Νυχτερινές κρίσεις πανικού: αιτίες και αντιμετώπιση

Είτε οφείλονται σε ιατρικούς λόγους είτε σε ψυχολογικούς, αν υποφέρουμε από νυχτερινές κρίσεις πανικού, είναι σημαντικό να το πούμε στον γιατρό μας ώστε να μας βοηθήσει να το ξεπεράσουμε.
Νυχτερινές κρίσεις πανικού: αιτίες και αντιμετώπιση

Τελευταία ενημέρωση: 03 Μαΐου, 2020

Οι νυχτερινές κρίσεις πανικού εμφανίζονται ακριβώς στη μέση του ύπνου. Έρχονται με το αίσθημα ασφυξίας, με ταχυκαρδία και ιδρώτα.

Από κλινικής απόψεως, παρουσιάζονται συχνά σε ασθενείς οι οποίοι υποφέρουν από κρίσεις πανικού κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ωστόσο, είναι γνωστό πως οι νυχτερινές κρίσεις πανικού είναι πιο έντονες και περισσότερο βασανιστικές.

Είναι σημαντικό επίσης να τονίσουμε κάτι περίεργο σ’ αυτές. 10% των ανθρώπων που υποφέρουν από αγωνία, και που πιέζονται και βιώνουν υψηλά επίπεδα άγχους εξαιτίας του τρόπου ζωής τους, μπορούν επίσης να υποφέρουν από νυχτερινές κρίσεις πανικού κατά περιόδους.

Από την άλλη, υπάρχουν και κάποιες κοινωνικές ομάδες οι οποίες είναι πιο ευαίσθητες σ’ αυτού του είδους τις καταστάσεις εξαιτίας προσωπικών παραγόντων και ιατρικών παθήσεων.

Κάποιες φορές, αυτές οι περιπτώσεις μπορεί να γίνουν πραγματικό πρόβλημα.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε ορισμένες πληροφορίες.

Νυχτερινές κρίσεις πανικού: ποιοι μπορούν να υποφέρουν από αυτές;

Νυχτερινές κρίσεις πανικού: αιτίες και αντιμετώπιση, ποιοι υποφέρουν

Δε μιλάμε συχνά για τις νυχτερινές κρίσεις πανικού… Στην ουσία μιλάμε τόσο σπάνια ώστε, ορισμένοι άνθρωποι εκπλήσσονται όταν μαθαίνουν γι’ αυτές.

Όταν μιλάμε για κρίσεις πανικού, συνήθως φανταζόμαστε κάποιον τον οποίο έχει κυριεύσει ο φόβος. Έχουμε την εικόνα ενός ανθρώπου που έχει παραλύσει και υποφέρει από ταχυκαρδία κατά τη διάρκεια μιας κατάστασης μέσα στην ημέρα. Πιθανόν να υποθέτουμε πως υπάρχει κάποιος κίνδυνος ή λόγος άγχους.

Τη νύχτα, και σε ένα ασφαλές μέρος όπως το κρεβάτι μας, είναι δύσκολο να φανταστούμε γιατί θα πρέπει να βιώσουμε μια τέτοια κατάσταση. Όμως, είναι πιο συχνό απ’ όσο φανταζόμαστε.

Ας δούμε ποιοι άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς στο να βιώσουν νυχτερινές κρίσεις πανικού:

 • Ασθενείς οι οποίοι υποφέρουν ήδη από κρίσεις πανικού την ημέρα.
 • Άνθρωποι κατά το μέσο μιας κατάστασης η οποία τους θέτει υπό μεγάλη ψυχολογική ή συναισθηματική πίεση.
 • Όσοι έχουν υπερθυρεοειδισμό ή υποθυρεοειδισμό.
 • Άνθρωποι που υποφέρουν από άπνοια.
 • Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να τις προκαλέσει επίσης.
 • Άνθρωποι οι οποίοι έχουν μόλις βιώσει κάποιο τραυματικό γεγονός: τον χαμό κάποιου αγαπημένου προσώπου, να έχουν πέσει θύματα κάποιου ατυχήματος ή να έχουν γίνει μάρτυρες σε ένα.

Ποια είναι τα συμπτώματα των νυχτερινών κρίσεων πανικού

Νυχτερινές κρίσεις πανικού: αιτίες και αντιμετώπιση, συμπτώματα

Οι νυχτερινές κρίσεις πανικού εμφανίζονται στο στάδιο του ύπνου κατά το οποίο δε βλέπουμε όνειρα. Είναι το στάδιο όπου είμαστε πιο ξεκούραστοι και παραδόξως, πιο χαλαροί. (Συνήθως συμβαίνουν στις 2 το πρωί).

Ξυπνάμε ξαφνικά και βίαια, σαν κάποιος να έχει ενεργοποιήσει έναν μηχανισμό και εντελώς απότομα να μας “τραβά” έξω από τον ύπνο μας.

