10 εναλλακτικές χρήσεις για το ελαιόλαδο

· 20 Ιουλίου 2015


Το ελαιόλαδο είναι ένα φυσικό προϊόν που χρησιμοποιείται κυρίως στο μαγείρεμα ή συνοδεύει ωμό διάφορα φαγητά. Ωστόσο, είναι καλό και για ένα σωρό πράγματα που δεν έχουν σχέση με το φαγητό και που συνήθως μας είναι άγνωστα. Γι αυτό λοιπόν, παρακάτω θα σας δείξουμε 10 χρήσεις του που θα σας ξαφνιάσουν.

1. Ενυδατώνει το δέρμα

Σε συνδυασμό με άλλα προϊόντα, όπως τα αιθέρια έλαια, το ελαιόλαδο είναι ιδανικό για την  ενυδάτωση του δέρματος και την καταπολέμηση της ξηροδερμίας. Για να δείτε πόσο αποτελεσματικό είναι, αρκεί να απλώσετε μόνο μερικές σταγόνες σε όλο σας το σώμα. Καλύτερα να το κάνετε τουλάχιστον δύο φορές τη μέρα ή όποτε το χρειάζεστε.

2. Φυσικό προϊόν ντεμακιγιάζ

Το ελαιόλαδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης ως ένα φυσικό προϊόν ντεμακιγιάζ. Και το καλύτερο: είναι κατάλληλο για όλους τους τύπους δέρματος και συνήθως είναι πολύ αποτελεσματικό.  Χρησιμοποιώντας το θα μπορέσετε να αφαιρέσετε το μακιγιάζ σας. Φυσικά, θα πρέπει να προσέχετε την περιοχή γύρω από τα μάτια, επειδή αν έρθει σε επαφή με αυτά μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό.

3. Βάση για το ξύρισμα

Αυτό εξυπηρετεί τόσο τους άντρες όσο και τις γυναίκες. Απλώστε λίγο ελαιόλαδο στο πρόσωπο, στα πόδια ή σε όποιες περιοχές θέλετε να ξυρίσετε και θα βοηθήσει το ξυράφι να γλιστρά καλύτερα, προκαλώντας λιγότερο ερεθισμό και κοκκινίλα.

4. Καθαριστικό για κατσαρόλες

katharistiko -gia-katsaroles

Το ελαιόλαδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καθαρίσετε κατσαρόλες και άλλα παρόμοια σκεύη. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να απλώσετε μερικές σταγόνες στην επιφάνεια της κατσαρόλας και να την τρίψετε με ένα πανί για μερικά λεπτά. Στη συνέχεια, μπορείτε να την ξεπλύνετε ελαφρά και να συνεχίσετε το πλύσιμο με υγρό πιάτων, όπως συνήθως. Οι κατσαρόλες και τα τηγάνια σας καθαρίζουν ευκολότερα έτσι.

5. Καθαριστικό φούρνου

Κατά τον ίδιο τρόπο, το ελαιόλαδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν καθαριστικό φούρνου επειδή βοηθά στην απομάκρυνση του λίπους και της βρωμιάς που συσσωρεύονται εκεί. Σ’ αυτήν την περίπτωση, κάντε το ίδιο που κάνατε και με τις κατσαρόλες σας: το μόνο που χρειάζεται είναι να απλώσετε λίγες σταγόνες στην επιφάνεια του φούρνου και να τρίψετε με ένα μαλακό πανί. Στο τέλος θα έχετε έναν καθαρό φούρνο.

6. Ανακουφίζει τον ερεθισμένο λαιμό

Αν ο λαιμός σας είναι ερεθισμένος ή σας ενοχλεί, μπορείτε να καταπιείτε ένα κουταλάκι ελαιόλαδο. Aυτό θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα, και σε μερικές περιπτώσεις, μειώνει σημαντικά τον ερεθισμό και τον πόνο. Αν έχετε γρίπη, μπορείτε να το συνδυάσετε με λίγο μέλι.

ponolaimos

7. Φυσικό λιπαντικό

Επειδή είναι έλαιο, λειτουργεί σαν φυσικό λιπαντικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες περιπτώσεις. Για παράδειγμα, μπορείτε να λιπάνετε πόρτες ή παράθυρα που τρίζουν· κολλημένα φερμουάρ παντελονιών, μπουφάν ή σε τσάντες ή κάποιο άλλο μεταλλικό αντικείμενο που βρίσκεται συνεχώς σε τριβή.

8. Προστατεύει τη γάτα σας

gata

Αν έχετε γάτα, το ελαιόλαδο μπορεί να εμποδίσει στο να σχηματιστούν μπάλες από τρίχες στο στομάχι της και τη βοηθά να αφοδεύει ευκολότερα. Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να ρίχνετε λίγο ελαιόλαδο στην τροφή της γάτας σας.

9. Καθαριστικό επίπλων

Μια άλλη εναλλακτική χρήση του ελαιόλαδου είναι ως καθαριστικό για δερμάτινα ή ξύλινα έπιπλα.  Εκτός από το ότι τα καθαρίζει, το ελαιόλαδο τα αφήνει να λάμπουν. Για να το πετύχετε, απλώστε μερικές σταγόνες σε ένα καθαρό πανί και τρίψτε το πάνω στην επιφάνεια του επίπλου.

10. Φυσικό απορρυπαντικό

Επειδή είναι έλαιο, το ελαιόλαδο μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση λεκέδων από βιομηχανικά προϊόντα, δηλαδή παράγωγα πετρελαίου. Για να το πετύχετε, αναμείξτε λίγο ελαιόλαδο με αλάτι και τρίψτε τα χέρια σας ή όπου βρίσκεται ο λεκές.