Πώς η μουσική επηρεάζει την διάθεση θετικά;

Γνωρίζατε ότι μπορείτε να καταπολεμήσετε ψυχικές ασθένειες, ακόμα και μερικές σωματικές ασθένειες μέσω της δύναμης της μουσικής; Δεν έχει σημασία τι είδος θα επιλέξετε. Όλα τους είναι ευεργετικά!
Πώς η μουσική επηρεάζει την διάθεση θετικά;

Έχει γραφτεί από Yamila Papa Pintor

Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαΐου, 2022

Η μουσική επηρεάζει την διάθεση, σας χαλαρώνει, παίρνει μακριά τα προβλήματά σας, σας κάνει να χορέψετε και σας ενθαρρύνει να τραγουδήσετε με όλη σας την δύναμη. Διηγείται την ιστορία σας και σας επιτρέπει να ξεχάσετε το παρελθόν.

Την μουσική την χρειαζόμαστε περισσότερο απʹ ότι νομίζουμε. Μπορεί να αλλάξει την διάθεσή σας σε μια στιγμή και να γεμίσει μια γκρι μέρα με χρώματα.

Η μουσική επηρεάζει την διάθεση θετικά

Η μουσική επηρεάζει την διάθεση θετικά

Οι θετικές επιδράσεις της μουσικής είναι γνωστές στους ανθρώπους εδώ και πολλά χρόνια. Ακόμη και στην εποχή τους οι φιλόσοφοι θα τραγουδούσαν επαίνους για να μειώσουν την κατάθλιψη.

Μερικά τραγούδια ή ύμνοι χρησιμοποιούνται στον πόλεμο για να εμπνεύσουν το θάρρος και την εμπιστοσύνη των στρατιωτών. Στις αθλητικές εκδηλώσεις, η μουσική ξεσηκώνει το πλήθος. Το ίδιο συμβαίνει στα σχολεία: τα παιδιά μαθαίνουν τους αριθμούς και την αλφαβήτα μέσα από το τραγούδι.

Ακόμα και στα καταστήματα παίζουν μουσική για να σας ενθαρρύνουν να ψωνίσετε περισσότερα, και τα εστιατόρια βάζουν μουσική για να φάτε πιο πολύ. Η μουσική παίζει σε οδοντιατρεία για να αισθανθεί ο ασθενής καλύτερα και στα ασανσέρ για να μην βαριέστε.

Χάρη σε όλα αυτά και πολλά άλλα, ξέρουμε ότι η μουσική είναι καλή για την διάθεσή σας. Σας γεμίζει με αυτοπεποίθηση και σας κάνει να νιώθετε λιγότερη στεναχώρια.

Διαβάστε επίσης: Η χημεία του εγκεφάλου και η κατάθλιψη. Πώς συνδέονται

Το στυλ δεν παίζει ρόλο

Είναι αλήθεια πως ο καθένας έχει δικές του προτιμήσεις στην μουσική. Υπάρχουν όμως ορισμένα «καθολικά» στυλ τα οποία έχουν ιδιαίτερα αποτελέσματα.

Οι μελωδίες που σας τραγουδούσε η μητέρα σας όσο ήσασταν στην κοιλιά της, οι μελωδίες που ακούγατε όταν ήσασταν μωρά ή τα τραγούδια που εσείς έχετε συνδυάσει με μια ευχάριστη εμπειρία αρέσουν σε όλους παγκοσμίως.

Όταν ακούτε ορισμένα μουσικά κομμάτια, τα επίπεδα του άγχους, του στρες και της ανησυχίας μειώνονται λόγω της ηρεμιστικής δύναμης της μουσικής.

Και δεν μιλάμε μόνο για την κλασική μουσική ή τη μουσική για διαλογισμό, αλλά και για ερωτικά τραγούδια ή R&B κλπ.

Ορισμένοι ήχοι έχουν εξαιρετική ικανότητα να μειώνουν αρνητικά συναισθήματα. Ενώ ορισμένοι ρυθμοί είναι «φτιαγμένοι» για την χαλάρωση, οποιοδήποτε στυλ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία.

Πώς η μουσική επηρεάζει την διάθεση θετικά;

Δεδομένου ότι η μουσική επηρεάζει την διάθεση, μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε σε οποιαδήποτε κατάσταση και ανά πάσα στιγμή. Μερικοί έχουν ανάγκη να ακούσουν γρήγορα τραγούδια για να αισθανθούν καλύτερα, ενώ κάποιοι άλλοι νιώθουν καλύτερα με ερωτικά τραγούδια.

Θα σας ενδιαφέρει το άρθρο: Ο χορός και το περπάτημα προστατεύουν από το Αλτσχάιμερ

Μουσική, συγκέντρωση και ύπνος

Όταν πηγαίνατε στο σχολείο, οι δασκάλες θα σας τραγουδούσαν πολλά συγκεκριμένα τραγούδια για να σας βοηθήσουν να θυμηθείτε πράγματα, όπως χρώματα, ζώα, χώρες κλπ.

