Απωθήστε τα έντομα στο σπίτι χωρίς τοξικά χημικά

Τα χημικά αποτελούν τον πιο εύκολο και αποτελεσματικό τρόπο για την απομάκρυνση των εντόμων. Το μόνο που χρειάζεστε είναι διάφορες γλάστρες με διαφορετικές ποικιλίες φυτών οι οποίες επιπλέον θα κάνουν το σπίτι σας να μυρίζει υπέροχα.
Απωθήστε τα έντομα στο σπίτι χωρίς τοξικά χημικά

Έχει γραφτεί από Yamila Papa Pintor

Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαΐου, 2022

Θέλετε να μάθετε πώς μπορείτε να απωθήστε τα έντομα χωρίς τοξικά χημικά; Ίσως να θυμάστε από όταν ήσασταν μικροί ότι η μαμά και η γιαγιά σας χρησιμοποιούσαν φυσικά εντομοαπωθητικά στο σπίτι.

Αν και μερικές οικογένειες ήταν ευχαριστημένες με τη χρήση χημικών προϊόντων, άλλες προτιμούσαν να απειλούν αυτές τις μύγες και τα κουνούπια χρησιμοποιώντας φυτά και άλλα φυσικά προϊόντα που είχαν στα ντουλάπια τους.

Στο σημερινό άρθρο θα σας δείξουμε λοιπόν πώς μπορείτε να απωθήστε τα έντομα από το σπίτι σας χωρίς να χρησιμοποιείτε τοξικά.

Γενικές συνταγές για να απωθήστε τα έντομα

Αυτές οι φυσικές τεχνικές έχουν ως στόχο την απομάκρυνση εντόμων κάθε είδους χωρίς τη χρήση χημικών που μπορούν να βλάψουν την υγεία σας ή την οικογένειά σας. Επιπλέον, θα γεμίσουν το σπίτι σας με υπέροχα αρώματα. Η Δρ. Marta Ferreira Maia έχει εκπονήσει μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με την αποτελεσματικότητα εντομοαπωθητικών βασισμένων σε φυτά. Οι καλύτερες επιλογές είναι:

Πύρεθρο ή χρυσάνθεμο

Χρησιμοποιήστε αυτό το φυτό για να απωθήστε τα έντομα παρακάτω: μυρμηγκιών, ακρίδων, ακάρεων και αφίδων. Συνήθως βρίσκονται σε περιβόλια και χωράφια όπου οι αγρότες προσπαθούν να κρατήσουν σε απόσταση αυτά τα παράσιτα ώστε να μην καταβροχθίσουν τις σοδειές τους.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πύρεθρο ως φυσικό εντομοαπωθητικό στον κήπο σας.

Σάντα Μαρία

Αυτό χρησιμοποιείται για τα κουνούπια και τις μύγες. Για να ενισχύσετε τη δράση του, σας προτείνουμε να το αναμείξετε με λεβάντα και σιτρονέλα. Φυτέψτε το στην είσοδο του σπιτιού σας και πιο συγκεκριμένα κοντά στις πόρτες και τα παράθυρα.

Μπορείτε επίσης να το διατηρήσετε και μέσα στο σπίτι σας.

Βασιλικός

Απωθήστε τα έντομα - Βασιλικός

Ο βασιλικός μπορεί να είναι φρέσκος ή αποξηραμένος. Απωθεί τα κουνούπια και τις μύγες ενώ το άρωμά του είναι ιδανικό για την κουζίνα.

Επιπλέον, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα φύλλα του σε διάφορες συνταγές!

Λεβάντα

Το πλούσιο άρωμα αυτού του λουλουδιού είναι ο άσπονδος εχθρός των κουνουπιών, των μυγών, των ψύλλων και των ακάρεων. Αν δεν έχετε λεβάντα στο σπίτι σας απλώς αγοράστε ένα μπουκέτο και κρεμάστε το ανάποδα μέχρι να ξεραθεί. Ακόμη και αποξηραμένη θα συνεχίσει να απομακρύνει τα έντομα.

Φυσικά μπορείτε να την φυτέψετε στον κήπο σας (σε ηλιόλουστο σημείο).

Σιτρονέλα

Αυτό είναι ένα πασίγνωστο βότανο χάρη στην πανίσχυρη δράση του ενάντια στα κουνούπια και στις μύγες. Η σιτρονέλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη μαγειρική και έχει ένα ξεχωριστό άρωμα. Φυτέψτε τη σε ένα σημείο που θα το βλέπει άπλετο φως του ήλιου ή αγοράστε ένα μπουκέτο για να το αποξηράνετε στο σπίτι.

Θυμάρι

Απωθήστε τα έντομα - Θυμάρι

Όσο θα διατηρείτε τη γλάστρα του σε ηλιόλουστο σημείο θα απωθεί έντομα κάθε είδους. Αν θέλετε να αποφύγετε τα τσιμπήματα των κουνουπιών, μπορείτε να κόψετε μερικά φύλλα από το θυμάρι και να τα τρίψετε στο λαιμό και τα χέρια σας.

Στην αρχή εφαρμόστε μικρή ποσότητα μόνο σε ένα σημείο για την αποφυγή ερεθισμών ή ερυθρότητας.

Δεντρολίβανο

Το δεντρολίβανο χρησιμοποιείται για την απομάκρυνση των κουνουπιών με φυσικό τρόπο. Μπορείτε να βάλετε ένα κλωναράκι στην κουζίνα ή πάνω στο τραπέζι όταν τρώτε έξω. Άλλη μια καλή ιδέα είναι να λιώσετε μια χούφτα δεντρολίβανο και να το τρίψετε στο δέρμα σας.

