Μια αρχαία θεραπεία με δαφνόφυλλα για την ανησυχία

Αν και τα δαφνόφυλλα είναι πραγματικά αποτελεσματικά όταν χρησιμοποιούνται σε εγχύματα ή για αρωματοθεραπεία, δεν θα πρέπει ποτέ να τα τρώτε απευθείας καθώς μπορεί να είναι τοξικά.
Μια αρχαία θεραπεία με δαφνόφυλλα για την ανησυχία

Τελευταία ενημέρωση: 03 Μαΐου, 2019

Γνωρίζετε τη θεραπεία με δαφνόφυλλα; Τα δαφνόφυλλα χαρίζουν γεύση στα αγαπημένα μας πιάτα, ηρεμούν τον νου και βελτιώνουν την υγεία του σώματος.

Οι πολιτισμοί της Μεσογείου χρησιμοποιούσαν ήδη από την αρχαιότητα τη δάφνη και συνεχίζουν να τη χρησιμοποιούν για τους ίδιους σκοπούς μέχρι σήμερα.

Πέρα από τις ευρέως γνωστές αποχρεμπτικές τους ιδιότητες, τα αρωματικά δαφνόφυλλα εξασφαλίζουν μια σειρά από πολυάριθμες ωφέλειες για τον νου και για το σώμα.

Η δάφνη αποτελεί απαραίτητο καρύκευμα στην κουζίνα, ενώ σε πολλούς πολιτισμούς συμβολίζει τον θρίαμβο.

Το κλασικό στεφάνι δάφνης αποτελεί ακόμα έναν τρόπο με τον οποίο συνήθως χρησιμοποιείται αυτό το φυτό.

Ωστόσο έχετε υπόψη σας ότι δεν πρέπει ποτέ να φάτε τα δαφνόφυλλα. Χρησιμοποιήστε τα για να φτιάξετε εγχύματα και σπρέι ή για να αρωματίσετε το ρύζι, όμως θυμηθείτε να αφαιρέσετε τα δαφνόφυλλα πριν σερβίρετε το φαγητό σας.

Ακολουθεί μία από τις πιο γνωστές χρήσεις των δαφνόφυλλων: μια θεραπεία με δαφνόφυλλα για την καταπολέμηση της ανησυχίας.

Πώς τα δαφνόφυλλα καταπολεμούν την ανησυχία

Η δάφνη είναι φαρμακευτικό φυτό. Τα δαφνόφυλλα χρησιμοποιούνται εδώ και πολύ καιρό ως τονωτικό του στομάχου.

Πρόκειται για ένα φυτό με χωνευτικές ιδιότητες που καταπολεμά κάθε είδος φλεγμονής. Βοηθάει το σώμα να απορροφήσει καλύτερα τις θρεπτικές ουσίες ενώ το άρωμά του ανοίγει την όρεξη.

 

Ανακαλύψτε 6 τέλεια φυτά για το δωμάτιό σας.

 

Όπως αναφέραμε παραπάνω, το φυτό αυτό δεν πρέπει ποτέ να τρώγεται ή να καταπίνεται.

Είναι τοξικό μόνο αν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες, όμως, όπως ισχύει με όλα τα φαρμακευτικά φυτά, το κλειδί για να ωφεληθείτε από αυτό είναι να το χρησιμοποιείτε με μέτρο και στις σωστές δόσεις.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές από τις ιδιότητες που χαρακτηρίζουν αυτό το ευγενές φυτό από τη Μεσόγειο.

Τα δαφνόφυλλα καθαρίζουν το αίμα σας και ρυθμίζουν την αναπνοή σας

Η δάφνη είναι ένα φυτό που ισορροπεί και χαλαρώνει.

Αυτά τα σχεδόν πνευματικά χαρακτηριστικά της βοηθούν στη βελτίωση της κυκλοφορίας, της πέψης, ακόμα και της ηπατικής λειτουργίας.

Τα δαφνόφυλλα προάγουν την εσωτερική ισορροπία και έχουν χαλαρωτική δράση στον νου.

Τα δαφνόφυλλα χρησιμοποιούνται στην αρωματοθεραπεία για την αντιμετώπιση του φλέγματος και της βλέννας, καθώς και για την εξουδετέρωση των βακτηρίων στους αεραγωγούς.

