Οι 5 καλύτερες θεραπείες για ν' αντιμετωπίσετε τις λοιμώξεις στα ούλα

Οι λοιμώξεις στα ούλα είναι ένα πρόβλημα το οποίο επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο. Αν τις αντιμετωπίσετε έγκαιρα, μπορείτε ν' αποτρέψετε μια μικρή μόλυνση από το να μετατραπεί σ' ένα μεγάλο πρόβλημα.
Οι 5 καλύτερες θεραπείες για ν' αντιμετωπίσετε τις λοιμώξεις στα ούλα
Maricela Jiménez López

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Maricela Jiménez López.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Ορισμένες φορές, οι φτωχές συνήθειες στοματικής υγιεινής μπορούν να οδηγήσουν σε λοιμώξεις στα ούλα. Τα ούλα είναι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία στο στόμα σας.

Ένα από τα κύρια συμπτώματα είναι η φλεγμονή. Στο σημερινό μας άρθρο, έχουμε ετοιμάσει 5 αποτελεσματικές θεραπείες για ν’ αντιμετωπίσετε τις λοιμώξεις στα ούλα.

Τι είναι οι λοιμώξεις στα ούλα;

Μια ασθένεια στα ούλα ή μια περιοδοντική νόσος, είναι μια πάθηση η οποία επηρεάζει τα άνω ή κάτω ούλα. Τα συμπτώματα αυτού του είδους των λοιμώξεων μπορούν να παρατηρηθούν και σ’ αυτά περιλαμβάνοντα η κοκκινίλα και το πρήξιμο.

Οδοντιατρικός έλεγχος ούλων- λοιμώξεις στα ούλα

Οι λοιμώξεις στα ούλα οδηγούν σε δύο κύριες ασθένειες: στην ουλίτιδα και στην περιοδοντίτιδα. Η ουλίτιδα είναι το αρχικό στάδιο της λοίμωξης. Μπορούμε να δούμε και ν’ αναστρέψουμε τα συμπτώματα εύκολα. Οι κύριες αιτίες της ουλίτιδας είναι συνήθως η πλάκα και η πέτρα που συσσωρεύονται στα δόντια.

Σύμφωνα με το Medline Plus, η περιοδοντίτιδα είναι το αποτέλεσμα της αποτυχημένης αντιμετώπισης της ουλίτιδας.

Σε περιπτώσεις περιοδοντίτιδας, η φλεγμονή στα ούλα αρχίζει να τρώει τη ρίζα των δοντιών, και τελικά οδηγεί σε απώλεια δοντιών.

Μάθετε περισσότερα σχετικά το πώς να αντιμετωπίσετε την τερηδόνα

Πώς μπορείτε ν’ αντιμετωπίσετε τις λοιμώξεις στα ούλα;

Εκατομμύρια άνθρωποι γνωρίζουν ήδη τον χρυσό κανόνα: αν θέλετε ένα υγιές στόμα, θα πρέπει να κάνετε έναν οδοντικό καθαρισμό τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο. Σε πολλές περιπτώσεις, η πλάκα και η πέτρα που συσσωρεύονται, είναι ο ένοχος για τις λοιμώξεις στα ούλα και αυτό απαιτεί επαγγελματική βοήθεια.

Όμως, οι σπιτικές θεραπείες είναι πάντοτε χρήσιμες. Τις συνιστούν και οι ίδιοι οι οδοντίατροι. Χρησιμοποιώντας μια ποικιλία αυτών των σπιτικών θεραπειών, μπορείτε να φτιάξετε μια λύση αποτελεσματική και με διάρκεια.

Παρακάτω, θα σας δείξουμε ορισμένες θεραπείες που μπορούν να σας βοηθήσουν πολύ για να καταπολεμήσετε τις λοιμώξεις στα ούλα:

1. Υπεροξείδιο του υδρογόνου για τις λοιμώξεις στα ούλα

Δεν αποτελεί μυστικό, το υπεροξείδιο του υδρογόνου είναι μια συχνή επιλογή για την απολύμανση των πληγών και λειτουργεί το ίδιο καλά και στα ούλα. Ανακαλύψτε πώς να χρησιμοποιήσετε αυτή την απλή θεραπεία. Βεβαιωθείτε πως το έχετε πάντα διαθέσιμο στο ντουλαπάκι των πρώτων βοηθειών.

Συστατικά

 • 2 κουταλιές της σούπας υπεροξείδιο του υδρογόνου (30 ml)
 • 2 κουταλιές της σούπας νερό (30 ml) (Ίσα μέρη νερού και υπεροξειδίου του υδρογόνου)
 • 1 σταγόνα αλκοόλ

Πώς να το παρασκευάσετε;

 • Σε ένα μικρό ποτήρι, προσθέστε πρώτα μια μικρή ποσότητα υπεροξείδιο του υδρογόνου. Έπειτα, προσθέστε την ίδια ποσότητα νερού.
 • Ανακατέψτε τα, προσαρμόζοντας τη δύναμή του στις ανάγκες σας βάζοντας μια σταγόνα αλκοόλ.
 • Κάντε γαργάρα με το μείγμα αφότου βουρτσίσετε τα δόντια σας κάθε βράδυ.

