5 τρόποι να προλάβετε το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς

Το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς κατηγοριοποιείται ως ένα σημάδι καρδιακής προσβολής. Επιπλέον, περιλαμβάνει την προσωρινή αύξηση κάποιων ορμονών που επηρεάζουν άμεσα την καρδιά σας.
5 τρόποι να προλάβετε το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς
José Gerardo Rosciano Paganelli

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό José Gerardo Rosciano Paganelli.

Τελευταία ενημέρωση: 24 Μαρτίου, 2019

Το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς είναι μια καρδιακή πάθηση που παρουσιάζει τα ίδια σημάδια με την καρδιακή προσβολή. Όμως έχει πολύ χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας. Επίσης γενικά παρουσιάζεται περισσότερο σε γυναίκες.

Η ονομασία του μοιάζει ποιητική, όμως απέχει πολύ από κάτι τέτοιο. Το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς είναι επίσης γνωστό ως καρδιομυοπάθεια takotsubo, σύνδρομο εν είδη μπαλονιού και καρδιομυοπάθεια λόγω άγχους. Όποια ονομασία και αν επιλέξουμε, το σύνδρομο αυτό εμφανίζεται μετά από κάποιο ακραίο συναισθηματικό πλήγμα ή σε συνθήκες υψηλού άγχους.

Οι άνθρωποι που υποφέρουν από σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς πιστεύουν ότι παθαίνουν καρδιακή προσβολή.

Γενικά το ιατρικό προσωπικό ακολουθεί το ίδιο πρωτόκολλο με εκείνο για τις καρδιακές προσβολές. Αυτό σημαίνει ότι ανταποκρίνεται άμεσα. Ωστόσο, όταν βγαίνουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων, εμφανίζεται κάτι διαφορετικό.

Η καρδιά είναι παραμορφωμένη. Μια μικρή σύσπαση στην αριστερή κοιλία δίνει στην καρδιά κωνικό σχήμα.

Το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στην Ιαπωνία, τη δεκαετία του 1990. Το σχήμα της καρδιάς στις ιατρικές απεικονίσεις θύμιζε στους γιατρούς μια παγίδα ψαρέματος. Αυτή η συγκεκριμένη παγίδα χρησιμοποιείται από τους Ιάπωνες ψαράδες για να πιάνουν χταπόδια.

Το όνομα της παγίδας είναι takotsubo. Έτσι προέκυψε η ονομασία της ασθένειας: μυοκαρδιοπάθεια takotsubo.

Πρόκειται επίσης για κάτι που παρουσιάζεται σε περισσότερους ανθρώπους από ό,τι νομίζουμε. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα συμπτώματα και τον τρόπο να αντιμετωπίσουμε το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς.

Ας ρίξουμε μια ματιά στις παρακάτω πληροφορίες.

Τι είναι το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς και ποια είναι τα συμπτώματά του;

syndromo ragismenis kardias

Το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς είναι μια καρδιακή πάθηση που αναγνωρίστηκε περίπου 20 χρόνια πριν. Εξακολουθούμε να γνωρίζουμε πολύ λίγα σχετικά με αυτήν την πάθηση. Όμως το γεγονός ότι αναγνωρίστηκε λίγα χρόνια πριν δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχε προηγουμένως.

 • Να τι συνέβαινε πριν: λεγόταν στους ανθρώπους που είχαν συμπτώματα καρδιακής προσβολής ότι αυτή ήταν μια προειδοποίηση.
 • Ωστόσο τα πράγματα άλλαξαν όταν οι γιατροί είχαν στη διάθεσή τους περισσότερα διαγνωστικά τεστ. Άρχισαν να προσέχουν ότι κάτι ήταν διαφορετικό.

Το The New England Journal of Medicine δημοσίευσε το 2015 μια μελέτη. Η μελέτη αυτή εξηγούσε τα βασικά στοιχεία σχετικά με το “σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς”.

Ακολουθούν τα βασικά από αυτά:

Δεν πρόκειται για καρδιακή ανεπάρκεια το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς

Οι άνθρωποι που πάσχουν από αυτήν τη διαταραχή περνούν αρκετές μέρες χωρίς να γνωρίζουν τι τους συνέβη.

