6 σπιτικά γιατροσόφια που δεν πρέπει με τίποτα να δοκιμάσετε

Αν και είναι αλήθεια ότι πολλές προτεινόμενες σπιτικές θεραπείες είναι αποτελεσματικές και μπορούν να βοηθήσουν πολύ, οι ειδικοί μας υπενθυμίζουν ότι δεν δουλεύουν όλες.
6 σπιτικά γιατροσόφια που δεν πρέπει με τίποτα να δοκιμάσετε
José Gerardo Rosciano Paganelli

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό José Gerardo Rosciano Paganelli.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Σήμερα μπορούμε να βρούμε εύκολα μια σειρά από συνταγές και σπιτικά γιατροσόφια που λέγεται ότι θα μας βοηθήσουν να θεραπεύσουμε και να αποφύγουμε προβλήματα στην υγεία ή και την εμφάνισή μας, γλιτώνοντάς μας από μεγάλα έξοδα για ακριβές θεραπείες και βελτιώνοντας την ζωή μας μέσω της φύσης. Αν και είναι αλήθεια ότι πολλά προτεινόμενα σπιτικά γιατροσόφια είναι αποτελεσματικά και μπορούν να βοηθήσουν πολύ, οι ειδικοί μας υπενθυμίζουν ότι δεν δουλεύουν όλα, ενώ ορισμένα μπορούν να φέρουν περισσότερο κακό παρά καλό αποτέλεσμα.

Μελετήσαμε τη γνώμη των ειδικών πάνω στα βλαβερά αποτελέσματα που επιφέρουν ορισμένα σπιτικά γιατροσόφια στην υγεία μας και θα μοιραστούμε μαζί σας τα 6 που καλύτερα είναι να μη δοκιμάσετε ποτέ.

Απολέπιση με τσόφλια και με ξηρούς καρπούς

Οι φυσικές κρέμες απολέπισης συγκαταλέγονται ανάμεσα στις καλύτερες θεραπείες φροντίδας του δέρματος αφού κάνουν βαθύ καθαρισμό, το ενυδατώνουν και απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας. Παρόλα αυτά, να προσέχετε πολύ τα συστατικά αυτών των προϊόντων, αφού μερικά από αυτά μπορούν να τραυματίσουν το δέρμα και να δημιουργήσουν μικροτραύματα, ακόμα και σημάδια. Για παράδειγμα, μερικές κρέμες απολέπισης περιέχουν φιστίκι Αιγίνης ή και τσόφλια, θρυμματισμένα αμύγδαλα σε συνδυασμό με ελαιόλαδο. Η ανώμαλη επιφάνειά τους όμως μπορεί να τραυματίσει την επιδερμίδα. Το ίδιο συμβαίνει όταν κάνετε απολέπιση με τσόφλια.

Σπιτικά κλύσματα

Σπιτικά γιατροσόφια - Γυναίκα με δυσκοιλιότητα

Σπιτικό κλύσμα κάνουμε διοχετεύοντας νερό στο παχύ έντερο, ως απόπειρα ενεργοποίησής του. Μερικοί βάζουν ακόμα και καφέ, λόγω της λανθασμένης αντίληψης ότι η καφεΐνη θα βοηθήσει την απομάκρυνση των περιττωμάτων. Αυτό δεν ισχύει και σύμφωνα με τους ειδικούς κάθε σπιτικό κλύσμα είναι πάρα πολύ επικίνδυνο, καθώς μπορεί να τρυπήσει το έντερο και να δημιουργήσει σοβαρές παρενέργειες, οδηγώντας ακόμα και σε θάνατο. Όπως μπορείτε να δείτε και στα αποτελέσματα της έρευνας της Δρ. Galia Niv εδώ, υπάρχουν πολύ συχνά παρενέργειες με τη χρήση κλύσματος. Για αυτόν τον λόγο οι γιατροί λένε ότι δεν πρέπει να κάνουμε ποτέ κλύσματα σπίτι. Είναι καλύτερα να επιλέξετε κάποιο μη συνταγογραφημένο φάρμακο κατά της δυσκοιλιότητας και εάν δεν βελτιωθεί η κατάσταση, να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.

