Λεκέδες από λάδι από τα ρούχα: πώς να τους αφαιρέσετε

"Παλεύετε" με την αφαίρεση των λεκέδων από λάδι στα ρούχα σας; Δοκιμάστε αυτές τις φυσικές λύσεις που σας προτείνουμε!
Λεκέδες από λάδι από τα ρούχα: πώς να τους αφαιρέσετε

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Το να αφαιρέσετε λεκέδες από λάδι από τα ρούχα είναι μια χρονοβόρα διαδικασία. Αν και υπάρχουν χημικές ουσίες που διευκολύνουν αυτό το έργο, είναι καλύτερα να αναζητήσετε λιγότερο επιθετικές εναλλακτικές λύσεις που να φροντίζουν τα ρούχα σας.

Το πρόβλημα με τα λάδια είναι ότι διεισδύουν πολύ εύκολα στο ύφασμα και αντέχουν στα συνήθη προϊόντα πλύσης. Αυτός είναι ο λόγος που θα χρειαστείτε άλλα συμπληρωματικά συστατικά για να μπορέσετε να αφαιρέσετε εντελώς αυτούς τους λεκέδες.

Ευτυχώς, υπάρχουν παλιά κόλπα που χρησιμοποιούν φυσικά στοιχεία για να αφαιρέσετε αυτούς τους λεκέδες. Ποια είναι αυτά και ποια είναι τα πιο αποτελεσματικά; Αυτό θα μάθουμε σε αυτό το άρθρο!

λεκές

Σπιτικές λύσεις για να αφαιρέσετε τους λεκέδες από λάδι από τα ρούχα σας

Ένας από τους μεγαλύτερους πονοκεφάλους κατά το πλύσιμο ρούχων είναι η αφαίρεση λεκέδων από τα ρούχα σας. Αν και μερικές φορές μπορείτε να αφαιρέσετε αυτούς τους λεκέδες από το πλύσιμο των ρούχων σας κανονικά , είναι άλλες φορές που μπορεί να είναι μια μεγάλη πρόκληση.

Αυτός ο τύπος λεκέδων είναι κοινός όταν χειρίζεστε φαγητό στην κουζίνα ή εάν χυθεί κάτι κατά λάθος πάνω σας ενώ τρώτε. Είναι επίσης κοινά σε εκείνους που εργάζονται με λιπαρές ενώσεις, όπως οι μηχανικοί.

Ένα από τα βασικά κόλπα για την επιτυχή αφαίρεση του λαδιού είναι η γρήγορη αφαίρεσή τους, έτσι ώστε να μην έχει χρόνο να εισχωρήσει στο ύφασμα. Ωστόσο, δεν έχετε πάντα την ευκαιρία να ενεργήσετε αμέσως. Τι μπορείτε να κάνετε;

1.- Εφαρμόστε αλάτι στους λεκέδες από λάδι

αλάτι

Όταν τα βελούδινα υφάσματα, όπως το suede, λεκιάζονται με λάδι, το καλύτερο που πρέπει να κάνετε είναι να βάλετε λίγο αλάτι για να διευκολύνετε το πλύσιμο. Λόγω της απορροφητικής δράσης του, αυτό το συστατικό εμποδίζει το λάδι από το να διεισδύσει στο ύφασμα.

Πώς θα το χρησιμοποιήσετε

 • Τρίψτε πολύ αλάτι στους λεκέδες λαδιού και αφήστε το για δύο έως τρεις ώρες.
 • Μετά από αυτό το διάστημα, τρίβετε απαλά με μια βούρτσα και πλένετε κανονικά.

2.- Λευκό ξύδι

λευκό ξίδι για να αφαιρέσετε τους λεκέδες από λάδι

Αυτός ο “βασιλιάς” των πράσινων προϊόντων καθαρισμού είναι ένα από τα καλύτερα συστατικά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αφαιρέσετε όλους τους λεκέδες λαδιού. Χάρη στα οργανικά οξέα του αποσυνθέτει τα υπολείμματα και αφήνει τα ρούχα σας πραγματικά μαλακά.

