Τα καταπληκτικά οφέλη του μαγνησίου που βοηθούν στην υγεία

Ήδη γνωρίζετε ότι το ασβέστιο είναι πολύ σημαντικό για δυνατά οστά αλλά για να μπορέσει να αφομοιωθεί σωστά, το σώμα σας χρειάζεται αρκετή ποσότητα μαγνησίου.
Τα καταπληκτικά οφέλη του μαγνησίου που βοηθούν στην υγεία
Raquel Aldana

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ο ψυχολόγος Raquel Aldana.

Τελευταία ενημέρωση: 03 Ιανουαρίου, 2023

Στο σημερινό μας άρθρο θα σας δείξουμε τα καταπληκτικά οφέλη του μαγνησίου. Το σώμα έχει ανάγκη από μαγνήσιο για να παράγει ενέργεια, να συνθέτει πρωτεΐνες και λιπαρά και να ρυθμίζει τη μυϊκή δραστηριότητα και το νευρικό σύστημα. Ωστόσο, παρά την εξέχουσα σημασία του, το 75% του πληθυσμού πάσχει από έλλειψη μαγνησίου.

Η έλλειψη μαγνησίου οφείλεται στις κακές διατροφικές επιλογές (κατανάλωση επεξεργασμένων σιτηρών χωρίς επαρκή κατανάλωση πράσινων λαχανικών), στο καταπονημένο έδαφος και στη χρήση χημικών λιπασμάτων αντί βιολογικών.

Γιατί χρειαζόμαστε το μαγνήσιο; Ποια είναι τα οφέλη του μαγνησίου

Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για τη λειτουργία εκατοντάδων ενζύμων στο σώμα και ειδικά εκείνων που μεταφέρουν, αποθηκεύουν και χρησιμοποιούν ενέργεια. Είναι απαραίτητο για:

 • Τη σύνθεση πρωτεϊνών που χρειάζεται το σώμα για τη διάσπαση και την ανάπτυξη των κυττάρων.
 • Τα ηλεκτρικά σήματα που χρησιμοποιεί το σώμα για να επικοινωνεί με τον εαυτό του.
 • Τη σταθεροποίηση της πίεσης του αίματος, του αγγειακού τόνου, τη μετάδοση ηλεκτρικών ώσεων μεταξύ των νευρώνων και της κυκλοφορίας του αίματος.
 • Τη μυϊκή λειτουργία.
 • Το μαγνήσιο είναι εξαιρετικά σημαντικό για το σχηματισμό υγιών οστών, όπως επίσης και το ασβέστιο και η βιταμίνη D.
 • Την απελευθέρωση επαρκούς ποσότητας σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που ρυθμίζει τη διάθεση. Η έλλειψη μαγνησίου μπορεί να προκαλέσει βαθιά κατάθλιψη όπως να ενημερώνει με τη μελέτη του ο Δρ. Serefko A.
Τα οφέλη του μαγνησίου - Ορυκτό μαγνήσιο

Το μαγνήσιο σπανίζει πολύ περισσότερο στη διατροφή μας σε σχέση με το ασβέστιο. Ωστόσο, δίνουμε περισσότερη προσοχή στο δεύτερο θρεπτικό συστατικό παρόλο που και τα δυο είναι εξίσου σημαντικά για να έχουμε δυνατά και υγιή οστά.

Λίγοι άνθρωποι κατανοούν ότι το ασβέστιο χρειάζεται μαγνήσιο προκειμένου να έχει οποιαδήποτε χρήση στο σώμα. Για παράδειγμα, το περιττό ασβέστιο θα μπορούσε να μπλοκάρει την πρόσληψη μαγνησίου, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία σας.

Οι δυο ουσίες δουλεύουν μαζί καθώς το μαγνήσιο ελέγχει την κυτταρική πρόσληψη ασβεστίου. Αν στο κύτταρο υπάρχει ελάχιστη ποσότητα μαγνησίου αλλά υψηλή ποσότητα ασβεστίου, αυτό μπορεί να προκαλέσει κράμπες, ημικρανίες, άγχος.

Ένα ακόμα από τα οφέλη του μαγνησίου είναι πως βοηθά το ασβέστιο να διαλύεται στο αίμα και να προλαμβάνει το σχηματισμό πέτρας στα νεφρά. Θα πρέπει να το προσέχετε αυτό γιατί η λήψη ασβεστίου χωρίς μαγνήσιο για την οστεοπόρωση μπορεί να προωθήσει το σχηματισμό πέτρας στα νεφρά!

