3 μυστικά για την ευτυχία από την αρχαία σοφία

Παρ' όλη την πρόοδο που έχουμε κάνει, το μόνο το οποίο χρειάζεται να θυμόμαστε για να είμαστε ευτυχισμένοι είναι η αρχαία σοφία, η οποία μας προσφέρει απίστευτα πολύτιμες διδαχές.
3 μυστικά για την ευτυχία από την αρχαία σοφία
Bernardo Peña

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Bernardo Peña.

Έχει γραφτεί από Raquel Lemos Rodríguez

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Οι περισσότερες από τις συμβουλές που μας δίνονται για την ευτυχία δεν είναι καινούργιες. Το αντίθετο, προέρχονται από την αρχαία σοφία.

Την σοφία αυτή, η οποία φαίνεται να αποδίδεται στα αρχαία χρόνια, παραδόξως συνεχίζουμε να τη φέρνουμε στη σημερινή εποχή, επειδή δεν έχουμε καταφέρει την εσωτερικοποίηση όσων προσπαθεί να μας διδάξει.

Στο άρθρο αυτό θα προσπαθήσουμε να σας αποκαλύψουμε τα 3 μυστικά της αρχαίας σοφίας τα οποία είναι πολύ σημαντικό να εφαρμόσουμε από εδώ και στο εξής.

Εξάλλου, αν τα εφάρμοζαν οι αρχαίοι σοφοί, μάλλον κάτι ήξεραν.

Μυστικά από την αρχαία σοφία προς εφαρμογή

1. Να ελέγχετε μόνο όσα μπορείτε να ελέγξετε και αγνοήστε τα υπόλοιπα

3 μυστικά για την ευτυχία από την αρχαία σοφία, έλεγχος

Το πρώτο από τα μυστικά της αρχαίας σοφίας είναι πολύ σημαντικό. Πόσο συχνά θέλουμε να ελέγξουμε πράγματα των οποίων ο έλεγχος δε βρίσκεται στα χέρια μας;

Ερχόμενοι αντιμέτωποι με ένα πρόβλημα που μας καταστρέφει ή μια ανησυχία που συνεχίζει να εμφανίζεται, είναι σημαντικό να διερωτηθούμε αν υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε.

Οι στωικοί είπαν: “Μπορώ να κάνω κάτι γι’ αυτό το πρόβλημα; Αν μπορώ, τότε θα πράξω. Αν δεν μπορώ, τότε θα το αποδεχτώ“.

Ωστόσο, δεν πράττουμε ποτέ τόσο σοφά. Συνεχίζουμε να βρίσκουμε στον ίδιο τοίχο, ξανά και ξανά, εξαντλώντας τον εαυτό μας, υπονομεύοντας την αυτοεκτίμησή μας και γινόμαστε αγχώδεις.

Δε μπορούμε να τα ελέγχουμε πάντα όλα, επειδή υπάρχουν πράγματα τα οποία απλώς συμβαίνουν και αυτό είναι εντάξει. Η αποδοχή αυτού θα μας απελευθερώσει από ένα τεράστιο φορτίο, καθώς κάποιες φορές θέλουμε ν’ αναλαμβάνουμε την ευθύνη για πράγματα που δεν ελέγχουμε.

Κάποιες φορές αυτό είναι αποτέλεσμα φόβου, ανασφάλειας ή άλλων προβλημάτων που μας αποτρέπουν να το προσπεράσουμε.

Ας αφήσουμε τον εαυτό μας να πάει μπροστά. Είναι η ώρα ν’ αποδεχτούμε και να μη τυφλωνόμαστε απ’ όσα δε μπορούμε να ελέγξουμε. Τα καλύτερα μας συμβαίνουν όταν μαθαίνουμε να εγκαταλείπουμε τον έλεγχο.

2. Αποδεχτείτε και σταματήστε την άρνηση

3 μυστικά για την ευτυχία από την αρχαία σοφία, αποδοχή και άρνηση

Η αποδοχή είναι από τα δυσκολότερα πράγματα στη ζωή, επειδή αυτό κάποιες φορές σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουμε να παίρνουμε τον ρόλο του θύματος.

