Έλλειψη μαγνησίου: 8 αιτίες και τρόποι αντιμετώπισής της

Το μαγνήσιο αποτελεί ένα θεμελιώδες μεταλλικό στοιχείο για το σώμα σας, επομένως πρέπει να καταναλώνετε τις σωστές τροφές για να αποφύγετε μια επικίνδυνη έλλειψη σε μαγνήσιο.
Έλλειψη μαγνησίου: 8 αιτίες και τρόποι αντιμετώπισής της
Eliana Delgado Villanueva

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: διατροφολόγο Eliana Delgado Villanueva.

Έχει γραφτεί από Katherine Flórez

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Έχετε έλλειψη μαγνησίου;

Το μαγνήσιο είναι ένα μεταλλικό στοιχείο που είναι απαραίτητο για την υγεία σας, επειδή συνεισφέρει στη ρύθμιση του νευρικού σας συστήματος, προάγει τη χαλάρωση και διευκολύνει τις μυϊκές συσπάσεις -μαζί με άλλες 300 χημικές αντιδράσεις στο σώμα σας.

Μερικοί ειδικοί πιστεύουν ότι σχεδόν όλες οι ασθένειες συνδέονται με την έλλειψη μαγνησίου.

Πέρα από το ότι το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για την εξισορρόπηση των επιπέδων του ηλεκτρικού φορτίου στο σώμα σας, είναι ένα από τα μεταλλικά στοιχεία που απορροφώνται πιο δύσκολα, επειδή τα νεφρά σας αποβάλλουν μια σημαντική ποσότητα από αυτό.

Τα προβλήματα μνήμης, οι μαθησιακές δυσκολίες και οι συνεχείς μυϊκές κράμπες είναι μερικά από τα σημάδια της έλλειψης ή της ανεπάρκειας σε μαγνήσιο.

Αν και αρχικά τα πράγματα μπορεί να μοιάζουν φυσιολογικά, είναι καλό να προσπαθήσετε να βρείτε την αιτία και να επέμβετε εγκαίρως.

Για τον λόγο αυτό σήμερα θέλουμε να σας παρουσιάσουμε οχτώ από τους λόγους για τους οποίους μπορεί να έχετε χαμηλό μαγνήσιο, καθώς και τις τροφές που είναι πλούσιες σε μαγνήσιο.

1. Αιτίες για την έλλειψη μαγνησίου: περιορισμένη λήψη από τη διατροφή

Γυναίκα βάζει λάδι σε σαλάτα, έλλειψη μαγνησίου

Μία από τις πιο συνηθισμένες αιτίες για την έλλειψη μαγνησίου είναι η μειωμένη κατανάλωση τροφών που το εξασφαλίζουν με φυσικό τρόπο.

Μια μη ισορροπημένη διατροφή, που περιλαμβάνει πολλές ανθυγιεινές τροφές, δυσκολεύει την απορρόφηση επαρκούς ποσότητας μαγνησίου.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Τα καταπληκτικά οφέλη του μαγνησίου.

 

2. Εντερικά προβλήματα

Οι διαταραχές που επηρεάζουν την εντερική υγεία σας ή την υγεία ολόκληρου του πεπτικού σας συστήματος μπορεί επίσης να ευθύνονται για την έλλειψη μαγνησίου.

Όταν το σώμα σας δυσκολεύεται να εκτελέσει τις πεπτικές λειτουργίες και να απορροφήσει σωστά τα θρεπτικά συστατικά, τελικά χάνετε μαγνήσιο.

3. Κατανάλωση οινοπνεύματος και υπακτικών

Προβληματισμένη γυναίκα με ποτό, έλλειψη μαγνησίου

Οι τοξίνες που συσσωρεύονται στο σώμα σας λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης οινοπνεύματος, καθώς και οι αλλαγές που προκαλεί στο σώμα η χρήση υπακτικών, μπορούν επίσης να εμποδίσουν την απορρόφηση του μαγνησίου.

Το οινόπνευμα επηρεάζει τον τρόπο λειτουργίας των νεφρών σας και μπορεί επίσης να ευθύνεται για την εξάντληση των αποθεμάτων μαγνησίου στους ιστούς του σώματός σας.

4. Κακή νεφρική υγεία

Η έλλειψη μαγνησίου είναι ένα από τα σημάδια της νεφρικής ανεπάρκειας. Ωστόσο αυτή σπάνια ανιχνεύεται εγκαίρως, επειδή οι γιατροί συνήθως δεν περιλαμβάνουν τη μέτρηση μαγνησίου στις εξετάσεις.

Ωστόσο, αν έχετε διαγνωστεί με οποιοδήποτε είδος νεφρικής ανεπάρκειας, είναι καιρός να αυξήσετε το μαγνήσιο που καταναλώνετε.

5. Ορισμένα φάρμακα

Χέρι με χαπάκια, έλλειψη μαγνησίου

Τα φάρμακα όπως το Cisplatin και ορισμένα αντιβιοτικά μπορούν να επηρεάσουν την κυτταρική λειτουργία σας και να μην επιτρέπουν την απορρόφηση του μαγνησίου.

