Καθημερινό περπάτημα 30 λεπτών για καλή υγεία

Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρει το περπάτημα στην υγεία.
Καθημερινό περπάτημα 30 λεπτών για καλή υγεία
Carlos Fabián Avila

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Carlos Fabián Avila.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Προσπαθήστε να προσθέσετε στην καθημερινότητά σας το περπάτημα 30 λεπτών. Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρει το περπάτημα στην υγεία αλλά ούτε και ότι αποτελεί μια από τις καλύτερες καθημερινές ασκήσεις που υπάρχουν. Μια μελέτη ανακάλυψε ότι το 40% των ενηλίκων δεν περπατάνε καθόλου και αυτό το ποσοστό αυξάνεται συνεχώς καθώς η τεχνολογία κάνει τη ζωή μας όλο και πιο εύκολη και απλή, αλλά δυστυχώς και λιγότερο υγιεινή.

Το περπάτημα είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ασκηθείτε επειδή είναι ένας απλός τρόπος για να λειτουργούν οι ομάδες των μυών και για να κάψετε θερμίδες. Αλλά τα οφέλη πολλαπλασιάζονται όταν περπατάτε συχνά και σταδιακά αυξάνετε το ρυθμό σας. Δεν αρκεί να διατηρείτε τον ίδιο ρυθμό στο περπάτημά σας κάθε μέρα – αν θέλετε να απολαύσετε τα οφέλη αυτής της άσκησης. Το καλύτερο είναι να περπατάτε για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα, χωρίς διακοπές και σταδιακά να αυξάνετε το ρυθμό σας.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για τα οφέλη που δίνει το περπάτημα 30 λεπτών στην υγεία; Τότε συνεχίστε να διαβάζετε!

Δυναμώνει την καρδιά και προλαμβάνει τα καρδιαγγειακά νοσήματα

Περπάτημα 30 λεπτών - Γυναίκα πιάνει την καρδιά της

Όπως αναφέρει ο καθηγητής Morris JN στην μελέτη του την οποία μπορείτε να βρείτε εδώ, το περπάτημα δυναμώνει την καρδιά. Έτσι, το περπάτημα 30 λεπτών την ημέρα ελαττώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων μέχρι και 27%. Αυτή η άσκηση είναι ιδανική για τον έλεγχο της υψηλής αρτηριακής πίεσης, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, μειώνει την κακή χοληστερίνη (LDL) και βοηθά στην αύξηση της καλής χοληστερίνης (HDL). Αυξάνοντας τον καρδιακό παλμό, το καθημερινό περπάτημα βελτιώνει τη συνολική υγεία της καρδιά σας.

Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης συγκεκριμένων παθήσεων

Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι άνθρωποι που περπατούν τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν διαβήτη τύπου ΙΙ, άσθμα και ορισμένα είδη καρκίνου. Οι άνθρωποι που ακολουθούν καθημερινό πρόγραμμα ασκήσεων είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου, του στήθους και της μήτρας.

Βοηθά στη διατήρηση ενός ιδανικού βάρους

 Γυναίκα ζυγίζεται

Το καθημερινό περπάτημα με ένα καλό ρυθμό βοηθά στην επιτάχυνση του μεταβολισμού και εκείνος με τη σειρά του βοηθά στην καύση του σωματικού λίπους. Όσο πιο γρήγορο ρυθμό ακολουθείτε τόσο περισσότερες θερμίδες θα κάψετε. Το περπάτημα είναι μια από τις καλύτερες ασκήσεις για τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους ενώ παράλληλα αυξάνει τη μυϊκή μάζα και την τόνωση των μυών.

Το περπάτημα 30 λεπτών προλαμβάνει την οστεοπόρωση

Περπατώντας καθημερινά, προωθούμε και ενδυναμώνουμε τα οστά αυξάνοντας την πυκνότητα των οστών. Αυτή η υγιεινή μορφή άσκησης συνιστάται ιδιαίτερα για τις γυναίκες ενώ παράλληλα προωθεί την υγεία των αρθρώσεων βοηθώντας στην πρόληψη προβλημάτων όπως είναι η αρθρίτιδα.

