Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον διαβήτη

Ο διαβήτης είναι σήμερα μία από τις πιο κοινές ασθένειες. Μάθετε όσα πρέπει να γνωρίζετε για αυτήν τη νόσο και για τον τρόπο αντιμετώπισής της.

Εσείς τι γνωρίζετε για τον διαβήτη; Η διαβήτης δεν θεωρείται αυτή τη στιγμή ως μία από τις κύριες ασθένειες του 21ου αιώνα, όπως η παχυσαρκία.

Ωστόσο ο διαβήτης είναι μία από τις πιο συνηθισμένες νόσους στον πλανήτη. Αυτό αποτελεί σημάδι του πόσο επικίνδυνη είναι αυτή η ασθένεια και του πόσο δύσκολα μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θεωρεί τον διαβήτη πανδημία λόγω του πολύ μεγάλου αριθμού των ανθρώπων που πάσχουν από αυτόν.

Η ανησυχία για τον διαβήτη είναι τόσο μεγάλη που ο παραπάνω διεθνής οργανισμός δημιούργησε τη International Diabetes Federation (IDF). Η ομοσπονδία αυτή αγωνίζεται κατά του διαβήτη από το 1950.

Ας μάθουμε λίγα περισσότερα πράγματα γι’αυτή τη νόσο.

Τι είναι ο διαβήτης;

enesi stin kilia

Πριν περάσουμε σε λεπτομέρειες, είναι καλή ιδέα να ξεκαθαρίσουμε τι είναι η συγκεκριμένη νόσος. Ο διαβήτης είναι μια χρόνια και μη αναστρέψιμη νόσος του μεταβολισμού.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει πλέον αρκετή ινσουλίνη ή όταν το σώμα δεν χρησιμοποιεί αποτελεσματικά την ινσουλίνη που παράγει.

Η Διεθνής Ομοσπονδία για τον Διαβήτη μάς ενημερώνει ότι η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας. Η ινσουλίνη λειτουργεί ως κλειδί που επιτρέπει στη γλυκόζη από τις τροφές που τρώμε να περάσει από το αίμα μας στα κύτταρά μας προκειμένου να παραχθεί ενέργεια.

 

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο: 10 σημάδια του διαβήτη που δεν πρέπει να αγνοείτε.

 

Τύποι διαβήτη

Υπάρχουν τρεις τύποι διαβήτη:

  • Διαβήτης Τύπου 1 ή ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η αιτία αυτής της νόσου εξακολουθεί να είναι άγνωστη. Περιλαμβάνει την ανεπαρκή ή ανύπαρκτη παραγωγή ινσουλίνης, καθιστώντας απαραίτητες τις καθημερινές ενέσεις ινσουλίνης.

Σε αυτό το γεγονός οφείλεται και η ονομασία ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης.

  • Διαβήτης Τύπου 2 ή μη ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης

Πρόκειται για τον πιο συνηθισμένο τύπο των γνωστών περιστατικών παγκοσμίως. Αυτό το είδος διαβήτη συνήθως συνδέεται με τη σωματική αδράνεια ή το υπερβολικό βάρος.

Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι η ανεπαρκής χρήση της ινσουλίνης από το σώμα.

  • Διαβήτης κύησης

egkimosini

Αυτό το είδος διαβήτη περιλαμβάνει μια αύξηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα κατά την εγκυμοσύνη.

Σε αυτήν την περίπτωση τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα είναι πολύ πιο υψηλά από το φυσιολογικό, όμως χαμηλότερα από τα κανονικά επίπεδα του διαβήτη. Έτσι ο διαβήτης κύησης αποτελεί έναν ξεχωριστό τύπο διαβήτη.

Ποιες είναι οι χώρες με τα περισσότερα περιστατικά διαβήτη;

Ο διαβήτης είναι μία από τις πιο συνηθισμένες νόσους του αιώνα.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα περιστατικά διαβήτη αυξάνονται όλο και περισσότερο παντού στον κόσμο. Ωστόσο μερικές χώρες πλήττονται περισσότερο από άλλες.

Ακολουθούν μερικές από τις χώρες με τα περισσότερα περιστατικά διαβήτη:

  • Κίνα: Πρόκειται για μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες χώρες του κόσμου, επομένως ο μεγάλος αριθμός ασθενών είναι κατανοητός. Υπάρχουν περίπου 92 εκατομμύρια καταγεγραμμένες περιπτώσεις.
  • Ινδία: Πρόκειται για ακόμα μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες χώρες με περίπου 63 εκατομμύρια περιστατικά διαβήτη.
  • Ηνωμένες Πολιτείες: Η τρίτη θέση κατέχεται από αυτήν την παγκόσμια δύναμη με σχεδόν 24 εκατομμύρια επίσημες καταγεγραμμένες περιπτώσεις διαβήτη.

Αν και οι χώρες αυτές δεν είναι όλες φτωχές με οικονομικούς όρους, ο αριθμός των ασθενών είναι συναφής με τους πληθυσμούς τους.

Επομένως, όταν μιλάμε για τις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά, η λίστα αλλάζει.

  • Σε αυτήν την περίπτωση η Μικρονησία έρχεται πρώτη με ένα εντυπωσιακό 37%. Το ποσοστό αυτό περιλαμβάνει τον πληθυσμό ηλικίας από 20 έως 79 ετών.

Τεχνολογικές πρόοδοι

xirafi

Η Διεθνής Ομοσπονδία για τον Διαβήτη έχει ηγηθεί αρκετών μελετών με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων που πάσχουν από διαβήτη.

Επίσης έχει κατασκευαστεί ένα επίθεμα ινσουλίνης σε μέγεθος νομίσματος που μπορεί να αντικαταστήσει τις ενέσεις, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε από τη Διεθνή Ακαδημία Επιστημών.

Ο επικεφαλής ερευνητής Zhen Gu αναφέρει ότι πρόκειται για ένα επίθεμα ταχείας δράσης κατά του διαβήτη. Είναι εύκολο στη χρήση και φτιαγμένο από μη τοξικά και βιοσυμβατά υλικά.

 

Ίσως σας αρέσουν