Επεξεργασμένη ζάχαρη: μια τροφή που θρέφει τον καρκίνο

Τα νεοπλασματικά κύτταρα χρειάζονται περισσότερη ζάχαρη από ότι τα φυσιολογικά κύτταρα. Μόλις εμφανιστούν στο σώμα, εξαρτώνται από την τακτική προμήθεια γλυκόζης για να συνεχίσουν να αναπτύσσονται.
Επεξεργασμένη ζάχαρη: μια τροφή που θρέφει τον καρκίνο

Τελευταία ενημέρωση: 23 Ιανουαρίου, 2021

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συνεισφέρουν στην εμφάνιση ή μη διαφορετικών τύπων καρκίνου. Όμως κάτι κοινό σε όλους είναι ότι πρέπει να τροφοδοτούνται. Εδώ και αρκετές δεκαετίες, οι ερευνητές έχουν εστιάσει τις μελέτες τους στη σχέση ανάμεσα στη διατροφή και τον καρκίνο. Πολλοί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι μερικές τροφές, όπως η επεξεργασμένη ζάχαρη, αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης της συγκεκριμένης νόσου.

Μεταξύ των κύριων τροφών που συνδέονται με την εξέλιξη του καρκίνου είναι η επεξεργασμένη ζάχαρη. Πρόκειται για μια τροφή που είναι παρούσα στα περισσότερα σπίτια σε όλο τον κόσμο και η οποία αρέσει στους ανθρώπους λόγω της γεύσης της.

Επεξεργασμένη ζάχαρη, μια καρκινογόνος τροφή

Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, η επεξεργασμένη ζάχαρη είναι πολύ επικίνδυνη για την υγεία. Και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που θα έπρεπε να θεωρείται εξίσου τοξική με ουσίες όπως το οινόπνευμα και ο καπνός.  Μελέτες έχουν δείξει ότι η συχνή κατανάλωση ζάχαρης προκαλεί περισσότερους από 35 εκατομμύρια θανάτους σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο. Πέρα από το ότι συνδέεται στενά με το διαβήτη, η ζάχαρη σχετίζεται επίσης με την εμφάνιση χρόνιων νόσων όπως ο καρκίνος.

Επεξεργασμένη ζάχαρη: μια τροφή που θρέφει τον καρκίνο

Είναι πολλές οι βλαβερές συνέπειες της κατανάλωσης ζάχαρης. Μεταξύ αυτών: διαβήτης, μεταβολικό σύνδρομο, υπεργλυκαιμία και υπογλυκαιμία, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και καρδιακή νόσος. Ως προς τη σχέση της με την εμφάνιση καρκίνου, η ζάχαρη εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο πολλών ερευνητικών προγραμμάτων και πειραμάτων.  Οι μελέτες αυτές αποδεικνύουν ότι υπάρχει στενή σχέση ανάμεσα στην εμφάνιση καρκίνου και στην κατανάλωση ζάχαρης.

Η ιατρική κοινότητα πάντα υποστήριζε ότι η σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση ορισμένων τροφών και στην εμφάνιση καρκίνου είναι “αδύναμη”. Κι αυτό γιατί  δεν έχουν ακόμα βρεθεί έγκυρα ιατρικά στοιχεία που να υποστηρίζουν μια τέτοια σχέση. Ωστόσο, καθώς συνεχίζεται η διαμάχη πάνω σε αυτό το ζήτημα, πολλοί επιστήμονες, γιατροί και εναλλακτικοί θεραπευτές έχουν διαπιστώσει ότι ένας αποτελεσματικός, ασφαλής και οικονομικός τρόπος αντιμετώπισης του καρκίνου είναι η μείωση της κατανάλωσης ορισμένων τροφών, όπως  για παράδειγμα της γλυκόζης, οι οποίες θρέφουν τους όγκους. Η συγκεκριμένη θεραπευτική στρατηγική έχει στόχο να κάνει τους όγκους να “λιμοκτονήσουν” τροποποιώντας τη διατροφή του ατόμου. Αυτό είναι κάτι που αποτελεί κλειδί για τη νίκη στη μάχη κατά του καρκίνου.

Ο καρκίνος τρέφεται με σάκχαρα

Μία από τις πρώτες ομάδες που ανακάλυψαν ότι ο καρκίνος τρέφεται με σάκχαρα ήταν εκείνη των ερευνητών του Huntsman Cancer Institute στην Utah. Σε μια μελέτη που δημοσίευσαν στο περιοδικό Proceedings της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, εξήγησαν κάτι που η επιστημονική κοινότητα γνωρίζει από το 1923. Ότι δηλαδή τα νεοπλασματικά κύτταρα χρειάζονται πολύ περισσότερη γλυκόζη από ότι τα φυσιολογικά κύτταρα. Η μελέτη εξηγεί το πώς πραγματοποιείται η διαδικασία αυτή. Εξηγεί επίσης πώς ένας ασθενής μπορεί να ρυθμίσει την κατανάλωση ζάχαρης ως έναν τρόπο ελέγχου της ανάπτυξης του όγκου.

Επεξεργασμένη ζάχαρη και καρκίνος

Επίσης, μια ερευνητική μελέτη του Dr. Thomas Graeber και των συνεργατών του, (περιοδικό Molecular Systems Biology, 2012), έδειξε κάτι σημαντικό. Η στέρηση της γλυκόζης από τα καρκινικά κύτταρα τα κάνει να πεθαίνουν.  Αυτό συμβαίνει λόγω της τοξικής συσσώρευσης ουσιών που αντιδρούν με το οξυγόνο.

Η κατανάλωση επεξεργασμένης ζάχαρης συνδέεται ευρέως με τον καρκίνο. Μπορεί να είναι μία από τις αιτίες του και θρέφει τα καρκινικά κύτταρα όταν εκδηλωθεί η νόσος. Τα ευρήματα αυτά θα πρέπει οπωσδήποτε να λαμβάνονται υπόψη στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Και θα μπορούσαν ενδεχομένως να συμβάλουν στην επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων. Μόλις εμφανίζονται καρκινικά κύτταρα στο σώμα, εξαρτώνται από την τακτική προμήθεια γλυκόζης για να συνεχίσουν να αναπτύσσονται.

Ο ρόλος της διατροφής

Όλοι μπορούν να κάνουν κάτι για να προλάβουν τον καρκίνο. Και είναι εύκολο να απαλλαγούν από τους προφανείς ενόχους, όπως είναι η περίπτωση της επεξεργασμένης ζάχαρης. Είναι σαφές ότι η διατροφή δεν αποτελεί το μόνο παράγοντα που οδηγεί στη συγκεκριμένη νόσο. Οπωσδήποτε όμως παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, ακόμα και αν μερικοί δεν το πιστεύουν.

Πρέπει να γνωρίζουμε το κακό που μπορεί να κάνουμε στον οργανισμό μας καταναλώνοντας υπερβολικά μεγάλη ποσότητα καρκινογόνων τροφών. Και θα πρέπει επίσης να προσπαθήσουμε να μειώσουμε την κατανάλωσή τους ή να τις αφαιρέσουμε εντελώς από τη διατροφή μας. Να θυμάστε ότι η επεξεργασμένη ζάχαρη είναι παρούσα σε πολλές από τις τροφές που καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση. Μερικές από αυτές είναι: κέικ, καραμέλες, μπισκότα, επιδόρπια, δημητριακά, ψωμιά και σάλτσες.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.