Πώς θα το χρησιμοποιήσετε

 • Ρίχνετε λίγο λευκό ξύδι στο λεκέ και αφήνετε για 30 λεπτά.
 • Μετά από αυτό το διάστημα, ξεπλύνετε με ζεστό νερό και κανονικό σαπούνι.

3.- Σιμιγδάλι καλαμποκιού

σιμιγδάλι καλαμποκιού

Αυτό είναι ένα φυσικό συστατικό που μπορεί να αφαιρέσει πρόσφατους λεκέδες από λάδι από τα ρούχα σας. Παρόλο που δεν τα αφαιρεί εντελώς, η άμεση εφαρμογή του “μαλακώνει” τους λεκέδες αυτούς, ώστε να είναι ευκολότερο να αφαιρεθούν στο πλυντήριο.

Πώς θα το χρησιμοποιήσετε

 • Πασπαλίστε το αραβοσιτέλαιο στην περιοχή που έχει λερωθεί και αφήστε το για λίγα λεπτά.
 • Βγάλτε το με βούρτσα και βάλτε το ρούχο στο πλυντήριο.

4.- Μαγειρική σόδα

μαγειρική σόδα

Η μαγειρική σόδα είναι ένα προϊόν πολλαπλών χρήσεων που έχει χρησιμοποιηθεί από την αρχαιότητα για τον καθαρισμό. Δεδομένου ότι έχει λευκαντικές ιδιότητες και είναι στυπτικό, είναι μια πολύ καλή επιλογή για να αφαιρέσετε σκληρούς λεκέδες, όπως είναι αυτοί που αφήνει το λάδι.

Πώς θα το χρησιμοποιήσετε

 • Εφαρμόστε λίγη μαγειρική σόδα στο λερωμένο ένδυμα και διανείμετε ομοιόμορφα με ένα πινέλο.
 • Αφήστε το για 40 λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε.

5.- Πούδρα ταλκ για να αφαιρέσετε τους λεκέδες από λάδι 

πούδρα για να αφαιρέσετε τους λεκέδες από λάδι

Αν και μερικές πούδρες ταλκ δεν συνιστώνται λόγω των χημικών συστατικών τους, οι περισσότερες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την απομάκρυνση των λεκέδων από λίπη. Δεδομένου ότι έχει απορροφητικές ιδιότητες, η πούδρα ταλκ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απομάκρυνση των λεκέδων λαδιού, και όχι μόνο, από τα ρούχα.

Πώς θα το χρησιμοποιήσετε

 • Τρίψτε μια γενναιόδωρη ποσότητα πούδρας ταλκ πάνω στο λερωμένο ρούχο και αφήστε το για δέκα λεπτά.
 • Στη συνέχεια, τρίψτε δυνατά με μια βούρτσα και ξεπλύνετε.

6.- Χυμός λεμονιού 

Αυτό είναι ένα από τα καλύτερα φυσικά προϊόντα για την απομάκρυνση των λεκέδων λαδιού από τα ρούχα. Το κιτρικό οξύ είναι ένα από τα καλύτερα ενεργά συστατικά αφαίρεσης λιπαρών ενώσεων που υπάρχουν.

Πώς θα το χρησιμοποιήσετε

 • Στύψτε το χυμό ενός φρέσκου λεμονιού και τρίψτε τον πάνω στο λεκέ.
 • Αφήστε τον για 10 λεπτά και στη συνέχεια μουλιάστε το ρούχο σε ζεστό νερό.
 • Προσθέστε απορρυπαντικό και πλύνετε κανονικά.

Απλοποιήστε τη ζωή σας και στο εξής χρησιμοποιήστε αυτά τα φυσικά κόλπα για να απομακρύνετε τους λεκέδες λαδιού και λίπους από τα ρούχα σας. Δοκιμάστε το συστατικό που σας έκανε την περισσότερη εντύπωση.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.