Προειδοποιητικά σημάδια στο σώμα σας για προβλήματα με τον θυρεοειδή

Αν και τα συμπτώματα συχνά μπορεί να μοιάζουν με εκείνα άλλων παθήσεων, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το σώμα σας σάς στέλνει σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά με το θυρεοειδή σας.
Προειδοποιητικά σημάδια στο σώμα σας για προβλήματα με τον θυρεοειδή
José Gerardo Rosciano Paganelli

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό José Gerardo Rosciano Paganelli.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Παρακάτω, θα σας παρουσιάσουμε εφτά σημάδια που μπορεί να δείχνουν ότι υπάρχει πρόβλημα με τον θυρεοειδή αδένα σας. Ο θυρεοειδής αδένας βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του λαιμού και έχει σχήμα μικρής πεταλούδας.

Παρά το μικρό του μέγεθος, ο αδένας αυτός παίζει σημαντικό ρόλο στο σώμα. Οποιαδήποτε ανισορροπία στη λειτουργία του συγκεκριμένου οργάνου μπορεί να βλάψει σοβαρά την υγεία σας.

Είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι ένα τόσο μικρό όργανο μπορεί να έχει μια τόσο μεγάλη επίδραση στο σώμα. Όταν παράγει υπερβολικά πολλές ή όχι αρκετές ορμόνες, το σώμα σας θα στείλει μερικά προειδοποιητικά σημάδια για να σας δείξει ότι κάτι δεν πάει καλά.

Προειδοποιητικά σημάδια στο σώμα σας για προβλήματα με τον θυρεοειδή

1. Ενόχληση στο λαιμό

Προβλήματα με τον θυρεοειδή - Γιατρός εξετάζει ασθενή

Όπως προαναφέραμε, ο αδένας αυτός βρίσκεται στο λαιμό. Για το λόγο αυτό, όταν κάτι δεν πάει καλά μπορεί να αισθανθείτε:

  • Πόνο ή έντονη ενόχληση στην περιοχή αυτή.
  • Συνεχή πονόλαιμο ή άλλα είδη φλεγμονής στο συγκεκριμένο σημείο.
  • Αλλαγές στη φωνή.

Αν αρχίσετε να παρατηρείτε συχνά οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα, δείτε το γιατρό σας όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Αν και η λήψη φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή θα σας ανακουφίσει από την ενόχληση, αυτό μακροπρόθεσμα απλώς θα χειροτερέψει το πρόβλημα.

Μην παραλείψετε να διαβάσετε το άρθρο: Πιθανά συμπτώματα καρκίνου του θυρεοειδούς στις γυναίκες.

2. Δυσκολία συγκέντρωσης

Ο εγκέφαλος έχει περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάζει σύγχυση με την ηλικία. Όμως, αν ξαφνικά το πρόβλημα επιδεινωθεί και ανακαλύψετε ότι ξεχνάτε καθημερινά πράγματα και δεν μπορείτε να συγκεντρωθείτε, είναι ώρα να δείτε το γιατρό σας. Όπως αναφέρει σε μελέτη του το Ινστιτούτο για την Ποιότητα και την Αποτελεσματικό στην Υγεία, ένα από τα προβλήματα με τον θυρεοειδή μπορεί να είναι η δυσκολία συγκέντρωσης.

Πολλές γυναίκες συσχετίζουν αυτά τα είδη συμπτωμάτων με την εμμηνόπαυση ή με παθήσεις που συνδέονται με την ηλικία.

Ωστόσο, οι ορμονικές αλλαγές στον θυρεοειδή μπορούν επίσης να προκαλέσουν δυσκολίες στη συγκέντρωση.

Όταν οι ασθενείς με υποθυρεοειδισμό δέχονται τη σωστή θεραπεία, εκπλήσσονται από το πόσο γρήγορα η μνήμη τους επιστρέφει στη φυσιολογική της κατάσταση. Να θυμάστε ότι πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας πριν κάνετε κάποια διάγνωση μόνοι σας.

Ακόμα και αν βρίσκεστε στην εμμηνόπαυση, δεν θα πρέπει να αποδίδετε όλα σας τα συμπτώματα σε αυτή.

3. Τριχόπτωση και ξηροδερμία

Προβλήματα με τον θυρεοειδή - Πολλά μαλλιά σε βούρτσα

Είναι φυσιολογικό να πέφτουν κάποιες τρίχες, ειδικά την άνοιξη και το φθινόπωρο. Αν η τριχόπτωση είναι πραγματικά έντονη ή διαρκεί όλο το χρόνο, αυτό μπορεί να δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά με το θυρεοειδή αδένα σας.