Οδοντόκρεμα για την ακμή

Είναι ένα από τα παλιότερα και συχνότερα κόλπα αντιμετώπισης της ακμής στην ανθρώπινη ιστορία, επειδή φέρνει αποτελέσματα. Η μαγειρική σόδα που περιέχει η οδοντόπαστα ξεραίνει τα σπυράκια και σαν αποτέλεσμα, περιορίζει την εμφάνιση της ακμής. Παρόλα αυτά, οι ειδικοί επιμένουν ότι δεν είναι η καλύτερη επιλογή, επειδή παρόλο που η μαγειρική σόδα όντως βοηθάει με τα σπυράκια, οι οδοντόκρεμες περιέχουν χημικές ενώσεις που μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμούς στο δέρμα. Ανάμεσα στα πιο βλαβερά για το δέρμα συστατικά της οδοντόκρεμας είναι το οινόπνευμα, το οξυζενέ και η μενθόλη.

Γιαούρτι για τις κολπικές λοιμώξεις

Σπιτικά γιατροσόφια - Γιαούρτι

Η ιδέα πίσω από αυτό το γιατροσόφι βασίζεται στις ζωντανές καλλιέργειες που όντως περιέχει το γιαούρτι, οι οποίες περιέχουν λακτοβάκιλο, ο οποίος καταπολεμά τα κακά βακτήρια. Δυστυχώς, δεν έχει αποδειχθεί ότι αυτές οι ουσίες όντως καταπολεμούν τις κολπίτιδες και σύμφωνα με την γυναικολόγο Mary Jane Minkin, MD, καθηγήτρια στην Ιατρική σχολή του πανεπιστημίου Γέιλ, δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιήσετε για κάτι τέτοιο γιαούρτι με γλυκαντικά και με προσθήκη γεύσεων. Η ζάχαρη μέσα ή γύρω από τον κόλπο μπορεί να προκαλέσει ακόμα περισσότερες λοιμώξεις.

Αντ’ αυτού, μπορείτε να τρώτε τακτικά γιαούρτι, ειδικά όταν παίρνετε αντιβιοτικά για να καταπολεμήσετε ή να αποφύγετε τη λοίμωξη. Ποτέ όμως μην το εφαρμόζετε στην ευαίσθητη περιοχή.

Μάσκες με ασπράδι αυγού για τόνωση της επιδερμίδας, από τα σπιτικά γιατροσόφια

Σύμφωνα με τις φήμες, το ασπράδι του αυγού συσφίγγει το δέρμα, έτσι πολλές γυναίκες ακολουθούν αυτή τη θεραπεία. Σύμφωνα όμως με τους ειδικούς, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι αυτό ισχύει ή δεν ισχύει. Πολλοί πιστεύουν ότι συσφίγγει το δέρμα, ωθούμενοι από την αίσθηση που έχει όταν ξεραθεί πάνω στο πρόσωπο, αλλά στην πραγματικότητα το δέρμα επανέρχεται στα προηγούμενα επίπεδα όταν αφαιρεθεί η μάσκα. Επιπλέον, υπάρχει κίνδυνος να αρρωστήσετε εάν τα αυγά περιέχουν σαλμονέλα και έρθουν σε επαφή με το στόμα σας.

Βούτυρο για τα εγκαύματα, ένα από τα σπιτικά γιατροσόφια

Σπιτικά γιατροσόφια - Βούτυρο

Μερικοί πιστεύουν ότι το βούτυρο μπορεί να ανακουφίσει και να θεραπεύσει τα εγκαύματα που προκαλούνται από επαφή με φλόγα ή έκθεση στον ήλιο. Αυτό όμως είναι εντελώς λάθος, αφού το βούτυρο παρέχει ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη βακτηριδίων και τη δημιουργία λοίμωξης. Αντ’ αυτού, οι γιατροί συστήνουν να εφαρμόσετε κρύο νερό και αντιβιοτική αλοιφή.

Να θυμάστε πάντα ότι παρότι όλα τα σπιτικά γιατροσόφια μπορεί να βοηθούν, καλό είναι να ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.