Τρόποι να ελέγξετε τις ορμόνες που προκαλούν αύξηση βάρους

Υπάρχουν ορισμένες τροφές που μπορούν να σας κάνουν να πάρετε βάρος, επομένως ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες για να το αποφύγετε αυτό καθώς και για να ελέγξετε τις ορμόνες που επιδεινώνουν το πρόβλημα.
Τρόποι να ελέγξετε τις ορμόνες που προκαλούν αύξηση βάρους
Elisa Morales Lupayante

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: παιδαγωγο και διατροφολόγο Elisa Morales Lupayante.

Έχει γραφτεί από Okairy Zuñiga

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Τρόποι να ελέγξετε τις ορμόνες που προκαλούν αύξηση βάρους. Εδώ και πολύ καιρό οι ειδικοί συμβουλεύουν τους ασθενείς τους ότι, για να χάσουν βάρος, πρέπει να τρώνε λιγότερο και να ασκούνται περισσότερο.

Σήμερα οι περισσότεροι από αυτούς τους ειδικούς συνειδητοποιούν ότι η παλιά συμβουλή τους ήταν υπερβολικά απλοϊκή για την αντιμετώπιση των περίπλοκων προβλημάτων του υπερβολικού βάρους ή της παχυσαρκίας.

Οι ορμόνες και οι γενετικοί παράγοντες παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στα προβλήματα βάρους.

Αν και δεν μπορείτε να αλλάξετε τα γονίδια με τα οποία γεννηθήκατε, μπορείτε να ελέγξετε τις ορμόνες που σας κάνουν να παχαίνετε μέσα από τις τροφές που καταναλώνετε.

1. Προσπαθείτε να καταναλώνετε πολλές ίνες και λίγα σάκχαρα για να ελέγξετε τις ορμόνες

 ελέγξετε τις ορμόνες με βρωμη

Η ινσουλίνη είναι μία από τις ορμόνες που κατηγορούνται περισσότερο όταν μιλάμε για αύξηση του βάρους, επειδή κάνει τα κύτταρά σας να αποθηκεύουν σάκχαρο στο σώμα σας με μορφή λίπους.

Έτσι μπορεί να προκύψει ένας φαύλος κύκλος: καθώς το βάρος σας αυξάνεται, το σώμα σας χρειάζεται περισσότερη ινσουλίνη για να μειώσει την ποσότητα των σακχάρων στα κύτταρα. Αυτό με τη σειρά του σας κάνει να παίρνετε ακόμα περισσότερο βάρος.

Αν ακολουθείτε μια διατροφή με λίγα σάκχαρα και πολλές ίνες, θα έχετε λιγότερα προβλήματα με το φυσικό έλεγχο των επιπέδων της ινσουλίνης σας.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ίνες διασπώνται αργά από το σώμα, γεγονός που σας βοηθάει να αποφύγετε τις υπερβολικά απότομες αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα.

Οι ίνες βελτιώνουν επίσης την πέψη σας και σας κρατούν χορτάτους για μεγαλύτερο διάστημα, επομένως είναι ακόμα πιο εύκολο να χάσετε βάρος.

2. Τρώτε πρωτεΐνη σε όλη τη διάρκεια της μέρας για να ελέγξετε τις ορμόνες

Η πρωτεΐνη είναι σημαντική επειδή βοηθάει στη ρύθμιση μιας ορμόνης που είναι γνωστή ως γκρελίνη. Ίσως να μην έχετε ξανακούσει γι’αυτή, όμως είναι πολύ σημαντική όταν πρόκειται για την αύξηση του βάρους και ονομάζεται “ορμόνη της πείνας”.

Υψηλά επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης θα κάνουν τον εγκέφαλό σας να σας πει “τάισέ με τώρα!” όταν στην πραγματικότητα δεν είναι πραγματικά απαραίτητο. Ωστόσο η πρωτεΐνη βοηθάει στην καταστολή αυτής της ορμόνης, ακυρώνοντας τα ψεύτικα σήματα.

Δεν χρειάζεται να είναι ζωική πρωτεΐνη, όπως κρέας, αβγά ή γαλακτοκομικά. Οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα λαχανικά όπως τα φασόλια, οι φακές ή ο αρακάς αποτελούν άλλες εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης που μπορείτε να επιλέξετε.

3. Επιλέγετε τα γαλακτοκομικά σας προϊόντα με σύνεση

Αν δεν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν σας κάνουν κακό.

 ελέγξετε τις ορμόνες

Ωστόσο θα πρέπει να τα επιλέγετε με σύνεση.

Πολλές εταιρείες στη βιομηχανία γαλακτοκομικών χρησιμοποιούν τεχνητές αυξητικές ορμόνες όταν εκτρέφουν τα ζώα τους προκειμένου να διεγείρουν την παραγωγή γάλακτος και κρέατος.

Οι ορμόνες αυτές δεν είναι σχεδιασμένες για κατανάλωση από τον άνθρωπο, έτσι είναι πιθανό να συσχετίζονται στενά με την αύξηση του βάρους.

Να επιλέγετε πάντα βιολογικά γαλακτοκομικά προϊόντα ή εκείνα που φέρουν την ετικέτα “χωρίς ορμόνες”. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να τα απολαμβάνετε χωρίς να ανησυχείτε για τις επιδράσεις που μπορούν να έχουν στο βάρος σας μακροπρόθεσμα.

