5 κλειδιά για να ξεπεράσετε τον συναισθηματικό πόνο

Δεν χρειάζεται να επιτρέψετε στον συναισθηματικό πόνο να μετατραπεί σε κάτι το οποίο σας επηρεάζει τόσο που γίνεται μέρος αυτού που είστε. Μπορείτε να ξεπεράσετε τον συναισθηματικό πόνο, να τον νικήσετε και να συνεχίσετε να προχωράτε.
5 κλειδιά για να ξεπεράσετε τον συναισθηματικό πόνο
Bernardo Peña

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Bernardo Peña.

Έχει γραφτεί από Raquel Lemos Rodríguez

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Όλοι μας κάποια στιγμή βιώσαμε μια εμπειρία που μας προκάλεσε μεγάλο συναισθηματικό πόνο. Υπάρχει όμως κάποιος τρόπος να ξεπεράσουμε τον συναισθηματικό πόνο;

Κάθε φορά που περνάμε μια δυσκολία, το μόνο που ακούμε από τους γύρω μας είναι, “θα δεις ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν”, “θα αισθανθείς καλύτερα σύντομα”, “έλα, μην κλαις”. Όμως αυτό δεν μας βοηθάει καθόλου κατά τη διάρκεια αυτών των στιγμών.

Σήμερα θα σας παρουσιάσουμε πέντε κλειδιά για να ξεπεράσετε τον συναισθηματικό πόνο, τα οποία δεν περιλαμβάνουν το να ξεφύγετε από αυτόν ή να τον αγνοήσετε. Αντί αυτού, σας βοηθούν να τον αντιμετωπίσετε κατά μέτωπο με τον καλύτερο τρόπο. Ας δούμε ποια είναι τα κλειδιά αυτά.

Κλειδιά για να ξεπεράσετε τον συναισθηματικό πόνο

1. Παραδεχτείτε το εξής: “Περνάω μια δύσκολη φάση”

γυναίκες σε συνεδρία- κλειδιά για να ξεπεράσετε τον συναισθηματικό πόνο

Τι γίνεται όταν αισθάνεστε άσχημα αλλά κάποιος σας ρωτάει πώς είστε; Πείτε την αλήθεια: συνήθως λέτε ψέματα, τους λέτε ότι όλα είναι καλά και μερικές φορές προσθέτετε ακόμα, “όπως πάντα”.

Όμως, για να ξεπεράσετε τον συναισθηματικό πόνο, πρέπει να αρχίσετε να είστε ειλικρινείς.

Δεν είναι το χειρότερο πράγμα στον κόσμο να δηλώσετε ότι δεν είστε εντάξει, ότι δεν είστε στα καλύτερά σας και ότι πονάτε.

Ίσως νομίζετε ότι, κάνοντας κάτι τέτοιο, θέλετε να κάνετε τους άλλους να σας λυπούνται και μπορεί ακόμα και να έχετε στον νου σας φράσεις όπως “δεν θέλω τον οίκτο σας” .

Ωστόσο, το να είμαστε ειλικρινείς με τους άλλους γύρω μας και το να τους λέμε πώς πραγματικά αισθανόμαστε, μας επιτρέπει να αναγνωρίσουμε τον πόνο μας αντί να τον αρνούμαστε ή να τον αγνοούμε.

Έτσι, αντί να αποφεύγετε τα συναισθήματά σας, τα αποδέχεστε.

2. Από που ξεκίνησε ο συναισθηματικός πόνος σας;

Ο πόνος σας μπορεί να προέρχεται από κάτι που δεν σας είναι αμέσως ξεκάθαρο. Τι προκάλεσε αρχικά αυτά τα συναισθήματα; Πώς νιώθετε; Ποιες είναι οι αντιδράσεις σας;

Το να αφιερώσετε τον χρόνο που χρειάζεται για να αναλύσετε τι σας συνέβη από διαφορετικές οπτικές γωνίες και το να διερευνήσετε τον πόνο σας σε βάθος, σας επιτρέπει να ανακαλύψετε την προέλευσή του. Μπορεί να οφείλεται σε κάποιο παιδικό τραύμα ή σε μια απώλεια που δεν έχετε ακόμα ξεπεράσει…

2. Αρχίστε να λέτε στον εαυτό σας ενθαρρυντικά λόγια

γυναίκα που φωνάζει μπροστά σε καθρέφτη- κλειδιά για να ξεπεράσετε τον συναισθηματικό πόνο

Όταν καταφέρετε να ξεπεράσετε τον συναισθηματικό πόνο και αρχίζετε να κοιτάζετε πίσω, συνειδητοποιείτε πόσο άσχημα πιθανώς συμπεριφερθήκατε στον εαυτό σας. Ίσως σκεφτόσασταν φράσεις του τύπου “είσαι ανάξιος/α”, “όλοι είναι καλύτεροι από σένα”, “κοίτα ποιος διαμαρτύρεται” ή ακόμα και “είσαι ηλίθιος/α”.

