Τι πρέπει να ξέρετε για τον καρκίνο του μαστού

Είναι σημαντικό να αυτοεξετάζουμε σε τακτική βάση το στήθος μας για να ανιχνεύσουμε τυχόν μάζες ή ανωμαλίες. Να θυμάστε ότι η πρόωρη διάγνωση είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη επιπλοκών στο μέλλον.

Ο καρκίνος του μαστού είναι μια από τις πιο κοινές μορφές καρκίνου για τις γυναίκες και σε μικρότερο βαθμό για τους άνδρες, με εκατομμύρια θύματα κάθε χρόνο. Αυτή η ασθένεια είναι πλέον η πιο ανησυχητική για τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο λόγω των διάφορων επικίνδυνων παραγόντων που μπορούν να προκαλέσουν την ανάπτυξή της. Ωστόσο, η πρόωρη διάγνωση είναι το κλειδί για την αντιμετώπισή της ή ακόμη και για την ολοκληρωτική καταπολέμησή της.

Οι γιατροί, όπως επίσης και διάφοροι οργανισμοί και ιδιώτες, έχουν επιστήσει την προσοχή γι αυτή την ασθένεια και συχνά συνιστούν οι γυναίκες να αυτοεξετάζουν τακτικά το στήθος τους και να κάνουν μαστογραφίες. Και τα δυο είναι βασικά για την πρόωρη διάγνωση και την άμεση λήψη θεραπείας για να διακοπεί η ανάπτυξη του καρκίνου. Η πληροφόρηση αποτελεί ακόμη ένα μέσο πρόληψης καθώς υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν γνωρίζουν ακόμη οι άνθρωποι. Παρακάτω, θα σας παρουσιάσουμε μερικές σημαντικές πληροφορίες που θα πρέπει να γνωρίζετε για τον καρκίνο του μαστού.

Στατιστικές για τον καρκίνο του μαστού

karkinos tou mastou

  • Προς το παρόν, ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου στον κόσμο λόγω της υψηλής συχνότητας εμφάνισής του – αλλά υπάρχουν πολλές θετικές και αποτελεσματικές θεραπείες. Τα τελευταία πέντε χρόνια, περίπου 4,4 εκατομμύρια γυναίκες που διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού ζουν μέχρι και σήμερα. Ωστόσο, ο καρκίνος του μαστού συνεχίζει να προκαλεί τους περισσότερους θανάτους γυναικών σε όλο τον κόσμο από οποιαδήποτε άλλη μορφή καρκίνου.
  • Κάθε χρόνο, περισσότερες από ένα εκατομμύριο γυναίκες διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού για πρώτη φορά. Ο συγκεκριμένος αριθμός αποτελεί το 10% όλων των μορφών καρκίνου που διαγιγνώσκονται σε όλο τον κόσμο και το σοκαριστικό 23% όλων των περιπτώσεων που διαγιγνώσκεται μόνο σε γυναίκες.
  • Κάθε χρόνο, ο καρκίνος μαστού αποτελεί την αιτία θανάτου για περισσότερες από 410.000 γυναίκες στον κόσμο με αποτέλεσμα το 14% των θανάτων σε γυναίκες να οφείλεται σε διάφορες μορφές καρκίνου και το 1,6% των θανάτων στο γυναικείο πληθυσμό να οφείλεται σε άλλες αιτίες.
  • Οι κυριότεροι και πιο επικίνδυνοι παράγοντες για την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού είναι οι ηλικίες άνω των 45 ετών, το φύλο (αν είστε γυναίκα), αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό με καρκίνο του μαστού, η έναρξη του εμμηνορροϊκού κύκλου πριν την ηλικία των 12 ετών ή η έναρξη της εμμηνόπαυσης μετά την ηλικία των 55 ετών.
  • Μόνο το 5 με 10% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού οφείλεται στην κληρονομικότητα.

Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού;

karkinos

Όπως και πολλές άλλες μορφές καρκίνου, έτσι και ο καρκίνος του μαστού δεν έχει κανένα αρχικό σύμπτωμα για να μπορέσουν να τον εντοπίσει οι πάσχοντες. Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως με την εξέλιξη της ασθένειας. Υπάρχουν όμως ορισμένα πράγματα που μπορούν να διευκολύνουν την πρόωρη διάγνωση όπως τα παρακάτω:

  • Εξογκώματα ή μάζες στο στήθος ή στη μασχάλη. Αυτά συνήθως δεν προκαλούν πόνο. Αυτό το σύμπτωμα μπορεί να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της αυτοεξέτασης ή της μαστογραφίας. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου τα εξογκώματα ή οι μάζες δεν υποδεικνύουν καρκίνο του μαστού αλλά αυτό που υπερέχει είναι να επισκεφτείτε άμεσα ένα γιατρό για να έχετε μια σωστή διάγνωση.
  • Οποιεσδήποτε εμφανείς αλλαγές στην υφή, στο μέγεθος και στο σχήμα του στήθους, ερυθρότητα του δέρματος, σημάδια ή σπυράκια.
  • Η έκκριση υγρών από τη θηλή και κυρίως όταν το υγρό συνοδεύεται από την παρουσία αίματος.

Πώς μπορείτε να αποφύγετε και να διαγνώσετε τον καρκίνο του μαστού στα πρόωρα στάδια;

Η διατροφή και ο τρόπος ζωής παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Υπάρχουν ορισμένες τροφές που βοηθούν στην καταπολέμηση της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων και γι’ αυτό το λόγο συνιστάται να τις συμπεριλαμβάνετε τακτικά στη διατροφή σας. Να τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά όπως επίσης και να καταναλώνετε άφθονο νερό. Να αποφεύγετε επικίνδυνους παράγοντες όπως είναι ο αλκοολισμός, το κάπνισμα και η καθιστική ζωή.

Επιπλέον, η ταμοξιφαίνη είναι ένα φάρμακο που έχει εγκριθεί για γυναίκες ηλικίας άνω των 35 ετών που κινδυνεύουν περισσότερο να αντιμετωπίσουν αυτή την ασθένεια. Μερικοί ειδικοί το συνιστούν ως προληπτικό μέτρο.

Για την πρόωρη ανίχνευση των συμπτωμάτων του καρκίνου του μαστού, οι γυναίκες θα πρέπει να αυτοεξετάζονται κάθε μήνα μετά τη λήξη της περιόδου τους. Αν παρατηρήσετε τυχόν ανωμαλίες, επισκεφτείτε άμεσα το γιατρό σας.

Επιπλέον, οι γυναίκες ηλικίας άνω των 40 ετών θα πρέπει να κάνουν μαστογραφία μια φορά το χρόνο ή κάθε δυο χρόνια ως μια πρόσθετη μέθοδος ανίχνευσης και πρόληψης.

Ίσως σας αρέσουν