Τα οφέλη του μαγνησίου - Μπολ με μαγνήσιο

Γιατί υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για έλλειψη μαγνησίου;

Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, η κανονική διατροφή δεν μπορεί να μας προσφέρει αρκετό μαγνήσιο. Αλλά γιατί συμβαίνει αυτό;

Επεξεργασία τροφών

Η βιομηχανία τροφίμων κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας μειώνει κατά ένα μεγάλο ποσοστό την περιεκτικότητα μαγνησίου και άλλων θρεπτικών συστατικών. Για παράδειγμα, όταν το σιτάρι υπόκειται σε επεξεργασία για να γίνει άσπρο αλεύρι, το 90% της περιεκτικότητάς του σε φυσικό μαγνήσιο χάνεται. Έτσι, χάνονται και τα οφέλη του μαγνησίου.

Το ίδιο πράγμα συμβαίνει όταν η μελάσα μετατρέπεται σε ζάχαρη: χάνει το 98% της περιεκτικότητάς της σε μαγνήσιο. Εκτός αυτού, το βράσιμο ή η ψύξη των λαχανικών περιορίζει την περιεκτικότητα μαγνησίου.

Τα πρόσθετα τροφίμων όπως η ασπαρτάμη, το MSG (που βρίσκονται σε κινεζικές τροφές) και το αλκοόλ περιορίζουν τα αποθέματα μαγνησίου.

Δυσπεψία και χρήση αντιόξινων και τα οφέλη του μαγνησίου

Αν η διατροφή σας βασίζεται σε επεξεργασμένες τροφές, είναι πολύ πιθανό να πάσχετε από δυσπεψία. Γι’ αυτό το λόγο, η λήψη συνθετικών αντιόξινων που εξουδετερώνουν το υδροχλωρικό οξύ στο στομάχι είναι ιδιαίτερη συνήθης. Αυτό εμποδίζει τη σωστή απορρόφηση του μαγνησίου.

Τεχνικές καλλιέργειας

Όπως προαναφέραμε, μια μεγάλη ποσότητα των τροφών μας καλλιεργούνται σε καταπονημένο έδαφος που είναι απεμπλουτισμένο από μαγνήσιο και άλλα μεταλλικά στοιχεία. Το μαγνήσιο που θα έπρεπε να υπάρχει φυσιολογικά στην τροφή μας είναι σχεδόν ανύπαρκτο.

Λήψη φαρμακευτικής αγωγής

Πολλά φάρμακα όπως διουρητικά, αντισυλληπτικά, ινσουλίνη, κορτιζόνη και μερικά αντιβιοτικά αναγκάζουν το σώμα να χάνει μαγνήσιο.

Τα οφέλη του μαγνησίου και τι προκαλεί η έλλειψη του.

Η παρακάτω λίστα είναι μια μερική συλλογή ασθενειών και διαταραχών που συνδέονται άμεσα με την έλλειψη μαγνησίου. Ωστόσο, μπορούν να βελτιωθούν αν αυξηθεί η κατανάλωση αυτού του μεταλλικού στοιχείου.

Κρίσεις άγχους και πανικού

Ένα από τα οφέλη του μαγνησίου είναι και το ότι βοηθά στη διαχείριση των ορμονών του στρες και της εγκεφαλικής λειτουργίας.

Κατάθλιψη

Οι ειδικοί επιβεβαιώνουν ότι η αύξηση του ποσοστού κατάθλιψης από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο οφείλεται στα μειωμένα επίπεδα μαγνησίου στο έδαφος.

Άσθμα

Το μαγνήσιο χαλαρώνει τους βρογχικούς μυς των πνευμόνων.

Δυσκοιλιότητα

Το μαγνήσιο βοηθά στη ρύθμιση των περισταλτικών κινήσεων των μυών του εντέρου. Στην πραγματικότητα, η λήψη γάλακτος μαγνησίου είναι μια θεραπεία για αυτή την πάθηση.

Διαβήτης

Το μαγνήσιο βοηθά την ινσουλίνη να μεταφέρει γλυκόζη μέσα στα κύτταρα. Αν δεν υπάρχει αυτή η βοήθεια, η γλυκόζη συσσωρεύεται στους ιστούς προκαλώντας γλυκαιμικό στρες και φθορά.

Καρδιακό νόσημα

Η έλλειψη μαγνησίου είναι συνήθης σε όσους πάσχουν από καρδιακά νοσήματα. Γι’ αυτό το λόγο, το μαγνήσιο αποτελεί μια αποτελεσματική θεραπεία για καρδιακές προσβολές και αρρυθμία.

