Φυσικές και απλές θεραπείες για την απώλεια μαλλιών

Είναι εντελώς φυσιολογικό να χάνετε κάποια από τα μαλλιά σας. Ωστόσο, ενώ όλοι έχουν τριχόπτωση, μπορεί αυτή να μην είναι στον ίδιο βαθμό για όλους επειδή όλοι έχουμε διαφορετικούς τρόπους να φροντίζουμε τα μαλλιά μας.
Φυσικές και απλές θεραπείες για την απώλεια μαλλιών

Τελευταία ενημέρωση: 14 Μαρτίου, 2019

Ο μέσος άνθρωπος μπορεί να χάνει περίπου 100 τρίχες από τα μαλλιά του κάθε μέρα, κάτι που είναι απολύτως φυσιολογικό. Αλλά μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν απώλεια μαλλιών σε υπερβολικό βαθμό, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε λεπτά, χαλαρά μαλλιά καθώς περνούν οι μέρες.

Τα μαλλιά σας θα μπορούσαν να γίνουν αισθητά λεπτότερα σε σύντομο χρονικό διάστημα αν πέφτουν σε μεγάλες ποσότητες όταν τα βουρτσίζετε ή όταν έρχονται σε επαφή με το μαξιλάρι σας, για παράδειγμα.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η απώλεια μαλλιών είναι ένα ανησυχητικό πρόβλημα επειδή μπορεί να κάνει τα μαλλιά σας να αρχίσουν να φαίνονται θαμπά και άψυχα. Επιπλέον, σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, φαλακρά σημεία θα μπορούσαν να αρχίσουν να εμφανίζονται ή να γίνονται πιο αισθητά.

Η τριχόπτωση είναι ένα φυσικό μέρος της διαδικασίας ανάπτυξης μαλλιών. Τα μαλλιά σχηματίζονται, αναπτύσσονται, απορροφούν θρεπτικά συστατικά και σε κάποιο σημείο πέφτουν για να κάνουν χώρο για ένα νέο κομμάτι μαλλιών.

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διατηρηθεί η κατάσταση υπό έλεγχο. Όχι μόνο αυτές οι θεραπείες για την τριχόπτωση εμποδίζουν τα μαλλιά από το να πέσουν, αλλά τα ενισχύουν και προάγουν την ανάπτυξή τους.

Τι προκαλεί την απώλεια μαλλιών;

Απώλεια μαλλιών - Γυναίκα κοιτά τη βούρτσα της

Τα μαλλιά πέφτουν όταν οι ρίζες και οι τρίχες εξασθενούν. Τα ακόλουθα είναι κάποιες από τις πιθανές αιτίες:

 • Διατροφικές ελλείψεις: Μια κακή διατροφή θα επηρεάζει πάντοτε αρνητικά την υγεία σας. Τα μαλλιά σας δεν αποτελούν εξαίρεση. Οι διατροφικές ανεπάρκειες αποδυναμώνουν τις τρίχες των μαλλιών σας, προκαλώντας έτσι τριχόπτωση.
 • Ορμονικοί παράγοντες: Οι ορμονικές αλλαγές επηρεάζουν πάρα πολύ τα μαλλιά σας. Μπορεί να παρατηρήσετε αλλαγές στη διάθεση ή το σώμα σας λόγω των υψηλών επιπέδων οιστρογόνων.
 • Διαταραχή του θυρεοειδούς: Αυτός είναι επίσης ένας ορμονικός παράγοντας. Και ο υπερ- και ο υποθυρεοειδισμός οφείλονται σε χαμηλά ή υψηλά επίπεδα ορμονών.

Αυτοί οι παράγοντες οδηγούν σε αλλαγές στο σώμα σας, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας μαλλιών.

Άλλοι παράγοντες που μπορεί να την προκαλούν:

 • Μολύνσεις του τριχωτού της κεφαλής
 • Αναιμία
 • Υπερβολική χρήση ισιωτικής και παρόμοιων εργαλείων
 • Ξαφνικές αλλαγές θερμοκρασίας

Εκτός από τις προαναφερθείσες αιτίες, πολλοί άνθρωποι χάνουν μεγάλες ποσότητες μαλλιών εξαιτίας μιας χρόνιας ασθένειας ή επιθετικών ιατρικών θεραπειών.

Ευτυχώς, υπάρχουν θεραπείες για την απώλεια μαλλιών με συστατικά που βρίσκονται στο σπίτι σας. Ελέγξτε τα παρακάτω.

Θεραπείες για την απώλεια μαλλιών: μάσκες για τα μαλλιά

Η τακτική χρήση φυσικών μασκών για τα μαλλιά μπορεί να συμβάλει στη μείωση της τριχόπτωσης. Αυτές οι μάσκες συνδυάζουν συστατικά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που θα βοηθήσουν με εύθρυπτα, ξηρά μαλλιά.

Χρησιμοποιώντας αυτές τις μάσκες μαζί με άλλες θεραπείες, θα είστε σε θέση να διατηρείτε τα μαλλιά σας ενυδατωμένα και προστατευμένα από εργαλεία για μπούκλες, ισιωτικό ή άλλες συσκευές για τα μαλλιά.

Χυμός από κρεμμύδι για την απώλεια μαλλιών

Απώλεια μαλλιών - Χυμός κρεμμυδιού

Χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε θείο, ο χυμός κρεμμυδιού βοηθά στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος στα θυλάκια των τριχών, την αναγέννησή τους και τη μείωση της φλεγμονής. Επιπλέον, ο χυμός κρεμμυδιού είναι αντιβακτηριακός και επομένως κατάλληλος για κάθε μόλυνση του τριχωτού της κεφαλής, που μπορεί να προκαλέσει απώλεια μαλλιών.