Φυσικοί τρόποι για την απομάκρυνση των κατσαρίδων

Απωθήστε τα έντομα - Κατσαρίδα

Χωρίς καμία αμφιβολία ανήκουν στην κατηγορία των πιο μισητών εντόμων στον πλανήτη. Βγαίνουν από τις γωνίες, παραμονεύουν στην κουζίνα και υπάρχουν ορισμένα είδη που έχουν ακόμη και την ικανότητα να πετούν.

Δεδομένου ότι μερικές μελέτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι κατσαρίδες μπορούν να επιβιώσουν μετά από μια πυρηνική έκρηξη, μπορεί να σκεφτείτε ότι δεν υπάρχει κανένας τρόπος να τις σταματήσετε. Αλλά μην απογοητεύεστε γιατί δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

Το βορικό οξύ είναι η καλύτερη λύση σε αυτή την περίπτωση. Μπορείτε να το βρείτε εύκολα και είναι οικονομικό.

Αυτό το προϊόν βοηθά και στην εξάλειψη των μυρμηγκιών. Θα το βρείτε στα φαρμακεία ή ακόμη και στα παντοπωλεία. Χρησιμοποιήστε μικρές ποσότητες και σε επιλεγμένα σημεία, ιδίως αν έχετε παιδιά και κατοικίδια.

Παίρνετε μισή κούπα νερό (100 ml) και αναμειγνύετε 2 κουταλιές της σούπας βορικού οξέος (20 gr). Μουλιάζετε στο μείγμα ένα κομμάτι ψωμί και το τοποθετείτε σε σημεία όπου βλέπετε κατσαρίδες.

Άλλη μια επιλογή είναι να αναμείξετε τρία μέρη βορικό οξύ με ένα μέρος ζάχαρη και να το πασπαλίσετε γύρω γύρω στην κουζίνα σας ή στο μπάνιο (σε γωνίες, ρωγμές, πίσω από τα έπιπλα, κτλ.).

Η ζάχαρη θα είναι το δόλωμα για να προσελκύσει το θήραμά σας και ο βόρακας θα το σκοτώσει.

Φυσικοί τρόποι για να σκοτώσετε τις μύγες

Αυτό το έντομο είναι απίστευτα ενοχλητικό, ζει όπου υπάρχουν σκουπίδια και μεταδίδει ασθένειες. Εκτός από το προσεκτικό καθάρισμα του σπιτιού σας για να αποφύγετε την εμφάνισή τους, υπάρχουν και μερικές πολύ αποτελεσματικές σπιτικές συνταγές.

Αρωματικά φυτά

Η καλέντουλα και η μέντα μπορούν να σας βοηθήσουν να απομακρύνετε τις μύγες αν τα τοποθετήσετε κοντά στις πόρτες και τα παράθυρα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκα ή αποξηραμένα κλωναράκια. Τα καλά νέα είναι ότι εκτός από τη χρήση τους ως εντομοαπωθητικά, θα κάνουν το σπίτι σας να μυρίζει πανέμορφα.

Αιθέρια έλαια

Απωθήστε τα έντομα - Αιθέρια έλαια

Για να φτιάξετε το δικό σας φρέσκο απωθητικό για μύγες θα χρειαστείτε ένα μικρό μπουκαλάκι νερού και ένα βαμβακερό πανί (ακόμη και ένα παλιό σφουγγάρι κουζίνας ή ένα κομμάτι γάζας).

Αναμείξτε 20 σταγόνες από κάθε αιθέριο έλαιο μέσα στο μπουκάλι:

Μουλιάστε το πανί τοποθετώντας το μέσα στο μπουκάλι. Κλείστε το καπάκι και αφήστε το να σταθεί καλυμμένο για μια μέρα. Ανοίξτε το στις περιοχές όπου συγκεντρώνονται οι μύγες. Μπορείτε να διατηρήσετε αυτό το υγρό κλείνοντάς το όταν οι μύγες εξαφανιστούν.

Μηλόξυδο

Δεν χρησιμοποιείται μόνο για το πικάντικο άρωμά του αλλά και ως φυσικό αντισηπτικό.

  • Το μόνο που χρειάζεστε είναι 1/2 κούπα μηλόξυδο (125 ml) και 20 σταγόνες αιθέριο έλαιο ευκάλυπτου.
  • Το χρησιμοποιείτε στις επιφάνειες που επιθυμείτε. Για παράδειγμα, μπορείτε να εφαρμόσετε λίγη ποσότητα πάνω στον πάγκο πριν μαγειρέψετε ή στο τραπέζι όπου σχεδιάζετε να γευματίσετε.

Σπρέι βοτάνων

Αυτή είναι μια καλή επιλογή για να απωθήστε τα έντομα αυτά αν δεν έχετε αιθέρια έλαια στη διάθεσή σας.

Υλικά
  • 1 κούπα νερό (250 ml)
  • 1/2 κούπα καθαρό οινόπνευμα (125 ml)
  • 2 κουταλιές της σούπας μέντα, λεβάντα και σιτρονέλα (20 gr)
Προετοιμασία
  • Βράζετε όλα τα υλικά για δυο λεπτά, τα αφήνετε να κρυώσουν και στη συνέχεια τα στραγγίζετε.
  • Αδειάζετε το υγρό σε ένα μπουκάλι ψεκασμού για χρήση σε οποιοδήποτε σημείο του σπιτιού.
  • Μπορείτε να το εφαρμόσετε σε οποιαδήποτε επιφάνεια όπως επίσης και στο δέρμα σας.

Τώρα που γνωρίζετε πώς να απωθήστε τα έντομα με φυσικούς τρόπους δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε χημικά.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.