4. Προσοχή με τα δημητριακά για να ελέγξετε τις ορμόνες

Τα δημητριακά και οι σπόροι που περιέχουν γλουτένη, ειδικά τα πλήρη δημητριακά, δεν κάνουν απαραιτήτως κακό σε όλους. Ωστόσο, αν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τη θυρεοειδική ορμόνη σας, είναι καλή ιδέα να μειώσετε σημαντικά την κατανάλωση των συγκεκριμένων προϊόντων.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι μια διατροφή πλούσια σε γλουτένη μπορεί να επιβραδύνει σημαντικά την παραγωγή της συγκεκριμένης ορμόνης. Η θυρεοειδική ορμόνη παίζει σημαντικό ρόλο όταν θέλετε να αποφύγετε την αύξηση του βάρους επειδή συμβάλλει στη ρύθμιση του μεταβολισμού.

Θα είναι πιο δύσκολο για σας να χάσετε βάρος και, όσο πιο χαμηλά είναι τα επίπεδα της θυρεοειδικής ορμόνης σας, τόσο πιο αργός είναι ο μεταβολισμός σας. Αν ελέγξετε τις ορμόνες όπως αυτή, μακροπρόθεσμα θα χάσετε βάρος.

5. Αποφεύγετε τα προϊόντα σόγιας

 ελέγξετε τις ορμόνες με σογια

Τα πράγματα είναι περίπλοκα με τη σόγια. Αν και είναι αλήθεια ότι περιέχει λίγα λιπαρά, λίγες θερμίδες και μεγάλη ποσότητα φυτικής πρωτεΐνης, περιέχει επίσης χημικές ουσίες που είναι γνωστές ως φυτοοιστρογόνα.

Αυτές μπορούν να μπλοκάρουν την παραγωγή οιστρογόνων από το ίδιο το σώμα σας. Όταν τα επίπεδα των οιστρογόνων σας είναι σταθερά, βελτιστοποιούνται επίσης τα επίπεδα μιας ορμόνης που είναι γνωστή ως λεπτίνη.

Η λεπτίνη είναι σημαντική όσον αφορά στην αύξηση του βάρους, επειδή ρυθμίζει την αίσθηση της χόρτασης. Όταν το επίπεδο της λεπτίνης σας είναι φυσιολογικό, αισθάνεστε χορτάτοι τρώγοντας μόνο όσο χρειάζεται.

Για το λόγο αυτό είναι καλή ιδέα να αποφεύγετε τα προϊόντα σόγιας όταν ο στόχος σας είναι να χάσετε βάρος.

6. Μειώστε την κατανάλωση καφεΐνης

Ο καφές και το τσάι περιέχουν πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες και έχουν εξαιρετικές ωφέλειες για την υγεία σας. Ωστόσο, αναφορικά με την αύξηση του βάρους, ίσως πρέπει να σκεφτείτε να μειώσετε την κατανάλωση καφεΐνης.

Η καφεΐνη μπορεί επίσης να αυξήσει τα επίπεδα της κορτιζόλης σας, η οποία είναι η ορμόνη που ανταποκρίνεται στο άγχος και μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους στην περιοχή της κοιλιάς, επειδή αναδιανέμει το λίπος από τους βραχίονες και τα πόδια σε αυτή.

 ελέγξετε τις ορμόνες

Αν λοιπόν θέλετε να χάσετε βάρος, ελαχιστοποιήστε την κατανάλωση ροφημάτων που περιέχουν καφεΐνη -σε αυτά περιλαμβάνονται επίσης τα προϊόντα που ισχυρίζονται ότι δεν περιέχουν καφεΐνη.

Αυτές οι αλλαγές στη διατροφή σας δεν βασίζονται απαραίτητα στον αριθμό των θερμίδων που καταναλώνετε, αλλά μάλλον στις ιδιότητες των προϊόντων που καταναλώνετε σε καθημερινή βάση.

Οι ορμόνες σας παίζουν θεμελιώδη ρόλο όποτε προσπαθείτε να χάσετε ή να πάρετε βάρος.

Αν γνωρίζετε πώς να ελέγχετε τις ορμόνες που προκαλούν αύξηση του βάρους, θα είναι πολύ πιο εύκολο για σας να επιτύχετε τους στόχους σας στο αδυνάτισμα.

Να θυμάστε ότι, αν θέλετε να κάνετε κάποια σημαντική αλλαγή στη διατροφή σας ή στις διατροφικές σας συνήθειες, είναι καλύτερο να μιλήσετε πρώτα με κάποιον γιατρό που εμπιστεύεστε ή με κάποιον διατροφολόγο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Chaudhri OB, Wynne K, Bloom SR. Can gut hormones control appetite and prevent obesity? Diabetes Care. 2008 Feb;31 Suppl 2:S284-9
  • Blom WA, Lluch A, Stafleu A, Vinoy S, Holst JJ, Schaafsma G, Hendriks HF. Effect of a high-protein breakfast on the postprandial ghrelin response. Am J Clin Nutr. 2006 Feb;83(2):211-20.
  • Ch’ng CL, Jones MK, Kingham JG. Celiac disease and autoimmune thyroid disease. Clin Med Res. 2007 Oct;5(3):184-92.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.