2. Στοματικό διάλυμα για τις λοιμώξεις στα ούλα

Χρησιμοποιούμε στοματικά διαλύματα για να καταπολεμήσουμε τη βακτηριακή πλάκα. Η συσσωρευμένη πλάκα είναι ο κύριος λόγος για τις παθήσεις των ούλων, όπως η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα. Η αποτελεσματικότητα του στοματικού διαλύματος στην καταπολέμηση της πλάκας, την κάνει μια από τις καλύτερες λύσεις για την αντιμετώπισή της.

Γυναίκα χαμογελά κρατώντας στοματικό διάλυμα- λοιμώξεις στα ούλα

Συστατικά

 • 2 κουταλιές της σούπας στοματικό διάλυμα (30 ml)
 • 1 κουταλιά της σούπας νερό (15 ml)
 • Αλάτι (κατά προτίμηση)

Πώς να το παρασκευάσετε;

 • Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να πάρετε μια μικρή ποσότητα στοματικού διαλύματος και να το διαλύσετε σε νερό, σιγουρευτείτε ότι δεν προσθέσατε την ίδια ποσότητα νερού και στοματικού διαλύματος.
 • Μπορείτε να κάνετε πιο δυνατό το μείγμα προσθέτοντας μια μικρή κουταλιά αλάτι.
 • Μόλις αναμείξετε όλα τα συστατικά, κάντε γαργάρα έπειτα από κάθε γεύμα αν είναι εφικτό.

3. Μαγειρική σόδα για τις λοιμώξεις στα ούλα

Για ένα υγιές στόμα, η μαγειρική σόδα μπορεί ν’ αποτελέσει σημαντική βοήθεια. Μια μεγάλη γκάμα φυσικών θεραπειών χρησιμοποιεί τη μαγειρική σόδα ως βάση, κάτι που την κάνει καλή επιλογή για ν’ αντιμετωπίσετε τις λοιμώξεις στα ούλα επίσης.

Συστατικά

 • 1 κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα (9 γραμ.)
 • 1 κουταλάκι του γλυκού νερό (5 ml)

Πώς να το παρασκευάσετε;

 • Αυτή η θεραπεία είναι μια πολύ απλή συνταγή. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι ν’ ανακατέψετε τη μαγειρική σόδα με λίγο νερό μέχρι ν’ αποκτήσετε μια ελαφρώς πηκτή πάστα.
 • Στη συνέχεια, εφαρμόστε την πάστα στα πρησμένα ούλα σας για λίγα λεπτά και ξεβγάλτε.

4. Πουρέ πατάτας

Οι πατάτες είναι θρεπτικές, νόστιμες και μαγειρεύονται εύκολα. Ωστόσο, ελάχιστοι άνθρωποι γνωρίζουν πως έχουν και θεραπευτικές ιδιότητες.

Ένας από τους τρόπους με τον οποίον μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις πατάτες για την αντιμετώπιση προβλημάτων είναι παρασκευάζοντας πουρέ στο σπίτι. Πρόκειται για έναν καταπληκτικό τρόπο αντιμετώπισης των λοιμώξεων των ούλων, ειδικά αν χρησιμοποιήσετε ωμές πατάτες.

Συστατικά

 • 2 πατάτες
 • ½ κούπα ζεστό νερό (100 ml)
 • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (5 γραμ.)

Πώς να το παρασκευάσετε;

 • Ξεφλουδίστε και κόψτε τις πατάτες.
 • Χρησιμοποιήστε ωμές πατάτες και προσθέστε το ζεστό νερό για να τις λιώσετε μέχρι ν’ αποκτήσετε ένα πουρέ από ωμές πατάτες.
 • Στη συνέχεια, εφαρμόστε όσον περισσότερο μπορείτε στα πρησμένα ούλα σας. Είναι εξαίσια θεραπεία για χρήση το βράδυ.

5. Τσάι με μέλι για τις λοιμώξεις στα ούλα

Μέλι και λεμόνι- λοιμώξεις στα ούλα

Το τσάι μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης οποιασδήποτε φλεγμονής. Σε περιπτώσεις πρησμένων ούλων, μια ζεστή κούπα τσαγιού με μέλι, μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ, ειδικά αν κρατήσετε για λίγα δευτερόλεπτα το τσάι στο στόμα σας για να μουλιάσετε τα ούλα σας.

Συστατικά

 • 1 σακουλάκι τσάι
 • 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι (7,5 γραμ.)
 • 2 κουταλάκια του γλυκού βότανα (10 γραμ.)
 • 1 κούπα νερό (250 ml)

Πώς να το παρασκευάσετε;

 • Ζεστάνετε το νερό και προσθέστε το σακουλάκι τσάι.
 • Όταν αφαιρέσετε το σακουλάκι, προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι και αν θέλετε, και λίγα βότανα.
 • Αφήστε το τσάι να κρυώσει και πιείτε, διατηρήστε το υγρό στο στόμα σας για λίγα δευτερόλεπτα ώστε να θεραπεύσετε τις επηρεασμένες περιοχές των ούλων σας.

Οι λοιμώξεις στα ούλα είναι ένα πρόβλημα το οποίο επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο. Αν τις αντιμετωπίσετε έγκαιρα, μπορείτε ν’ αποτρέψετε μια μικρή μόλυνση από το να μετατραπεί σ’ ένα μεγάλο πρόβλημα.

Αν χρησιμοποιείτε συνέχεια αυτές τις θεραπείες, μπορούν να σας βοηθήσουν πολύ.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.