5 φυσικά δηλητήρια για να εξουδετερώσετε έντομα και παράσιτα

Έχετε κήπο και θέλετε να απαλλαγείτε από τα ενοχλητικά έντομα που κατατρώνε τα φυτά στις γλάστρες σας; Πιστεύετε ότι ζείτε μαζί με ποντίκια; Και στις δύο περιπτώσεις, έχουμε τη φυσική λύση για να εξουδετερώσετε έντομα και παράσιτα. Διαβάστε περισσότερα στο σημερινό μας άρθρο!
5 φυσικά δηλητήρια για να εξουδετερώσετε έντομα και παράσιτα

Τελευταία ενημέρωση: 26 Φεβρουαρίου, 2019

Τα φυσικά δηλητήρια για να εξουδετερώσετε έντομα και παράσιτα, εξαρτώνται από τη φύση του ενοχλητικού “επισκέπτη” και συγχρόνως από το περιβάλλον όπου ενδημεί. Αν γυρεύετε φυσικές λύσεις για τους ανεπιθύμητους “επισκέπτες”, αυτά που ακολουθούν μπορεί να σας φανούν πολύ χρήσιμα.

Κάποια στιγμή στη ζωή μας, θα δεχτούμε την όχι και τόσο ευχάριστη επίσκεψη μικρών ζωυφίων και εντόμων. Και υπάρχουν τόσα είδη : μυρμήγκια, κατσαρίδες και άλλα, όπως ζιζάνια και μικρόβια. Με πιο τρομακτική εκδοχή, τα ποντίκια!

Όποια και αν είναι η περίπτωσή σας, είναι καλό να έχετε πρόχειρη μια λύση, που σας επιτρέπει να χτυπήσετε το πρόβλημα στη ρίζα του. Στο σημερινό άρθρο, θα διαβάσετε ορισμένες απλές σπιτικές λύσεις για να φτιάξετε τα δικά σας φυσικά δηλητήρια εξουδετέρωσης εντόμων και παρασίτων. Για να ησυχάσετε από αυτήν τη σκοτούρα, έστω και για λίγο.

Κίνδυνοι από τη χρήση εντομοκτόνων και παρασιτοκτόνων

Όταν βρεθούμε πρόσωπο με πρόσωπο με ένα έντομο “εισβολέα”, σίγουρα το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό μας είναι το εντομοκτόνο. Ωστόσο, η χρήση εντομοκτόνων δεν είναι πάντοτε η καλύτερη δυνατή επιλογή.

Πρώτον, λόγω των πιθανών σοβαρών επιπτώσεων στην υγεία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει επισημάνει ότι η ακούσια ή η σκόπιμη έκθεση σε ορισμένες χημικές ουσίες -ακόμη και σε μικρές ποσότητες- μπορεί να αποβεί εξαιρετικά επιζήμια για την υγεία.

Οι στατιστικές του Οργανισμού που είδαν το φως της δημοσιότητας, αναφέρουν ότι οι θάνατοι από δηλητηριάσεις από κατάποση εντομοκτόνου ανήλθαν σε 186.000, το έτος 2002.

Δυστυχώς, η κατάποση δεν είναι ο μοναδικός δρόμος που οδηγεί στη δηλητηρίαση. Δηλητηρίαση μπορεί να προκύψει μέσω της πρόσληψης τροφής ή ακόμη και από μολυσμένο πόσιμο νερό. Τα παραπάνω εξηγούν θαυμάσια, γιατί πολλοί επιλέγουν ένα δικό τους λαχανόκηπο με βιολογικά προϊόντα. Τα έντομα και τα παράσιτα μπορεί να καραδοκούν και να απειλούν την παραγωγή τους, οι ίδιοι ωστόσο δεν καταφεύγουν στα εντομοκτόνα για να απαλλαγούν από το πρόβλημα.

5 φυσικά δηλητήρια για να εξουδετερώσετε έντομα και παράσιτα

1. Κόλιανδρος

φυσικά δηλητήρια ματσάκι κόλιανδρο

Ο κόλιανδρος είναι ένα εξαιρετικό απωθητικό που σκοτώνει τα ζωύφια. Η παρασκευή του φαρμάκου είναι απλή: βράζετε το φυτό για 10 λεπτά, σουρώνετε και ψεκάζετε απευθείας επάνω στο φυτό.

2. Λεβάντα, από τα εκπληκτικά φυσικά δηλητήρια

Με ένα παρασκεύασμα 300 γρ. φρέσκων φύλλων λεβάντας και ενός λίτρου νερού, μπορείτε να απωθήσετε τα μυρμήγκια. Για καλύτερο αποτέλεσμα, πριν ψεκάσετε, αφήστε το μείγμα σας να κρυώσει.

3. Ζάχαρη και μαγειρική σόδα για να πείτε αντίο στις κατσαρίδες!

φυσικά δηλητήρια καστανη και άσπρη ζάχαρη

Ο πιο πολυχρησιμοποιημένος συνδυασμός για να εξουδετερώσετε έντομα και παράσιτα. Συγχρόνως, και από τους πιο αναγκαίους και επιτακτικούς σε ένα σπίτι. Οι κατσαρίδες είναι εξαιρετικά ανεπιθύμητοι “εισβολείς” που φωλιάζουν σε έπιπλα, σωληνώσεις, συρτάρια, θερμαντικά σώματα, σχισμές και ρωγμές. Για να απαλλαγείτε από την παρουσία τους, μπορείτε να παρασκευάσετε το εξής:

  • Σε δύο ή περισσότερα δοχεία, αναμείξτε ίσες ποσότητες ζάχαρης, που θα προσελκύσει τις κατσαρίδες, και διττανθρακικού νατρίου, που θα τις σκοτώσει. Προσθέστε επίσης ελάχιστο νερό.
  • Στη συνέχεια, πάρτε τα δοχεία και τοποθετήστε τα στους χώρους του σπιτιού που φωλιάζουν κατσαρίδες.
  • Άλλος ένας τρόπος είναι να ρίξετε το μείγμα, απευθείας στο πάτωμα. Στην περίπτωση αυτή, όμως, καλύτερα μην προσθέσετε νερό.

