Τι να κάνετε όταν τα εντερικά βακτήρια είναι εκτός ελέγχου

12 Δεκεμβρίου 2018
Ξέρατε ότι λόγω της στενής σχέσης μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου μεγάλο ποσοστό εντερικών βακτηρίων μπορεί ακόμη και να προκαλέσει προβλήματα μνήμης και άγχος; Μάθετε περισσότερα σε αυτό το άρθρο!

Τι να κάνετε όταν τα εντερικά βακτήρια είναι εκτός ελέγχου; Μέσα στο έντερό σας υπάρχει μια μικροβιακή κοινότητα. Ονομάζεται εντερική χλωρίδα ή εντερικά βακτήρια.

Συχνά η σημασία τους αγνοείται. Παρ ‘όλα αυτά, παίζουν σημαντικό ρόλο τόσο στην διαδικασία της πέψης όσο και στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Σε ένα υγιές άτομο, αυτή η ομάδα βακτηρίων είναι ευεργετική στη ρύθμιση του πεπτικού pΗ. Ταυτόχρονα, δημιουργεί ένα προστατευτικό φράγμα κατά των μολυσματικών παραγόντων που μπορεί να προκαλέσουν ασθένειες.

Λόγω των κακών διατροφικών συνηθειών, της λήψης αντιβιοτικών και του στρες, η δραστηριότητα των βακτηρίων μπορεί να διακυβευτεί. Αυτό δημιουργεί μια ανισορροπία στα εντερικά βακτήρια που θέτουν την υγεία σε κίνδυνο.

Κατά συνέπεια, αυτό προκαλεί σοβαρές αντιδράσεις. Αρχικά, αυτά μπορεί να φαίνονται συνηθισμένα, ωστόσο, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα τα προβλήματα γίνονται χρόνια και δύσκολα θεραπεύονται.

Γι’ αυτόν τον λόγο, είναι επιτακτική η ανάγκη να μάθουμε πώς αυτή η κατάσταση εκδηλώνεται όταν βγει εκτός ελέγχου. Όταν είναι απαραίτητο, λάβετε έγκαιρα μέτρα για να ανακτήσετε τον έλεγχο.

1.Πεπτικές ασθένειες

γυναίκα, πόνος στην κοιλιά - εντερικά βακτήρια

Δεδομένου ότι τα βακτήρια ζουν στο έντερο, περιστασιακά υπάρχουν ανισορροπίες που προκαλούν αρνητικές αντιδράσεις.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι μικροοργανισμοί που έχουν υποστεί βλάβη έχουν την ευκαιρία να αναπτυχθούν ανεπαρκώς. Ως εκ τούτου, επηρεάζουν τις διαδικασίες που είναι υπεύθυνες για τη διάσπαση των τροφίμων και την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών.

Κατά συνέπεια, υπάρχει αύξηση της παρουσίας γαστρικών υγρών και τοξινών. Αυτά προκαλούν συμπτώματα όπως τα ακόλουθα:

 • αέρια και μετεωρισμός
 • διόγκωση της κοιλιάς
 • καούρες στο στομάχι
 • γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
 • έλκη του δωδεκαδακτύλου
 • γαστρίτιδα
 • διάρροια
 • σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

 

Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Διαβάστε: 3 θεραπευτικά smoothies για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

2.Γνωστικά προβλήματα και εντερικά βακτήρια

Παρόλο που πολλοί άνθρωποι δεν το γνωρίζουν, το έντερο έχει στενή σχέση με την εγκεφαλική δραστηριότητα. Εξαιτίας αυτού, οι ανισορροπίες μπορούν να προκαλέσουν αρνητικές αντιδράσεις στις γνωστικές λειτουργίες.

Η μικροβιακή χλωρίδα συμμετέχει στην παραγωγή διαφόρων σημαντικών νευροδιαβιβαστών. Όταν η χλωρίδα είναι εκτός ισορροπίας, μπορεί να παρουσιαστούν προβλήματα μνήμης και άλλα συμπτώματα που επηρεάζουν τη σκέψη.

3.Διατροφική ανεπάρκεια

Τα υγιή βακτήρια που ζουν στο έντερο είναι θεμελιώδη για τη μεταφορά της σωστής σύνθεσης βιταμινών. Είναι επίσης ανεκτίμητα για τη σύνθεση βιταμινών, μεταλλικών στοιχειών και βασικών θρεπτικών ουσιών. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

Μόλις αυτά τα βακτήρια βρεθούν εκτός ελέγχου και καταστραφούν, η διαδικασία της πέψης χαλάει και μειώνει την ικανότητα απορρόφησης βέλτιστων θρεπτικών ουσιών.