Υπέρταση

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, το μαγνήσιο ρυθμίζει την αγγειοσυστολή και την πίεση του αίματος.

Αϋπνία,

Το μαγνήσιο ρυθμίζει την παραγωγή μελατονίνης, την ορμόνη που ελέγχει τον κύκλο του ύπνου-αφύπνισης.

Νευρικά προβλήματα

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, η έλλειψη μαγνησίου μπορεί να προκαλέσει κράμπες, ημικρανίες και μερικές φορές ακόμη και κολικούς.

Οστεοπόρωση και τα οφέλη του μαγνησίου

Χωρίς μαγνήσιο, το σώμα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει σωστά το ασβέστιο και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση.

vitamines

Ποιες τροφές είναι καλές πηγές μαγνησίου; Τα οφέλη του μαγνησίου

Μερικές τροφές είναι εξαιρετικά πλούσιες σε μαγνήσιο. Σε μια μερίδα των 100 g., αυτές οι τροφές προσφέρουν τις παρακάτω ποσότητες μαγνησίου:

 • Αμύγδαλα: 270 mg
 • Βρασμένα φασόλια: 37 mg
 • Φυστίκια: 175 mg
 • Πράσινο λάχανο: 57 mg
 • Φύτρο σιταριού: 336 mg
 • Κέλπιες/Θαλάσσια φύκη: 760 mg
 • Κόκκινα φύκη: 220 mg
 • Μελάσσα: 258 mg
 • Κεχρί: 162 mg
 • Πίτουρο σιταριού: 490 mg
 • Τοφού: 111 mg

Όπως μπορείτε να δείτε, οι πλουσιότερες τροφές σε αυτό το θρεπτικό συστατικό είναι τα ολόκληρα σιτηρά και τα λαχανικά βιολογικής καλλιέργειας όπως επίσης και το υψηλής ποιότητας θαλασσινό αλάτι και φύκη. Μια πληρέστερη λίστα μπορείτε να βρείτε στο Υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ εδώ.

Πώς πρέπει να λαμβάνετε τα συμπληρώματα και τα οφέλη του μαγνησίου

Όταν λαμβάνετε μαγνήσιο, θα πρέπει να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στην ποσότητα ασβεστίου που λαμβάνετε. Τα συμπληρώματα θα πρέπει να λαμβάνονται σε αναλογία 1:1 ή 2:1 υπέρ του ασβεστίου. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να λαμβάνετε τη διπλάσια ποσότητα ασβεστίου σε σχέση με το μαγνήσιο για να υπάρχει σωστή ισορροπία.

Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν περίπου 10 φορές περισσότερο ασβέστιο από ό,τι μαγνήσιο. Θα πρέπει να λαμβάνετε καθημερινά 800-1400 mg ασβεστίου. Έτσι, για παράδειγμα, αν λαμβάνετε 1000 mg ασβεστίου, θα πρέπει να λαμβάνετε τουλάχιστον 500-800 mg μαγνήσιο.

Το μαγνήσιο είναι διαθέσιμο σε πολλές και διάφορες μορφές. Για παράδειγμα, μπορείτε να κάνετε μπάνιο με άλατα epsom που είναι πλούσια σε μαγνήσιο. Θα απορροφηθούν μέσω του δέρματός σας και θα το επαναφέρουν σε βέλτιστο επίπεδο.

Μπορείτε επίσης να το λάβετε σε μορφή κάψουλας σε μικρές δόσεις, δυο φορές την ημέρα. Μπορείτε να διαχειρίζεστε την ποσότητα που χρειάζεστε, διατηρώντας πάντα μια ισορροπία ανάμεσα στο ασβέστιο και στο μαγνήσιο.

Όταν υπερβαίνετε το όριό σας, θα έχετε διάρροια και γι’ αυτό είναι καλύτερο να χωρίζετε τις δόσεις είτε με άδειο στομάχι είτε όχι, προκειμένου να λαμβάνετε την καθημερινή σας δόση.

Θα πρέπει να λαμβάνετε πάντα αυτά τα συμπληρώματα υπό την εποπτεία κάποιου γιατρού καθώς κάθε σώμα είναι διαφορετικό. Τώρα που γνωρίζετε τα οφέλη του μαγνησίου ήρθε η ώρα να εντάξετε στη διατροφή σας τρόφιμα που το περιέχουν.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.