Φροντίζουν την καρδιά σας: τα δαφνόφυλλα χαλαρώνουν με φυσικό τρόπο

Μια αρχαία θεραπεία με δαφνόφυλλα για την ανησυχία

Όταν υποφέρουμε από ανησυχία, ο εγκέφαλος ενεργοποιεί την αντίδραση πάλης ή φυγής. Αυτό το σύστημα συναγερμού έχει τεράστιο αντίκτυπο στην καρδιά: επιταχύνει τον καρδιακό ρυθμό και επίσης προκαλεί σύσπαση στους μύες, προκαλώντας ένταση.

 • Η πίεση στο στήθος είναι ένα πραγματικά συνηθισμένο σύμπτωμα που συνδέεται με την ανησυχία. Ένας τρόπος να αντιμετωπίσετε αυτές τις συνέπειες είναι να χρησιμοποιήσετε δαφνόφυλλα (είτε ως έγχυμα είτε για αρωματοθεραπεία).
 • Το καφεϊκό οξύ είναι μια οργανική ουσία που περιέχεται στο φυτό και βελτιώνει αξιοσημείωτα την υγεία της καρδιάς. Επιπλέον αποτελεί μια εκπληκτική αντιοξειδωτική ουσία που καταπολεμά τη φλεγμονή. Η ουσία αυτή περιέχεται επίσης στα λεμόνια και στο πράσινο τσάι.

Τα δαφνόφυλλα μειώνουν το άγχος και την ανησυχία

Τα δαφνόφυλλα έχουν ηρεμιστική δράση. Η λιναλοόλη, ένα αιθέριο έλαιο που περιέχεται στο φυτό, είναι πραγματικά χρήσιμη για την ηρεμία του νου και τη μείωση των επιπέδων της κορτιζόλης στο αίμα.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: 9 βότανα που ηρεμούν τα νεύρα και μειώνουν την ανησυχία.

 

Αυτή η ορμόνη του άγχους συχνά ανταποκρίνεται καλά στις φυσικές θεραπείες όπως η φυτοθεραπεία και η αρωματοθεραπεία.

Ωστόσο, αν τα επίπεδα της ανησυχίας σας παραμένουν υψηλά για περισσότερο από έναν μήνα, συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Διαβάστε περισσότερα για τις διαταραχές άγχους και την ανησυχία στη μελέτη των Brown, L. L., & Tomarken, A. J.

Αυτά τα είδη προσεγγίσεων είναι συμπληρωματικά. Δεν θα πρέπει ποτέ να υποκαθιστούν τη σωστή ιατρική αντιμετώπιση. Στη συνέχεια μάθετε για τη θεραπεία με δαφνόφυλλα.

Πώς χρησιμοποιούνται τα δαφνόφυλλα για την καταπολέμηση της ανησυχίας

Μια αρχαία θεραπεία με δαφνόφυλλα

Θεραπεία 1: φτιάξτε έγχυμα με δαφνόφυλλα και κανέλα

Υλικά

 • 1 λίτρο νερό
 • 2 ξυλάκια κανέλας
 • 5 δαφνόφυλλα

Οδηγίες

 • Είναι πραγματικά εύκολο. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ζεστάνετε το νερό στο μάτι της κουζίνας. Μόλις βράσει, προσθέστε την κανέλα και τα δαφνόφυλλα.
 • Στραγγίστε το υγρό και αποθηκεύστε το σε ένα γυάλινο δοχείο.
 • Απολαύστε το λίγο πριν φάτε.

Θεραπεία 2: κάψτε δαφνόφυλλα

Τι χρειάζεστε

 • 1 μπολ μέσα στο οποίο θα κάψετε τα δαφνόφυλλα με ασφάλεια
 • 3 αποξηραμένα δαφνόφυλλα

Μέθοδος

 • Τοποθετήστε τα δαφνόφυλλα μέσα στο μπολ.
 • Βρείτε ένα ήσυχο δωμάτιο μέσα στο οποίο κανένας δεν θα σας ενοχλήσει και ανάψτε με ένα σπίρτο τα δαφνόφυλλα.
 • Ξαπλώστε και αφήστε το μαγικό άρωμα από τα δαφνόφυλλα να σας τυλίξει και να σας χαλαρώσει. Καθώς τα δαφνόφυλλα καίγονται, απελευθερώνουν ορισμένες αρωματικές ουσίες οι οποίες, όταν τις εισπνέετε, σας βοηθούν να ξεπεράσετε την κόπωση και να χαλαρώσετε.

Μη διστάσετε να το δοκιμάσετε και να το διαπιστώσετε τα οφέλη από τη θεραπεία με δαφνόφυλλα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.