5 ιδέες για να δημιουργήσετε έναν κήπο μινιατούρα στο σπίτι σας

Η κηπουρική σάς βοηθάει να ξεχάσετε το άγχος και να απολαύσετε μερικές στιγμές ηρεμίας και ησυχίας. Επίσης η δημιουργία ενός μικρού κήπου αποτελεί έναν καλό τρόπο να βελτιώσετε την ποιότητα του αέρα στο σπίτι σας.
5 ιδέες για να δημιουργήσετε έναν κήπο μινιατούρα στο σπίτι σας

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Σήμερα θα σας δώσουμε μερικές συμβουλές για να δημιουργήσετε με επιτυχία έναν κήπο μινιατούρα στο σπίτι σας. Τα φυτά είναι πολύ χρήσιμα για την επιβίωσή μας στον πλανήτη Γη. Για να το θέσουμε απλά, χωρίς τα φυτά η ζωή θα ήταν αδύνατη. Εξάλλου, υπάρχει μια πολύ στενή σχέση ανάμεσα στους ανθρώπους και το φυτικό βασίλειο.

Μερικοί άνθρωποι έχουν σπίτια με μικρή εσωτερική αυλή, ταράτσα, ή ευρύχωρη εξωτερική αυλή. Άλλοι έχουν σπίτια χωρίς αυλή ή ένα μικρό διαμέρισμα με λίγο χώρο στα παράθυρα.

Η έλλειψη επαρκούς χώρου στο σπίτι για τη δημιουργία ενός κήπου και για την ενασχόληση με την κηπουρική είναι κάτι συνηθισμένο. Όμως δεν χρειάζεται να αποτελεί δικαιολογία. Χάρη σε έναν κήπο μινιατούρα, μπορείτε να αποκτήσετε και εσείς τον δικό σας κήπο.

Έχει αποδειχτεί ότι η κηπουρική, πέρα από το ότι ομορφαίνει τους χώρους, μπορεί επίσης να συνεισφέρει στην ψυχική ευεξία μας.

Επίσης, χάρη στην κηπουρική μαθαίνουμε να περιποιούμαστε και να εκτιμάμε τα φυτά και να τους δείχνουμε αγάπη.

Η φροντίδα ενός κήπου μινιατούρα αποτελεί ένα θαυμάσιο χόμπι που γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στους ανθρώπους που αγαπούν τα φυτά.

Πρόκειται για μια δραστηριότητα ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, επειδή μπορείτε να αφήσετε τη φαντασία και τη δημιουργικότητά σας ελεύθερες. Μια επιπλέον πολύ σημαντική ωφέλεια είναι ότι ο κήπος μινιατούρα επίσης βοηθάει στον καθαρισμό του αέρα στο σπίτι σας.

Μπορείτε να εφαρμόσετε πολλές διαφορετικές ιδέες για να δώσετε στον κήπο μινιατούρα στο σπίτι σας την προσωπική σας πινελιά. Και αυτός ακριβώς είναι ο σκοπός. Επιλέξτε τα φυτά που ταιριάζουν καλύτερα στον χώρο σας και τα φυτά που σας αρέσουν περισσότερο.

Φτιάξτε έναν θαυμάσιο κήπο μινιατούρα στο σπίτι σας

 • Το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέξετε είναι το δοχείο. Ένα διάφανο γυάλινο δοχείο θα επιτρέπει στα φυτά να δέχονται άφθονο φως.

Επίσης θα πρέπει να φροντίσετε το δοχείο να είναι αρκετά βαθύ, έτσι ώστε να μπορούν οι ρίζες να αναπτύσσονται και ταυτόχρονα να διατηρείται η υγρασία.

 • Για τα φυτά που δεν χρειάζονται επιπλέον υγρασία, η καλύτερη επιλογή είναι ένα ανοιχτό δοχείο. Μια γυάλα για ψάρια ή ένα κυλινδρικό βάζο αποτελούν πιθανές επιλογές.
Δημιουργήστε έναν κήπο μινιατούρα στο σπίτι - Τρεις άνθρωποι φυτεύουν

Για να φτιάξετε τον κήπο μινιατούρα θα χρειαστείτε τα παρακάτω υλικά:

 • Χαλίκια ή μικρές πέτρες.
 • Άνθρακα ή ενεργό άνθρακα.
 • Χώμα ή οργανικό λίπασμα.
 • Βρύα ή διακοσμητικές πέτρες (προαιρετικά).

Τα φυτά που μπορείτε να επιλέξετε

Τα είδη των φυτών που είναι πιο κατάλληλα για έναν κήπο μινιατούρα στο σπίτι είναι μικρά, προτιμούν τη σκιά, αντέχουν τις υψηλές θερμοκρασίες καθώς και τα υψηλά επίπεδα υγρασίας.

 • Για έναν κλειστό κήπο μινιατούρα, μπορείτε να φυτέψετε ορχιδέες, φτέρες, βρομέλιες ή μπιγκόνιες.
 • Για έναν ανοιχτό κήπο μινιατούρα, μπορείτε να φυτέψετε παχύφυτα, κάκτους ή μικρά οπωροφόρα δέντρα.

Επισκεφθείτε και αυτό το άρθρο: Πώς να φυτέψετε μια λεμονιά στο σπίτι σας

Τα στάδια για να φτιάξετε έναν κήπο μινιατούρα στο σπίτι σας

1. Γεμίστε τη γλάστρα με 2-3 εκατοστά χαλίκια. Αυτό εμποδίζει το στάσιμο νερό να έρχεται σε επαφή με τις ρίζες. Μπορείτε να προσθέσετε μια στρώση βρύα στον πάτο, επειδή λειτουργούν ως σπόγγος και δεν επιτρέπουν στο χώμα να περάσει στα χαλίκια, καθώς απορροφούν το νερό.

