Το εκπληκτικά θεραπευτικό νερό μελιτζάνας

· 30 Απριλίου 2016
Αν θέλετε να προάγετε την απώλεια βάρους και να μειώσετε το κοιλιακό λίπος, μπορείτε να συνδυάσετε την ισορροπημένη διατροφή, την τακτική άσκηση και το νερό μελιτζάνας για να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα

Γνωρίζετε για το θεραπευτικό νερό μελιτζάνας; Η μελιτζάνα είναι μοναδικό λαχανικό, όχι μόνο λόγω των πολλών διαφορετικών της χρήσεων στην κουζίνα, αλλά και χάρη στις θεραπευτικές χρήσεις και στην υψηλή περιεκτικότητά της σε θρεπτικά συστατικά.

Έχει ενδιαφέρον να επισημανθεί ότι για ένα μεγάλο διάστημα οι άνθρωποι απέφευγαν την κατανάλωση μελιτζάνας, επειδή το σκούρο χρώμα της τους έκανε να πιστεύουν ότι ήταν τοξική. Τελικά, ωστόσο, άρχισε να προστίθεται στη διατροφή πολλών διαφορετικών πολιτισμών σε όλο τον κόσμο, που ανακάλυψαν ότι η μελιτζάνα όχι μόνο δεν είναι τοξική, αλλά στην πραγματικότητα είναι υγιεινή και καλλιεργείται εύκολα στα περισσότερα κλίματα.

Η μελιτζάνα δεν αποτελεί απλώς ένα συστατικό διαφόρων συνταγών. Η πολύ υψηλή της περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες και σε ισχυρό χλωρογενικό οξύ σημαίνει ότι η κατανάλωση μελιτζάνας μπορεί επίσης να βοηθήσει στον έλεγχο των υψηλών επιπέδων χοληστερίνης, να καταπολεμήσει τις επιδράσεις των ελεύθερων ριζών και να σας βοηθήσει να αδυνατίσετε.

Οι περισσότεροι άνθρωποι εξακολουθούν να μη γνωρίζουν πόσο καλό μπορεί να είναι το νερό μελιτζάνας για την υγεία τους. Γι’αυτό στο σημερινό άρθρο θέλουμε να αναφερθούμε στις πολλές θεραπευτικές χρήσεις της, τις οποίες μπορείτε να αξιοποιείτε σε τακτική βάση. Μερικές από αυτές σίγουρα θα σας εκπλήξουν!

Μειώστε τη χοληστερίνη σας

Νερό μελιτζάνας - Χοληστερίνη

Η υψηλή χοληστερίνη είναι μία από τις πολλές επιπλοκές που συχνά συνδέονται με τα καρδιαγγειακά προβλήματα σήμερα.

Αν και ο έλεγχος της χοληστερίνης σας συχνά απαιτεί τη βοήθεια ενός γιατρού, υπάρχουν μερικές φυσικές εναλλακτικές που μπορούν να συμβάλουν στη μείωσή της, συμπεριλαμβανομένου του νερού μελιτζάνας.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το ωφέλιμο συστατικό είναι μια δραστική χημική ουσία γνωστή ως χλωρογενικό οξύ, που βοηθάει στην αποβολή των βλαβερών λιπιδίων από την κυκλοφορία του αίματός σας.

Το θεραπευτικό νερό μελιτζάνας περιέχει επίσης φλαβονοειδή, τα οποία προλαμβάνουν άλλα καρδιολογικά προβλήματα που συνδέονται με την υψηλή χοληστερίνη.

Διαβάστε επίσης το άρθρο: 8 εγχύματα για τη μείωση της χοληστερίνης

Ρευματισμοί

Το ίδιο χλωρογενικό οξύ, για το οποίο μιλήσαμε παραπάνω, διαθέτει επίσης αντιφλεγμονώδεις και αντιβιοτικές ιδιότητες για την αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων των ρευματισμών και της αρθρίτιδας.

Οι άνθρωποι που υποφέρουν από τις παθήσεις αυτές μπορούν να πίνουν θεραπευτικό νερό μελιτζάνας κάθε μέρα για να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους. Όπως αναφέρει και η Δρ. Shweta Khanna η μελιτζάνα, το καστανό ρύζι και η μαύρη σόγια είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά.