 • Τα συμπτώματα που παρουσιάζουν είναι παρόμοια με εκείνα μιας καρδιακής προσβολής. Όμως δεν υπάρχει κάποια απόφραξη στην αρτηρία που εμποδίζει τη ροή του αίματος.
 • Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια προσωρινή πάθηση. Όταν κάποιος δέχεται ένα σημαντικό συναισθηματικό πλήγμα, το σώμα του αντιδρά. Η αντίδραση αυτή συνήθως περιλαμβάνει την έκκριση περισσότερων ορμονών, όπως αδρεναλίνης, για παράδειγμα.
 • Η υπερβολική αύξηση της αδρεναλίνης επηρεάζει την καρδιά. Όμως η αδρεναλίνη δεν επηρεάζει ποτέ τις στεφανιαίες αρτηρίες.
 • Η αριστερή κοιλία αλλάζει σχήμα για λίγο. Αποκτά προσωρινά κωνικό σχήμα λόγω αυτής της διαταραχής.
 • Αυτό που αισθάνεται το άτομο είναι έντονη πίεση, δυσκολία στην αναπνοή, ζάλη, κρύο ιδρώτα και πόνο στο στήθος.

Τρόποι με τους οποίους μπορούμε να προλάβουμε το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς

σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς

Όπως αναφέραμε στην αρχή, το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς παρουσιάζεται περισσότερο στις γυναίκες.

Ο Dr. Ilan Shor Wittstein στο πανεπιστήμιο John Hopkins είναι ένας από τους κορυφαίους ειδικούς σε αυτήν την πάθηση.

 • Η δημοσιευμένη του έρευνα περιλαμβάνει ένα άρθρο στο The New England Journal of Medicine. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δίνει, οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν αυτήν την πάθηση.
 • Υπάρχουν δύο κύριες ορμόνες που απελευθερώνονται μετά από ένα συναισθηματικό γεγονός: η αδρεναλίνη και η νοραδρεναλίνη. Και οι δύο λειτουργούν ως τοξίνη για την καρδιά. Αυτό συμβαίνει πιο συχνά στις γυναίκες.

Τι κάνουν αυτές οι δύο κατεχολαμίνες ορμόνες; Επιτίθενται προσωρινά στην καρδιά. Όμως δεν επιτίθενται ποτέ στα κύτταρα.

Για να μη βρεθούμε σε αυτήν την κατάσταση, ας δούμε μερικές συμβουλές.

1. Μετά την εμμηνόπαυση, μάθετε να διαχειρίζεστε το άγχος σας

Γενικά οι ορμόνες μας μάς επιτρέπουν να είμαστε πιο ανθεκτικές. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα αναπαραγωγικά χρόνια. Κατά τη διάρκειά τους, αντιδρούμε καλύτερα απέναντι στο άγχος και στην ανησυχία. Ωστόσο, μετά την εμμηνόπαυση, τα πράγματα αλλάζουν και πρέπει να επινοήσουμε καινούργιες στρατηγικές.

Κανένας δεν μένει ανεπηρέαστος από μια κακή είδηση ή μια απογοήτευση.

Αυτό λοιπόν που μπορούμε να κάνουμε είναι να “εκπαιδεύσουμε” τον νου μας. Μπορούμε επίσης να εκπαιδεύσουμε το σώμα μας. Με αυτόν τον τρόπο, όποια δυσκολία και αν βρεθεί στον δρόμο μας, δεν θα καταρρεύσουμε. Ή θα μπορέσουμε τουλάχιστον να τα βγάλουμε πέρα.

 • Κάντε γιόγκα ή εξασκηθείτε στην ενσυνειδητότητα.
 • Αφιερώνετε δύο ώρες τη μέρα στον εαυτό σας. Περάστε αυτό το διάστημα περπατώντας, κάνοντας διαλογισμό, λύνοντας τα μικροπροβλήματα που μπορεί να έχετε. Έτσι δεν επιτρέπετε στα μικροπράγματα να γίνουν βουνά.

