8 τρόφιμα που δεν είναι τόσο υγιεινά όσο νομίζετε

Θα μπορούσατε να τρώτε κάτι που είναι βλαβερό για την υγεία σας; Πολλές τροφές φαίνεται να είναι υγιεινές, αλλά είναι πάντα καλύτερο να τις κάνουμε οι ίδιοι για να βεβαιωθούμε ότι δεν περιέχουν βλαβερές ουσίες. Μάθε περισσότερα!
8 τρόφιμα που δεν είναι τόσο υγιεινά όσο νομίζετε

Τελευταία ενημέρωση: 05 Ιανουαρίου, 2019

Υπάρχουν τρόφιμα που δεν είναι τόσο υγιεινά όσο νομίζετε. Έχετε αποφασίσει να αρχίσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής; Για μερικούς ανθρώπους, αυτή η απόφαση μπορεί να προέλθει από την επιθυμία να τρώνε υγιεινά τρόφιμα, να έχουν ένα καλύτερο σώμα ή να καταπολεμήσουν μια ασθένεια. Εάν το πάρετε απόφαση, να έχετε υπόψη ότι ο λόγος σας είναι ένα από τα λιγότερο σημαντικά πράγματα.

Αυτό που είναι σημαντικό να γνωρίζετε είναι ότι υπάρχουν μερικές τροφές που νομίζετε ότι είναι υγιεινές, αλλά δεν είναι. Μπορούν ακόμη και να χαλάσουν τις προσπάθειές σας.

Αυτό συμβαίνει πολύ συχνά λόγω της παραπληροφόρησης ή των στρατηγικών του μάρκετινγκ. Υπάρχουν μερικά τρόφιμα που είναι ο λόγος για τον οποίον δεν βλέπουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε όταν πρέπει να τα έχουμε.

Αυτά τα τρόφιμα είναι πολύ παραπλανητικά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλά από αυτά είναι υγιεινά ή θεωρείται ότι έχουν λίγες θερμίδες. Για αυτό τον λόγο, θα σας δώσουμε μια λίστα με τα τρόφιμα που δεν είναι τόσο υγιεινά όσο νομίζετε.

Τρόφιμα που δεν είναι τόσο υγιεινά όσο νομίζετε

1.Συσκευασμένες σαλάτες

σαλάτα με μαρούλι τρόφιμα που δεν είναι τόσο υγιεινά όσο νομίζετε

Οι συσκευασμένες σαλάτες είναι τρόφιμα που συνήθως τα αγοράζουμε στα σούπερ μάρκετ. Και νομίζουμε ότι είναι υγιεινές.

Ακόμα κι αν είναι κατασκευασμένες με βάση τα λαχανικά, μερικές φορές έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικές ουσίες.

Επίσης, είναι κοινό για αυτές τις σαλάτες να μείνουν σε κατάψυξη για αρκετές εβδομάδες. Αυτό σημαίνει ότι το φαγητό δεν είναι φρέσκο. Αυτό σημαίνει επίσης ότι χρησιμοποιήθηκαν συντηρητικά τροφίμων για την διατήρησή τους.

Αν αυτό δεν είναι αρκετό, να πούμε ότι οι περισσότερες από αυτές τις σαλάτες συνοδεύονται από σάλτσες που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, γλυκαντικά και συντηρητικά.

Η καλύτερη επιλογή είναι να προετοιμάσετε μόνοι σας τις σαλάτες. Κάνοντας αυτό όχι μόνο εξοικονομείτε τα χρήματα σας, αλλά θα χάσετε επίσης το βάρος.

2.Smoothie του εμπορίου, από τα τρόφιμα που δεν είναι τόσο υγιεινά όσο νομίζετε

Δεν είναι όλα τα smoothies ίδια. Μερικές φορές νομίζουμε ότι είναι ένα υγιεινό φαγητό. Όταν κάτι χαρακτηρίζεται ως smoothie, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι υγιές.

Τα smoothies του εμπορίου συνήθως περιέχουν:

Είναι πολύ φθηνότερο και πιο εύκολο να φτιάξετε δικά σας smoothies το πρωί. Με αυτό τον τρόπο θα είστε σίγουροι ότι θα χρησιμοποιήσετε φρέσκα φρούτα και λαχανικά της εποχής.

Επίσης, θα έχετε τον έλεγχο των μερίδων όλη την ώρα.

3.Σνακ από αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς

σνακ και απξηραμένα φρούτα τρόφιμα που δεν είναι τόσο υγιεινά όσο νομίζετε

Σίγουρα, έχετε αγοράσει σνακ από αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς σε πολλές περιπτώσεις. Αυτά πωλούνται σε σούπερ μάρκετ ή σε καταστήματα στη γωνία. Και τα αγοράζουμε γιατί πιστεύουμε ότι είναι υγιεινά.