Πρόκειται για ένα περισσότερο συνηθισμένο πρόβλημα σε ασθενείς οι οποίοι ακολουθούν κάποια αγωγή που απαιτεί τη λήψη των συγκεκριμένων φαρμάκων για παρατεταμένες χρονικές περιόδους.

6. Ενδοκρινικές διαταραχές

Τα προβλήματα με το ενδοκρινικό σας σύστημα, συμπεριλαμβανομένων της δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς και του παραθυρεοειδούς καθώς και του διαβήτη, μπορούν να εμποδίσουν την απορρόφηση του μαγνησίου.

Τα ορμονικά προβλήματα μπορεί να σας κάνουν να χάνετε μαγνήσιο σε ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες, συνεισφέροντας στη σημαντική του μείωση.

7. Σωματική καταπόνηση

Είναι ευρέως γνωστό ότι το μαγνήσιο αποτελεί ένα απαραίτητο μεταλλικό στοιχείο για τη σωματική και τη διανοητική επίδοση.

Αλλά, όταν καταπονείστε υπερβολικά, συνήθως τα επίπεδα του μαγνησίου σας μειώνονται. Συχνά η ανεπάρκεια μαγνησίου συνδέεται με τις μυϊκές κράμπες.

8. Κατάχρηση διουρητικών

Κάτι που είναι σημαντικό να γνωρίζετε σχετικά με το μαγνήσιο είναι ότι αποβάλλεται από τα ούρα. Για τον λόγο αυτό μπορεί να παρουσιάσετε έλλειψη μαγνησίου, αν λαμβάνετε πολλά διουρητικά.

Δεν έχει σημασία αν είναι φυσικά διουρητικά ή διουρητικά που βρίσκονται στο εμπόριο: η υπερβολική χρήση τους μπορεί να βλάψει την υγεία σας.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Τα 2 καλύτερα ροφήματα που είναι πλούσια σε μαγνήσιο.

 

Πώς να αντιμετωπίσετε την έλλειψη μαγνησίου

έλλειψη μαγνησίου

Η συνιστώμενη καθημερινή δόση σε μαγνήσιο για τους άνδρες είναι 350 mg και για τις γυναίκες 330 mg.

Μπορείτε να εξασφαλίσετε μαγνήσιο από συμπληρώματα, άλατα μπάνιου και ειδικές λοσιόν, όμως ο καλύτερος τρόπος είναι να τρώτε υγιεινές τροφές.

Οι τροφές που αναφέρουμε παρακάτω είναι μερικές από εκείνες που συνιστώνται περισσότερο. Όλες οι ποσότητες που παρατίθενται παρακάτω είναι για 100 γραμμάρια τροφής.

 • Κακάο και μαύρη σοκολάτα: 420 mg
 • Φιστίκια Βραζιλίας: 410 mg
 • Αλεύρι σόγιας: 230 mg
 • Αμύγδαλα: 230 mg
 • Φιστίκια: 180 mg
 • Καρύδια: 180 mg
 • Φουντούκια: 180 mg
 • Φασόλια: 60 mg
 • Φιστίκια Αιγίνης: 160 mg
 • Τζίντζερ: 130 mg
 • Όσπρια: 120 mg
 • Πλήρη δημητριακά: 120 mg
 • Ηλιόσποροι: 420 mg
 • Αποξηραμένα φύκια: 770 mg
 • Πίτουρο σταριού: 611 mg
 • Χαβιάρι: 300 mg
 • Επιτραπέζιο αλάτι: 290 mg
 • Αποξηραμένη ρίγανη: 270 mg

Έχετε υπόψη σας ότι οι ποσότητες που αναφέρουμε εδώ είναι κατά προσέγγιση και οι πραγματικές ποσότητες μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την ποιότητα της τροφής.

Επίσης πρέπει να επισημανθεί ότι οι ποσότητες αυτές αντιστοιχούν σε 100 γραμμάρια αλλά δεν πρέπει όλες οι παραπάνω τροφές να καταναλώνονται σε αυτήν την ποσότητα.

Προσπαθείτε να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει αρκετές από τις τροφές που συνεισφέρουν σημαντικές ποσότητες μαγνησίου.

 

 

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Rondón-Berríos, Helbert. (2006). Hipomagnesemia. Anales de la Facultad de Medicina67(1), 38-48.  http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&;pid=S1025-55832006000100007&lng=es&tlng=es.
 • Konrad M, Schlingmann KP, Gudermann T. Insights into the molecular nature of magnesium homeostasis. Am J Physiol Renal Physiol. 2004;286(4):F599-605.
 • Meij IC, Koenderink JB, De Jong JC, De Pont JJ, Monnens LA, Van Den Heuvel LP, et al. Dominant isolated renal magnesium loss is caused by misrouting of the Na+,K+-ATPase gamma-subunit. Ann N Y Acad Sci. 2003;986:437-43.
 • Herbert P, Mehta N, Wang J, Hindmarsh T, Jones G, Cardinal P. Functional magnesium deficiency in critically ill patients identified using a magnesium-loading test. Crit Care Med. 1997;25:749–55.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.