2. Να ασκείστε για μισή ώρα κάθε μέρα

Ο στόχος μας είναι ο εξής: να κάνουμε τον καρδιακό μυ πιο δυνατό και πιο ανθεκτικό. Για να το πετύχουμε αυτό, χρειαζόμαστε απλώς λίγη αεροβική άσκηση.

Δοκιμάστε το περπάτημα, τον χορό, την κολύμβηση, ή κάποια άλλη δραστηριότητα.

3. Ομάδες στήριξης: η συναισθηματική στήριξη και η ζεστασιά είναι σημαντικές

Οι καλοί φίλοι είναι ένα εξαιρετικό φάρμακο για την καρδιά. Πρέπει να περνάμε χρόνο με ανθρώπους με τους οποίους μπορούμε να είμαστε αυθεντικοί. Μην αμφισβητείτε τη δύναμη ενός φίλου που μπορεί να κάνει το βάρος σας ελαφρύτερο.

Το να γνωρίζουμε ότι μας καταλαβαίνουν, μας υποστηρίζουν και μας ακούνε είναι ζωτικό για την υγεία μας.

4. Καλή διατροφή, καλές συνήθειες

Όταν μιλάμε για το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς, το άγχος μας αποτελεί το κλειδί. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε συναισθηματικό επίπεδο. Επομένως πρέπει να μπορούμε να διαχειριζόμαστε σωστά το άγχος μας.

 • Πρέπει να εστιάσουμε στην υγεία της καρδιάς μας. Έτσι θα προλάβουμε πιθανά προβλήματα. Επίσης θα επιτρέψουμε στην καρδιά μας να θεραπευτεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, αν κάτι συμβεί.
 • Να τρώτε φρούτα και λαχανικά κάθε μέρα. Αν είναι δυνατόν, θα πρέπει ειδικά να τρώτε κόκκινα, μοβ και πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά. Περιέχουν τις περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες. Και οι αντιοξειδωτικές ουσίες είναι πολύ σημαντικές για την υγεία της καρδιάς.

5. Δώστε προτεραιότητα στους περιοδικούς προληπτικούς ελέγχους

Τα μέλη της οικογένειάς σας είναι πολύ σημαντικά για σας, σωστά; Ανησυχείτε για αυτά κάθε μέρα. Επίσης κάνετε ό,τι είναι δυνατόν για να είναι ευτυχισμένα.

 • Ωστόσο, να θυμάστε το εξής: πρέπει να φροντίζετε και τον εαυτό σας. Αν πάθετε κάτι όπως σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς, ίσως να μην μπορείτε να φροντίσετε τα μέλη της οικογένειάς σας.
 • Φροντίστε να μιλήσετε με τον γιατρό σας. Είναι σημαντικό να προγραμματίζετε περιοδικούς προληπτικούς ελέγχους. Προσοχή στη χοληστερίνη, στην αρτηριακή πίεση, στο βάρος σας και στο επίπεδο του σακχάρου στο αίμα σας.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν δείκτες της υγείας της καρδιάς σας. Δώστε προτεραιότητα στην αλλαγή του τρόπου ζωή σας. Φροντίστε να είστε συντονισμένοι με την καρδιά σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Petritsch, B., Wendel, F., Leyh, R. G., & Frantz, S. (2011). The broken heart. Circulation. https://doi.org/10.1161/CIRCULATIONAHA.110.988121
 • Mahajani, V., & Suratkal, V. (2016). Broken heart syndrome. Journal of Association of Physicians of India. https://doi.org/10.1016/j.jradnu.2016.04.002
 • Peters, M. N., George, P., & Irimpen, A. M. (2015). The broken heart syndrome: Takotsubo cardiomyopathy. Trends in Cardiovascular Medicine. https://doi.org/10.1016/j.tcm.2014.11.005
 • Ghadri, Jelena-Rima et al. “International Expert Consensus Document on Takotsubo Syndrome (Part I): Clinical Characteristics, Diagnostic Criteria, and Pathophysiology” European heart journal vol. 39,22 (2018): 2032-2046.
 • Templin C, Ghadri JR, Diekmann J, et al. Clinical Features and Outcomes of Takotsubo (Stress) Cardiomyopathy. N Engl J Med. 2015;373(10):929-938. doi:10.1056/NEJMoa1406761

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.