Κατακράτηση υγρών

Ένας από τους κύριους λόγους που το θεραπευτικό νερό μελιτζάνας είναι τόσο δημοφιλές όταν πρόκειται για το αδυνάτισμα είναι ότι είναι διουρητικό, συμβάλλοντας στην αποβολή των περιττών υγρών από το σώμα. Η κατακράτηση υγρών αποτελεί συχνά το λόγο που μπορεί ξαφνικά να αισθάνεστε πολύ βαρύτεροι από ό,τι κανονικά.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο: Πώς να καταπολεμήσετε την κατακράτηση υγρών

Εξαλείψτε το κοιλιακό λίπος

Νερό μελιτζάνας - Γυναικεία κοιλιά με παχάκια και χωρίς

Αυτό μπορεί να μοιάζει αδύνατον, όμως στην πραγματικότητα πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες ωφέλειες του νερού μελιτζάνας. Πολλά χρόνια πριν, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το νερό μελιτζάνας είναι ιδανικό για τους ανθρώπους που θέλουν να κάψουν επιπλέον λίπος, να αδυνατίσουν και να βελτιώσουν τη σιλουέτα τους.

Ένα μέρος των ωφελειών εξηγείται από τις διουρητικές και τις καθαριστικές ιδιότητες της μελιτζάνας, που συμβάλλουν στην αποβολή των άχρηστων ουσιών από το σώμα, προάγοντας την απώλεια βάρους.

Το θεραπευτικό νερό μελιτζάνας διασφαλίζει επίσης την κανονική λειτουργία του συκωτιού και της χοληδόχου κύστης, όργανα που παίζουν και τα δύο σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού σας.

Οι γυναίκες που θέλουν να αδυνατίσουν στην περιοχή της κοιλιάς ή απλώς να χάσουν βάρος γενικά, μπορούν να προσθέσουν το θεραπευτικό νερό μελιτζάνας στο πρόγραμμα της καθημερινής διατροφής και άσκησής τους.

Πώς φτιάχνετε το θεραπευτικό νερό μελιτζάνας;

Νερό μελιτζάνας - Μελιτζάνες

Η προετοιμασία αυτού του θεραπευτικού ροφήματος είναι εύκολη -και το καλύτερο, χρειάζεται λίγο χρόνο.

Υλικά

  • 1 μελιτζάνα μέτριου μεγέθους
  • 1 λίτρο νερό
  • Το χυμό από μισό λεμόνι

Προετοιμασία

  • Πλύντε καλά τη μελιτζάνα και κόψτε τη σε μικρά κομμάτια. Βράστε το νερό και ρίξτε μέσα προσεκτικά τη μελιτζάνα.
  • Χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε τη μελιτζάνα να σιγοβράσει για είκοσι πέντε λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Απομακρύνετέ τη από τη φωτιά και αφήστε τη στην άκρη για μία ώρα τουλάχιστον.
  • Στραγγίστε το υγρό και πετάξτε τα εναπομείναντα κομμάτια της μελιτζάνας.
  • Προσθέστε το χυμό του λεμονιού και ανακατέψτε πολύ καλά. Αποθηκεύστε το θεραπευτικό νερό μελιτζάνας σε ένα σκούρο βάζο.

Σημείωση: το νερό, στο οποίο μαγειρέψατε τη μελιτζάνα, μπορεί να έχει πικρή ή δυσάρεστη γεύση. Για να το αποφύγετε αυτό, πριν βράσετε τη μελιτζάνα, βάλτε τη σε ένα μπολ και ρίξτε από πάνω της λίγο ορυκτό αλάτι.

Μόλις περάσει λίγη ώρα, το αλάτι θα αποκτήσει σκούρο χρώμα, από την ουσία που δίνει στη μελιτζάνα την πικρή γεύση.

Τέλος πλύντε καλά τη μελιτζάνα για να απομακρύνετε όλο το αλάτι πριν ακολουθήσετε τη συνταγή που δίνουμε παραπάνω.

Πώς πρέπει να το καταναλώνετε;

Μπορείτε να πίνετε το νερό μελιτζάνας μερικές φορές σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Πιείτε το πρώτο σας φλιτζάνι πριν το πρωινό γεύμα, το δεύτερο μετά το μεσημεριανό, ακόμα ένα γύρω στα μέσα του απογεύματος και το τελευταίο πριν το βραδινό σας γεύμα.

Δοκιμάστε αυτή τη θεραπεία για εφτά ημέρες στη σειρά, μία ή δύο φορές το μήνα.

  • Sadilova E, Stintzing FC, Carle R., “Anthocyanins, colour and antioxidant properties of eggplant (Solanum melongena L.) and violet pepper (Capsicum annuum L.) peel extracts”, Z Naturforsch C. 2006 Jul-Aug;61(7-8):527-35.
  • Jing P et al., “Effect of glycosylation patterns of Chinese eggplant anthocyanins and other derivatives on antioxidant effectiveness in human colon cell lines”, Food Chem. 2015 Apr 1;172:183-9.
  • Das S et al., “Cardioprotective properties of raw and cooked eggplant (Solanum melongena L)”, Food Funct. 2011 Jul;2(7):395-9.