8 βότανα που μειώνουν τον πόνο της αρθρίτιδας

Αν και δεν θα πρέπει να το καταναλώνετε σε μεγάλη ποσότητα, το έγχυμα από φλοιό ιτιάς είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στη μείωση του πόνου που οφείλεται στην αρθρίτιδα.
8 βότανα που μειώνουν τον πόνο της αρθρίτιδας
Maricela Jiménez López

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Maricela Jiménez López.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Μειώστε τον πόνο της αρθρίτιδας. Η αρθρίτιδα αναφέρεται σε μια φλεγμονή των αρθρώσεων που προκαλεί δυσκαμψία και πόνο, ειδικά όταν κινείστε. Το συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας μπορεί να εμφανιστεί σε ανθρώπους κάθε ηλικίας και συνήθως συνδέεται με άλλες διαταραχές, όπως εκείνες που σχετίζονται με τα οστά, τους μύες και τους ιστούς που τα στηρίζουν.

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα είδη αρθρίτιδας;

  • Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι ο συνηθέστερος τύπος αρθρίτιδας. Προκαλεί φλεγμονή στις επιφάνειες των αρθρώσεων, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε προβλήματα στην κίνηση, οίδημα και πόνο. Αυτό το είδος αρθρίτιδας συνήθως προσβάλλει πολλές αρθρώσεις ταυτόχρονα, ενώ μπορεί να βλάψει το χόνδρο, το οστό, τους τένοντες και του συνδέσμους.
  • Ένας άλλος συνηθισμένος τύπος αρθρίτιδας είναι γνωστός ως ουρική αρθρίτιδα, που μπορεί να προκαλέσει ευαισθησία, κοκκινίλα, αίσθημα καύσου, οίδημα και τρεμούλα στις αρθρώσεις.
  • Η οστεοαρθρίτιδα εμφανίζεται όταν ο χόνδρος των αρθρώσεων φθείρεται λόγω καταπόνησης, προκαλώντας δυσκαμψία και πόνο.
  • Η τενοντίτιδα είναι ακόμα ένα είδος αρθρίτιδας, που εμφανίζεται λόγω φλεγμονής ή ερεθισμού στους τένοντες.

Ανεξάρτητα από το είδος αρθρίτιδας που έχετε, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας για μια σωστή διάγνωση και θεραπεία. Πέρα από τη θεραπευτική αγωγή που θα σας δοθεί, η τακτική χρήση ορισμένων συνταγών με βότανα μπορεί να συμβάλλει στο να μειώσετε τον πόνο της αρθρίτιδας και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής σας, μην επιτρέποντας στην αρθρίτιδα να επηρεάσει τις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Ποια είναι τα καλύτερα φαρμακευτικά βότανα για να μειώσετε τον πόνο της αρθρίτιδας;

Τα παρακάτω βότανα έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας καθώς και να ανακουφίσουν από τον πόνο που προκαλούν άλλα είδη αρθρίτιδας.

Αλόη βέρα

Μειώστε τον πόνο της αρθρίτιδας - Κομμένα φύλλα αλόης

Εδώ και χρόνια η αλόη χρησιμοποιείται σε διάφορες θεραπείες και εσωτερικά και τοπικά. Το τζελ από αυτό το φυτό είναι γεμάτο θρεπτικές ουσίες που προάγουν την υγεία και μετριάζουν τον πόνο της αρθρίτιδας. Η έρευνα του Δρ. Amar Surjushe, την οποία μπορείτε να δείτε εδώ, μας δείχνει πως μία από τις πολλές ιδιότητες της αλόη βέρα είναι και η αντιφλεγμονώδης δράση της.

Νύχι της γάτας

Το βότανο αυτό έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που συμβάλλουν στον έλεγχο των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας και στη μείωση του πόνου. Στο Medical Research Center του Πανεπιστημίου του Maryland διαπιστώθηκε ότι το νύχι της γάτας μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην ανακούφιση από τον πόνο της οστεοαρθρίτιδας και από τη φλεγμονή λόγω ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Ευκάλυπτος

Μειώστε τον πόνο της αρθρίτιδας - Ευκάλυπτος

Τα φύλλα του ευκαλύπτου μπορούν να εφαρμοστούν τοπικά για την αντιμετώπιση του πόνου της αρθρίτιδας, χάρη στην περιεκτικότητά τους σε τανίνες, που μειώνουν τη φλεγμονή και τον πόνο. Συνιστούμε την εφαρμογή ενός ζεστού επιθέματος από φύλλα και έλαιο για την εστίαση της δράσης τους πάνω στην άρθρωση.

Τζίντζερ

Το τζίντζερ, τόσο για κατανάλωση όσο και για εξωτερική χρήση, είναι γνωστό εδώ και καιρό ως μία από τις καλύτερες σπιτικές συνταγές για να μειώσετε τη φλεγμονή και τον πόνο της αρθρίτιδας. Το τζίντζερ έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, από τις οποίες μπορείτε να ωφεληθείτε πίνοντας το έγχυμα ή εφαρμόζοντας ζεστά επιθέματα απευθείας πάνω στην πάσχουσα περιοχή.

Κουρκουμάς για τον πόνο της αρθρίτιδας

Ρίζα και σκόνη κουρκουμά

Αυτό το φημισμένο μπαχαρικό μπορεί να συμβάλλει στην επιβράδυνση της εξέλιξης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες έρευνες, οι αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές του ιδιότητες αξιοποιούνται καλύτερα όταν καταναλώνεται καθημερινά.

Ρίζα άρνικας για τον πόνο της αρθρίτιδας

Σύμφωνα με μελέτη του δρ Macêdo SB η άρνικα έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση που είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική για την αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Συνιστάται η εφαρμογή επιθέματος με ρίζα άρνικας απευθείας πάνω στην πάσχουσα περιοχή, προκειμένου να μετριαστεί ο πόνος και να μειωθεί η φλεγμονή.

Φλοιός ιτιάς

Ο φλοιός ιτιάς είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται εδώ και καιρό για τη μείωση της φλεγμονής. Στην περίπτωση της αρθρίτιδας, μελέτες έχουν δείξει θετικά αποτελέσματα στη μείωση του πόνου λόγω οστεοαρθρίτιδας, ειδικά στα γόνατα, στη μέση, στους γοφούς και στον αυχένα. Το βότανο αυτό μπορεί να ληφθεί από το στόμα, είτε ως έγχυμα είτε σε μορφή δισκίου. Μην ξεπερνάτε τη συνιστώμενη ημερήσια δόση.

Πράσινο τσάι

 Ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι

Οι γνωστές ευρέως υγιεινές ιδιότητες του πράσινου τσαγιού, το έχουν καταστήσει ένα από τα πιο δημοφιλή εγχύματα στον κόσμο. Μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και να φανεί αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της αρθρίτιδας. Είναι καλύτερο να το καταναλώνετε ως έγχυμα ή να το χρησιμοποιείτε ως επίθεμα στην περιοχή που παρουσιάζει φλεγμονή. Μπορεί, επίσης, να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων σε ασθενείς που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα και ρευματοειδή αρθρίτιδα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.