Αυτό το ξύπνημα έρχεται με το αίσθημα φόβου, πανικού ή καταδίκης. Συνοδεύεται με το αίσθημα ασφυξίας, με ταχυκαρδία και με ιδρώτα.

Το άτομο έχει την εντύπωση ότι η κατάσταση αυτή έχει διαρκέσει αρκετή ώρα. Ωστόσο, γενικά είναι περιορισμένη και σύντομη, ποτέ πάνω από 15 με 20 λεπτά.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειώσουμε ότι τέτοιου είδους καταστάσεις βιώνονται με περισσότερη σύγχυση απ’ ό,τι οι κρίσεις πανικού που γίνονται την ημέρα.

Εμφανίζονται από το “πουθενά”, στη μέση της ξεκούρασής μας. Εμφανίζονται ξαφνικά από αυτόν τον υποσυνείδητο, χαλαρό κόσμο όπου το τελευταίο πράγμα που περιμένουμε είναι μια κρίση πανικού.

Γι’ αυτό η έλλειψη ελέγχου είναι τεράστια. Αυτή η σύγχυση μεγεθύνει τον φόβο και τη δυσφορία ακόμη παραπάνω και έτσι αυξάνεται περισσότερο και η αγωνία.

Τι μπορούμε να κάνουμε για ν’ αντιμετωπίσουμε και να μειώσουμε τις νυχτερινές κρίσεις πανικού;

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, οι νυχτερινές κρίσεις πανικού μπορούν να συμβούν εξαιτίας πολλών παραγόντων. Όμως, μπορούμε να τις διαχωρίσουμε μεταξύ δύο κύριων αιτιών: ιατρικών και ψυχολογικών.

Κρίσεις πανικού από ιατρικούς λόγους

Νυχτερινές κρίσεις πανικού: αιτίες και αντιμετώπιση, ιατρικοί λόγοι

Παράγοντες όπως προβλήματα με τον θυρεοειδή, άπνοια και καούρα μπορούν να οδηγήσουν σε αυτά τα βίαια και εξαντλητικά ξυπνήματα μέσα στη νύχτα.

Γι’ αυτό, είναι καλό να ακολουθήσετε τις παρακάτω στρατηγικές:

 • Πείτε στον γιατρό σας τι σας συμβαίνει.
 • Συνεχίστε με τη σωστή θεραπεία για τις παθήσεις σας: προβλήματα με τον θυρεοειδή, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
 • Ακολουθήστε ιατρικές προτάσεις για να κοιμάστε καλά.
 • Δείτε αν η φαρμακευτική σας αγωγή επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου σας.
 • Προσπαθήστε να ζείτε μια ενεργή ζωή, καθώς η φυσική άσκηση είναι καλός ρυθμιστής για τις κρίσεις πανικού.
 • Μετά από μια νυχτερινή κρίση πανικού, συνιστάται να σηκώνεστε και να κάνετε μια μη διεγερτική ημερήσια ρουτίνα: συμμαζέψτε κάτι, βουρτσίστε τα δόντια σας ή τα μαλλιά σας…
 • Δεν είναι καλή ιδέα να πάτε να δείτε τηλεόραση ή να κάνετε μπάνιο καθώς έτσι θα δυσκολευτείτε να ξανακοιμηθείτε.

Κρίσεις πανικού από συναισθηματικούς ή ψυχολογικούς λόγους

 • Προσδιορίστε την πηγή των συναισθηματικών σας προβλημάτων ή αυτού που πυροδοτεί τον πανικό.
 • Μάθετε να ελέγχετε τον συναισθηματικό σας κόσμο με τη βοήθεια κάποιου ειδικού ή μέσω των προσωπικών σας μηχανισμών για να ξεπερνάτε τις δυσκολίες.
 • Εξασκήστε κάποιου είδους τεχνικές αναπνοής ή χαλάρωσης πριν πάτε για ύπνο.
 • Η ενσυνειδητότητα είναι πολύ αρμόζουσα για ν’ ανταπεξέλθετε σε τέτοιες καταστάσεις.
 • Η γιόγκα είναι επίσης πολύ χρήσιμη.
 • Η κολύμβηση, ο χορός ή το περπάτημα σε φυσικούς χώρους είναι χαλαρωτικές δραστηριότητες οι οποίες είναι κατάλληλες σε τέτοιου είδους διαταραχές.

Εν κατακλείδι, μη διστάσετε να πείτε στον γιατρό σας για τη διαταραχή ύπνου που βιώνετε.

Οι νυχτερινές κρίσεις πανικού έχουν πάντα βιολογική ή ψυχολογική προέλευση που είναι σημαντικό ν’ αναγνωριστεί.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Mario R. Garcia Palmieri. Lo Que Debes Saber Sobre Tu Salud. La Editorial, UPR, 2000.
 • Pablo Manzano. Temperamento y Personalidad – Libros Ilustrados. SteelBrush, 2014.
 • JP Nicolais. Soluciones Simples a los Trastornos del Sueño: Cómo Sacar Provecho de Sus Sueños. Alchemy Solutions LLC, 2014.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.