Φυσικά, κανείς δεν σας απαγορεύει να καταφύγετε σε εντομοκτόνα, παγίδες και δολώματα για να ξεφορτωθείτε τις κατσαρίδες. Ωστόσο, η παραπάνω φυσική και συγχρόνως οικονομική λύση είναι το ίδιο αποτελεσματική.

Πέρα από όποια λύση, το τακτοποιημένο και καθαρό σπίτι είναι απαραίτητο μέτρο πρόληψης κατά των κατσαρίδων. Γι’ αυτό, λοιπόν, προσπαθήστε να διατηρείτε το σπίτι σας καθαρό, επιτρέψτε στον αέρα να μπει και να φρεσκάρει την ατμόσφαιρα, σφραγίστε τις ρωγμές σε τοίχους και μην αφήνετε άπλυτα πιάτα με υπολείμματα φαγητού στο νεροχύτη, που προσελκύουν τις κατσαρίδες.

4. Σκόρδο, το πανίσχυρο εντομοκτόνο

Ένας εξαιρετικός τρόπος για να προστατέψετε τα φυτά σας από κάθε λογής έντομα, είναι το σκόρδο. Το πασίγνωστο αυτό απωθητικό προϊόν της φύσης. Σε ελάχιστο χρόνο και με ελάχιστη προσπάθεια, μπορείτε να μείνετε ήσυχοι για την ασφάλεια του κήπου σας.

Για την παρασκευή του μείγματος με σκόρδο, “στουμπίζετε” ένα κεφάλι σκόρδου μαζί με μερικές σκελίδες και προσθέτετε δύο ποτήρια με νερό. Μόλις το μείγμα αποκτήσει κρεμώδη υφή, το αφήνετε να σταθεί για 24 ώρες.

Τέλος, συμπληρώνετε τρία λίτρα νερού και είστε έτοιμοι. Ψεκάστε τα φυτά στον κήπο ή στο μπαλκόνι σας και πείτε αντίο σε έντομα και ζιζάνια!

5. Εξουδετερώστε τα ποντίκια με διττανθρακικό νάτριο, από τα φυσικά δηλητήρια

φυσικά δηλητήρια μια κουταλιά μαγειρικής σόδας και αντίο ποντίκια

Χωρίς αμφιβολία, η μάστιγα που προκαλεί τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο. Επιπλέον, τα ποντίκια είναι νυκτόβια ζώα που “εργάζονται” το βράδυ, την ώρα της δικής μας ανάπαυσης. Δεν θα προκαλούσε μεγάλη έκπληξη, να ακούτε ήχους ροκανίσματος ή γρατζούνισμα στους τοίχους, ενώ προσπαθείτε να κοιμηθείτε.

Αν θέλετε να απαλλαγείτε από το πρόβλημα με φυσικό τρόπο, το διττανθρακικό νάτριο μπορεί να σας βοηθήσει. Πρέπει, όμως, να το αναμείξετε με αλεύρι και ζάχαρη. Η τελευταία -η ζάχαρη, δηλαδή- πρέπει να είναι αναλογικά περισσότερη από τα υπόλοιπα υλικά (περίπου 50%).

Μοιράστε το παρασκεύασμα σε μικρά δοχεία, που τα τρωκτικά θα πλησιάσουν για να φάνε. Μόλις καταπιούν το συγκεκριμένο φυσικό δηλητήριο, θα πεθάνουν από τα αέρια που δημιουργεί το διοξείδιο του άνθρακα όταν έρθει σε επαφή με τα οξέα του στομάχου.

Η αντιμετώπιση των εντόμων και των παρασίτων συνιστά μείζον ζήτημα, ειδικά αν, ήδη, έχουν “κάνει κατάληψη” σε έναν συγκεκριμένο χώρο. Αν ωστόσο δεν μπορείτε να απαλλαγείτε από μόνοι  σας, καλό είναι να κλείσετε ραντεβού με έναν επαγγελματία στις απεντομώσεις, μυοκτονίες κ.λπ. Αυτός γνωρίζει πώς να χειριστεί την κατάσταση, χρησιμοποιώντας προϊόντα που δεν επιβαρύνουν τόσο την υγεία σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Plenge, F. Sierra, J. Castillo, Y. (2007). Riesgos a la salud humana causados por plaguicidas. Tecnociencia.
  • Barrera, J. F. (2007). Manejo holístico de plagas: más allá del MIP. XXX Congreso Nacional de Control Biológico-Simposio Del IOBC.
  • Matas, S. J. (2013). Comportamiento de plaguicidas persistentes en el medio ambiente. Centro Interdisciplinario de Investigación Para El Desarrollo Integral Regionla Unidad Durango Del Instituto Politécnico Nacional.
  • Chapagain, R. (2011). Regulación internacional del uso de pesticidas: la experiencia de Costa Rica. Rev Costarr Salud Pública.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.