2. Αναμείξτε το χώμα ή το λίπασμα με τον άνθρακα. Αυτό το οργανικό υλικό διευκολύνει την αποστράγγιση και την ανάπτυξη των ριζών. Βάλτε μια στρώση από αυτό το μείγμα έτσι ώστε να καταλαμβάνει το ένα τέταρτο ή το ένα τρίτο της γλάστρας των φυτών.

3. Βγάλτε τα φυτά που έχετε επιλέξει από τις γλάστρες τους και βάλτε τα στο δοχείο. Φροντίστε να αφήσετε αρκετό χώρο ανάμεσά τους για τις ρίζες τους. Ανάμεσα στα φυτά θα πρέπει να υπάρχει απόσταση 10 εκατοστών.

4. Μόλις έχετε φυτέψει τα φυτά, καλύψτε την επιφάνεια με βρύα ή, αν προτιμάτε, με διακοσμητικές πέτρες, οι οποίες επίσης θα εμποδίσουν την ανάπτυξη ζιζανίων.

5. Τέλος, ποτίστε τα φυτά μέχρι να δείτε ότι τα χαλίκια στον πάτο είναι υγρά. Η συχνότητα ποτίσματος εξαρτάται από τα είδη των φυτών, όμως θα πρέπει να φροντίζετε το χώμα να παραμένει πάντα υγρό. Προσπαθείτε να ποτίζετε τα φυτά κατά τη διάρκεια ωρών χωρίς ηλιακό φως (νωρίς το πρωί και τη νύχτα).

6. Μόλις τελειώσετε, τοποθετήστε τον κήπο μινιατούρα σε καλά φωτισμένο μέρος το οποίο οι ακτίνες του ήλιου χτυπούν απευθείας.

7. Καθώς τα φυτά μεγαλώνουν, πρέπει να κλαδεύετε τους βλαστούς τους για να εξασφαλίσετε ότι διατηρούν το σχήμα τους. Να θυμάστε να αφαιρείτε πάντα τα νεκρά ή τα κίτρινα φύλλα.

Ένας κήπος μινιατούρα μέσα στο σπίτι σας

Για να φτιάξετε έναν όμορφο κήπο μινιατούρα εσωτερικού χώρου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ανθεκτικά γυάλινα βάζα και να βάλετε τα φυτά μέσα σε αυτά. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε χώμα και μικρές πέτρες.

 • Να θυμάστε ότι πρέπει να επιλέγετε μικρά φυτά που αναπτύσσονται στη σκιά.
 • Μπορείτε να βάλετε το βάζο με τον κήπο μινιατούρα πάνω σε ένα τραπέζι, στο πρεβάζι ενός παραθύρου ή στο πάτωμα.

Ένας κήπος μινιατούρα στο μπαλκόνι

Δημιουργήστε έναν κήπο μινιατούρα στο σπίτι - Γλάστρες έξω από παράθυρο

Αν έχετε μπαλκόνι στο σπίτι σας, μπορείτε να το μετατρέψετε σε κήπο μινιατούρα. Για να δείχνει το μπαλκόνι σας όμορφο και από μέσα και από έξω, θα πρέπει να προτιμήσετε τα αναρριχητικά φυτά.

 • Το καλοκαίρι τα φυτά αυτά δημιουργούν μια απίστευτη αίσθηση αυθεντικού τροπικού δάσους, όχι απλώς για σας αλλά για όλους όσους βλέπουν το μπαλκόνι σας από έξω.

Εσωτερική αυλή ή χώρος με φεγγίτη οροφής

Αν το σπίτι σας έχει εσωτερική αυλή ή κάποιον χώρο με φεγγίτη οροφής, έχετε την ευκαιρία να δημιουργήσετε μια υπέροχη ατμόσφαιρα.

Φτιάξτε έναν κήπο μινιατούρα σε αυτόν τον χώρο. Μην τον γεμίσετε με μεγάλα φυτά σε γλάστρες που δεν χωράνε. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε μικρά φυτά έτσι ώστε το φως να εξακολουθεί να περνάει.

Βοτανόκηπος μινιατούρα

Δημιουργήστε έναν κήπο μινιατούρα στο σπίτι - Κοπέλα φροντίζει μια γλάστρα

Μπορείτε να βελτιστοποιήσετε όλους τους μικρούς χώρους φτιάχνοντας έναν μικρό βοτανόκηπο.

 • Συνιστούμε να φυτέψετε αρωματικά βότανα που μπορείτε να χρησιμοποιείτε για εγχύματα, καθώς και φυτά που είναι χρήσιμα στη μαγειρική.
 • Μπορείτε να τα βάλετε σε κονσέρβες τροφίμων ή τενεκέδες λαδιού.
 • Μπορείτε επίσης να τα κρεμάσετε από το ταβάνι, να τα στερεώσετε σε τοίχους ή απλώς να τα τοποθετήσετε στο πάτωμα.

Η ομορφιά αυτής της ιδέας είναι ότι θα έχετε φρέσκα συστατικά για χρήση στη μαγειρική σας ενώ ταυτόχρονα θα διακοσμήσετε ωραία και χρήσιμα έναν χώρο του σπιτιού σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.



Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.