Οι φράσεις αυτές δεν βοηθούν, όμως σε περιόδους όπως αυτές καταλήγουμε να είμαστε πολύ επικριτικοί με τον εαυτό μας. Αυτό, αντί να μας βοηθάει να προχωρήσουμε μπροστά, μας ρίχνει σε έναν κύκλο κατάθλιψης, αγωνίας και μεγαλύτερου πόνου.

Επομένως είναι σημαντικό να φροντίζετε τον εαυτό σας και να τον αντιμετωπίζετε με σεβασμό.

Τι λέτε στους άλλους όταν περνούν μια δύσκολη φάση; Τους λέτε ενθαρρυντικά λόγια, σωστά; Λοιπόν, αυτό πρέπει να κάνετε και με τον εαυτό σας.

4. Εκτιμήστε τους γύρω σας

Όταν περνάτε μια δύσκολη φάση, μερικές φορές θέλετε να μείνετε μόνοι και δεν θέλετε άλλους γύρω σας.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι συχνά είστε τόσο εστιασμένοι στον πόνο σας, είναι σημαντικό να συνειδητοποιείτε ποιοι άνθρωποι μένουν κοντά σας.

Μπορεί να είναι άνθρωποι που βρίσκονται πλάι σας, των οποίων η παρουσία σάς κάνει να αισθάνεστε καλύτερα, που είναι εκεί και δίνουν το χέρι τους για να σας πιάσουν όταν πέφτετε.

Θα πρέπει να εκτιμάτε αυτούς τους ανθρώπους που, ακόμα και αν δεν καταλαβαίνουν αυτό που περνάτε, είναι ακόμα εκεί.

5. Δείτε έναν ψυχολόγο: θα σας κάνει να αισθανθείτε καλύτερα από το συναισθηματικό πόνο

γυναίκα σε ψυχολόγο- κλειδιά για να ξεπεράσετε τον συναισθηματικό πόνο

Πολλοί άνθρωποι είναι απρόθυμοι να δουν έναν ψυχολόγο. Πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να ξεπεράσουν τον πόνο τους μόνοι τους και ότι θα μάθουν από τον εαυτό τους.

Μπορεί βαθιά μέσα τους να έχουν μια αρνητική πεποίθηση για την επίσκεψη σε ψυχολόγο.

Ένας ψυχολόγος είναι ένας οδηγός που μας εξασφαλίζει τα απαραίτητα εργαλεία για να ξεπεράσουμε τον πόνο. Μας βοηθάει να μην αισθανόμαστε μόνοι, να νιώσουμε ότι μας καταλαβαίνουν και να δούμε την κατάσταση από μια άλλη προοπτική.

Η επίσκεψη σε ψυχολόγο μας επιτρέπει να πάρουμε μια ανάσα φρέσκο αέρα, να αφήσουμε πίσω μας τον πόνο μας ώστε όλα να είναι καλά και πάλι. Ωστόσο η διαδικασία αυτή μπορεί να χρειαστεί λίγο χρόνο.

Δεν χρειάζεται να επιτρέψετε στον συναισθηματικό πόνο να μετατραπεί σε κάτι το οποίο σας επηρεάζει τόσο που γίνεται μέρος αυτού που είστε. Μπορείτε να ξεπεράσετε τον συναισθηματικό πόνο, να τον νικήσετε και να συνεχίσετε να προχωράτε.

Έχετε ποτέ προσπαθήσει να ξεπεράσετε μόνοι σας τον συναισθηματικό πόνο; Σας βοήθησε κάποιο από τα παραπάνω κλειδιά;


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Fosha, D., Thoma, N., & Yeung, D. (2019). Transforming emotional suffering into flourishing: Metatherapeutic processing of positive affect as a trans-theoretical vehicle for change. Counselling Psychology Quarterly, 32(3-4), 563-593.
  • Morse, J. M. (2011). The praxis theory of suffering. Philosophies and theories in advanced nursing practice. Sudbury: Jones & Bartlett, 569-602.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.