Συστατικά

 • 2 κρεμμύδια

Προετοιμασία και εφαρμογή

 • Βγάλτε το χυμό από τα κρεμμύδια πρώτα τρίβοντάς τα και στη συνέχεια στραγγίζοντάς τα.
 • Στη συνέχεια, εφαρμόστε το χυμό απευθείας στο τριχωτό της κεφαλής.
 • Αφήστε τον για 30 λεπτά.
 • Κατόπιν ξεπλύνετε προσεκτικά για να εξαλείψετε την οσμή του κρεμμυδιού.

Αν προτιμάτε, ανακατέψτε το χυμό με αλόη βέρα για να ενισχύσετε τα αποτελέσματά του.

Συστατικά

 • 3 κουταλιές της σούπας χυμό κρεμμυδιού (45 ml)
 • 2 κουταλιές της σούπας ζελέ αλόης βέρα (30 γρ.)

Προετοιμασία και εφαρμογή

 • Συνδυάστε τα συστατικά και εφαρμόστε το μείγμα, καλύπτοντας ολόκληρο το τριχωτό της κεφαλής.
 • Αφήστε το για 30 λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε.

Παντζάρια για την απώλεια μαλλιών

Εκτός από το ότι είναι πολύ θρεπτικά, τα παντζάρια είναι εξαιρετικά για ισχυρά μαλλιά. Αυτή η ρίζα λαχανικού μπορεί να σταματήσει την απώλεια μαλλιών και να ενθαρρύνει την υγιή ανάπτυξη τριχών.

Τα παντζάρια περιέχουν πρωτεΐνες, ανόργανα άλατα (κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο) και βιταμίνες Β και C, οι οποίες είναι απαραίτητες για υγιή, ισχυρά μαλλιά. Εκτός από τη συμπερίληψη του χυμού παντζαριών στη διατροφή σας, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε ως τοπική θεραπεία. Παρακάτω, θα σας δείξουμε πώς ακριβώς να το κάνετε.

Συστατικά

 • 3 φλιτζάνια φύλλα παντζαριού (90 γρ.)
 • Νερό (αρκετό για να σχηματιστεί μια πάστα)

Προετοιμασία και εφαρμογή

 • Για να χρησιμοποιήσετε χυμό παντζαριών στα μαλλιά σας, βράστε μερικά φύλλα  παντζαριού σε μια κατσαρόλα για 10 λεπτά.
 • Στη συνέχεια, αναμείξτε με λίγο νερό μέχρι να σχηματιστεί μια πάστα.
 • Εφαρμόστε το μείγμα σε ολόκληρο το τριχωτό της κεφαλής σας και αφήστε το για 20 λεπτά.
 • Ξεπλύνετε με άφθονο νερό.
 • Λάβετε υπόψη ότι αυτή η θεραπεία μπορεί να αλλάξει το χρώμα των μαλλιών σας, γεγονός που την καθιστά μια εξαιρετική φυσική βαφή μαλλιών για τα άσπρα μαλλιά.

Ασπράδια για την απώλεια μαλλιών

Απώλεια μαλλιών - Ασπράδι και κρόκος αβγού σε μπολ

Τα αβγά περιέχουν πολλή πρωτεΐνη, καθιστώντας τα τέλεια για άτομα με αλωπεκία. Είναι επίσης ένα τέλειο συστατικό για να κάνουν τα μαλλιά σας πιο λαμπερά και μεταξωτά. Η αλβουμίνη που περιέχεται στα ασπράδια των αβγών συμβάλλει στην ενίσχυση των ασθενών τριχοθυλακίων και των τριχών.

Συστατικά

 • 4 ασπράδια

Προετοιμασία και εφαρμογή

 • Χτυπήστε τέσσερα ασπράδια και τρίψτε τα στο τριχωτό της κεφαλής σας με κυκλικές κινήσεις.
 • Αφήστε τα για μισή ώρα και στη συνέχεια ξεπλύνετε.
 • Για να ολοκληρώσετε τη θεραπεία, πλύνετε τα μαλλιά σας κανονικά.

Τσουκνίδα

Τα φύλλα τσουκνίδας είναι ισχυρά στις θεραπείες για την τριχόπτωση. Μπορείτε να βρείτε λοσιόν τσουκνίδας σε καταστήματα φυσικών τροφίμων ή φυσικής ιατρικής.

 • Απλώς κάντε μασάζ με τη λοσιόν στο τριχωτό της κεφαλής σας πριν πάτε για ύπνο, χρησιμοποιώντας κυκλικές κινήσεις. Αφήστε το για όλη τη νύχτα και στη συνέχεια, ξεπλύνετε το πρωί.

Όταν πρόκειται για θεραπείες για την απώλεια μαλλιών, οι φυσικές επιλογές έχουν υπέροχα αποτελέσματα – και το καλύτερο είναι ότι ποτέ δεν θα θέσουν την υγεία σας σε κίνδυνο.

Ένα άλλο σπουδαίο πράγμα είναι ότι μπορείτε να τα καταναλώσετε ή να τα χρησιμοποιείτε τοπικά. Όταν κάνετε και τα δύο, θα έχετε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, αφού θα τρέφετε όχι μόνο τα μαλλιά σας αλλά ολόκληρο το σώμα σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.