Αν αγοράζετε αποξηραμένα μείγματα φρούτων σε μεγάλες ποσότητες, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι συνήθως περιέχουν:

  • Θειώδη άλατα που δρουν ως συντηρητικά
  • Υψηλή ποσότητα λιπαρών
  • Μπαγιάτικους σπόρους
  • Πολύ αλάτι

Εάν τσιμπάτε αυτά τα φρούτα ως σνακ μεταξύ των γευμάτων, επιλέξτε ξηρούς σπόρους ή φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

4.Γκρανόλα και μπάρες ενέργειας, από τα τρόφιμα που δεν είναι τόσο υγιεινά όσο νομίζετε

Πολλές μπάρες ενέργειας και γκρανόλα του εμπορίου περιέχουν σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, ραφιναρισμένη ζάχαρη, όπως επίσης κορεσμένα και τρανς λιπαρά.

Είναι πολύ πιο υγιεινό να φτιάξετε τη δική σας παρτίδα σπιτικών γκρανόλα. Δοκιμάστε μερικές συνταγές μέχρι να βρείτε την αγαπημένη σας.

5.Προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά

Τα τρόφιμα χωρίς λίπος δεν εγγυώνται την απώλεια βάρους που ίσως επιθυμείτε. Στην πραγματικότητα, τα υγιή λίπη δίνουν μια αίσθηση κορεσμού.

Ωστόσο, θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με αυτά τα τρόφιμα που λένε ότι είναι χωρίς λιπαρά. Μπορούν να σας δώσουν κενές θερμίδες.

Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι είτε να φτιάχνετε φαγητό για τον εαυτό σας είτε να τρώτε βιολογικά τρόφιμα το 80% των περιπτώσεων.

6.Παγωμένο γιαούρτι, από τα τρόφιμα που δεν είναι τόσο υγιεινά όσο νομίζετε

Το παγωμένο γιαούρτι εξαπατάει εύκολα. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τρώγοντας αυτό, επιλέγουν μια πιο υγιεινή λύση. Στην πραγματικότητα, δεν είναι αλήθεια.

Περιέχει μια μεγάλη ποσότητα ραφιναρισμένης ζάχαρης. Το παγωμένο γιαούρτι έχει επίσης τεχνητά αρωματικά πρόσθετα.

Εάν θέλετε πραγματικά μια καλύτερη επιλογή για κατεψυγμένο γιαούρτι, μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας με το φυσικό γιαούρτι. Βάλτε στέβια για να το γλυκάνετε, προσθέστε φρούτα και θυμηθείτε να μην είναι πάρα πολλά.

7.”Υγιεινά” ροφήματα

Διαιτητικά ροφήματα ή οτιδήποτε παρόμοιο θα πρέπει να αφαιρεθεί από τον κατάλογο των υποτιθέμενων υγιεινών τροφίμων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αυτά τα αφεψήματα με χημικές ουσίες δεν είναι καλύτερα από το να πιείτε ένα ποτήρι σόδας.

Συνήθως είναι γεμάτα από συνθετικά χημικά γλυκαντικά τα οποία σχετίζονται με τον καρκίνο. Πρέπει πάντα να τα αποφεύγετε.

Αντ ‘αυτού, πίνετε νερό καρύδας. Ή απλά φτιάξτε λίγο νερό με φρούτα.

8.Ψωμί ολικής αλέσεως

ψωμί ολικής άλεσης σε φέτες τρόφιμα που δεν είναι τόσο υγιεινά όσο νομίζετε

Αυτό είναι ένα άλλο από τα τρόφιμα που νομίζετε ότι είναι υγιεινό, αλλά δεν είναι. Η ετικέτα σε αυτά τα ψωμιά συνήθως λέει ότι είναι πολύ υγιεινά και μπορείτε να τα φάτε κάθε μέρα.

Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι η κατανάλωση αυτών των ψωμιών είναι ακριβώς το ίδιο με την κατανάλωση του λευκού ψωμιού.

Πολλά ψωμιά που αναγράφουν τις λέξεις “πολύσπορα” ή “ολικής αλέσεως” είναι γενικά φτιαγμένα με επεξεργασμένους κόκκους.

Εξαιτίας αυτού, δεν παίρνετε τόσο μεγάλο θρεπτικό όφελος από τους ολικούς σπόρους.

Βεβαιωθείτε ότι διαβάζετε πάντα τα συστατικά. Ή καλύτερα φτιάξτε το μόνοι σας με αλεύρι χωρίς γλουτένη. Δεν είναι δύσκολο και θα το λατρέψετε.

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Rippe JM., Angelopoulos TJ., Sugars, obesity, and cardiovascular disease: results from recent randomized control trials. Eur J Nutr, 2016. 55: 45-53.
  • Souza RJ., Mente A., Maroleanu A., Cozma AI., et al., Intake of saturated and trans unsaturated fatty acids and risk of all cause mortality, cardiovascular disease, and type 2 diabetes: systematic review and meta analysis of observational studies. BMJ, 2015.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.