Ένα άλλο σημάδι είναι οι αλλαγές στο δέρμα και στην υφή του. Το ξηρό δέρμα που παρουσιάζει κνησμό είναι αποτέλεσμα του πιο αργού μεταβολισμού και της μειωμένης εφίδρωσης. Μία από τις αιτίες αυτών των συμπτωμάτων είναι κάποια αλλαγή στην έκκριση των ορμονών του θυρεοειδούς.

Το συγκεκριμένο σύμπτωμα μπορεί να συνοδεύεται από μια διακοπή στον κύκλο ανάπτυξης της τρίχας.

4. Αλλαγές στο βάρος

Μια ξαφνική αύξηση ή μείωση του βάρους χωρίς εμφανή λόγο αποτελεί αιτία ανησυχίας. Πρόκειται για ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού.

Προκύπτει ως αποτέλεσμα της ανεπαρκούς λειτουργίας του αδένα, η οποία επιβραδύνει όλο τον οργανισμό. Αυτό σας κάνει επίσης να βιώνετε αλλαγές στην αίσθηση της γεύσης: οι τροφές δεν έχουν πλέον την ίδια γεύση, επειδή η ανεπαρκής λειτουργία του θυρεοειδούς προκαλεί αλλαγή στις αισθήσεις σας (όχι μόνο στη γεύση αλλά και στην αφή και στην όσφρηση).

5. Συνεχής κόπωση

Η υπνηλία και η αύξηση του αριθμού των ωρών που κοιμάστε κάθε νύχτα μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά με τον θυρεοειδή αδένα σας. Όταν ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει αρκετές ορμόνες, αυτό επιβραδύνει το σώμα. Έτσι προκαλείται μια συνεχής αίσθηση κόπωσης.

Ένα άλλο σημάδι είναι οι ανεξήγητοι μυϊκοί πόνοι και οι κράμπες.

Η έλλειψη θυρεοειδικών ορμονών μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στα νεύρα τα οποία στέλνουν σήματα από τον εγκέφαλο στο υπόλοιπο σώμα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει κράμπες ή ενοχλήσεις σε διαφορετικά σημεία του σώματος.

Ωστόσο να θυμάστε ότι τα δύο παραπάνω προβλήματα είναι επίσης παρόντα σε όσους πάσχουν από διαβήτη και δεν αντιμετωπίζουν σωστά την πάθησή τους. Σε κάθε περίπτωση δίνετε προσοχή στα συμπτώματά σας και μην ξεχνάτε να μιλάτε με το γιατρό σας.

6. Αλλαγές στη διάθεση και πίεση στο στομάχι

Προβλήματα με τον θυρεοειδή - Γυναίκα με θερμοφόρα στο στομάχι

Μια υπερβολική ή ελλιπής ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών στο σώμα μπορεί να σας κάνει πραγματικά ευερέθιστους, ανήσυχους και ταραγμένους. Μπορεί επίσης να σας κάνει να αισθάνεστε συνεχή λύπη και κατάθλιψη, επειδή μεταβάλλει τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο.

Και σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, όταν κάτι δεν πάει καλά με το θυρεοειδή σας, θα έχετε δυσκολίες στην πέψη και πίεση στο στομάχι, μια κατάσταση που δεν βελτιώνεται με την ισορροπημένη διατροφή και τη σωματική άσκηση.

7. Ταχυπαλμία, υψηλή αρτηριακή πίεση και άλλα συμπτώματα

Η ταχυπαλμία που γίνεται αισθητή στο λαιμό μπορεί να αποτελεί σημάδι ότι ο θυρεοειδής σας δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε. Η υψηλή αρτηριακή πίεση συχνά συνοδεύει την ταχυπαλμία και ανεβάζει τα επίπεδα της χοληστερίνης.

Τα προβλήματα στον θυρεοειδή πρέπει να αντιμετωπίζονται από επαγγελματία γιατρό. Η άσκηση και η υγιεινή διατροφή δεν αρκούν.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Διαβάστε το άρθρο: Σπιτικές θεραπείες για τη μείωση της κακής χοληστερίνης..

Δώστε προσοχή σε αυτό που σας λέει το σώμα σας

Όπως βλέπετε, ο θυρεοειδής μπορεί να προκαλέσει πολλές διαφορετικές μεταβολές στο σώμα, από ξαφνικές αλλαγές στο βάρος μέχρι πιο σοβαρά συμπτώματα. Αν τα σημάδια αυτά αγνοηθούν, το πρόβλημα απλώς θα επιδεινωθεί.

Τα προβλήματα με τον θυρεοειδή είναι πιο συνηθισμένα μετά την ηλικία των 35 ετών και εμφανίζονται κυρίως σε γυναίκες.

Εκτιμάται ότι πάνω από 300 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από υποθυρεοειδισμό. Με τη βοήθεια φαρμακευτικής αγωγής, μπορούν να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.