίνετε τα πάντα αν δεν λαμβάνετε ποτέ τίποτα σε ανταπόδοση

Αυτό είναι ένα πολύ συνηθισμένο λάθος στις σχέσεις: το να αγαπάμε κάποιον σημαίνει να δείχνουμε όλα τα συναισθήματα μας χωρίς κανένα όριο, δίνοντας «όλο μας το είναι» για πάθος και αληθινή ανιδιοτέλεια. Κι αυτό είναι καλό, χωρίς αμφιβολία. Εφόσον το άλλο πρόσωπο ανταποκρίνεται παρόμοια και μας δείχνει ότι όλη μας η προσπάθεια αξίζει, ότι πίσω από κάθε νεύμα κρύβεται μια αληθινή αγάπη όπου δεν υπάρχει καθόλου ιδιοτέλεια. Εάν δίνουμε όλο μας το είναι χωρίς να λαμβάνουμε τίποτα παρά μόνο απαιτήσεις ή κριτική, τότε θα έρθει καιρός που θα νιώσουμε απογοητευμένοι και πολύ άδειοι. Αυτό το συναίσθημα είναι πολύ καταστρεπτικό κι αυτό  πρέπει να το έχουμε στο νου μας. Αγαπήστε, μοιραστείτε, δώστε…αλλά να θυμάστε ότι κι εσείς επίσης αξίζετε να λάβετε το ίδιο.

2 . Μην φθείρετε την αυτοεκτίμηση  ή τις αξίες σας

aftoektimisi

Μέσα σε μια σχέση είναι σύνηθες να υπάρχουν διαφορετικές προτιμήσεις, ενδιαφέροντα ακόμη κι αξίες. Όμως όσο υπάρχει σεβασμός κι αναγνώριση, τότε η σχέση θα πετύχει. Μπορεί να επιτρέψετε στο σύντροφό σας, για παράδειγμα, να απολαμβάνει τον αυθορμητισμό, τη διασκέδαση, τα πάρτυ…αλλά κι εσείς επίσης χρειάζεστε ένα κομμάτι από αυτόν το χρόνο για να περάσετε μαζί του. Συγχρόνως, σας αξίζει να ζητήσετε μια φορά στο τόσο από το σύντροφο σας να μείνετε στο σπίτι για να χαλαρώσετε ή ακόμη και να μείνει οι δυό σας στο σπίτι. Πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία. Όμως αν το άλλο άτομο μας κριτικάρει επειδή δεν είμαστε πολύ διασκεδαστικοί ή λάτρεις των πάρτυ, τότε θα νιώσουμε άσχημα και θα αρχίσουμε να αμφιβάλλουμε για τον εαυτό μας. Είμαι στα αλήθεια ένα βαρετό άτομο; Μπορεί να είμαι ένα άτομο που δεν μπορεί να είναι χαρούμενο; Τέτοιες ερωτήσεις μπορούν πραγματικά να κάνουν ζημιά στην αυτοεκτίμηση σας. Οι σύντροφοί μας πρέπει να μας σέβονται και να μας εκτιμούν. Είναι βασικό. Χωρίς σεβασμό, δεν μπορεί να υπάρχει ευτυχία.

3 . Μην αφήνετε κανέναν να εισβάλλει ή να καταστρέψει τον προσωπικό σας χώρο.

Όλοι μας έχουμε τα χόμπι μας, τους φίλους μας, τα πάθη μας… πράγματα που δεν μπορούμε να παρατήσουμε. Ποτέ μην βάζετε στην άκρη την οικογένεια ή τους φίλους σας για το σύντροφό σας. Μην παρατάτε όλα όσα αγαπάτε για το σύντροφό σας, γιατί αν το κάνετε, τότε δεν θα μείνει τίποτα για σας και θα χάσετε την ταυτότητα σας. Ο προσωπικός χώρος είναι αυτός ο ζεστός χώρος, όπου βρίσκονται  η προσωπικότητα μας, η κοινωνική μας ζωή και τα πάθη μας. Μην το προσπεράσετε αυτό.

4 . Μην φθείρετε τα όνειρα και τις ελπίδες σας.

Μερικές φορές  διατηρούμε στενές σχέσεις με τοξικούς συνεργάτες. Οι άνθρωποι που μας κόβουν τα φτερά μας λένε, μέρα με την ημέρα , ότι δεν είμαστε ικανοί να φτιάξουμε αυτό ή εκείνο. Το ότι δεν είμαστε  αρκετά έξυπνοι να κάνουμε μια δραστηριότητα, ότι δεν θα πάρουμε ποτέ την δουλειά για την οποία εκλιπαρούμε, επειδή δεν είμαστε πολύ καλοί. Οι προσωπικότητες,  που συνεχίζουν να κόβουν τα φτερά και τις εμπνεύσεις μας , κάνουν τη δική μας προσωπικότητα να μοιάζει με σκιά, όπου σπάνια υφίστανται πνεύμα κι ενέργεια. Μην αφήσετε να σας συμβεί αυτό.

5 . Μη επιτρέπετε στον εαυτό σας να γίνει ένα δυστυχισμένο πρόσωπο.

Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Όταν σηκώνεστε κάθε πρωί ρωτήστε τον εαυτό σας αν είστε χαρούμενοι. Ρωτήστε τον εαυτό σας αν το άτομο που βρίσκεται δίπλα σας είναι αυτό με το οποίο θέλετε να γεράσετε μαζί, αυτό που θα σας συντροφεύει κατά τα έτη που ωριμάζετε και θα ζήσει μαζί σας σε αρμονία και γαλήνη. Εάν αυτό σας δίνει αυτοπεποίθηση, σοφία κι όνειρα, μην διστάζετε: αυτή η σχέση αξίζει την προσπάθεια και πρέπει να πολεμήσετε για αυτό. Αλλά αν αισθάνεστε άδειοι κι αντιληφθείτε ότι  ο σύντροφός δεν σας κάνει να χαμογελάτε, αλλά σας κάνει να κλαίτε κι εσείς περνάτε αυτές τις μέρες με τέτοια κατάθλιψη, θα πρέπει να αντιδράσετε. Αξίζετε να είστε ευτυχισμένοι. Είναι το θεμελιώδες δικαίωμα για κάθε άνθρωπο.

Ίσως σας αρέσουν