4 λόγοι για τους οποίους είναι κακό να πηγαίνουν τα παιδιά αργά για ύπνο

14 Αυγούστου 2018
Είναι πραγματικά απαραίτητο να φροντίζετε ώστε τα παιδιά σας να κοιμούνται αρκετά, επειδή αυτό είναι πολύ σημαντικό για τη γενική τους ανάπτυξη. Ο ύπνος καλής ποιότητας είναι εξίσου σημαντικός με την καλή διατροφή.

Ο ύπνος καλής ποιότητας δεν είναι λιγότερο σημαντικός από τη διατροφή για τη γενική ανάπτυξη των παιδιών. Αν και αυτό μπορεί να μοιάζει προφανές, πολλοί άνθρωποι δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο πρόγραμμα ύπνου των παιδιών τους ή στο γεγονός ότι μπορεί να πηγαίνουν αργά για ύπνο.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις συνήθειες ύπνου. Οι άνθρωποι κοιμούνται όλο και λιγότερο λόγω του ότι οι γονείς είναι τόσο απασχολημένοι με τη δουλειά, τα παιδιά έχουν τόσες σχολικές δραστηριότητες και οι άνθρωποι δεν παίρνουν τα μάτια τους από τις ηλεκτρονικές συσκευές τους.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι πολλοί δεν έχουν επίγνωση των συνεπειών που έχει το να πηγαίνουν αργά για ύπνο. Αν και το να μην κοιμούνται λίγο το απόγευμα ή το να πηγαίνουν αργά για ύπνο μοιάζει άκακο, στην πραγματικότητα έχει αρνητικές συνέπειες που διαρκούν μια ολόκληρη ζωή.

Γιατί το να πηγαίνει κανείς αργά για ύπνο κάνει τόσο κακό; Τι μπορούμε να κάνουμε για να το αλλάξουμε;

Δεδομένου ότι πολλοί γονείς δεν δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στις ώρες ύπνου των παιδιών τους, παρακάτω σας παρουσιάζουμε τους μεγάλους κινδύνους που ενέχει αυτό, καθώς και μερικές συμβουλές για να σας βοηθήσουμε να αλλάξετε τις συνήθειες ύπνου των παιδιών σας.

Γιατί είναι σημαντικό να κοιμάται καλά το παιδί σας;

Παιδί που κοιμάται πλάι σε ξυπνητήρι αργά για ύπνο

Πριν δούμε λεπτομερώς τις συνέπειες του να πηγαίνει το παιδί σας αργά για ύπνο, είναι σημαντικό να θυμηθούμε γιατί τα παιδιά πρέπει να κοιμούνται σωστά. Αν και τα μικρότερα σε ηλικία παιδιά αρνούνται να πάνε νωρίς για ύπνο, η συνήθεια αυτή είναι πιο σημαντική από ό,τι φαίνεται.

Ο σωστός νυχτερινός ύπνος είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους αύξησης της ενέργειας. Ο ύπνος επαναφορτίζει τη “μπαταρία” του εγκεφάλου εξασφαλίζοντας βέλτιστη διανοητική λειτουργία κατά τη διάρκεια της μέρας. Επομένως, το μυαλό του παιδιού θα βρίσκεται σε εγρήγορση αλλά θα είναι ήρεμο μετά από έναν καλό νυχτερινό ύπνο.

Από την άλλη πλευρά, ο ύπνος επηρεάζει επίσης τις σωματικές ικανότητες. Όταν ξεκουραζόμαστε, οι μύες απελευθερώνονται από τις εντάσεις της ημέρας και ετοιμάζονται για καινούργιες προκλήσεις. Αυτό φυσικά αποτελεί κλειδί για τις σχολικές και τις αθλητικές δραστηριότητες του παιδιού σας.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: 9 φυσικά συστατικά για έναν καλό νυχτερινό ύπνο.

 

Τι σημαίνει υγιεινός ύπνος

Ο υγιεινός ύπνος δεν περιλαμβάνει μόνο το να πηγαίνει το παιδί νωρίς για ύπνο αλλά και τα εξής:

  • Να κοιμάται αρκετά (όχι λιγότερες από δέκα ώρες κάθε νύχτα).
  • Να κοιμάται χωρίς διακοπή.
  • Να κοιμάται για λίγο το απόγευμα.
  • Να τηρεί ένα πρόγραμμα ύπνου που βρίσκεται σε αρμονία με τον κιρκαδικό ρυθμό του (το εσωτερικό βιολογικό ρολόι).

Αν κάτι από τα παραπάνω δεν ισχύει, μπορεί να πυροδοτήσει συμπτώματα στέρησης ύπνου. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν αρκετές συνήθειες που μπορούν να βοηθήσουν.

