Επεξεργασμένη ζάχαρη: μια τροφή που θρέφει τον καρκίνο

· 28 Ιανουαρίου 2016
Τα νεοπλασματικά κύτταρα χρειάζονται περισσότερη ζάχαρη από ότι τα φυσιολογικά κύτταρα. Μόλις εμφανιστούν στο σώμα, εξαρτώνται από την τακτική προμήθεια γλυκόζης για να συνεχίσουν να αναπτύσσονται.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συνεισφέρουν στην εμφάνιση ή μη διαφορετικών τύπων καρκίνου, όμως κάτι κοινό σε όλους είναι ότι πρέπει να τροφοδοτούνται. Εδώ και αρκετές δεκαετίες, οι ερευνητές έχουν εστιάσει τις μελέτες τους στη σχέση ανάμεσα στη διατροφή και τον καρκίνο, έχοντας καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μερικές τροφές αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης της συγκεκριμένης νόσου.

Μεταξύ των κύριων τροφών που συνδέονται με την εξέλιξη του καρκίνου είναι η επεξεργασμένη ζάχαρη, μια τροφή που είναι παρούσα στα περισσότερα σπίτια σε όλο τον κόσμο και η οποία αρέσει στους ανθρώπους λόγω της γεύσης της.

Ζάχαρη, μια καρκινογόνος τροφή

Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, η επεξεργασμένη ζάχαρη είναι πολύ επικίνδυνη για την υγεία, σε τέτοιο βαθμό που θα έπρεπε να θεωρείται εξίσου τοξική με ουσίες όπως το οινόπνευμα και ο καπνός. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η συχνή κατανάλωση ζάχαρης προκαλεί περισσότερους από 35 εκατομμύρια θανάτους σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο επειδή, πέρα από το ότι συνδέεται στενά με το διαβήτη, η ζάχαρη σχετίζεται επίσης με την εμφάνιση χρόνιων νόσων όπως ο καρκίνος.

karkinos-mastou

Στις βλαβερές συνέπειες της κατανάλωσης ζάχαρης περιλαμβάνονται οι εξής: διαβήτης, μεταβολικό σύνδρομο, υπεργλυκαιμία και υπογλυκαιμία, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και καρδιακή νόσος. Ως προς τη σχέση της με την εμφάνιση καρκίνου, η ζάχαρη εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο πολλών ερευνητικών προγραμμάτων και πειραμάτων και, με το πέρασμα του χρόνου, οι μελέτες αυτές αποδεικνύουν ότι υπάρχει στενή σχέση ανάμεσα στην εμφάνιση καρκίνου και στην κατανάλωση ζάχαρης.

Η ιατρική κοινότητα πάντα υποστήριζε την ιδέα ότι η σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση ορισμένων τροφών και στην εμφάνιση καρκίνου είναι «αδύναμη», επειδή δεν έχουν ακόμα βρεθεί έγκυρα ιατρικά στοιχεία που υποστηρίζουν μια τέτοια σχέση. Ωστόσο, καθώς συνεχίζεται η διαμάχη πάνω σε αυτό το ζήτημα, πολλοί επιστήμονες, γιατροί και εναλλακτικοί θεραπευτές έχουν διαπιστώσει ότι ένας αποτελεσματικός, ασφαλής και οικονομικός τρόπος αντιμετώπισης του καρκίνου είναι η μείωση της κατανάλωσης ορισμένων τροφών, όπως  για παράδειγμα της γλυκόζης, οι οποίες θρέφουν τους όγκους. Η συγκεκριμένη θεραπευτική στρατηγική έχει στόχο να κάνει τους όγκους να «λιμοκτονήσουν» τροποποιώντας τη διατροφή του ατόμου, κάτι που αποτελεί κλειδί για τη νίκη στη μάχη κατά του καρκίνου.

Μία από τις πρώτες ομάδες που ανακάλυψαν ότι ο καρκίνος τρέφεται με σάκχαρα ήταν εκείνη των ερευνητών του Huntsman Cancer Institute στην Utah. Σε μια μελέτη που δημοσίευσαν στο περιοδικό Proceedings της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, εξήγησαν ότι η επιστημονική κοινότητα γνωρίζει από το 1923, ότι δηλαδή τα νεοπλασματικά κύτταρα χρειάζονται πολύ περισσότερη γλυκόζη από ότι τα φυσιολογικά κύτταρα. Η μελέτη εξηγεί το πώς πραγματοποιείται η διαδικασία αυτή και πώς ένας ασθενής μπορεί να ρυθμίσει την κατανάλωση ζάχαρης ως έναν τρόπο ελέγχου της ανάπτυξης του όγκου.

karkinos

Επίσης, μια ερευνητική μελέτη του Dr. Thomas Graeber και των συνεργατών του, η οποία δημοσιεύτηκε το 2012 στο περιοδικό Molecular Systems Biology, έδειξε ότι η στέρηση της γλυκόζης από τα καρκινικά κύτταρα τα κάνει να πεθαίνουν, λόγω της τοξικής συσσώρευσης ουσιών που αντιδρούν με το οξυγόνο.

Η κατανάλωση επεξεργασμένης ζάχαρης συνδέεται ευρέως με τον καρκίνο επειδή, πέρα από το ότι αποτελεί μία από τις αιτίες του, θρέφει τα καρκινικά κύτταρα όταν ο ασθενής εμφανίσει την ασθένεια. Τα ευρήματα αυτά θα πρέπει οπωσδήποτε να λαμβάνονται υπόψη στην αντιμετώπιση του καρκίνου, επειδή θα μπορούσαν πιθανώς να συμβάλουν στην επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων. Μόλις εμφανίζονται καρκινικά κύτταρα στο σώμα, εξαρτώνται από την τακτική προμήθεια γλυκόζης για να συνεχίσουν να αναπτύσσονται.

Όλοι μπορούν να κάνουν κάτι για να προλάβουν τον καρκίνο και είναι εύκολο να απαλλαγούν από τους προφανείς ενόχους, όπως είναι η περίπτωση της επεξεργασμένης ζάχαρης. Αν και είναι σαφές ότι η διατροφή δεν αποτελεί το μόνο παράγοντα που οδηγεί στη συγκεκριμένη νόσο, οπωσδήποτε παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, ακόμα και αν μερικοί δεν το πιστεύουν.

Θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε το κακό που μπορεί να κάνουμε στον οργανισμό μας καταναλώνοντας υπερβολικά μεγάλη ποσότητα καρκινογόνων τροφών, όπως η επεξεργασμένη ζάχαρη, και να προσπαθήσουμε να μειώσουμε την κατανάλωσή τους ή να τις αφαιρέσουμε εντελώς από τη διατροφή μας. Να θυμάστε ότι η επεξεργασμένη ζάχαρη είναι παρούσα σε πολλές από τις τροφές που καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση: κέικ, καραμέλες, μπισκότα, επιδόρπια, δημητριακά, ψωμιά και σάλτσες.