Στην αρχή, είναι δύσκολο να το αντιληφθείτε, επειδή ο οργανισμός διατηρεί αποθέματα θρεπτικών ουσιών. Καθώς ο χρόνος περνάει, εμφανίζεται μια σειρά από συμπτώματα που δείχνουν μια σημαντική μείωση στα βακτήρια.

Μερικές από τις συνηθέστερες ελλείψεις είναι:

 • Βιταμινών D, K, B7 και B12
 • Μεταλλικών στοιχείων, όπως το μαγνήσιο και το ασβέστιο

4.Προβλήματα δέρματος

Μέχρι τώρα, υπάρχουν πολλοί εσωτερικοί και εξωτερικοί παράγοντες που σχετίζονται με την εμφάνιση προβλημάτων δέρματος.

Μεταξύ αυτών, είναι και η υγεία του εντέρου που έχει στενή σχέση με αυτό. Συμβάλλει στον καθαρισμό και την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών.

Οποιαδήποτε από τις ακόλουθες καταστάσεις του δέρματος μπορεί να σας προειδοποιήσει για μια εντερική βακτηριακή ανισορροπία.

5.Αυτοάνοσες ασθένειες

χέρια, αυτοάνοσες ασθένειες- εντερικά βακτήρια

Οι αυτοάνοσες ασθένειες είναι συνήθως χρόνιες. Αυτό συμβαίνει επειδή ο οργανισμός επιτίθεται στον εαυτό του στην προσπάθειά του να καταπολεμήσει τους παράγοντες που θεωρεί επικίνδυνους.

Αυτό καθιστά δύσκολη την ανίχνευση και τη θεραπεία γιατί αρχικά συγχέεται με κάποιες κοινές ασθένειες. Μάθετε περισσότερα στην έρευνα των Δρ. Ljungh εδώ.

Παρόλο που η προέλευση είναι διαφορετική και πρέπει να αναλυθεί από έναν ειδικό, δεν πρέπει να απορρίψετε την υποψία ότι σχετίζεται με το έντερο.

Αυτό οφείλεται στην αλλαγή στα βακτήρια που αυξάνει το επίπεδο φλεγμονής των ιστών. Μπορεί επίσης να επιδεινώσει την παρουσίαση των συμπτωμάτων.

Μερικές από τις ασθένειες είναι:

 • ρευματοειδής αρθρίτιδα
 • θυρεοειδίτιδα Hashimoto
 • σύνδρομο ευερεθίστου εντέρου
 • κοιλιοκάκη
 • διαβήτης τύπου 1

Δείτε αυτό το άρθρο: 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τα αυτοάνοσα νοσήματα

6.Χρόνιο άγχος

Το άγχος είναι μια συναισθηματική ανισορροπία που τείνει να συνδέεται με πολλούς εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες.

Παρόλο που είναι αναπόφευκτο σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί επίσης να συμβεί και ως αντίδραση στις ανισορροπίες στα εντερικά βακτήρια.

Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει μια αύξηση στην έκκριση της κορτιζόλης, που προστίθεται στις τοξίνες. Αυτό επηρεάζει την παραγωγή των ορμονών που σχετίζονται με την ευημερία.

Οι άνθρωποι παρουσιάζουν συμπτώματα χρόνιου και επαναλαμβανόμενου άγχους, παρά τη λήψη μέτρων για τον έλεγχο του. Αυτό είναι ένα συντριπτικό σημάδι της κακής εντερικής υγείας.

Προσδιορίστε ποια από αυτά τα προβλήματα είναι ένας λόγος για να βελτιώσετε τις συνήθειες που βοηθούν στην προαγωγή της εντερικής υγείας.

Η υιοθέτηση μιας καλής διατροφής και η αποφυγή μόνιμης έκθεσης σε τοξίνες είναι μερικά από τα απλά μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αποφυγή ανισορροπιών.

 

 • Ridlon, J. M., Kang, D.-J., & Hylemon, P. B. (2006). Bile salt biotransformations by human intestinal bacteria. Journal of Lipid Research. https://doi.org/10.1194/jlr.R500013-JLR200

 • Woodmansey, E. J. (2007). Intestinal bacteria and ageing. In Journal of Applied Microbiology. https://doi.org/10.1111/j.1365-2672.2007.03400.x

 • Ljungh, A., & Wadström, T. (2006). Lactic acid bacteria as probiotics. Current Issues in Intestinal Microbiology. https://doi.org/10.1111/j.1574-6968.2010.02185.x