4 κόλπα για να αποτρέψετε τη φαγούρα από τα μάλλινα ρούχα

Εάν τα μάλλινα ρούχα προκαλούν φαγούρα, ορισμένα προϊόντα μπορούν να σας βοηθήσουν να τα μαλακώσετε. Σήμερα, μοιραζόμαστε μαζί σας τα πιο δημοφιλή.
4 κόλπα για να αποτρέψετε τη φαγούρα από τα μάλλινα ρούχα

Τελευταία ενημέρωση: 26 Αυγούστου, 2022

Τα μάλλινα ρούχα – όπως πουλόβερ ή γιλέκα – είναι συνήθως αρκετά άνετα, ζεστά και μαλακά όταν είναι καινούργια. Ωστόσο, μερικές φορές το ύφασμα προκαλεί φαγούρα κατά την επαφή με το δέρμα. Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε για να σταματήσετε τη φαγούρα στα μάλλινα ρούχα; Σε αυτό το άρθρο, θα μοιραστούμε μαζί σας διάφορα κόλπα.

Είτε επειδή το δέρμα σας είναι ευαίσθητο είτε επειδή το μαλλί έχει αλλοιωθεί, είναι πιθανό να ερεθιστείτε ή ακόμα και να έχετε αλλεργικές αντιδράσεις όταν φοράτε ένα ρούχο με αυτό το υλικό. Και αυτό για να μην αναφέρουμε ότι η ζέστη και η υγρασία τείνουν να επιδεινώνουν τη δυσφορία. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές συμβουλές για την επίλυση αυτού του προβλήματος.

Γιατί τα μάλλινα ρούχα προκαλούν φαγούρα;

Το μαλλί είναι μία από τις πιο δημοφιλείς και ευρέως χρησιμοποιούμενες φυσικές ίνες σε όλο τον κόσμο. Λαμβάνεται από πρόβατα και άλλα ζώα με μακρύ τρίχωμα, όπως λάμα, αλπάκα και κουνέλια. Είναι ένα εξαιρετικά ευπροσάρμοστο υλικό και χρησιμοποιείται στην κλωστοϋφαντουργία για την κατασκευή καπέλων, γαντιών, κασκόλ, παλτών, πουλόβερ και πολλών άλλων ενδυμάτων.

Πολλοί άνθρωποι αρνούνται να αγοράσουν μάλλινα ρούχα επειδή, κάποια στιγμή, δοκίμασαν ένα ρούχο και δεν άντεξαν τη φαγούρα. Και παρόλο που είναι αλήθεια ότι ορισμένες ποικιλίες δημιουργούν φαγούρα, δεν πρέπει να γενικεύουμε ή να στερούμαστε τα οφέλη αυτής της φυσικής ίνας. Εξάλλου, είναι μία από τις καλύτερες ίνες για να προστατευτούμε από το κρύο.

Η αντίδραση μπορεί να οφείλεται στο πάχος της ίνας που χρησιμοποιείται για την παραγωγή της, καθώς η δομή της βασίζεται σε λέπια που επικαλύπτονται για να σχηματίσουν το τελικό προϊόν.

Όσο μικρότερη είναι η λέπια, τόσο πιο μαλακό είναι το μαλλί (όπως συμβαίνει στην περίπτωση του μαλλιού μερινός), ενώ όσο μεγαλύτερη είναι η λέπια, τόσο περισσότερο ερεθισμό μπορεί να προκαλέσει.

Why does wool itch?

Το πάχος της ίνας του μαλλιού επηρεάζει την υφή του. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ορισμένοι τύποι μαλλιού δημιουργούν κνησμό και άλλοι όχι.

Τέσσερα κόλπα για να μην σας φαγουρίζουν τα μάλλινα ρούχα

Αν δεν θέλετε να ξεφορτωθείτε το αγαπημένο σας μάλλινο πουλόβερ, μην ανησυχείτε. Υπάρχουν μερικές συμβουλές που σας επιτρέπουν να απαλύνετε την υφή αυτών των ρούχων.

1. Εκμεταλλευτείτε το κρύο

Αν νιώθετε ότι η υφή του παλτού σας έχει αλλάξει και δεν θέλετε τα μάλλινα ρούχα σας να σας φαγουρίζουν, σας έχουμε τη λύση. Αυτή η τεχνική θα κάνει το μαλλί να σφίξει και να το αισθάνεστε πιο μαλακό στην αφή.

Απλά βάλτε το ρούχο σας σε μια πλαστική σακούλα και βάλτε το στην κατάψυξη για 3 έως 4 ώρες. Στη συνέχεια, βγάλτε το και αφήστε το να ζεσταθεί σε μια σκιά πριν το φορέσετε.