Βοηθά στην τόνωση των ποδιών, των γλουτών και της κοιλιάς

Γυναικείοι γλουτοί

Το καθημερινό περπάτημα 30 λεπτών, διατηρώντας μια καλή στάση βοηθά στην ενδυνάμωση των ποδιών, στην τόνωση και τη σύσφιξη των μυών. Αυτό βοηθά στην τόνωση των γλουτών, τη σύσφιξη και την ανόρθωσή τους. Βοηθά επίσης στην καύση του λίπους που συγκεντρώνεται στην περιοχή της κοιλιάς και τονώνει ολόκληρη την περιοχή της κοιλιάς.

Ρίξτε μια ματιά και σ’ αυτό το άρθρο: 6 τρόποι να τονώσετε τους γλουτιαίους σας

Προλαμβάνει την άνοια το περπάτημα 30 λεπτών

Μελέτες έχουν αποδείξει ότι 1 στους 14 ανθρώπους ηλικίας άνω των 65 ετών και 1 στους 6 ανθρώπους ηλικίας άνω των 80 ετών πάσχει από άνοια. Το γοργό περπάτημα για 30 λεπτά την ημέρα θα σας βοηθήσει να αποφύγετε την απώλεια εγκεφαλικού ιστού και διατηρεί τη μνήμη σας παρά την πάροδο του χρόνου. Η σωματική δραστηριότητα προωθεί και προστατεύει τον εγκεφαλικό ιστό, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης της άνοιας μέχρι και 40%.

Αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας το περπάτημα 30 λεπτών

Όταν περπατάμε, συμμετέχει ολόκληρο το σώμα μας αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο την κυκλοφορία του αίματος και την παροχή οξυγόνου σε κάθε κύτταρο του σώματός μας. Γι’ αυτό το λόγο, αυτή η υγιεινή συνήθεια μπορεί να μας βοηθήσει να διατηρηθούμε περισσότερο δραστήριοι και καταπολεμά την κατάπτωση ενέργειας που συνήθως προκύπτει στον μέσον της ημέρας ή μετά τα γεύματα.

Καταπολεμά την κατάθλιψη

Περπάτημα 30 λεπτών - Γυναίκα με κατάθλιψη

Μελέτες έχουν δείξει ότι το περπάτημα αποτελεί μια πολύ καλή θεραπεία για την κατάθλιψη και απαλύνει τα σχετικά συμπτώματα της κατάθλιψης. Το περπάτημα για 30 λεπτά κάθε μέρα είναι ένας καλός τρόπος για να δώσετε στον εαυτό σας λίγο χρόνο να μείνει μόνος μετά από μια κρίση και για να αποφύγετε τελείως την εμφάνιση της κατάθλιψης.

Προλαμβάνει την παχυσαρκία και περιορίζει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας

Το περπάτημα 30 λεπτών την ημέρα ενισχύει το μεταβολισμό, βοηθά στην αποβολή των τοξινών και του περιττού λίπους και εντούτοις προλαμβάνει την εμφάνιση της παχυσαρκίας. Εκτός από την προώθηση της καύσης του σωματικού λίπους, το περπάτημα βοηθά στην καταπολέμηση της κατακράτησης υγρών και προωθεί την κυκλοφορία του αίματος, βοηθώντας με αυτό τον τρόπο στην πρόληψη του σχηματισμού κυτταρίτιδας.

Βελτιώνει τη σεξουαλική δραστηριότητα

Όπως γνωρίζουμε, η άσκηση και η σεξουαλική δραστηριότητα είναι στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους. Μια πρόσφατη μελέτη σε γυναίκες ηλικίας 45 με 55 ετών απέδειξε ότι το καθημερινό περπάτημα αύξησε τη σεξουαλική τους επιθυμία και ικανοποίηση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.