8 πιθανά σημάδια προβλημάτων με το πεπτικό σύστημα

Μπορεί να ακούγεται τρελό αλλά το στομάχι σας είναι σαν ένας δεύτερος εγκέφαλός σας. Μάθετε για οχτώ σημάδια που μπορεί να σας στέλνει το στομάχι σας για να σας δείξει ότι αντιμετωπίζετε πεπτικά προβλήματα.
8 πιθανά σημάδια προβλημάτων με το πεπτικό σύστημα
Maricela Jiménez López

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Maricela Jiménez López.

Έχει γραφτεί από Okairy Zuñiga

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Το στομάχι σας είναι σαν ένας δεύτερος εγκέφαλός σας. Αυτό μπορεί να ακούγεται κάπως τρελό, αλλά είναι αλήθεια. Όταν το πεπτικό σας σύστημα δεν λειτουργεί σε βέλτιστο επίπεδο, μπορεί να είναι φορτωμένο με τοξίνες. Θα σας το δείξει, αν και μερικές φορές με πολύ ανεπαίσθητο τρόπο.

Το στομάχι σας είναι ένα πολύ ευφυές όργανο και φέρει κατά κάποιον τρόπο την ευθύνη για την υγεία όλων των εσωτερικών λειτουργιών σας, εξασφαλίζοντας ότι όλα ανταποκρίνονται με τον τρόπο που πρέπει.

Το κλειδί είναι η ισορροπία και το να γνωρίζετε ποιες θρεπτικές ουσίες να επιλέγετε για την υγεία του πεπτικού σας συστήματος.

Γι’αυτό θέλουμε να δώσετε προσοχή στα παρακάτω συμπτώματα που θα μπορούσαν να φανερώνουν κάποιο πρόβλημα με το πεπτικό σας σύστημα, το οποίο ίσως επηρεάζει τη συνολική σας υγεία.

1. Μόνιμη αίσθηση κόπωσης και το πεπτικό σύστημα

Μια συνεχής αίσθηση εξάντλησης αποτελεί σαφές σημάδι ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά στο σώμα σας. Αν το πεπτικό σας σύστημα έχει αποδυναμωθεί λόγω κακής διατροφής, η δραστηριότητα του ανοσοποιητικού σας συστήματος μειώνεται.

Το σώμα σας περιέχει βακτήρια. Όμως, αν το έντερό σας είναι γεμάτο βλαβερούς μικροοργανισμούς και δεν υπάρχει ισορροπία με τα επίπεδα των καλών βακτηρίων, η δραστηριότητα του ανοσοποιητικού σας συστήματος είναι ανεπαρκής και αδύναμη.

Γι’αυτόν τον λόγο, αν προσέξετε ότι η υγεία σας έχει επιδεινωθεί, είναι καλή ιδέα να εξετάσετε το πεπτικό σας σύστημα για πιθανά προβλήματα.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: 10 σημάδια δυσανεξίας στη γλουτένη.

 

2. Αντιμετωπίζετε τακτικά δερματικά προβλήματα

πεπτικό σύστημα

Έχετε ποτέ ακούσει για τη χαρτογράφηση προσώπου; Πρόκειται για μια μέθοδο που καθορίζει ποια μέρη του πεπτικού σας συστήματος μπορεί να δυσλειτουργούν με βάση τα σπυράκια που εμφανίζονται σε συγκεκριμένα σημεία του προσώπου.

Το δέρμα σας είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος. Αν κάτι δεν πάει καλά εσωτερικά, το πρόσωπό σας οπωσδήποτε θα το αντικατοπτρίσει.

Τα μάγουλά σας αποτελούν μια εξαιρετική ένδειξη για το αν το πεπτικό σας σύστημα χρειάζεται βοήθεια. Δώστε προσοχή στις κοκκινίλες, στα σπυράκια, στους ερεθισμούς ή σε άλλα συμπτώματα.

3. Αισθάνεστε ανησυχία ή ευερεθιστότητα

πεπτικό σύστημα

Ο εγκέφαλος είναι άμεσα συνδεδεμένος με την υγεία του πεπτικού σας συστήματος. Αν αισθάνεστε ανησυχία, κατάθλιψη ή μεγάλη ευερεθιστότητα, αυτό θα μπορούσε να αποτελεί σαφές σημάδι ότι πάσχετε από προβλήματα με το πεπτικό σας σύστημα.

Υπάρχουν εκατομμύρια νευρώνες στα έντερά σας οι οποίοι αποτελούν μέρους ολόκληρου του νευρικού συστήματος.

Τα καλά βακτήρια στο έντερο έχουν θετική επίδραση στον εγκέφαλό σας. Αν έχετε έλλειψη καλών βακτηρίων, τα κακά βακτήρια θα επηρεάσουν τον εγκέφαλό σας και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανησυχία, κατάθλιψη ή ευερεθιστότητα.

4. Υποφέρετε συχνά από λοιμώξεις

Αυτό είναι παρόμοιο με την αίσθηση της μόνιμης κόπωσης. Οι συχνές ή επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις αποτελούν σαφές σημάδι ότι το πεπτικό σας σύστημα δυσλειτουργεί.

Όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι αδύναμο και έχει να αντιμετωπίσει βλαβερά βακτήρια, δεν έχει χρόνο για να καταπολεμήσει τις στομαχικές λοιμώξεις.

Ωστόσο, αν έχετε καλή γενική υγεία, οι άμυνές σας είναι αρκετά ισχυρές ώστε να εξισορροπούν τα επίπεδα των βακτηρίων σας και να σας προστατεύουν προκειμένου να αντιμετωπίζετε τα πιθανά προβλήματα.

Διαβάστε ακόμα: Τι να κάνετε όταν τα εντερικά βακτήρια είναι εκτός ελέγχου

4. Έχετε δύσοσμη αναπνοή

πεπτικό σύστημα

Όταν το πεπτικό σας σύστημα δυσλειτουργεί, αρχίζουν να συσσωρεύονται ζυμομύκητες, λοιμώδεις οργανισμοί και κακά βακτήρια. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δύσοσμη αναπνοή και όξινες γεύσεις στο στόμα.

Αν και η δύσοσμη αναπνοή μπορεί να οφείλεται σε πολλές διαφορετικές παθήσεις, αποτελεί επίσης σαφή ένδειξη ότι υπάρχουν υπερβολικά πολλά βλαβερά βακτήρια μέσα στον πεπτικό σωλήνα σας.

Αυτά θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την υγεία σας πολύ γρήγορα. Αν η δύσοσμη αναπνοή επιμένει, θα πρέπει να προσπαθήσετε να προσδιορίσετε την αιτία της.

6. Έχετε δυσκοιλιότητα

Αν η δυσκοιλιότητα εμφανίζεται τακτικά, μπορεί να βλάψει πολύ την υγεία σας. Να θυμάστε ότι τα κόπρανα είναι οι άχρηστες ουσίες που αποβάλλει το σώμα έχοντας αφαιρέσει από αυτές όλα τα χρήσιμα θρεπτικά συστατικά.

Αν αυτές οι άχρηστες ουσίες παραμείνουν στο σώμα, αρχίζουν να απελευθερώνουν τοξίνες μέσα σε αυτό. Μπορεί να παρουσιαστεί πόνος. Όταν τα έντερά σας είναι υγιή, οι τακτικές εντερικές κινήσεις δεν προκαλούν πόνο.

Στην πραγματικότητα η δυσκοιλιότητα είναι ένας από τους πιο προφανείς τρόπους που χρησιμοποιεί το σώμα σας για να σας πει ότι το πεπτικό σας σύστημα δυσλειτουργεί.

7. Δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε

Αυτό μπορεί φυσικά να συνδέεται με το γεγονός ότι αισθάνεστε συχνά κόπωση.

Όταν είστε ευερέθιστοι ή έχετε συνεχώς στομαχική διαταραχή, πιθανώς δεν μπορείτε να το αγνοήσετε αυτό και να συγκεντρωθείτε 100% στις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα σας είναι πολύ ευφυές. Όταν συνειδητοποιεί ότι η υγεία σας επιδεινώνεται, σας στέλνει σήματα για να αντιμετωπίσετε τα πιθανά προβλήματα.

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αρχίσετε να του δίνετε προσοχή.

8. Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε

πεπτικό σύστημα

Όπως ισχύει για τις εντερικές κινήσεις, τα σχήματα ύπνου σας μπορούν να αποτελέσουν σημαντική ένδειξη της καλής ή της κακής υγείας του πεπτικού σας συστήματος. Αν κοιμάστε βαθιά όλη τη νύχτα, πιθανώς η πέψη σας είναι καλή.

Από την άλλη πλευρά, αν συχνά δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε, αυτό θα μπορούσε να αποτελεί σημάδι δυσλειτουργίας του πεπτικού συστήματος.

Τα καλά νέα είναι ότι η αποκατάσταση της υγείας και της καλής λειτουργίας του πεπτικού σας συστήματος δεν είναι κάτι ιδιαίτερα περίπλοκο.

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αρχίσετε να λαμβάνετε πιο σοβαρά υπόψη τη φροντίδα του πεπτικού σας συστήματος, να παίρνετε προβιοτικά και να ακολουθείτε μια διατροφή που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σώματός σας προκειμένου να διατηρείτε μια καλύτερη εσωτερική ισορροπία.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Galarza, V., & Cabrera, G. (2008). Hábitos alimentarios saludables. Nutrición, Salud y Alimentos ….

  • Cossio, M. L. T., Giesen, L. F., Araya, G., Pérez-Cotapos, M. L. S., VERGARA, R. L., Manca, M., … Héritier, F. (2012). Sistema digestivo: anatomía. Infermera virtual. https://doi.org/10.1007/s13398-014-0173-7.2.

  • Tortora, G., & Derrickson, B. (2006). El aparato digestivo. In Principios de Anatomía y Fisiología. https://doi.org/9789687988771.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.