2. Χρησιμοποιήστε μαλακτικό και γλυκερίνη

Για τη μέθοδο αυτή, προσθέστε μια κουταλιά της σούπας γλυκερίνη στο σαπούνι που χρησιμοποιείτε και πλύνετε το ρούχο απαλά με το χέρι. Αποφύγετε το τρίψιμο ή το πλύσιμο στο πλυντήριο, καθώς αυτό το μόνο που θα κάνει είναι να σηκωθούν τα λέπια του μαλλιού και να αρχίσουν να φαγουρίζουν ή θα χάσουν την ποιότητά τους.

Στη συνέχεια, ξεπλύνετε καλά με άφθονο κρύο νερό και προσθέστε λίγο από το αγαπημένο σας μαλακτικό. Αν θέλετε, μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας σπιτικό μαλακτικό για τα υφάσματα. Αφήστε το να δράσει για μερικά λεπτά και ξεπλύνετε με κρύο νερό. Τέλος, στεγνώστε το στη σκιά.

3. Χρησιμοποιήστε λευκό ξύδι

Το λευκό ξύδι μπορεί να είναι ένας σπουδαίος σύμμαχος όταν πρόκειται να μαλακώσετε τα πιο σκληρά μάλλινα υφάσματα. Για να επωφεληθείτε από την επίδρασή του, αραιώστε ένα φλιτζάνι λευκό ξύδι σε ένα λίτρο νερό και αφήστε το ρούχο σας να σταθεί για 15 λεπτά.

Η μέθοδος αυτή είναι αποτελεσματική, αλλά πρέπει να θυμάστε ότι το ξύδι μπορεί να αφήσει το μαλλί εμποτισμένο με τη χαρακτηριστική του μυρωδιά. Επομένως, φροντίστε να πλύνετε το ρούχο μετά με ένα αρωματικό σαπούνι ή λίγο σαμπουάν.

4. Χρησιμοποιήστε μαλακτικό μαλλιών

Εκπλήσσεστε; Δεν θα έπρεπε!. Το μαλλί είναι μια φυσική, οργανική ίνα που αποτελείται από κερατίνη, όπως ακριβώς και τα μαλλιά μας. Μπορείτε να εκμεταλλευτείτε όλες τις ιδιότητες της θεραπείας ή του conditioner σας για να προσφέρετε απαλότητα στα ρούχα σας. Αυτό θα αποτρέψει τη φαγούρα στα μάλλινα ρούχα.

Αφού πλύνετε το πουλόβερ με κρύο νερό (θυμηθείτε, το κρύο είναι ένας από τους καλύτερους φίλους του μαλλιού), απλώστε ένα λεπτό στρώμα μαλακτικό σε όλο το ρούχο. Κάντε το πιέζοντας και όχι τραβώντας το ύφασμα για να μην το καταστρέψετε. Μετά από μισή ώρα, μπορείτε να το ξεπλύνετε με άφθονο νερό και να το αφήσετε να στεγνώσει στη σκιά. Εκτός του ότι θα είναι μαλακό, θα μυρίζει υπέροχα.

tricks so wool doesn't itch
Τα μαλακτικά και οι θεραπείες μαλλιών ενυδατώνουν το μαλλί, ώστε να μην έχει φαγούρα.

Για να μην προκαλείται φαγούρα από τα μάλλινα ρούχα, πρέπει να τα φροντίζετε

Αν θέλετε τα μάλλινα ρούχα σας να παραμείνουν τόσο μαλακά όσο την πρώτη μέρα που τα φορέσατε, πρέπει να φροντίζετε ιδιαίτερα να μην τα κακομεταχειρίζεστε. Βασικές συμβουλές, όπως η εκμετάλλευση του κρύου καιρού και το απαλό πλύσιμο με μαλακτικό, μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στην αίσθηση. Κάντε λοιπόν το βήμα και ακολουθήστε μερικές από αυτές τις τεχνικές και ερωτευτείτε ξανά την άνεση του μαλλιού!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Fowler JF Jr, Fowler LM, Lorenz D. Effects of Merino Wool on Atopic Dermatitis Using Clinical, Quality of Life, and Physiological Outcome Measures. Dermatitis. 2019;30(3):198-206. doi:10.1097/DER.0000000000000449
  • Doyle EK, Preston JWV, McGregor BA, Hynd PI. The science behind the wool industry. The importance and value of wool production from sheep. Anim Front. 2021;11(2):15-23. Published 2021 May 17. doi:10.1093/af/vfab005

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.