Όταν δεν αποδεχόμαστε μια ασθένεια, μια κατάσταση ή μια περίοδο της ζωής μας όπου τα πράγματα δεν πάνε καλά, μπαίνουμε στη διαδικασία της άρνησης και εναντιωνόμαστε σ’ αυτό.

Η κατάσταση αυτή είναι παράλογη όπως όταν βλέπουμε να βρέχει και το αρνούμαστε ή πάμε ενάντια στη βροχή. Κερδίζουμε κάτι; Μπορούμε ν’ αλλάξουμε αυτή την κατάσταση; Η απάντηση είναι ένα ξεκάθαρο “όχι”, και η μόνη μας επιλογή είναι η αποδοχή του γεγονότος.

Γιατί συμβαίνει αυτή η άρνηση της πραγματικότητας; Συμβαίνει εξαιτίας των προσδοκιών μας και του τι πιστεύουμε πως είναι καλή ή κακή τύχη.

Όλα αυτά μας κάνουν να υποφέρουμε και ν’ αντιστεκόμαστε, κάτι που είναι άχρηστο. Δεν είμαστε θύματα, ο κόσμος δεν είναι εναντίον μας. Τα πράγματα απλώς συμβαίνουν.

Αποδεχθείτε όσα δε μπορείτε ν’ αλλάξετε. Το να κάνουμε το αντίθετο, σύμφωνα με τους στωικούς, είναι σπατάλη ενός τεράστιου ποσοστού από την ενέργειά μας.

3. Είστε υπεύθυνοι για τη ζωή σας

3 μυστικά για την ευτυχία από την αρχαία σοφία, ευθύνη

Κατά το τρίτο μυστικό από την αρχαία σοφία είναι πολύ σημαντικό ν’ αποβάλλουμε τις ευθύνες από τη ζωή μας. Εξάλλου, συνήθως επιρρίπτουμε ευθύνες στους γονείς μας για τον τρόπο που μας μεγάλωσαν, αλλά είμαστε ενήλικοι τώρα.

Όπως είπε ο Σενέκας: “Λέμε ότι δεν ήταν στο χέρι μας να διαλέξουμε τους γονείς μας, ότι μας δόθηκαν τυχαία. Αλλά μπορούμε να επιλέξουμε τι είδους παιδιά θέλουμε να γίνουμε“.

Το να κοιτούμε πίσω και να μετανιώνουμε για όσα έχουν συμβεί, δε μας βοηθά. Είναι ένας τρόπος να βρίσκουμε δικαιολογίες για την παθητικότητά μας απέναντι στις δυσκολίες που μας επηρεάζουν αυτή τη στιγμή.

Όμως, είμαστε ενήλικοι τώρα. Έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε σ’ ένα διαφορετικό μονοπάτι από εκείνο των γονιών μας. Τώρα, εμείς είμαστε υπεύθυνοι για τη ζωή μας, κανείς άλλος.

Τι περιμένετε λοιπόν;

Σήμερα είναι η μέρα που θα ξεκινήσετε να εγκαταλείπετε τον έλεγχο για πράγματα που δεν μπορείτε να ελέγξετε, να αποδέχεστε τις καταστάσεις όπως είναι και ν’ αρχίσετε να παίρνετε τα ηνία της ζωής σας.

Πέφτοντας στην εμμονή, την άρνηση και την επίρριψη ευθυνών, θα έχετε μόνο δυστυχία.

Εικόνες: Christian Schloe


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Boeri, M. D., y  Salles, R. “Los filósofos estoicos.” Ontología, Lógica, Física y Ética. Santiago de Chile: Ediciones Universidad Alberto Hurtado (2014).
  • Guevara, A. “Libro aureo de Marco Aurelio.” Zaragoza1529 (1994).
  • Seneca, L. De la brevedad de la vida. La Editorial, UPR, 2000.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.