Λόγοι για τους οποίους είναι κακό να πηγαίνουν τα παιδιά αργά για ύπνο

Ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα για τους γονείς είναι το να πείσουν τα παιδιά να πάνε νωρίς για ύπνο. Με τόσα πολλά πράγματα να τους αποσπούν την προσοχή, τα παιδιά απλώς δεν θέλουν να πάνε για ύπνο.

Όμως η παραμέληση του ζητήματος του ύπνου μπορεί να βλάψει την ανάπτυξη των παιδιών. Αν και μπορεί να μοιάζει άσχετο, ο κακός νυχτερινός ύπνος μπορεί να αποτελέσει την αιτία πολλών μελλοντικών προβλημάτων.

1. Τα παιδιά δυσκολεύονται στη συγκέντρωση

αργά για ύπνο Χαμογελαστό παιδί

Ο ύπνος κακής ποιότητας έχει αρνητικές συνέπειες στη διανοητική υγεία του παιδιού. Η έλλειψη ύπνου μειώνει τη διανοητική εγρήγορση του παιδιού καθώς και την ικανότητά του για συγκέντρωση στις δραστηριότητές του.

Ο κακός νυχτερινός ύπνος είναι η πιο συνηθισμένη αιτία έλλειψης προσοχής μέσα στην τάξη. Επίσης η έλλειψη ύπνου μπορεί να κάνει το παιδί λιγότερο δραστήριο και οκνηρό.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Φυσικές θεραπείες για παιδιά χωρίς όρεξη.

 

2.Τα παιδιά νυστάζουν

Το ότι τα παιδιά πηγαίνουν αργά για ύπνο μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο νυστάζουν κατά τη διάρκεια της μέρας. Η έλλειψη ύπνου (λιγότερο από δέκα ή δώδεκα ώρες, ανάλογα με την ηλικία) τα κάνει να αισθάνονται κουρασμένα και νυσταγμένα όλη τη μέρα.

3. Τα παιδιά αισθάνονται κόπωση

Η νύστα πηγαίνει χέρι-χέρι με την κόπωση. Αντίθετα με αυτό που μερικοί πιστεύουν, δεν υποφέρουν μόνο οι ενήλικες από κόπωση. Τα παιδιά μπορούν επίσης να υποφέρουν από αδυναμία και κόπωση ως συνέπεια της κακής ποιότητας ύπνου.

Μπορεί επίσης να βρεθούν σε μια κατάσταση “υπερεγρήγορσης”, που μπορεί να οδηγήσει σε πιο ανησυχητικές διαταραχές ύπνου. Ο λόγος είναι ότι η κατάσταση αυτή οδηγεί σε αύξηση της έκκρισης ορμονών όπως η αδρεναλίνη οι οποίες κρατούν τον εγκέφαλο ξύπνιο.

αργά για ύπνο Παιδί που κοιμάται πάνω σε τετράδιο

4. Αυξάνεται ο κίνδυνος για παχυσαρκία

Οι κακές συνήθειες ύπνου μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για παιδική παχυσαρκία, σύμφωνα με τα στοιχεία επιστημονικών ερευνών οι οποίες συγκέντρωσαν δεδομένα από 29 μελέτες σε 16 χώρες.

Οι έρευνες αυτές δείχνουν ότι το να πηγαίνουν τα παιδιά αργά για ύπνο ή το μην κοιμούνται χωρίς διακοπή μπορεί να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για παχυσαρκία. Περισσότερες πληφορίες για την παχυσαρκία και την έλλειψη ύπνου στο άρθρο των Δρ. Maggee et. al. εδώ.

Πώς θα βελτιώσετε τις συνήθειες ύπνου των παιδιών σας

Οι γονείς πρέπει να καταλάβουν ότι τα παιδιά δεν θα ξεπεράσουν απλώς τα προβλήματα ύπνου τους από μόνα τους και ότι χρειάζονται βοήθεια για να τα αντιμετωπίσουν. Για να τα βοηθήσετε, πρέπει να αρχίσετε να παρακολουθείτε τις συνήθειες ύπνου τους και να έχετε υπόψη σας ότι πρέπει να πηγαίνουν για ύπνο μεταξύ 7:30 και 8:30 το βράδυ.

Σε αυτή τη διαδικασία πρέπει να συμμετέχει όλη η οικογένεια. Είναι πιο εύκολο για το παιδί να καταλάβει ότι πρέπει να ξεκουράζεται όταν βλέπει ότι και οι γονείς και τα αδέλφια του επίσης κοιμούνται αρκετά.

Επίσης, για να εξασφαλίσετε ότι ο ύπνος των παιδιών δεν διακόπτεται, θα πρέπει να κοιμούνται σε δωμάτιο χωρίς τηλεόραση, ηλεκτρονικό υπολογιστή ή τάμπλετ.