Η σχέση πληροφορίας και τραγουδιού σας βοηθά να θυμάστε τα γεγονότα καλύτερα. Επίσης, είναι ένας ευχάριστος τρόπος εκμάθησης!

Επιπλέον, κάποιοι ήχοι μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά τους ασθενείς με ορισμένες ασθένειες όπως καρκίνος και σκλήρυνση κατά πλάκας. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν άτομα που αναρρώνουν μετά από μια χειρουργική επέμβαση, ένα ατύχημα κλπ.

Όταν οι άνθρωποι είναι λυπημένοι και περνάνε κατάθλιψη, είναι δύσκολο να χειριστούν τον πόνο τους. Γιʹ αυτούς, η μουσική επηρεάζει την διάθεση και μπορεί να λειτουργήσει με έναν μαγικό τρόπο.

η μουσική επηρεάζει την διάθεση

Ακούγοντας συγκεκριμένα τραγούδια πριν κοιμηθείτε μπορείτε να έχετε πιο ξεκούραστο και πλήρη ύπνο.

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τον ύπνο, φτιάξτε μια λίστα με χαλαρωτικά τραγούδια και ακούστε τα στο κρεβάτι. Κλείστε τα μάτια σας και πάρτε βαθιές ανάσες.

Σύντομα θα σας πάρει ο ύπνος και θα κοιμηθείτε σαν μωρό όλη τη νύχτα.

Όσο για το πρωινό ξύπνημα, κάποιοι προτιμούν ήρεμη, χαλαρή μουσική για να εξισορροπήσουν το άγχος της καινούριας ημέρας.  Σε άλλους αρέσει η γρήγορη μουσική για να τους ξυπνήσει πραγματικά και να ξεκινήσουν την ημέρα τους δραστήρια. Διαλέξτε την αγαπημένη σας μουσική!

Όταν είστε πραγματικά ενοχλημένοι, θυμωμένοι ή απλά έχετε κακή διάθεση, λίγη μουσική είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται. Μειώνει τις ορμόνες που προκαλούν άγχος και αυξάνει τις ορμόνες που σας κάνουν ευτυχισμένους.

Το θέμα είναι να βρείτε τραγούδια που θα δουλεύουν για σας.

Πώς η μουσική επηρεάζει την διάθεση ανεξαρτήτως στυλ;

Ακόμα κι αν είστε φαν της ροκ ή της ηλεκτρονικής μουσικής, καλό είναι να ακούτε και άλλα είδη, όπως κλασική, τζαζ ή μπλουζ μουσική για να χαλαρώσετε τα νεύρα σας και τον καρδιακό σας ρυθμό.

Η μουσική επηρεάζει την διάθεση

Οι ήχοι στους οποίους εκτίθεστε καθημερινά επηρεάζουν το μυαλό σας. Μόλις ακούσετε την μουσική που σας αρέσει, το σώμα σας παράγει την ντοπαμίνη .

Αυτή η ορμόνη εκκρίνεται επίσης όταν κάνετε κάτι που σας ευχαριστεί.

Όταν ακούτε ένα αγαπημένο σας τραγούδι, διάφορα μέρη του εγκεφάλου σας ενεργοποιούνται και αυτός είναι ο μηχανισμός που η μουσική επηρεάζει την διάθεση. Για παράδειγμα, ορισμένα τραγούδια ερεθίζουν την περιοχή που είναι υπεύθυνη για συναισθηματικές αντιδράσεις όπως ο οπτικός φλοιός και ο κινητικός φλοιός.

Ανάλογα με τον ρυθμό του τραγουδιού, ο μετωπιαίος λοβός και ο αριστερός βρεγματικός λοβός, καθώς και η δεξιά παρεγκεφαλίδα βρίσκονται περισσότερο σε εγρήγορση. Στη σχέση μουσικής και ιατρικής εστιάζει μελέτη των Lippi, D., Roberti di Sarsina, P., & D’Elios, J. P.

Η μουσική επηρεάζει την διάθεση με πολλούς τρόπους

Με τον χρόνο και την επανάληψη, η μουσική μπορεί να βοηθήσει:

  • Στην εκμάθηση γλωσσών και στην ενθάρρυνση της δημιουργικότητας.
  • Στην θεραπεία νευρολογικών ασθενειών όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ, του Πάρκινσον και ο αυτισμός.
  • Στην θεραπεία ορισμένων συναισθηματικών διαταραχών όπως το άγχος, η στεναχώρια, η χαμηλή αυτοεκτίμηση κλπ.

Λοιπόν, τι περιμένετε; Βάλτε το αγαπημένο σας τραγούδι και απολαύστε το!

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.