Ψωμί ολικής άλεσης ή λευκό: Τι είναι καλύτερο;

Το ψωμί ολικής άλεσης περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες και είναι καλύτερο για το γαστρεντερικό σας σύστημα. Ωστόσο, το σημαντικό είναι να προσέχετε με τι το συνοδεύετε.
Ψωμί ολικής άλεσης ή λευκό: Τι είναι καλύτερο;

Έχει γραφτεί από Francisco María García

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Μια από τις μεγαλύτερες συζητήσεις γύρω από τη διατροφή είναι το είδος του ψωμιού που πρέπει να τρώμε. Το περίεργο είναι ότι πολλοί άνθρωποι κάνουν την επιλογή τους χωρίς να κατανοούν πραγματικά τη διαφορά μεταξύ των επιλογών Είναι καλύτερο το άσπρο ψωμί ή το ψωμί ολικής άλεσης;

Είναι πολύ πιο υγιεινό στις διάφορες ποικιλίες ολικής άλεσης- αυτό γνωρίζουμε ότι αληθεύει, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν γιατί. Είναι εκπληκτικό το πόσες ερωτήσεις και μύθοι παραμένουν γύρω από ένα από τα πιο διαδεδομένα τρόφιμα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Είναι το ψωμί παχυντικό και κακό για εμένα; Είναι καλύτερο αν είναι μαύρο; Ας ξεκαθαρίσουμε τη σύγχυση μια για πάντα.

Το ψωμί ολικής είναι πιο… θρεπτικό;

Παραδοσιακά, το ψωμί αποτελείται από τρία μέρη μετά από το ψήσιμο: το πίτουρο, το φύτρο και το άμυλο. Αυτό πρέπει να γνωρίζουμε για να κατανοήσουμε τη διαφορά μεταξύ λευκού και «μαύρου» ψωμιού.

Ενώ το αλεύρι από το οποίο παρασκευάζεται το άσπρο ψωμί είναι μόνο άμυλο, το ψωμί ολικής αλέσεως περιέχει και το φύτρο και το πίτουρο.

Αυτό σημαίνει ότι περιέχει πιο πολλά θρεπτικά συστατικά που προέρχονται από τον κόκκο.

  • Άρα είναι λάθος να πιστεύουμε ότι το ψωμί ολικής αλέσεως είναι τροφή διαίτης.
  • Απλά είναι σε θέση να δώσει πολλά θρεπτικά συστατικά για τις λιγότερες θερμίδες.

Είναι όλα τα μαύρα ψωμιά ολικής άλεσης;

κουλούρια και ψωμί ολικής αλέσεως

Επειδή ένα ψωμί είναι μαύρο δεν πάει να πει ότι είναι ολικής άλεσης. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν επεξεργασμένα, λευκά ψωμιά που έχουν πρόσθετα σε αυτά για να έχουν όψη μαύρου ψωμιού.

Επίσης, μερικές φορές εμπλουτίζονται με βιταμίνες όπως η βιταμίνη Β, αλλά ενώ ξεγελάει μερικούς, εξακολουθεί να είναι ακόμα λευκό ψωμί.

Το χειρότερο είναι ότι τα καταστήματα τα πωλούν σαν να ήταν φυσικά προϊόντα.

Γιατί λοιπόν το λευκό ψωμί είναι λιγότερο υγιεινό;

Βασικά, το πρόβλημα είναι στο πώς περνάει από επεξεργασία για πάρει το χρώμα, την εμφάνιση και την υφή που θέλει η αγορά.

Δυστυχώς, κάθε βήμα της διαδικασίας αφαιρεί ίνες, μέταλλα και φυσικά λίπη.

Δεδομένου ότι έχει λιγότερες φυτικές ίνες, δεν κάνει τίποτα καλό για την πέψη σας. Από την άλλη, το ψωμί ολικής άλεσης βοηθά το πεπτικό σύστημα να επεξεργάζεται τα τρόφιμα πιο γρήγορα.

Επίσης, θα νιώσετε την ανάγκη να φάτε περισσότερο λευκό ψωμί για να νιώσετε το αίσθημα του κορεσμού.

Η αναζήτηση για το τέλειο ψωμί

ψωμί ολικής αλέσης

Όλα όσα είπαμε παραπάνω δείχνουν πως οι θερμίδες δεν είναι η κύρια διαφορά μεταξύ των δύο ειδών ψωμιού. Το ιδανικό είναι να φάτε μια ποικιλία υγιεινών, φυσικών, πλούσιων σε ίνες ψωμιών.

Ποιο είναι καλύτερο;

Σας συμβουλεύουμε να φάτε ψωμί ολικής άλεσης. Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε τις ίνες, τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σας.

Μείνετε μακριά από τις ποικιλίες με πολλή γλουτένη ή προστιθέμενα σάκχαρα. Συνολικά, το πόσο υγιεινό είναι ένα ψωμί εξαρτάται από το τι περιέχει το αλεύρι από το οποίο φτιάχτηκε.

Τα οφέλη του ψωμιού

Ίσως μοιάζει απίστευτο, αλλά με μέτρο, κάνει καλό. 

  • Οι ίνες βοηθούν την κινητικότητα του πεπτικού σας συστήματος και επομένως την αποβολή ανωφελών στοιχείων από τον οργανισμό σας.
  • Η κατανάλωση ψωμιού υποστηρίζει την καλή υγεία της καρδιάς. Συνίσταται να τρώτε τουλάχιστον 2-3 μικρές μερίδες (70 γρ) τη μέρα.
  • Για τα άτομα με διαβήτη, συνιστάται η μέτρια κατανάλωση ψωμιού ολικής άλεσης. Αυτό συμβαίνει επειδή διατηρεί το σάκχαρο στο αίμα πιο σταθερό από τις επεξεργασμένες εκδοχές του λευκού ψωμιού.

Μέτρια κατανάλωση ψωμιού

σάντουιτς με λαχανικά και ψωμί ολικής άλεσης

Στην πραγματικότητα, το πόσο υγιεινό είναι το ψωμί έχει να κάνει με το τι το συνοδεύετε.

  • Συχνά το πρόβλημα είναι το τι βάζετε πάνω ή μέσα στο ψωμί.
  • Το να το τρώτε με βούτυρο, αλλαντικά και άλλα ανθυγιεινά τρόφιμα είναι πολύ κακό για την μακροπρόθεσμη υγεία σας.

Συνιστούμε την εναλλαγή του ψωμιού με άλλες καλές πηγές υδατανθράκων όπως ζυμαρικά, ρύζι, βρώμη και κινόα.

Εάν προμηθεύεστε ψωμί υψηλής ποιότητας και το τρώτε με μέτρο, θα κάνετε καλό στο σώμα σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.